Ali kdo obvlada kemijo? (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Adelina -> Ali kdo obvlada kemijo? (23.10.2012 12:56:38)

Je morda gor kakšen kemik? V četrtek imam izpit, pa ene naloge ne znam rešit in sicer: Kaj dajejo v poli salame, da ostanejo sveže dalj časa? Napiši reakcijo za sintezo te spojine? Morda ve kdo? Hvala!




m_o_i -> RE: Ali kdo obvlada kemijo? (23.10.2012 18:23:41)

http://www.bf.uni-lj.si/fileadmin/groups/2752/Tehnologije_mesa_in_mesnin_I.pdf




Dashenka -> RE: Ali kdo obvlada kemijo? (23.10.2012 20:16:51)

Najpogosteje se uporabljajo soli K in Na soli dušikove (III) kisline, torej kalijev in natrijev nitrit.

Ena od variant pridobivanja je z reakcijo med lugom in dušikovim dioksidom in monoksidom brez prisotnosti kisika (ta povoči nastanek nitrata in ne nitrita).
2 NaOH + NO2 + NO → 2 NaNO2 + H2O

Namesto luga gre tudi s sodo, le da potem namesto vode nastane ogljikov dioksid

Druga varianta pa je z redukcijo nitrata v nitrit - to je bistvu najstarejši postopek.





Paštetka -> RE: Ali kdo obvlada kemijo? (23.10.2012 20:32:30)

Jaz bi napisala: brez hladilnika težko. [sm=jezicek.gif]
Potrebna je torej akcija: odpri, vstavi v ladilni, zapri, da nastane reakcija dalj časa sveža poli salama.

Lahko pa napišeš, da Poli salam ne poznaš, da pa Pipi ostane dalj časa svež v hladilniku.




Tippi -> RE: Ali kdo obvlada kemijo? (23.10.2012 20:34:56)

Joj kapo dol dashenka [sm=bravo.gif]. men je bila kemija vedno španska vas [sm=smiley22.gif] še danes mi ni jasno, kako sem kemijo zgurala za pozitivno [sm=smiley36.gif]

paštetka [sm=jezicek.gif]




Paštetka -> RE: Ali kdo obvlada kemijo? (23.10.2012 20:49:59)

Ej, sem šla zdaj to formulo gledat. Potem nastane v bistvu nitrat in voda. A zato so te salame "mokre" in ne suhe, kot suhe salame.

No, saj potem moja ugotovitev drži. Voda vso robo pokvari, zato rabiš še hladilnik, drugače je tudi ta formula brezveze. V bistvu imam jaz prav [sm=jezicek.gif]




Adelina -> RE: Ali kdo obvlada kemijo? (24.10.2012 8:19:32)

Dashenka, najlepša hvala.




Adelina -> RE: Ali kdo obvlada kemijo? (24.10.2012 8:40:40)

Dashenka, napisala si, da uporabljajo nitrit. Ampak a ni NaNO2 nitrat in ne nitrit?




Dashenka -> RE: Ali kdo obvlada kemijo? (24.10.2012 11:49:36)

NaNO2 je Natrijev nitrit
NaNO3 je Natrijev nitrat

Kot konzervans je uporablja predvsem Natrijev nitrit - torej NaNO2.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (24.10.2012 12:29:33)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Dashenka -> RE: Ali kdo obvlada kemijo? (24.10.2012 12:49:26)

Ankica prav imaš - nitrit je zdravju škodljiv in zato sem jazhčeri max. omejila konzervirane mesnine.
Od industrijsko pripravljenih mesnin edino pravi Kraški pršut ni konzerviran (in je le soljen) - vsi ostali pa vsebujeno nitrite (primorski, kmečki, delikatesni...). No, tudi San Daniele in Parma sta le soljena.

Salam  in paštet pa praktično brez tega konzervansa ne najdeš. 




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (24.10.2012 12:57:25)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Adelina -> RE: Ali kdo obvlada kemijo? (24.10.2012 14:47:26)

Hvala še enkrat. Sem narobe napisala -mislila sem nitrid, nitritov mi nismo omenjali (sem šla gledat tud na konec knjige, kjer je tisti kemijski slovar pojmov in sta omenjena le nitrid in nitrat), učim pa se iz Smrdujevih knjig za gimnazijo. Mi nitrate ločujemo z navedbo oksidacijskega števila na koncu (natrijev nitrat III = NaNO2 in natrijev nitrat V = NaNO3).




Stran: [1]