ronja
|
zadnji primer je bil ko mu je sestra rekla, da naj neha kričati v trgovini, ker jim teta v trgovini ne bo nič dala, če se bodo tako obnašali, on odgovori jaz jo bom pa udaril ali jaz bom pa pljunil itd. PO moje je narobe, da otroku rečeš, da nečesa ne sme, zato, ker nekdo drug ne bo nečesa pustil/dal/... če se to tudi nam ne zdi prav. To je prenašanje avtoritete na drugega, ker je sami nimamo. In otrok to čuti in ve. V smislu: mama bi bila čisto za, da se jaz tako obnašam, problem je samo una teta v trgovini - z njo bom pa že obračunal. To je narobe, za moje pojme vsaj. Jaz jima ne dovolim, da tulita v trgovini, ker JAZ tega ne dovolim. Ni treba nikogar drugega, sama sem čisto dovolj. Če jaz tega ne dovolim, potem je ne, pa pika. Ne zato, ker bo ne vem kdo ne vem kaj. Ko smo šli s prijatelijco in njenim sinčkom v muzej je delala isto: da naj ne razgraja tam, ker nas bojo sicer ven vrgli. Mali je seveda ni šlivil 5%. Midva sva svojima razložila, da se je nekdo trudil 50 let, več kot sva midva stara, da je zbiral te predmete, da lahko mi zdaj gledamo, kako živijo Indijanci nekje daleč daleč... in da če jih bomo pazili, jih bojo lahko gledali tudi drugi otroci drugje po svetu, če pa mi to razturimo, pa ne bojo mogli. In zato ne dovoliva, da bi razgrajala. Ugani, kdo se je bolj pridno vedel? Ne negativna prepovedat: če boš razturil, nas bojo ven vrgli, ampak pozitivna: če mi to pazimo, bojo tudi drugi otroci lahko uživali. Če bomo lepo vozili, je veliko manj verjetno, da doživimo prometno nesrečo in nas ne bo nič bolelo in bomo prišli tja, kamor si želimo, itd... Fantu dajete ves čas vedet, da DRUGI krojijo vaše življenje in fant se upira tem drugim. Ne bojo oni meni avta vzeli, ne bo mi en policaj kazni dal itd... Ker mu ne poveste, da VI to hočete in zakaj. Avto mora it na servis, sicer se lahko zabijemo in boš ti ali pa mami ali oči poškodovan in te bo zelo zelo zelo bolelo, še bolj kot takrat, ko (vstavi dogodek, ko ga je kaj bolelo). Prehitro ne smemo vozit zato, da KOMU KAJ NE NAREDIMO, ne zato, da nas ne ustavi policija. Policija samo skrbi, da bi vsi vozili pridno in bi zato bilo čim manj ljudi, ki bi bili poškodovani v prometnih nesrečah. Kar se mene tiče - ste čisto sami krivi, ker mu dajete eno zelo čudno sliko o svetu, jsano, da se upira. Otrok ni dobil povezave med tem, da če narediš nekaj slabega, je nekomju drugemu hudo zato. Zato ne vidi problemov z vrabci - ker enostavno ne razume, da je tu kaka povezava. Psa čuti, ker živi z njim. Sicer pa je zanj vse negativistično povezano: vozit ne smemo prehitro, da nas policaj ne oglobi - nikjer tu ni nobene koristi zanj - moji punci imata drugačno sliko: prehitro ne smemo vozit, da se nam kaj ne zgodi, da se ne zabijemo, da NJIJU ne boli... Seveda sta potem zelo za, da ne bi prehitro vozili;). Nič ni narobe, če se upira, če kaže jezo (na primeren način, to vsak določi, kaj je v njihovi familiji primerno), če ne uboga na besedo,... ampak kolikor jaz čutim med vrsticami, vi nimate nobene avtoritete. In to zato, ker jo non stop prenašate na druge. NIkjer ni: tega ne dovolim, ker se MENI to ne zdi prav. Vedno so neki drugi strašni ljudje, ki bojo ne vem kirega vraga naredili, če ne bomo mi pridni. On pa mora dobit občutek, da se splača v skupnosti sodelovat ne zato, da ne bo kaznovan, amapk zato, da nam je vsem skup lažje. Začnite mu razlagat, kaj bo on oz. vi z nečim pridobili: vozen avto, da te bomo lahko peljali v zOO (oz. kamorkoli ga peljete z avtom, pa da mu je tam všeč) - če bo pa avto pokvarjen, pa se ne bomo mogli peljat. In če ga zdaj ne peljemo, potem bo kar enkrat crknil in takrat ne bomo mogli recimo k babi, če se bomo ravno k njej vozil. A bi ti bilo to všeč? Ne? No, vidiš, je boljše, da prej odpeljemo avto, pa potem nimamo problemov, ne? Kar se ljubosumja tiče, je najbolj preverjen recept, ki res vedno pomaga: naj ima MAMA zanj pol ure dnevno STRAN od sestrice. Lahko gresta ven, lahko sta v drugi sobi, ampak mali mora vedet, da je takrat mama SAMO njegova! Oči bo sestrico dvignil, jo previl, jo pomiril... takrat je mama samo od fantka!