Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: Recept za hudo dobro orehovo potico 1.4.2012 16:58:37
|
|
|
|
onka
|
če je hudo dobra ne vem, je pa večkrat preizkušena in pohvaljena iz knjige Felicita Kalinšek; Testo; 60 dag, moke, žlička soli, 2 dag kvasa, 2 dag sladkorja, 5 dag maščobe (dam maslo), celo jajce, 3 dl mleka, žlica kisle smetane - vse skupaj dam v kruhomat Orehov nadev; 3dl in 3/4dl sladke smetane (kupljene 1 cela in še malo več kot pol), 1 liter zmletih orehov (malo manj kot 1/2 kg), 20 dag sladkorja, limonina lupinica, jajce, 2 žlici ruma Orehe popari z vrelo sladko smetano, (zmešaš) prideni sladkor, limonino lupinico ko se malo ohladi, zamešaj jajce in rum. Testo zvaljaj za nožev rob debelo, namaži ga z nadevom , zvij in daj v pomaščen pekač. Vzhajano namaži z jajcem. V začetku dam za ca 5-10 minut na 200 stopinj, potem pa na 150 stopinj - ca 40-50 min. Nadev mora biti mazav, če je suh, dodaš lahko samo malo mleka ali smetane, če je preredek dodaš orehe ali celo drobtine. Najbolje je doma sproti mleti orehe, sem kupila že zmlete, pa so zelo grenki.
< Sporočilo je popravil onka -- 1.4.2012 16:59:48 >
|
|
|
|
RE: Recept za hudo dobro orehovo potico 1.4.2012 17:18:13
|
|
|
|
Anonimen
|
Problem/vprašanje no.1: Nimam kruhomata ... lahko dam vse skupaj v skledo in zgnetem z mikserjem oz. s kuhalnico, ali ja pri "ročnem# mešanju kak poseben vrstni red? Problem/vprašanje no.2: Poparim orehe ... torej dam orehe v cedilo in jih z vrelo smetano samo prelijem, ali v skledo z orehi zlijem vrelo smetano? Ne se mi smejat, delam te zadeve prvič. Problem/vprašanje no.3: Koliko časa mora namazana potica vzhajat preden jo namažem z jajcem in dam v pečico? Problem/vprašanje no.4: Kje dobim cele orehe? Al ji to treba jih tret pa mlet sproti, da niso grenki ali je dovolj da kupim cela olupljena jedrca in jih meljem?
|
|
|
|
RE: Recept za hudo dobro orehovo potico 1.4.2012 17:51:03
|
|
|
|
onka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Otika Problem/vprašanje no.1: Nimam kruhomata ... lahko dam vse skupaj v skledo in zgnetem z mikserjem oz. s kuhalnico, ali ja pri "ročnem" mešanju kak poseben vrstni red? Pravilni red, presejano moko daš v posodo, narediš jamico, notri zliješ mlačno mleko, sladkor, kvas zmešaš z mlekom, da vzhaja, sol potreseš naokoli-ob kraj posode. Ko se naredi kvasec (mleko postane penast) dodaš še ostalo ter zmešaš. Če bi jaz delala ročno, bi sestavine samo zmešala kot si napisala - pregnetla skupaj in pustila, da vzhaja. Sem že tako naredila in je bilo ok. Ko pustiš vzhajati (ca 1 uro) pokrij s servieto in daj nekam na toplo. Problem/vprašanje no.2: Poparim orehe ... torej dam orehe v cedilo in jih z vrelo smetano samo prelijem, ali v skledo z orehi zlijem vrelo smetano? Ne se mi smejat, delam te zadeve prvič. Jaz imam orehe skupaj s sladkorjem v posodi (po njih polijem vrelo smetano, zmešam, pustim, da se malo ohladi, dodam jajce, limonino lupino in rum ter zmešam v pacasto zmes Problem/vprašanje no.3: Koliko časa mora namazana potica vzhajat preden jo namažem z jajcem in dam v pečico? Ko se malo poveča - ca 15 min do 30 min - odvisno, ali imaš toplo v stanovanju. Problem/vprašanje no.4: Kje dobim cele orehe? Al ji to treba jih tret pa mlet sproti, da niso grenki ali je dovolj da kupim cela olupljena jedrca in jih meljem? Cele orehe dobiš na tržnici ali trgovini npr Merkator ima pakirane po pol kg in so v redu-ravno včeraj naredila. Namelješ jih naenkrat toliko, kot jih porabiš z eno potico ca pol kg. Jaz sem si kupila ročni mlinček za ca 10-15 EUR . Grenki so bili samo že kupljeni zmleti pakirani-taka je bila moja izkušnja. Ni problema, samo vprašaj. Se spomnim prve potice, ko sem bolj na debelo razvaljala-sem prebrala, da razvaljam za prst debelo in ne za noževo konico, kot piše. Je bilo samo enkrat zavito.javascript:void(AddText(' ')) Pa so jo vseeno hvalili, ker jo noben v hiši že dolgo ni pekel javascript:void(AddText(' '))
|
|
|
|
RE: Recept za hudo dobro orehovo potico 1.4.2012 21:41:41
|
|
|
|
mateyka
|
Otika, tole se mi ne zdi slab nasvet (kulinarika): Jaz pa potico vedno, ko je že vzhajana premažem s tekočo sladko smetano, ki ne sme biti iz hladilnika, najbolje je da je malo mlačna.Dam peči na 200°. Po 20. min. pa pokrijem s peki papirjem in znižam na 180°, da skorja ni pretemna. Potem je skorjica res krasna, mehka, hrustljava.
|
|
|
|
RE: Recept za hudo dobro orehovo potico 1.4.2012 21:50:08
|
|
|
|
Anonimen
|
Onka, Mateyka hvala za nasvete ... tole bo ena bombastična potička ... če pa ne bo, vaju stresem iz hlač
|
|
|
|
RE: Recept za hudo dobro orehovo potico 1.4.2012 22:17:56
|
|
|
|
mateyka
|
ma če bi se že lotila potice, bi se lotila potratne, ker ta je pa skoraj kot torta potratna in orehova
|
|
|
|
RE: Recept za hudo dobro orehovo potico 1.4.2012 23:01:32
|
|
|
|
Anonimen
|
Uh, meni pa potratna sploh ni všeč ... kar se mene tiče sploh pri potici velja, da preveč vsega dobrega na kupu ne da vedno najboljši rezultat
|
|
|
|
RE: Recept za hudo dobro orehovo potico 1.4.2012 23:28:52
|
|
|
|
mateyka
|
aha, minimalistka - no, potem pa orehova. mene največkrat odvrnejo rozine - čisto vsak jih not tlači, jaz pa jih ne morem videt. sem se jih preobjedla kot ciciban in zdaj so mi
< Sporočilo je popravil mateyka -- 1.4.2012 23:29:42 >
|
|
|
|
RE: Recept za hudo dobro orehovo potico 1.4.2012 23:33:44
|
|
|
|
Anonimen
|
Ha, jaz pa drugace ne maram peciva z orehi in suhim sadjem, ampak potica mi je pa orehova z rozinami top ... sploh, ce je fajn socna.
|
|
|
|
RE: Recept za hudo dobro orehovo potico 3.4.2012 16:56:46
|
|
|
|
takotako
|
A se lahko 'uštulim'? Mene pa zanima kje se kupi manjši pekač za potico? Lončen po možnosti. Letos sta si mojedva zaželela lešnikovo in čokoladno pa ne bi obeh ta velikih delala.
|
|
|
|
RE: Recept za hudo dobro orehovo potico 7.4.2012 8:47:46
|
|
|
|
suzolinka
|
Otika, če ni prepozno, bi dodala še malo Vandeline Meni potica vsakič uspe. Testo je dokaj podobno, le da Vandelina ne da toliko maščobe. Nadev gre pa takole: 40 dag mletih orehov, 6 dag drobtin, 20 dag sladkorja, pol žličke mlete kave (jaz je ne dam), 2 žlici ruma, 12 dag masla, prbl 1/4 L vrelega mleka, 1 jajce Orehe zmešamo z drobtinami in kavo.Zabelimo s tekočim maslom in prilijemo toliko vrelega mleka, da je nadev gost. Nadev naj počiva 30 min na toplem. Preden ga namažemo, vanj zmešamo še jajce in rum. Nasveti: -če je nadev premehek (rešiš tako, da potreseš še malo drobtin), bo potica špehasta. Če je pretrd, se bo potica drobila. - da nam skorja in testo ne bosta odstopila od nadeva pazimo, da nadev ne bo pretrd ali testo premehko . V testu tudi ne sme biti preveč kvasa - začetna temperatura v pečici naj ne bo premočna (220 -230 C), nato znižamo n a180C - če imamo zelo vzhajano potico, jo damo za 15 min v zelo vročo pečico, da vročina potico hitro objame. Če je potica manj vzhajana, jo damo v manj vročo pečico Pa srečno in poročaj kako je uspela Glinene posodice za majhne potičke sem videla v Merkurju. Imajo celo linijo slovenskih glinenih izdelkov.
|
|
|
|
RE: Recept za hudo dobro orehovo potico 7.4.2012 9:25:00
|
|
|
|
Anonimen
|
No potička oz. potički sta pečeni ... taglavno v velikem okroglem modelu sem po vzhajanju namazala s sladko smetano in pekla najprej 20minut pri 200°C in potem še pokrito pri 180°C dokler ni bila pečena. Ostanek štruklja sem pa spekla v podolgovati glineni posodici, ga tudi vzhajanega premazala s smetano in pekla 50min na 150°C in moram rečt, da ima tamali štrukelj lepšo svetlejšo skorjico. Se mi je pa mali štrukelj na vrhu napihnil, tako da je malo votel. Tavelike potice pa še nisem razrezala da bi videla kaj mi je tam uspelo sčarat. Je pa štrukelj zelo zelo dober ... aja testo je pa iz Boni moke za kvašeno testo
|
|
|
|
RE: Recept za hudo dobro orehovo potico 7.4.2012 17:15:06
|
|
|
|
*miska.mcc*
|
OOOOO, God! in jst tole temo najdem zdjle. na veliko soboto.!!!!! ( :unsmilekkosetolčepoglavi:)
_____________________________
****************************************************** ....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!! *****************************************************
|
|
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Magnezij in železo v nosečnostiV nosečnosti se poveča potreba po določenih mineralih v telesu in med njimi sta zelo pomembna magnezij in železo. Ali mo...
Zadnje s foruma
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?