ronja
|
samo v javnosti je pač potrebno izpasti zelo liberalen, ker seks pa danes res ni tabu tema in se zato, ker seks ni tabu tema, dajo simpl in brez kompliciranja razložiti 4 ali 5 letnemu otroku poze iz spolnega akta... Lili, pretiravaš;). Nihče ni govoril, da bi razlagal poze, niti tega otrok ne pričakuje, ker se večina otrok ne sprašuje, v kakih vseh pozicijah se to da delat. Pač kar vidi, je seks, kakorkoli pač. In ni fora v liberalnosti, ampak praktičnosti: če imaš veliko hišo, kjer mora otrok odpret 3ja vrata in imaš spalnico zaklenjeno, je eno, če imaš malo stanovanje, kjer ti pol otrok spi pol časa na tleh in znajo zelo hitro prit tistih par korakov, pa se vrata nimajo ključavnic,... ja, potem imaš pač malo večjo verjetnost, da te dobijo;). če dete uleti not, ga itak opaziš in nehaš seksat, a ne? Torej otrok ne bo "izpostavljen" spolnemu odnosu, ampak bo videl eno sliko, potem bosta pa starša verjetno nehala s tem in otroku lepo prijazno razložila, da je to, kar se dogaja, nekaj naravnega in da se imata pri tem fajn in ga pomirila, če bi se slučajno mali res ustrašil. Je pa, vsaj po moje, mnogo bolje, da se prepustiš svoji iznajdljivosti in se prilagodiš dani situaciji pač tako, da paziš, da te otrok ne dobi pri spolnem aktu.....kot pač paziš, da ne popije detergenta za pranje posode ali da ko je triletni otrok v vodi pač paziš, da si ob njem, da preprečiš, da se utopi... Kot si sama večkrat napisala, se seks včasih samo zgodi, brez nekih strašnih priprav in razmišljanj prej;). Poleg tega nekateri ne jemljemo tega, da bi nas dete zalotilo kot enakovrednega življenjski ogroženosti, kar so našteti primeri zgoraj. Mislim, da če bi bilo to tako zelo tramatično za otroke, potem človeška vrsta ne bi obstala in predvsem ne bi obstajalo kup kultur, kjer otroci in odrasli spijo v enem prostoru. Zelo močno dvomim, da se tisti otroci pa nikoli ne zbudijo ponoči. Samo ne jemljejo tega kot neko strašno hudo reč in verjetno starši mirno razložijo otroku, da je vse ok in to je to. In da te otrok vprša kaj je to seks kar med kosilom... Ok, lahko te vpraša. Najbrž me bo moja mala tudi vprašala. Ampak moj odgovor bo sila preprost - NEKAJ KAR NI ZATE! Ja, evo, točno to ji bom rekel. Zakaj bi se trudil in malemu mulčku razlagal podrobnosti spolnih aktov, ko pa mulc niti ne ve zakaj to uporabit. Lukka, eno je, da otroku razlagaš neke podrobnsoti, ki ga gotovo ne zanimajo, drugo pa da na njegovo vprašanje odgovoriš samo z "nekaj kar ni zate". vmes obstaja še eno malo morje razlag;) Meni se ne zdi nič narobe, če otroku poveš po pravici - kar se tiče spolnosti in kar se tiče kredita. Ne greš mu tega razlagat sam od sebe, če pa vpraša, pa razložiš - po otroško. Zadnjič me je tavelika med vožnjo v avtu iz lepega vprašala, kako to v bistvu zgleda, da pride lulček v luliko - potem mi je še razložla, sej veš, kot piše v knijgici (evo, lili, zate, spet Lukec:D), ko naredita otročka. Sem ji povedala, da je lulika v bistvu luknjica, lulček pa kot palčka in da gre tako kot ključ in ključavnica in da morata bit mama in oče dovlj skup, da to gre. In to ji je bilo čisto dovolj in bila je popolnoma zadovoljna z odgovorom, ni potrebovala nobenih razlag o tem, v kakšnih vseh pozah se to da;). jaz moje starše nisem nikoli vidla v akciji in sem jim hvaležna za to Jaz pa sem ju in sem jima hvaležna, da nista zganjala cirkusa okoli tega . NIkoli mi to ni bila trauma in res ne razumem, zakaj bi mi morala bit. Tudi moja lumpa ga spoznava, ampak kako pa naj ona ve, da imam jaz pimpla, če ga pa še ni vidla. Pri nas se ne skrivamo en pred drugim, otroci naju vidijo tudi ko se oblačiva, poleg tega imata punci bratca in vidita "pimpla" tudi pri njem;). Pa še na nudistično plažo hodimo, tak da jim je kristalno jasno, da majo fantki lulčke, punčke pa lulike. Lukka, saj ne preganajmo moških, no:). Babe mamo dolge jezike, ampak večinoma nič hudega nočemo:). Poglej, z Lili se vsako 2. temo kaj spičiva, pa se mava čisto radi:). Sicer je pa forum lahko čisto koristen. Jaz sem recimo zelo leva za šoping in sem tu dobila kup fajn nasvetov, kaj vse rabiš za dojenčico, pa kje se da kaj ugodno kupit (najbolj sem hvaležna za previjalko, sva jo dobila res poceni in dela super še danes, po 3 otrocih in vsakodnevni uporabi že 6 let!). kar se tiče bolezni pa - recimo tam, kjer se punce poznamo med sabo, pa veš, da je nekdo pediatrinja v reali... ja, lahko malo bolj verjameš, ko kaj vprašaš:). Sama sem dvema januarčicama zelo hvaležna za njuno strokovno znanje in prijazno pomoč:). IMO otrok mora dobiti relevantne, tocne in iskrene informacije o spolnosti ze preden zacne o tem debatirati v soli s prijatelji. Ko postanejo prijatelji osnovni in prvi vir informacij o spolnosti, so starsi passe. IMO najslabsa je, da se otrok o spolnosti uci na "ulici". podpis. Poznam tudi par mam, ki so se odločile, da se bodo začele z otrokom pogovarjat, ko bo otrok star 10-12 let. Verjetno ni treba razlagat, da so jih otroci tako ali drugače nekam poslali in niso izvedela ama čisto nič od njih... Ne moreš ene teme ignorirat celo otrokovo življenje, potem se ti bo pa v tem zaupal. Japajade! Sama sem bila zelo pozna s puberteto, pri 12ih sem se še s punčkami igrala, pozno sem imela fanta itd... Ampak mi je bilo ok, da sem vedela to, kar me je zanimalo, iz čiste radovednosti. Da mi ni bilo treba tega poizkušat, da bi izvedela:). Se spomnim, ko sem enkrat mamo vprašala, kako je pri seksu - če je luštno, nekaj v tem smislu. In je rekla, da ja, seveda, da je zelo luštno, da je najboljši občutek. IN sem jo vprašala, če še boljše, kot čokolada:D. Začela se je ful režat in rekla, da ja, boljš kot čokolada. Sem rekla, da to pa težko verjamem:D. No, je mela prav, mami:D. Lukka, lej, tvoja mala sicer ne bo imela te izkušnje, verjetno, ampak recimo pri nas smo pričakovali še enega otroka, punci pa sta bili stari 3 in 4 leta. In ker nista neumni, jima je bilo kristalno jasno, da nekak otrok mora nastat. In ju je strašno zanimalo, kako. Lahko bi ji lagala in delala iz tega tabu ali pa povem po pravici. Se mi zdi boljše slednje. otroci so radovedna bitja:). In s tem ni nič narobe. Narobe bi bilo, če bi hotel karkoli seksualnega počet z otrokom, kazat slike itd... Ne pa če prijazno, otroško odgovoriš na vprašanje:). Kar se tiče pa mojega jadranja med temile RR babnicami...sploh ne vem, kaj me še drži pokonci v temle kurniku Face it: you enjoy every minute of it:D. Vendar učenje spolnosti otroka lahko poteka brez demonstracije spolnega akta... Prav gotovo, lili, celo zaželeno je tako:). Govorili smo o možnosti, da ti dete vkoraka, ko tega ne veš;). če pa otrok zaloti očeta z glavo med maminimi nogami ob glasnem sopenju in stokanju, s spačenim obrazom pa bi ti isti ljudje samo zamahnili z roko in otroku razložili "eh, to je pač to"... Ne, itak da ne zamahneš z roko, ampak mu razložiš! Predvsem mu je treba dat vedet, da čeprav mogoče zgleda drugače, ti ni hudega in ti je luštno - zato je pa po moje fajn, da otroka ne pošlješ takoj ven, pa da nisi preveč nervozen, ker potem si lahko misli, da se res kaj hudega dogaja (ker zvoki so včasih res čudni, tudi odrasli dostikrat ne vemo, kaj delajo sosedi, ko slišimo kaj čudnega...) lili, ves čas vlečeš opis ven - pa zakaj bi morala otroku opisovat spolni odnos? Saj te ne bo vprašala, v kakih pozah se to dela... Ko jo bojo poze zanimale, bo verjetno že kakšno preizkusila;). A misliš, da bi otroka res pokvarila, če bi rekla, da vama je luštno, če se lupčkata tudi med nogami? ne vem, zakaj bi bilo to otrokku tako traumatično... Jaz ne vem, kakšne mate vi otroke, ampak najini se ponoči tudi zbujajo. Če bi hotela seksat samo takrat, ko bi bila ziher, da naju ne morejo zalotit, potem bi bila prva edinka. Lukka, debato okoli lupčkov smo meli tudi mi, sem že v prejšnjem postu razlagala. Nikakor je ne bom tako zabil, bom ji pa trdo povedal, da je to pač stvar odraslih in nikakor nje, ker ne bi razumela zakaj gre. Lukka, en dobrohoten nasvet: glede na to, da praviš, da mala že zdaj kar ornk uveljavlja svojo voljo... ne ji nikoli rečt, da nekaj ne, zato, ker ne bo razumela. Ker jo boš užalil in bo to delala ravno iz inata, da ti pokaže, da ona pa to šekakodobro lahko razume! otrok ne smemo podcenjevati. O tem sploh ni govora. Govorili smo o nehotenem dogodku - ko otrok vidi nekaj, kar si ne zelimo, da vidi. Takrat si dovoiliti panicno reakcijo in demonstracijo strahu, krivde, sramu ipd se za otroka nekaj kar ni dobrodoslo ker daje mocno custveno konotacijo dogodku. otrok sprejema kot normalne stvar, ki jih mi sprejemamo kot normalne. Podpis! če se že zgodi, je fajn, da sta starša karseda sproščena, da otrok vidi, da sta res uživala, da se nasmejeta in mu povesta, da sta se mela fino, je pa to intimna reč, kjer sta rada sama. Ne da bi kdorkoli od nas želel, da ti mali priracajo, kdo pri zdravi pameti bi si to želel? Tudi če bi ti dol viselo za otroka, je potem to konec seksa:D. Kar se tiče razlag o njeni biološki mami pa se tudi strinjam s Frodico. Recimo da bi mi kakega od mojih otrok zamenjali v p. - če bi to kdaj izvedeli, bi si verjetno vsi 3je želeli spoznat svoje biološke starše, pa čeprav se trudiva, da bi bila dobra starša. Ampak normalno, da bi jih zanimalo! In ne bi rekla,d a so to "kr eni, saj jih niti poznamo ne", pa čeprav bi bilo to dejansko res. Vendar je tu zadaj ena senca, tabu oz. strah, da bi ta človek otroku kaj pomenil... Češ, ona ni važna. Za vaju ne, ni pa nujno, da bo isto mislila hči v vseh svojih obdobjih... Večina otrok, ki ne živijo z enim od bioloških staršev, si ga želi spoznat, to še jaz vem, pa nimam pojma o teh rečeh...