ronja
|
Blagor vsem, ki se jih tuja veselja, zalosti, stiske ..... ne dotaknejo..... Ubogi vsi, ki se jih tuja veselja, žalosti in stiske... ne dotaknejo... Sem prepričana, da v življenju največ izgubijo prav oni sami - tisti, ki se jih nič ne dotakne in tisti, ki se niso sposobni vživet v drugega, da mu ne bi prizadeli nepotrebnega gorja. Verjetno imamo samo različne meje pri različnih stvareh. mamamajča, lej, tako kot se je tebi zdelo totalno neokusno, da so se punce spravile na tvojo oktoberko, ki je dvojčka puščala lačna ponoči, tako se je Frodici zdelo totalno neokusno, da se je ledena spravila na zivepo zaradi njenega posta oz. tistega nesrečnega maila, ki ni bil niti en dan gor. Meni se zdi oboje narobe, recimo (mislim oboje linčanje, prav tako se mi ne zdi prav puščat 2 mesečnikov lačnih čez noč in tudi maila od lubija ne bi šla javno objavljat. Razumem pa, kako se taka stvar zgodi, zato ne morem obsojat: v prvem primeru je mama zmatrana in ne ve, da to prve mesece tako je, išče pot, kako iz tega. In v drugem primeru mi je še precej bolj jasno: punca nam je hotela ponudit še drugo stran, drugo videnje, saj so jo vsi ves čas zasipavali, da vidimo samo njeno zgodbo - zato je predstavila še njegovo... Mogoče nepremišljeno, vsekakor pa je mislila dobro.) In ne, ne gre za mnenje: gre za besede, s katerimi ga izraziš, kot je že Frodo razložila in kot si tudi sama v primeru oktoberke ugotovila, samo tu pa ne vidiš, da je isto: lahko punci rečeš, da bi jo prijavila na socialno, če bi jo poznala ali pa ji razložiš, da so 2 mesečniki še premali, da bi spali celo noč, da so lačni, itd... In ona ima možnost, da svoje mišljenje in delovanje spremeni, če se ji zdijo argumenti pravi in so podani v obliki, ki jo razume in jo je pripravljena sprejet. Isto je tu, samo da še malo hujše za moje pojme: ker punca, ko je enkrat že objavila mail, tega ni mogla več vzet nazaj (kar je lahko, je itak naredila - zbirsala mail in kasneje še temo). In če ji potem rečeš, da je njena napaka strašno grozna, pa da je ne more popravit, ker je že totalno zaj* - no, s tem res čisto nič dobrega ne narediš. Samo boli jo. Razumeš, kje je keč? Meni recimo zdaj je precej do tega, da bi me ti (in drugi) razumela, zato poizkušam najt in povezat primere, za katere vem, da tam podobno razmišljaš. Isto bi lahko naredila ledena, če bi se ji dalo. Vendar se ji ni, želela je samo dat iz sebe tisti prezir ali jezo ali kaj jaz vem, kaj je občutila, ni pa pomislila, ali bo s tem karkoli dobrega naredila. Včasih je to dobro - slejkoprej se vrne . Od tod potem tisto bevskanje dalje.