|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ali kdo obvlada kemijo?
23.10.2012 12:56:38   
Adelina
Je morda gor kakšen kemik? V četrtek imam izpit, pa ene naloge ne znam rešit in sicer: Kaj dajejo v poli salame, da ostanejo sveže dalj časa? Napiši reakcijo za sintezo te spojine? Morda ve kdo? Hvala!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ali kdo obvlada kemijo?
23.10.2012 18:23:41   
m_o_i
http://www.bf.uni-lj.si/fileadmin/groups/2752/Tehnologije_mesa_in_mesnin_I.pdf

< Sporočilo je popravil m_o_i -- 23.10.2012 18:26:07 >

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu Adelina)
Neposredna povezava do sporočila: 2
23.10.2012 20:16:51   
Dashenka
Najpogosteje se uporabljajo soli K in Na soli dušikove (III) kisline, torej kalijev in natrijev nitrit.

Ena od variant pridobivanja je z reakcijo med lugom in dušikovim dioksidom in monoksidom brez prisotnosti kisika (ta povoči nastanek nitrata in ne nitrita).
2 NaOH + NO2 + NO → 2 NaNO2 + H2O

Namesto luga gre tudi s sodo, le da potem namesto vode nastane ogljikov dioksid

Druga varianta pa je z redukcijo nitrata v nitrit - to je bistvu najstarejši postopek.

< Sporočilo je popravil Dashenka -- 23.10.2012 20:17:15 >

(odgovor članu Adelina)
Neposredna povezava do sporočila: 3
23.10.2012 20:32:30   
Paštetka
Jaz bi napisala: brez hladilnika težko. user posted image
Potrebna je torej akcija: odpri, vstavi v ladilni, zapri, da nastane reakcija dalj časa sveža poli salama.

Lahko pa napišeš, da Poli salam ne poznaš, da pa Pipi ostane dalj časa svež v hladilniku.

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
23.10.2012 20:34:56   
Tippi
Joj kapo dol dashenka user posted image . men je bila kemija vedno španska vas user posted image še danes mi ni jasno, kako sem kemijo zgurala za pozitivno user posted image

paštetka user posted image

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
23.10.2012 20:49:59   
Paštetka
Ej, sem šla zdaj to formulo gledat. Potem nastane v bistvu nitrat in voda. A zato so te salame "mokre" in ne suhe, kot suhe salame.

No, saj potem moja ugotovitev drži. Voda vso robo pokvari, zato rabiš še hladilnik, drugače je tudi ta formula brezveze. V bistvu imam jaz prav user posted image

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 6
24.10.2012 8:19:32   
Adelina
Dashenka, najlepša hvala.

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
24.10.2012 8:40:40   
Adelina
Dashenka, napisala si, da uporabljajo nitrit. Ampak a ni NaNO2 nitrat in ne nitrit?

(odgovor članu Adelina)
Neposredna povezava do sporočila: 8
24.10.2012 11:49:36   
Dashenka
NaNO2 je Natrijev nitrit
NaNO3 je Natrijev nitrat

Kot konzervans je uporablja predvsem Natrijev nitrit - torej NaNO2.

(odgovor članu Adelina)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   [Brisano sporočilo]
24.10.2012 12:29:33   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Dashenka)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
24.10.2012 12:49:26   
Dashenka
Ankica prav imaš - nitrit je zdravju škodljiv in zato sem jazhčeri max. omejila konzervirane mesnine.
Od industrijsko pripravljenih mesnin edino pravi Kraški pršut ni konzerviran (in je le soljen) - vsi ostali pa vsebujeno nitrite (primorski, kmečki, delikatesni...). No, tudi San Daniele in Parma sta le soljena.

Salam  in paštet pa praktično brez tega konzervansa ne najdeš. 

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   [Brisano sporočilo]
24.10.2012 12:57:25   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Dashenka)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
24.10.2012 14:47:26   
Adelina
Hvala še enkrat. Sem narobe napisala -mislila sem nitrid, nitritov mi nismo omenjali (sem šla gledat tud na konec knjige, kjer je tisti kemijski slovar pojmov in sta omenjena le nitrid in nitrat), učim pa se iz Smrdujevih knjig za gimnazijo. Mi nitrate ločujemo z navedbo oksidacijskega števila na koncu (natrijev nitrat III = NaNO2 in natrijev nitrat V = NaNO3).

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?