Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
Fotografiranje v cerkvi 27.2.2012 15:49:52
|
|
|
|
honey
|
Danes sem bila s svakinjo na kavi in mi je povedala, da imajo konec aprila birmo. Sama ne hodim v cerkev, ker nisem verna, sem pa že bila na nekaterih dogodkih v vaški cerkvi in vem, da ta župnik dovoli samo eni osebi, da fotografira, ne glede na vrsto dogodka - se pravi, če je pri krstu 5 otrok, se morajo starši med sabo dogovorit, kdo bo fotografiral. Še dobro, da če že je krst, je ponavadi 1 sam otrok pri krstu . V glavnem, zdaj pa jim je rekel, da je itak stopil v veljavo nov zakon, ki sploh prepoveduje fotografiranje v cerkvi. Je to možno? Na koga naj se obrne, da bo izvedela, kako je s tem? Ker ga ima na sumu, da glede na to, da je že tako proti fotografiranju, da je to zraslo na njegovem zelniku. Je pa res, da je župnik že star in zaj kot 100 , tako da to bili povsem možno. Ima kdo kakšne izkušnje s tem?
|
|
RE: Fotografiranje v cerkvi 27.2.2012 15:55:21
|
|
|
|
kajajaka
|
Mi smo bili decembra v cerkvi pri Miklavžu. Bilo je okoli 200 otrok in še enkrat toliko staršev in mislim, da smo kar vsi fotografirali eden čez drugega Pa ni župnik nič omenil, da se ne sme ali kaj podobnega. Tudi na vseh porokah, birmah, krstih kjer sem bila smo fotografirali brez omejitev. Ti kar slikaj in ga pošlji nekam če bo kaj težil Naj ti pove kateri zakon in kateri člen to prepoveduje...
|
|
|
|
RE: Fotografiranje v cerkvi 27.2.2012 17:03:17
|
|
|
|
lily32
|
Ne vem, da bi obstajal tak zakon. Naš župnik se tako rad fotografira, da samo čakam, da se bo kakšno nedeljo pojavil fotograf, ki slikal samo njega.
|
|
|
|
RE: Fotografiranje v cerkvi 27.2.2012 17:22:41
|
|
|
|
Perunika
|
Naš župnik tudi ne dovoli fotografiranja vsevprek, največkrat sam poskrbi, da fotografira en sam fotograf. Sploh, odkar imajo skupinski krst, tudi po 15 otrok naenkrat. Problem je potem z naročilom in ponaročilom fotk, ker tile "fotografi" nimajo sami mašine za printat pa tudi se jim ne ljubi ukvarjat s ponaročilom. Mož mu je ponudil fotografiranje za birmo ali obhajilo pa mu je rekel, da ima že izbranega. Se pa ne siliva zraven, ker imava drugega dela dovolj. Hotela sem samo povedat, da je drugače kot je bilo takrat, ko sem sama šla k obhajilu oz. birmi: fotografirala sta oba fotografa, ki sta bila v mestu in si lahko izbiral. Glede obveznosti je pa najbrž tako kot pri vseh cerkvenih zadevah, da dobijo vsi duhovniki neka priporočila, ki se jih nekateri držijo kot pijanec plota, drugi pa jih upoštevajo glede na posameznika in situacijo. Nekaterim duhovnikom zna bit tole bliskanje vsepovprek moteče, ker morajo bit skoncentrirani (zato so verjetno starejši duhovniki proti) pa tudi obred je posvečen in slovesen dogodek. Najboljše je najet profesionalnega fotografa in si razdelit stroške za samo fotografiranje, fotke se pa plača posebej glede na to koliko jih je. Tako boste tudi sigurni, da bodo fotke ostre, pravilno osvetljene, ujeti pravi momenti,.. Pa ne mislit, da govorim za to, ker sva midva v tem fohu. Dobrih profesionalcev je veliko in izbirate po svojih željah. V eni vasi v naši občini so se zmenili tako kot sem vam predlagala. Kasneje so pa posamezno hodili naročat fotke kot so želeli in kadar so želeli, ni bil problem z dodatnim naročanjem.
|
|
|
|
RE: Fotografiranje v cerkvi 27.2.2012 18:52:05
|
|
|
|
urška
|
Kolikor sem seznanjena naj bi bilo tako, da je pri obhajilu in birmi en uradni fotograf in/ali snemalec, ki pa naj bi imel opravljen celo en tecaj kako naj bi fotografiralo pri takih priloznostih. Da bi bilo popolnoma prepovedano pa prvic slisim. Pri nas je tako, da starsi otrok izberejo fotografa ki potem naredi (mislim da) 4 velike fotke v takem lepem albumu, zraven pa da se cd s fotografijami, ki jih potem starsi narocijo pri njemu oz. Sami printajo. Mislim da je bila lani cena okoli 20 evrov. Jih pa razumem da nekako ne dovolijo da vsak fotografira zase, ker zna bit blazno motece. Za vse, duhovnika, otroke in starse.
|
|
|
|
RE: Fotografiranje v cerkvi 28.2.2012 7:07:29
|
|
|
|
josephine27
|
Za zakon ne vem. Pri nas je tako, da pri krstu nikoli ne komplicira, čeprav so vedno najmanj 4 otroci hkrati. ko smo imeli mi nazadnje nas je bilo 6. fotografira lahko vsak kadar hoče. Enako je pri poroki, obhajilu. Pri birmi pa ne pusti fotografirati med mašo. Lahko sicer fotografiraš iz klopi ne dovoli pa hodit po cekvi, ker ni birme vsako leto in pride veliko otrok.
|
|
|
|
RE: Fotografiranje v cerkvi 28.2.2012 7:22:03
|
|
|
|
josephine27
|
Sem pozabila napisat, da pri nas pri birmi tudi najamejo fotografa, ki fotografira vse. Potem pa vsak naroči tiste fotografije ki hoče.
|
|
|
|
RE: Fotografiranje v cerkvi 28.2.2012 10:36:52
|
|
|
|
honey
|
Ja, saj v tem je problem. Saj oni bi najeli fotografa, ampak svojega. Ker župnik "ima" menda neko žensko iz Zagorja, ki mastno računa - za 6 slik 10x15 v tisti harmoniki računa 70 €!!! To je pa malo huda, ne? Saj so želeli najeti enega fotografa, da bi slikal za vse, pa ne dovoli. No, se pravi da to ni nič preverjenega. Najbolje potem, da vpraša - mislim da škofa - ki bo opravil birmo.
|
|
RE: Fotografiranje v cerkvi 28.2.2012 11:12:38
|
|
|
|
urška
|
Menda pa ne boste zdej skofa klicali zaradi tega? Lepo naj zupniku povejo, da je njegov fotograf predrag in da ce naredi slike za tak denar kot bi vam jih naredil ta ki ste ga vi izbrali, potem lahko fotografira. Ce fotografinja tega ne zeli boste imeli svojega in konec. Ce pa vam pokaze ta zakon kje napisan (kar dvomim) potem ne morete nic. Mislim, da se da zadeve uredit preden greste do skofa.
|
|
|
|
RE: Fotografiranje v cerkvi 28.2.2012 20:14:43
|
|
|
|
honey
|
Ne, ne, Urška, narobe sem napisala - mislim, da bo škof opravil birmo (ne vem točno, lahko tudi kdo drug) in bo prišel enkrat ne vem točno kdaj na neke priprave in da bi se ga takrat vprašalo. Tako mi je svakinja rekla. Ne, klicali ga pa sigurno ne bi zaradi tega
|
|
RE: Fotografiranje v cerkvi 28.2.2012 21:49:41
|
|
|
|
Nika v službi
|
Pri nas je podobno kot opisuje Urska. Krst, poroka - fotografi v lastni režiji. Obhajilo, birma, kjer je vedno ogromno ljudi, pa uradni fotografi (ponavadi so vsaj 3 osebe - 1 ali 2 fotografa ter 2 video snemalca). Po želji lahko naročiš tudi zasebno slikanje po obredu, slike oz. posnetke pa naročaš posamično oz. v zgibanki, vse po želji, izbiri. Angažiranje uradnega fotografa je predvsem iz praktičnih razlogov - predstavljajte si 50 ali 70 birmancev, 100 ali 140 staršev, pa še plejada sorodnikov, množica fotografov, prerivanje za prostor... hudo nepraktično. Sem tudi to že doživela, resda pred več leti. Meni je res bolj všeč, da je nekdo tretji angažiran. Zaplet naj se reši z dotičnim župnikom. Oderuške cene niso na mestu in to mu je treba jasno povedati. Verjetno v župniji obstaja kak svet (pri nas je to župnijski svet, sestavljen iz laikov, ki zastopajo farane), tako da se lahko organizira tudi sestanek na tej ravni, če direktno z župnikom ne bi šlo. Pa konkurenčne ponudbe na mizo in dejstva. Prepričana sem, da se je mogoče vse dogovoriti z neko normalno komunikacijo. Da bi pa o tem debatirali s škofom, pa mi ne sede. Razen seveda v primeru, da izčrpate čisto vse opcije za ustrezen dogovor. Potem pa je pravi naslov škofija.
< Sporočilo je popravil Nika v službi -- 28.2.2012 21:52:05 >
|
| Stran: [1] |
Plavalni pripomockimaca83 RRUporabljajo vasi dojencki ali malcki na morju kaksne plavalne pripomocke?Rokavcki (
46%)
Obroc (
4%)
Fredov obroc (
38%)
Drugo (
2%)
Nic (
11%)
Število vseh glasov: 56Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš
svojo anketo!