PapuaNG
|
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz IZVIRNO SPOROČILO: sunny24 Pa sej to mi ni jasno, kaj mutijo...Od 15.5. dalje sem itak na LD, ker ga mam še tolko, da sem lahko do 20.6. ko začnem porodniško doma...Delat polni del.čas pa itak ne grem, ker nimam ta male kam dat med tednom (delam sam vikende)...Ma, v začetku maja grem tja, pa da vidim kaj bojo zmutili... zmajaz, no recimo da mam povprečno plačo okoli 1000 neto, kolko bi pol mela porodniško? Se strinjam s predhodnicami - do porodniške je še tako malo časa, da bi sprememba pogodbe o zaposlitvi ta trenutek res zelo malo vplivala na porodniško in se ti po mojem res ne splača s tem sploh ukvarjat, sploh ker dvomim, da ti bo firma samo prikazala 8 ur in plačala prispevke zanje, ne da bi ti morala to oddelati ali firmi na kak način vrniti. Ti pa CSD takoj tisti trenutek neha plačevati prispevke za ostali 2 uri dnevno. Tako da kar povej jim, da v to ne greš, ker se ti ne bo nič kaj poznalo, ker upoštevajo se itak samo plače, ki so ŽE IZPLAČANE do dneva nastopa porodniške. Ti si pa itak v vsakem primeru zavarovana za 8 ur. Glede višine porodniške: če imaš 1000 eur neto za 6 ur, je to bruto cca. 1511 eur, plus 1/4 minimalne plače za soc. transf. je torej +165 eur, skupno torej bruto 1676 ali neto 1093 eur. To je okvirni izračun, če je tvoja osnova za vseh 12 mesecev taka - pa to je brez upoštevanja olajšav za otroke - če jih dodaš, pride lahko še nekoliko več. Samo tale popravek-upoštevajo se plače, od katerih so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo prve vloge za starševski dopust. Torej se štejejo plače, ki so bile obračunane oz. izplačane pred vložitvijo vloge, ne pred nastopom dopusta (če nastopiš porodniško npr. 1.6., vlogo pa vložiš 1.5., pa se plače obračunavajo 15. v mesecu, se majska plača ne upošteva). Pa še to-če je med dvema porodniškima manj kot 12 mesecev, se kot osnova vzamejo plače pred prvo porodniško.
|