ronja
|
Ne problem je v tem, da tako vidi vzgojiteljica. Rekla je, da bi bilo potrebno z njim vse resno, nič za šalo, saj je njemu vse šala in vse smešno in je potrebno to presekat. Po moje bi bilo njej čisto vseeno, če bi vidva s šalo dosegla, da bi mali ubogal in ne motil ostalih, vendar se to ni zgodilo, zato se je pritožila, da vajin sistem očitno ne dela dovolj dobro... Če to, da si naredi red pomeni, da se ukvarja samo z mojim, ker je samo on problematičen, potem to seveda ni na njej, da se s tem ubada, ampak na naju da mu dopoveva, da veljajo pravila, ampak bolj kot nek tak red glede stanja vseh otrok v igralnici...naš recimo zelo pridno sodeluje, ko ustvarjajo, bolj mu ne gre ko morajo sedeti in kaj poslušati in takrat ga ona opozori, ali ne? Ali ni to to, da si ona naredi red? Seveda pa v tem primeru, ko opozorila niso pomagala, je na naju da narediva red. In se ga tudi trudim narediti. kolikor sem razumela, je točno to tudi ona poizkusila - pa ugotovila, da se mora sicer samo z njim ukvarjat in zato je šla do vaju... V vrtcu kot čisto nepristranska mamica (kar se ostalih otrok tiče, moji so mi seveda naj;) dostikrat vidim, kako vzg. poizuša dopovedat staršem, da bi bilo dobro kaj spremenit, pa si velikokrat nekak ne pustijo dopovedat. Ne pomeni to špartanske vzgoje, ampak tako, da dela. Ni treba, da vedno uboga na besedo, vseeno pa ga ne more cela skupina čakat, da se bo gospodu zahotelo se nehat zazat, ker otrokom, ki recimo pozimi čakajo v bundah, na to, da si bo on blagovolil obut čevlje, to pač ni smešno. In ni fer, da bi oni švicali v bundah zato, ker je njemu to hec. Lahko se vidva hecata doma, v vrtcu pa to ni fer, ker drugi trpijo zato. In če se ti zdi, da bi s tem izgubil del sebe, potem ga bo tam pač moral, če hočeš bit fer do drugih... Nihče ne pravi, da morajo otroci ubogat na besedo, nič ni narobe s pregovarjanjem, kadar se to vsem vpletenim da in je mogoče. Vendar v veliki skupini je to pregovarjanje precej omejeno. če nekaj vpliva na druge, se tu svoboda konča. Mamice, katerih otroci malo razsajajo okoli, navadno vedno opravičujejo svoje otroke z "ampak saj če delajo nekaj, kar ga pa zanima, je pa priden". Meni je to tako hecno:D. Itak da je priden, če delajo nekaj, kar bi on rad delal. Ampak otroci imajo različna zanimanja, enako kot mi: ene zanima to, druge drugo in prav je, da pridejo vsi na svoj račun. In tisti, ki ga določena tema ne zanima, pač ma, da tačas ne moti ostalih. Ni mu treba sodelovat, ne sme pa drugim kvarit njihove izkušnje, kot je oni ne smejo njemu, kadar delajo nekaj, kar je pa njemu všeč. Sicer bi ne mogli izpeljat čisto nobene dejavnosti, ker se vedno najde kak otrok, ki mu pač ravno tista ni pisana na kožo... Jasno, da delajo teme, ki so otrokom bližje, dalj časa, ampak vedno se bo našek kdo, ki mu pa nekaj ni. Lejla ni glih nora na vozila, pa so meli non stop avte, ker je to večino skupine veselilo - in meni se zdi prav tako - midve lahko še vedno delava kaj drugega popoldne, dopoldne pa ima največ od vsega, če se ima cela skupina lepo:) Štekaš - posameznik včasih žrtvuje kako svojo kaprico (recimo to, da je "razigran", medtem, ko berejo pravljico, ki bi jo vsaj 3/4 skupine z veseljem poslušalo), zato, da cela skupina funkcionira in da se imajo vsi lepo. 4 letniki to že čisto dobro razumejo - če hočejo in če mi to hočemo;). To ni več 18 mesečnik, ki res ne dojame več kot 30 sekund nazaj in naprej;). Verjetno si je vzg. že poizkušala naredit svoj red, pa ji ni uspelo pri njem in zato je tudi prišla do vaju - kar se mi zdi čisto pravilna pot - glede na to, da to ni čisto sveža tema, se to že nekaj časa vleče... Štekaš, kaj hočem rečt? Skoraj nobena vzg. ne pride težit staršem zato, ker je mel otrok slab dan! Mogoče ti omenijo, ne bo ti pa nobena rekla, da spreminjaj način vzgoje pa ne vem kaj še vse, ker se sem pa tja zgodi, da nečesa nočenaredit. Rečejo, ko res ne morejo več. Kar je po moje narobe - boljše bi bilo, če bi rekle malo prej, ker starši tudi rabijo kar en čas, da sprejmejo, da nekaj res ni ok in vmes se stvari še poslabšajo, na škodo vseh vpletenih...