Gina
|
Mama in sin dedujeta po očetu vsak polovico. Če je oče napisal oporoko, potem deduje sin samo nujni delež, ki je četrtina. Na zapuščinsko razpravo se ponavadi čaka in čaka in čaka. Težko prej ko v pol leta, v Lj. lahko čakaš tudi 2 leti na razpravo. Jaz sem leto in pol. Sin šteje za prvi dedni red, se pravi, če mama prepiše nanj, on šteje za prvega dediča. Mislim, da se ne plača drugega kot sodna taksa, ki pa tudi ni ravno samo 2 jurja. Dedovano ne vpišeš v davčno napoved, če si dedič v prvem redu, se pravi, če nisi plačal davka na zapuščino, kar ga pa tudi ne bo, spet samo sodno takso, ki je za hišo spet kar precejšnja, se pa lahko pozanima na sodišču, kliče tja med uradnimi urami. Taksa je tudi odvisna od višine dedovane vrednosti, mislim pa, da je 1%, tako da najboljše, da ocenite hišo na čim manj, razen, če jo mislite prodat. V tem primeru jo iocenite realno, ker plačate davek na dobiček, ki bi bil sigurno večji od takse. V vrtcu padeš en plačilni razred više za vsakih 10 milionov premoženja, ki ga imata skupaj. V to ne šteje prebivališče, se pravi hiša, v kateri živite, šteje pa vse ostalo, kar imate, vključno z zemljo, nepremičninami, avtom ali dvema in delnicami, počitniško prikolico, barko, pa denarjem v banki. Vrednost tega pravzaprav dandanes težko kdo preverja, saj npr. ne more vedeti, ali je tvoj 2 leti star avto morda karamboliran ali se tvoja podedovana hiša sesuva, ali je nadstandardna.... Napišeš vrednost sam na prijavnico za vrtec. A sem še kaj pozabila? Aja, vseeno je, če mama sedaj napiše zemljo na sina ali kasneje. Enako je. Zemlja, ki je nezazidljiva, nima kake posebne vrednosti, tako da zaradi nje težko padeš v višji plačilni razred v vrtcu.
|