Felicita
|
pesto težko zaebeš . važno je, da vzameš kakovostne sestavine, potem si ga pa lahko čisto po svojem okusu prilagodiš. Potrebuješ: - baziliko (letošnja bo pomoje super, ker je zelo aromatična; pred uporabo jo operi, dobro osuši (fino je, če si jo pripraviš kak dan vnaprej, da bo res suha), obtrgaj vse kar je suho/gnilo/...) - pinjole (so drage, ampak se splača. meni noben nadomestek ni všeč. v originalu naj bi bile nepražene, nekaterih jih pred uporabo prepražijo) - sir - obvezno iz kosa, kateregakoli že uporabljaš (torej ne vrečkastih zadev). po pravilih Parmski parmezan ali Genovski pecorino. zelo dobra pride kombinacija obojega. Naribaj tik preden ga vržeš notri. - olivno olje - čimbolj kakovostno, ne varčuj z njim - česen - spet, dobro olupljen, nobenih rjavih/čudnih delov, drobno nasekljan. - sol (v originalu menda groba, neprečiščena, ampak tudi navadni nič ne manjka. pazljivo z njo, dodajaj na koncu, ker so siri precej slani) Originalno se zadeva dela v možnarju, ampak če mene vprašaš, je to super za porcijo ali 2, ne pa za shranjevanje jaz sem se poslužila kar mikserja pa prst imela zelo lahno na stikalu. torej še moj recept: 120 g bazilike 200 g pinjol 300 g parmezana 100 g pecorina 10 strokov česna dobre 4 dcl olja sol najprej sem v mikser vrgla baziliko, pinjole in česen. počasi oz v sunkih sem zadevo zmiksala (pazi da je ne zmiksaš preveč, potem nastane precej brezvezna pasta). potem sem počasi dodala olje do želene konsistence. na koncu sem na roke vmešala še oba sira, drobno naribana. potem sem zadevo postavila v hladilnik za 2 uri, poskusila in dodala čisto malo soli. 2 majhna kozarca sem predhodno segrela (sterilizirala) v pečici in nato nadevala s pestom in na vrh dodala še cca pol cm olivnega olja -po hlajenju v temi je to šlo v hladilnik za direktno porabo, z dodatnim oljem preprečiš dostop zraka in plesnenje. Preostanek sem dala v model za ledene kocke in v skrinjo. 1 kocka je cca za eno porcijo testenin (ko so zmrznile, sem jih shranila v vrečko in jemala ven po potrebi). pa še to - nikar nobenemu kulinaričnemu naciju ne povej, da je to Pesto Genovese. Slednji ima mali milijon receptov in ne glede na to, kateremu slediš, se bo našel kdo, ki ti bo očital, da ni prava stvar. Torej, to je samo - pesto
_____________________________
Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.
|