patrino
|
Ne razumem, zakaj, če imamo sedaj prosto izbiro odločanja, kako bosta starša koristila starševski dopust, to pomeni, da nam sedaj življenje vodijo drugi, če pa bo zakon določal, da mora vsaj en mesec oče obvezno na dopust, pa bo to pomenilo prosto izbiro staršev. Ne , življenje nam ne vodijo ne sedaj in nam ga ne bodo tudi kasneje, pa čeprav bo mogoče ta zakon sprejet. Seveda se mu bo treba prilagajati tako kot se je treba vsem. Vendar sem že parkrat ponovila in sem že sama sebi brezvezna: zakoni ti vodijo življenje v toliki meri, kot to nekako dopustiš oz vzameš. Seveda jih je potrebno upoštevati in normalno, da bi bilo marsikdaj lažje, če bi bil kakšen malo drugačen. Samo zakoni te še posebej omejujejo, če se ne zganeš iz svojega zabetoniranega kalupa in ne poskušaš prilagoditi življenja tako, da vsak zakon vidiš tudi iz pozitivne strani. In če povem na praktičnem primeru, ki si ga izpostavila zgoraj: Za tiste ženske, ki dandanes ne želijo biti doma 12 mesecev z otrokom in bi si želele en mesec prej porodniško zamenjat s partnerjem, je tudi sedanji zakon prisila oz. jim to onemogoča zakonsko. Seveda se lahko s partnerjem dogovorita, da on koristi svoj dopust ali kaj jaz vem kaj- vendar mu po sedanjem zakonu ne pripada en mesec porodniške.In v končni fazi bo ta ista mamica presrečna zakona, ki je v predlogu, da bo šla lahko en mesec prej v službo, partner pa bo bil čisto po predpisih lahko doma na porodniški. Niso vsi isti in tisto kar je za nekoga prisila, je za drugega možnost izbire. ja, na novi zakon gledam precej negativno, saj na področjih, ki me zanimajo, ni sprememb v smeri, ki zame predstavljajo izboljšave, Na področjih , ki tebe zanimajo in , sprembe v smeri ki zate predstavljajo izboljšave. Vendar tisto kar tebe zanima in tisto kar zate predstavlja izboljšavo, ni nujno, da tudi za druge. Oziroma, zakon v sprejemanju je zate čisto neustrezen, za druge, ki se jim zdi neustrezen ta sedanji, pa mogoče ni tako zelo napačen. pri finančnem vidiku nimam v mislih luksuza, ampak dejstvo, da če je starš pomirjen sam s sabo in se zaveda, da lahko s svojimi prihodki (kolikor toliko) normalno preživi celo družino iz meseca v mesec, bodo tudi otroci mirneje živeli, kot če bodo vsi skupaj razmišljali samo o tem, s čim bodo plačali vsaj najnujnejše stroške in jim ne bodo česa rubili; med materialnim in finančnim izobiljem in najnujnejšimi stroški ter rubljenjem je še veliko vmes. Tisti, ki delajo cele dneve, tega ne morejo opravičiti s tem, da jim bodo kar vse zarubili, če pridejo prej domov. Razen, če živijo krepko prek svojih zmožnosti. Tisti, ki se dnevno , mesečno , leta pehajo od jutra do večera za zaslužek, ne delajo tega zato, da bi otrokom omogočili tisto kar potrebujejo, temveč veliko več. Pozabljajo pa na marsikaj kar je bolj pomembno. O tem govorim jaz. - glede na to, da navajaš določene primere, kjer gre za nespoštovanje med partnerjema ali za neuspešno ,dogovarjanje med partnerjema, je po mojem mnenju državna prisila samo oblika merjenja moči in iskanje zunanjih, močnih zaveznikov; seveda za takšne tak zakon pomeni pomoč, samo problem je, da bi namesto jemanja ženskam lahko raje moškim še nekaj dodal pravic Tiste ženske, ki bodo v bodočem zakonu našle pomoč in zunanje zaveznike ( da bodo zakonsko podprte za to, da gredo prej v službo), se ne bodo počutile, da jim je država nekaj vzela. prav tako bodo tisti moški, ki si želijo biti en mesec doma z otročkom na porodniški in ne na njihovem suhem dopustu, ta nov zakon dojemali kot dodatno zakonsko podprto pravico...Vidiš kako se lahko vidik spremeni, če sama spremeniš zorni kot opazovanja? - jaz sem srečna s svojim življenjem; in zelo hvaležna, da živim tako, kot lahko živim; kateri zakoni pa me motijo, sem že večkrat napisala - predvsem tisti, ki na hitro in dolgotrajno slabšajo pravice mladih družin in to zato, ker človek vedno težje načrtuje življenje v tej naši ljubi 'kuri' No lepo da si. In res je , da nam trenutno res ni najbolj lepo. Vendar ( vedno ta vendar ), bi nam bilo lahko še dosti slabše. Bi lahko bili zakoni še bolj mačehovski. Bi bili lahko še bolj apatični pri sprejemanju zakonov kot smo in bi lahko gor sprejeli vse kar se jim zdi. Zaenkrat se mi zdi, da imamo vseeno še nekaj besede pri sprejemanju in nesprejemanju zakonov. Sama osebno mislim da ta zakon ne bo sprejet- če pa se motim, pa se bom nekako tolažila, da je nekje pa vseeno nekaj preprostih družinskih ljudi, ki jim je ta zakon pač pisan na kožo.