ronja
|
V bistvu je problem v meni, saj menim, da sem zatajila v vzgoji, pa ne vem, kako lahko še kaj popravim. Star je 5 let, ni to še glih zapečateno . Pri očiju problemov ni,ne? Nekaj očitno dela drugače - ugotovi kaj, pa bo:). Z njim se lahko tudi pogovoriš, dostikrat nam partnerji lahko lepo pokažejo naše napake, sploh če jih hočemo slišat:). Tako da moram res najti taktiko, da ni slabe volje in se pravi čas zrihta. Pa ponavadi mu moram še pomagati, če nočem, da zamujamo. Povej mu, da če bo zamudil, bojo že pojedli zajtrk in bo ostal brez. Tako sem malima razložila - onidve ne hitita zaradi mene, kar se mene tiče, je vseeno - onidve zamudita zajtrk, ne jaz. Vedno jim je fajn tako razložit, ful dela! Zadnjič je Lejla rekla, da ne bi šla k zobozdravnici (je bilo do zdaj vedno vse ok, se je ne boji, vedno sta radi šli, tokrat se ji pač ni dalo - štekam, tudi meni se dostikrat ne). Sem ji povedala, da razumem, da se ji ne da, da pa moramo it, če hočemo met lepe zobke. Pa je še nekaj žnarala, pa ni pa ni hotla pospravit in sem lepo znorela: "Če ne boš pospravila pravi čas, pa ne boš šla k zobozdravnici in boš mela črvive zobke." Je lepo vse pospravila in smo šli:). Ve, da spada k varstvu zobkov vse: umivanje, zdrava hrana in obiski zobozdravnika in zato se seveda boji, da bi ji kaj zmanjkalo in bi jo boleli. Saj zato tudi hodimo k zobozdranivku, ne? Mož mi pravi, da naj se zamislim, ker da se otroka bojim. Mislim, da ima mož prav. Mame dostikrat preveč pustimo otrokom, da njihova volja vpliva na nas. Seveda ne moreš bit ves žareče sijoč, če se ti vsi 3je derejo, ampak če ima on slab dan ali je zjutraj pač slabe volje, to še ne pomeni, da moraš bit tudi ti. To je po svoje lažje, ko imaš več otrok, ker en je slabe volje, drug pa ni in veš, da ne bi bilo fer, da si zdaj sitna zato, ker je en slabe volje in še drugega spraviš v slabo voljo... Ti maš verjetno enega, pa se potem tvoje počutje popolnoma podreja njegovemu. Ampak si odrasla ženska. Daj mu vedet, da se ne sekiraš za njegove iizpade. Potem ne bojo meli učinka in jih ne bo rabil. Oziroma se skušam izogibati situacij, ko bi otrok lahko ponorel in bi se spet skregala. NEHAJ to delat! To vedno napišem mamam. Otroci niso neumni! On točno ve, da ti po prstih hodiš, ker se nočeš kregat. Pokaži mu, da se upaš skregat, da te ne more držat v šahu s tem. Ok, se bova pa skregala. bolj mi je všeč, če se lepo zmeniva, če se pa ne da, se pa lahko tudi kregava, ni problema. Misliš, da si on želi kregat? Ne, samo je videl, da se ti tega še bolj bojiš in boš naredila vse, da do tega ne bi prišlo. Dala si mu krasno orožje v roke... Kar se noska tiče: razloži mu, zakaj se to mora. Lahko poizkusiš, da si ga spere sam: ali si ga boš sam ali ti ga jaz? Ni tretje možnosti. Če si ga sam, si ga lahko najprej bolj zanič, mu pa vsakič (na sebi) pokažeš, kako je treba in zelooo pohvališ, čim se malo bolj potrudi. Noben si ne spira rad nosa, tako od začetka, to delamo potem, ko vidimo, da pomaga, da bi pa kdo v tem prav užival, pa dvomim. Ronja se je takoj navadila, Lejla še zdaj ne mara, ampak si ga vseeno sama lepo spere. Počasi in odločno, treba je, zdaj ali zlepa ali zgrda, pa sam zbira. Pri nas razložim drugemu otroku, da je fajn tasitnega pustit pri miru, ker ni najboljše volje in rabi mir oz. če je tasitna tavelika, potem jo objamemo, ker ona pač ne rabi mira, ampak objem. Ti veš, kaj tvoj otrok rabi, smo pa večinoma taki, da rabimo eno ali drugo. Lahko se zmenita. ne bom ti težila zjutraj, če se sam pridno zrihtaš, pripravita zvečer na določeno mesto obleke za v vrtec, pa kaj bo vzel s sabo itd... in mu zaupaš. da bo. Tudi 3 letnice se že same lahko zrihtajo, mogoče so fantki res drugačni, ne vem, po moje je več odvisno od karakterja... Ne vem, ti povem čez par let;).