Dedovanje in lestvica za vrtec (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

Manuella -> Dedovanje in lestvica za vrtec (5.8.2005 14:43:56)

Hi,

imam eno vprasanje,:zmeden: na katero pa si sama ne znam odgovoriti, zato vas prosim za pomoc:). Partnerju je pred parimi tedni umrl oce. Partner je edini otrok.Sedaj se pocasi priblizuje zapuscinska razprava ( imajo kar precej veliko hiso, z velikim vrtom in ogromno njivo zraven ). Njegova mama, mu zeli poleg nujnega deleza, ki ga podeduje po pokojnem ocetu, prepisati tudi njivo. Sedaj me pa zanima, ali se to podedovano premozenje tudi steje v lestvico premozenja, po katerem ti dolocijo razred placevanja vrtca? Bi bilo bolje, da mu mama se nekaj casa ne prepise te njive? ( vendar je to njena zelja, da jo) Ali bi morda bila najboljsa resitev, da mama napise to njivo na najinega sinka, ki pa ima sele 17 mesecev.:zmeden: Hvala za cas, da ste to prebrale in za pomoc:) Lep vikend vsem:)

SašaR -> Dedovanje in lestvica za vrtec (5.8.2005 15:17:38)

Če mama prepiše njivo na vajinega sinka, to ni več prvi dedni razred, za katerega ne plačaš davka, tako, da je davka kar nekaj procentov - ne vem koliko. Če pa mama prepiše njivo na partnerja, pa davka ni. Drgač če sta v igri za dedovanje samo ona dva potem gre vse premoženje na pol. Pol njive, pol hiške.
Kako pa je z vrtcem pa ne vem, mislim da kar je osnovno tam kjer bivate, tisto ne gre notri, kao za vikend (hiša če v njej ne bivate) bi bil pa problem!
Naj dajo druge mnenje, tiste ki imajo že otroke!

LP :rozica:

22 -> Dedovanje in lestvica za vrtec (5.8.2005 16:04:19)

V kolikor boš dedovala ti ne bo potrebno plačati davka,v kolikor pa ti bo mama podarila pa boš morala plačati mislim da 10 % vrednosti.Zagotovo pa vem, da v kolikor dobiš kakšno njivo , boš vako leto dobila izpisek katastrskega dohodka ki ti bo povečal prijemke in ga pomnožijo z nekim faktorjem.Povem ti lahko to,da sem imela 800 kvadratov travnika,pa je bil katastrski dohodek okoli 2.000 sit na leto,tako ,da se jaz s tem ne bi obremenjevala.Kaj pa to pomeni za hišo če bi jo podedoval pa ne vem.Samo mislim,da ne pomeni za sedaj še nič saj se tako plačuje vse stroške,ki so povezaniz njo, obdavčitve pa so še v obdelovanju.

lp

gojska -> Dedovanje in lestvica za vrtec (5.8.2005 16:59:56)

zdravo,

ne bom ti dosti pomagala, ampak mislim, da tvoj partner ne deduje nujnega deleža temveč polovico očetovega premoženja.
Se pravi če je imel oče pol njive z mamo, se bo zdaj ta polovica razdelila na še eno polovico. Njiva bi bila 1/4 njegova- ostale 3/4 pa mamino. IDEALNI DELEŽ seveda.Za vse stvari, ki so predmet dedovanja.
Nujni delež se deduje samo v primeru, če bi oče izvzel sina iz oporoke. Nujni delež je 1/8.
Ker je partner edinec, bo po mamini smrti vse njegovo, zato ne vidim razloga zakaj ne bi ugodil mamini želji.
Davka na dedovanje v prvem dednem redu ni, kako je pa z vrtcem ti bo pa upam katera druga odgovorila.
čao:rozica:goja

Anonimen -> Dedovanje in lestvica za vrtec (5.8.2005 17:04:41)

Sicer ne vem, kako je z vrtcem v tem primeru, bi pa rada popravila 22 kar se davka tiče. Če mama podari sinu, potem ta ne plača nič davka, razen če se je od lani kaj zakon spremenil. Jaz sem lani dobila po darilni pogodbi očetovo polovico hiše (vikend) in parcele in nisem plačala nobenega davka, ravno zato, ker sem njegova hči.
Upam pa tudi jaz, da tako premoženje ne vpliva na višino plačila vrtca.

Gina -> Dedovanje in lestvica za vrtec (5.8.2005 18:00:40)

Mama in sin dedujeta po očetu vsak polovico. Če je oče napisal oporoko, potem deduje sin samo nujni delež, ki je četrtina. Na zapuščinsko razpravo se ponavadi čaka in čaka in čaka. Težko prej ko v pol leta, v Lj. lahko čakaš tudi 2 leti na razpravo. Jaz sem leto in pol.

Sin šteje za prvi dedni red, se pravi, če mama prepiše nanj, on šteje za prvega dediča. Mislim, da se ne plača drugega kot sodna taksa, ki pa tudi ni ravno samo 2 jurja.

Dedovano ne vpišeš v davčno napoved, če si dedič v prvem redu, se pravi, če nisi plačal davka na zapuščino, kar ga pa tudi ne bo, spet samo sodno takso, ki je za hišo spet kar precejšnja, se pa lahko pozanima na sodišču, kliče tja med uradnimi urami. Taksa je tudi odvisna od višine dedovane vrednosti, mislim pa, da je 1%, tako da najboljše, da ocenite hišo na čim manj, razen, če jo mislite prodat. V tem primeru jo iocenite realno, ker plačate davek na dobiček, ki bi bil sigurno večji od takse.

V vrtcu padeš en plačilni razred više za vsakih 10 milionov premoženja, ki ga imata skupaj. V to ne šteje prebivališče, se pravi hiša, v kateri živite, šteje pa vse ostalo, kar imate, vključno z zemljo, nepremičninami, avtom ali dvema in delnicami, počitniško prikolico, barko, pa denarjem v banki. Vrednost tega pravzaprav dandanes težko kdo preverja, saj npr. ne more vedeti, ali je tvoj 2 leti star avto morda karamboliran ali se tvoja podedovana hiša sesuva, ali je nadstandardna.... Napišeš vrednost sam na prijavnico za vrtec.

A sem še kaj pozabila? Aja, vseeno je, če mama sedaj napiše zemljo na sina ali kasneje. Enako je. Zemlja, ki je nezazidljiva, nima kake posebne vrednosti, tako da zaradi nje težko padeš v višji plačilni razred v vrtcu.

snorlax -> Dedovanje in lestvica za vrtec (5.8.2005 20:41:50)

Midva imava tak primer, mož je po očetu podedoval hišo in zemljo, v hiši pa živi tašča, se pravi moževa mama. Tudi jaz nisem vedela, če moram to vpisati pod rubriko "hiša, v kateri ne prebivate", vendar so na občini rekli, da vpišeš v tistem primeru, če imaš hišo ali stanovanje in ga oddajaš ter pobiraš najemnino. Jaz sem tudi mislila, da moram vpisati hišo in zemljo, pa so rekli, da ne. Katasterski dohodek je pa itak razviden iz odločbe o dohodnini.

L.p.:)

simonas -> Dedovanje in lestvica za vrtec (8.8.2005 14:35:47)

Tudi pri darilu babica - vnuk se ne plača davka na darilno pogodbo.

Stran: [1]