Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana Bingo.......in zato tu o tem sedaj razmišljamo......ne razmišljamo pa o tem vsakodnevno, ampak ko smo "izzvani"......in tudi predprirava ni vedno pogoj, da boš v določenem trenutku reagiral skulirano.......pač večina ljudi se nima vedno pod kontrolo........smo impulzivni, strastni, čustveni in naše reakcije so temu primerne..... Garancije, da bos pravilno reagiral ni. Pripravis pa se, da bi si povecal moznosti za ustrezno reakcijo. kot sme ze napisala - to moras ti najbolje vedeti, ali to mora stars najbolje vedeti ker: najbolje pozna otroka, pozna njegove intelektualne in custvene zmoznosti in preference, ve ali je otrok tudi ljubosumen ali ni, pozna nacin njegovega dojemanja , potrebo po daljsi razlagi ali krajsih informacijah... itn... Ja.....samo teorije je eno, aplilacija v praksi pa drugo..... Ce clovek o tem razmislja je dobra aplikacija vedno verjetnejsa. Spolni akt je (vsaj naj bi bil) dejanje ljubezni in mi ni najbolj jasno kaj je na njem tako groznega, da ga ne bi mogla razloziti. Razlaga o spolnosti vsekakor vsebuje tudi razlago o spolnem aktu, saj ze pri razlaganju kako se spocne otrok tezko preskocis omembo spolnega akta. Tudi pri razlagi zakaj lulcek skace si na pragu razlage spolnega akta. Razen ce se morda ne posluzujete teleportacije kot sredstva za zdruzevanje jajcne celice in spermija. navsezadnje se otroci v tretjem razredu osnovne sole ucijo o razmnozevanju tudi med ljudmi. Spolni akt je sestavni del ljubezni med odraslima človekoma......ljubezen pa ima več oblik.....recimo ljubezen do staršev, ljubezen do otrok in v teh ljubeznih ni spolnega akta......in dojemanje spolnega akta je domena odraslih oseb in ne domena 5 letnega otroka.....zato tudi ta dilema.......5 letni otrok pač še ne more vedeti in si težko predstavlja kakšen tovrstni užitek nudi spolni akt, Prav zato ne razumes kaj pisem. Ni nic narobe ce otrok ve na kasne razlicne nacine se kaze ljubezen in da vsaj nacin ni ustrezen za vsak odnos. Z mamico se stiska, ampak z najboljsim prijateljem pa ne. Dedku zleze v krilo , bratrancu/sestricni pa ne. Ni nic hudega ce mu razlozis da imas njega rada drugace kot atka. Mi smo prisli v situacijo, ko sem sinu morala razloziti zakaj atka nisem kregala ko je zaklel, njega pa kregam, ce grdo govori. Pa smo se povsme lepo zmenili - ati je odrasel in odgovoren za sebe, otrok pa ne in sem zato jaz tista, ki ga moram vzgojiti ker ga zmamenjati ne morem - ker je edinstven in moj za celo zivljenje - v tem trenutku (bilo je obdobje , ko je bil an oceta ljubosumen) je bila to za njega povsem jasna razlaga. Moj odnos do njega je razlicen od odnosa, ki ga imem z njegovim ocetom, ker je on moj sin, a njegov oce moj moz. Med vse to razlicno izrazanje odnosov in ljubezni spada tudi spolni odnos - nacin izrazanja ljubezni med odraslimi in z jasnim prostovoljnim privoljenjem. Z otrkom se namreč ne pogovarjas o vrsti uzitka temvec o funkciji spolnega akta in dejstva, da je nekaterim to lepo in jim nudi zadovoljstvo. Tehnika, funkcija ne pa vrsta uzitka. To itak tesko pojasnis, pa tisto kar je tebi uzitek ni drugemu... če vidi mamico in atija s spačenimi obrazi in ki stokata, v določeni pozi z atijevo glavo med maminimi nogami ali z atijevim lulekom v maminih ustih..... še tebi se takšen opis spolnega akta zdi grob in brutalen, kako se mora zdeti to šele otroku, ki to vidi, ker otrok pač v glavi ne ve kaj je tovrstni užitek, ki ti ga nudi takšna ljubezen, ker otrok na spolno ljubezen, katere sestavni del je spolni akt, še ni zrel in otrok spolne ljubezni in spolnega akta pri 5 letih še ni zmožen dojeti.....in zato je mogoče malo težje otroku pojasniti, ko te ujame sredi spolnega akta in tvojega užitka....... NI govora o tem ali je lahko ali je tezko. Razloziti mu je pa nujno, saj je vsaka razlaga boljsa od ignoriranja in pretvarjanja, da se nic ni zgodilo. In znova - poves mu da je tebi to v uzitek - lahko simplificiras, da je to tako kot so tebi na pr. izjemno okusna jetrca, njemu pa se od njih bruha.... Vsak ima nekaj kar mu je fajn,a drugemu je isto to lahko dalec od fajn. Meni se zdi zelo čudno, kako otroke ščitimo od vsega in svačega.....pospravljamo za njimi, jim nosimo torbe v šolo, ker so pretežke, delamo naloge namesto njih, ker jih je preveč, jim omejujemo uporabo računalnika......pri tem, da te pa otrok zaloti pri spolnem aktu pa bi morali skoraj samo zamahniti z roko, ker pač se da to čisto simpl in enostavno razložiti predšolskemu otroku.....po mojem se ne da......ker v začetnih letih se otrok uči z VTISI, ki se zasidrajo v njega in do katerih še ni sposoben delati distance.....in sam spolni akt je takšen vtis, ki si ga nekajletni otrok še ni sposoben razložiti......kljub vsej podrobrni razlagi vestnih staršev..... Vtis cankarijanske matere , ki vzbuja obcutek krivde si tudi otrok tezko razlozi. Vtis custvenega izsiljevanja je tudi stvar, ki prezivi v otroku, ga bremeni, pa si ga tudi ne more ne razloziti ne racionalizirati. Vtisov, ko otrok gleda pijanega oceta ali mater se tudi tezko izbrise, je pa zagotovo lazje, ce dobi ustrezno in iskreno razlago. Torej ni solnost edina stvar, ki si jo otrok ne more razloziti. ne more si razloziti tudi locitev strsev, kreganja, custvene stiske, financne stiske, nemoc, brezposelnost... pa ob ustrezni razlagi lazje prezivi in razume. Verjame, da je za otroka dalec lazje razumeti spolnost, spolni akt kot locitev starsev ali ko ga eden od strasev skriva od drugega itn.. lazje prezivi in razume pojasnilo, da oba starsa v tem uzivata in da je seks izraz ljubezni med njima, kot psihicno nasilje enega starsa nad drugim... Seks se lahko enostavneje pojasni ker je pozitivna, ker je sad ljubezni, ker je izraz ljubezni, za razliko od marsikatere druge stvari kjer ljubezni ni niti cv sledu in jo niti na silo ne mores stlaciti v pojasnilo. In to, da otroku razložiš kako otroi prihajajo na svet, kako se mamica in ati imata rada, se združita, ljubita je eno.......posiljenje otroka z vtisom spolnega akta pa je nekaj čisto drugega Ce te otrok zaloti te je zalotil, ce te vidi, te je videl in ne vem kako naravnani morajo biti mozgani, da pomislis da zraven v razlago o spolnosti spada tudi posiljevanje s spolnim aktom. malo manj obremenjenosti ne bi bilo odvec. ......in razlaga otroku ob tem dejanju vsaj po moje ni niti malo enostavna.......ker si je otrok spolni akt že vtisnil v spomin pod prisilo, ker mu je bilo to pač nehote vsiljeno veliko prej, preden je sposoben to dojeti....... Tudi osrasli ne dojamejo uzitek... Ti dojemas vrsto uzitka pri SM igricah ali neki drugi spolni praksi, ki je ne pregeriras? Verjetno tezko. racionaliziras sevda, da je je to za nekoga uzitek, dojames uzitek v njegovi uziotkarski obliki pa ne. Tudi otrok ne mora dojeti uzitek, dovolj je da sprejme, da je za starsa to uzitek oz. nekaj kar pocneta skupaj kot del njihovega odnosa. Kaj je sicer pri spolnem aktu treba dojeti? Da da ati svoj lulcek mamici v lulico in se tako zdruzijo iz ljubezni in v tem uzivajo (+ eventualna razlaga o spocetju)... Podobno temu, ko se stisnemo vsi skupaj in si pojemo - mi se imamo radi..?? Da se to da narediti tudi brez ljubezni ampak, da je prva umetnost in lepota, ce se ljubis iz ljubezni..?? Kaj je v tem opisu spolnega akta traumaticno? kaj je traumaticno govoriti o nagonih? Imas potrebo po hrani.. imas potrebo stisniti se k nekomu in to ponavadi nekomu, ki ga imas rad... to potrebo otroci povsem jasno in ensotavno zastopijo ker jo poznajo in dozivljajo. odrasli pac s svojimi partnerji, zivljenjskimi izbranci, ker so odrasli poglobijo te potrebe in jih kazejo tudi s telesnim stikom, ki se razvije v poznejsi dobi... Ce te je pa tako groza izjemno traumaticne izkusnje vtisnjenega spolnega akta, v kolikor bi te otrok zalotil - ne seksaj dokler se otroci ne porocijo. IMO ne glede na starsost otroka je zalotiti starse pri seksu - tezko predstavljiva, traumaticna izkusnja. BTW: pomen spolne vzgoje in razlag o spolnosti lahko razisces preko eostavne literature, na primer: http://dkum.uni-mb.si/IzpisGradiva.php?id=20030 (str. 3,4,5.... )
< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 6.4.2013 12:50:26 >