Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 19.9.2011 19:06:09
|
|
|
|
petea
|
Izkoristi lahko ves letošnji dopust, res pa da v skladu z dogovorom z delodajalcem. Ker pa odhaja direktno k drugemu delodajalcu, mu trenutni delodajalec res ni dolžan zagotoviti več kot 3/4 dopusta, ki mu pripada. Več o tem pa je v Zakonu o delovnih razmerjih, glej 162. člen: http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/veljavni_predpisi/zakon_o_delovnih_razmerjih/.
< Sporočilo je popravil petea -- 19.9.2011 19:13:11 >
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 19.9.2011 19:26:32
|
|
|
|
Andrejka9386
|
v novi službi so mu rekli, da lahko prenese max 2 dni, to je verjetno glede na sorazmerni delež. torej u mora ostali del sedanji delodaj. plačat?
|
|
|
|
[Brisano sporočilo] 19.9.2011 19:34:40
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 19.9.2011 22:43:17
|
|
|
|
liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: MILLEENA IZVIRNO SPOROČILO: Andrejka9386 v novi službi so mu rekli, da lahko prenese max 2 dni, to je verjetno glede na sorazmerni delež. torej u mora ostali del sedanji delodaj. plačat? Larifari, prenese lahko v celoti preostali dopust. Kje pa so dobili 2 dni? Po tej logiki je imel tvoj mož manj kot 12 dni letnega dopusta, kar pa je skoraj nemogoče, razen če se je prvič zaposlil v prvih mesecih tega leta. Nadomestilo za neizrabljen dopust po ZDR le v izjemnih primerih - tukaj pa nikakor ne oz. ni nobenega razloga. Kolikor je meni znano, ti novi delodajalec ni dolžan omogočiti koriščanja dopusta, ki ga nisi izkoristil pri starem delodajalcu.....edino, če za javni sektor velja spet nekaj povsem drugega kot za gospodarstvo......in tudi v ZDR piše, da ti je vsak delodajalec dolžan zagotoviti sorazmerni del dopusta, če med letom menjaš službo..... 2 dni pa je mogoče zgolj dobra volja novega delodajalca.....čeprav v javnem sektorju dvomim v to......
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 19.9.2011 22:45:14
|
|
|
|
liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: Andrejka9386 zanima me sledeče: mož menja službo. s 3.10. začne na novem delovnem mestu. Pri sedanjem delodajalcu ima še 6 dni letošnjega dopusta. Gre pa od s.p. v javni sektor. Koliko dopusta mora še tu koristiti? Delodajalec pravi, da ne more koristit nič dopusta več. Ve katera kako je s tem? Zanima me predvsem, kako gre to po zakonu, da bo lahko to povedal tudi šefu Kako pa ta s.p. argumentira to svojo odločitev, da ne more koristiti dopusta nič več, čeprav mu še 6 dni pripada.....imajo kolektivni dopust?
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 19.9.2011 22:53:32
|
|
|
|
Andrejka9386
|
ja saj v novi službi so mu rekli, d je boljše, da nima nič dopusta za prenest, ker ga tam verjetno ne mogel koristiti, glede na to, da začne oktobra in je potem samo še 3 mesece do konca leta. nič ni posebnih argumentov... se bo njihova računovodkinja pozanimala v zakonu :D
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 19.9.2011 22:54:13
|
|
|
|
Andrejka9386
|
ne, nimajo kolektivnega. to je s.p., kjer je zaposlen samo moj mož :D (pa šefica in njeni starši)
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 19.9.2011 22:59:34
|
|
|
|
liliana
|
In zakaj mu je ševica rekla, da ne more koristiti dopusta.....? Ker narava dela tega ne dopušča verjetno.......A odpovedni rok je imel.....?
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 19.9.2011 23:02:36
|
|
|
|
Bakfark
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana In zakaj mu je ševica rekla, da ne more koristiti dopusta.....? Ker narava dela tega ne dopušča verjetno.......A odpovedni rok je imel.....? Prosi dragega naj te porihta, očitno ti grejo neumnosti po glavi... Kolikor ima glava sploh zvezo s tem.
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 19.9.2011 23:26:38
|
|
|
|
liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: Bakfark Prosi dragega naj te porihta, očitno ti grejo neumnosti po glavi... Kolikor ima glava sploh zvezo s tem. Opravljeno......
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 19.9.2011 23:27:34
|
|
|
|
Andrejka9386
|
ja, sedaj mu tečeta še zadnja dva tedna odpovednega roka. Imel ga jepa dva meseca. Pravi moj da ni dela, zato je pa rekel, da bi pač zadnji teden koristil dopust. In je bila vsa zaprepadena, da še to al kaj... S.p. pač...
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 19.9.2011 23:34:47
|
|
|
|
liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: Andrejka9386 ja, sedaj mu tečeta še zadnja dva tedna odpovednega roka. Imel ga jepa dva meseca. Pravi moj da ni dela, zato je pa rekel, da bi pač zadnji teden koristil dopust. In je bila vsa zaprepadena, da še to al kaj... S.p. pač... Naj ji še enkrat lepo pove, da ima pač še 6 dni dopusta in da bi ga rad pokoristil......še posebno, če ni dela......zakon sicer določa, da ti mora delodajalec omogočiti izkoristiti dopust in dopust (razen 1 dneva....samo 1 dan lahko delavec pokoristi po svoje) mora vedno biti odobren s strani delodajalaca......in delodajalec se pa lahko sklicuje tudi na naravo dela, še posebno, če te mesec dni pred tem, ko ga nameravaš zapustiti, želi zaradi tega ****i in te tako kaznovati......
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 19.9.2011 23:41:49
|
|
|
|
Andrejka9386
|
in če bo še vedno odgovor da ne? baje da mu ga naj bi morala izplačati, če drugače ne gre?
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 20.9.2011 7:50:44
|
|
|
|
Antilopa
|
Mislim, da je nastal problem zaradi različnih dni odobrenega dopusta... lahko je imel pri zdajšnjem delodajalcu 4 dni več odobrenega dopusta, kot mu po zakonu pripada v javnem sektorju. Tu lahko nastane razlika. Ravno zaradi tega namreč delodajalci v izjavi, ko nekdo odhaja, napišejo, koliko dni dopusta je delavec koristil, ne koliko dni mu je še ostalo. Pri zdajšnjem delodajalcu ima pravico do sorazmernega dela dopusta. Se pravi cca 3/4. Izplačilo neizkoriščenega dopusta pa je možno le v primeru, da mu ga delodajalec ni omogočil koristiti zaradi npr. narave dela oz. motenj delovnega procesa.
|
|
[Brisano sporočilo] 20.9.2011 8:23:10
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 20.9.2011 11:08:22
|
|
|
|
Sa.Ka
|
V JU bo avtomatsko dobil dopust, sorazmerni del temu letu. Sem prepričana. Zato brez veze nekaj forsirat z izplačevanjem, koriščenjem...meni ga ni bilo treba prenest, ker sem ga dobila takoj ob podpisu pogodbe, pa čeprav na začetku za določen čas.
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 20.9.2011 13:02:55
|
|
|
|
Andrejka9386
|
saj to vse razumem. želel si je pustiti vsaj 2 dni za novo službo, bi pa rad bil zadnji teden doma še 4 dni. bomo videli, kaj bo rekla šefica
|
|
|
|
[Brisano sporočilo] 20.9.2011 19:16:58
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 20.9.2011 20:42:11
|
|
|
|
Andrejka9386
|
razum čist tko kot je treba. saj sem napisala, da bi rad bil doma, pa ne putijo. da ne mora, ker gre stran od njih... niso pa še nič povedali, kaj so v zakonu izvedli
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 20.9.2011 21:21:02
|
|
|
|
nananaja
|
Dejstvo je, da ni več prenašanja dopusta od enega na drugega delodajalca, ampak mora prvi delodajalec do prenehanja delovnega razmerja omogočiti delavcu izrabiti vsaj sorazmerni delež letnega dopusta glede na pogodbo. Torej tvoj mož bo delal pri starem delodajalcu dobrih 3/4 leta in če je prejel odločbo za 24 dni letnega dopusta, so mu do 3.10. dolžni omogočiti izrabo 18 dni dopusta, več pa je njihova dobra volja. Novi delodajalec pa je dolžan izdati novo odločbo (po svoji kolektivni pogodbi) za celoletni dopust, saj bo mož imel neprekinjeno pokojninsko dobo zadnjih 6 mesecev. Od tega novega števila dni dopusta pa bodo dolžni možu omogočiti izrabo 1/4 dopusta, ker bo pri njih delal četrtino leta. To pa pomeni, če mu naračunajo tukaj samo 20 dni dopusta, mu ga morajo dovoliti izrabiti 5 dni, ne le 2 dni, kot so rekli, in ne 6 dni, kot ga mora pustiti prejšnjemu delodajalcu. Tako jaz razumem zakon in tako je bilo pri meni, ko sem pri prvem delodajalcu izgubila službo na dan poteka porodniške, bila malo na zavodu, pri novem delodajalcu pa so mi napisali cceloletno odločbo, nakar so mi omogočili porabit sorazmerni delež.
|
|
|
|
RE: prenos dopusta na novo delovno mesto 21.9.2011 9:30:15
|
|
|
|
liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: nananaja Dejstvo je, da ni več prenašanja dopusta od enega na drugega delodajalca, ampak mora prvi delodajalec do prenehanja delovnega razmerja omogočiti delavcu izrabiti vsaj sorazmerni delež letnega dopusta glede na pogodbo. Torej tvoj mož bo delal pri starem delodajalcu dobrih 3/4 leta in če je prejel odločbo za 24 dni letnega dopusta, so mu do 3.10. dolžni omogočiti izrabo 18 dni dopusta, več pa je njihova dobra volja. Novi delodajalec pa je dolžan izdati novo odločbo (po svoji kolektivni pogodbi) za celoletni dopust, saj bo mož imel neprekinjeno pokojninsko dobo zadnjih 6 mesecev. Od tega novega števila dni dopusta pa bodo dolžni možu omogočiti izrabo 1/4 dopusta, ker bo pri njih delal četrtino leta. To pa pomeni, če mu naračunajo tukaj samo 20 dni dopusta, mu ga morajo dovoliti izrabiti 5 dni, ne le 2 dni, kot so rekli, in ne 6 dni, kot ga mora pustiti prejšnjemu delodajalcu. Tako jaz razumem zakon in tako je bilo pri meni, ko sem pri prvem delodajalcu izgubila službo na dan poteka porodniške, bila malo na zavodu, pri novem delodajalcu pa so mi napisali cceloletno odločbo, nakar so mi omogočili porabit sorazmerni delež. Sem si šla še enkrat prebrat zakon in je točno tako kot pravi nananaja, ki je zelo natančno obrazložila......
|
|
|
| Stran: [1] |
Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin
Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?