|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Porodniška?
22.11.2010 14:07:52   
Tigrica86
Pozdravljeni!

Veliko sem že prebrala o situaciji v kateri se nahajam, vendar namesto vse bolj jasne slike postajam vse bolj zmedena.user posted image Zato se na vas obračam z nekaj vprašanji, na katere pravzaprav iščem čim bolj jasen odgovor.

Trenutno sem v 29. tednu nosečnosti, PDP imam 9.2.2011, torej porodniško nastopim 12.1.2011. Sem poročena in z možem pričakujeva prvega otroka user posted image . Trenutno sem od 1.9.2010 tudi (še) zaposlena in sicer preko javnih del (Zavod za zaposlovanje), pogodba pa se mi izteče 31.12.2010. Bila sem zaposlena tudi v času od 20.4. do 30.6. 2010, prej in vmes sem bila kot brezposelna prijavljena na Zavodu.

Vem, da moram za "večjo" porodniško biti dan pred oz. na dan nastopa porodniškega dopusta biti zaposlena, vendar to pri sedanjemu delodajalcu ne bo mogoče (zaradi birokracije pri zaposlovanju javnega delavca, ki se zavleče na več kot 10 dni user posted image ) in na to žal ne morem vplivat. Menda obstaja teoretična možnost, da grem (kakšen teden) pred iztekom pogodbe na bolniško, vendar sem na bolniški lahko maksimalno 30 dni (to menda plačuje Zavod), kar pomeni da ne smem iti na bolniško pred 12.12.2010. Skrbi me, da bi me zaradi težav s hrbtenico (že od prej) dr. dala v bolniško že prej in bi tako "presegla" teh 30 dni bolniške...

Ker pa zaradi razlike v višini finančnih sredstev ne bi rada tvegala, me zanima tudi opcija zaposlitve kot gospodinjska pomočnica?! Kdo in kako me lahko zaposli? Kakšni so postopki, kaj mora storiti oseba, ki bi me zaposlila? Na pristojnem CSD ne dajejo teh informacij user posted image   ker je preveč izkoriščanj!

Kaj je torej najboljša rešitev zame?

Zanima me še, kdaj moram vložiti vlogo za starševsko nadomestilo? Zadnjo plačo bom prejela 5.1.2011, kar pomeni, da bi bilo super, če bi upoštevali še to zraven. Kaj pa vloga za moj porodniški dopust in očetovski dopust za moža? Na kaj še moram biti pozorna?

Hvala za odgovore vsem že v naprej! Upam da mi boste malo zbistrili vso situacijo!user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Porodniška?
22.11.2010 16:44:35   
zmajaz
Najboljša rešitev je vsekakor, če bi lahko bila do nastopa porodniške še na bolniški - sploh ker je to v bistvu samo nekaj dni po izteku pogodbe o zaposlitvi. Porodniška se ti bo računala v tem primeru takole: plače (ali bolniške ali nadomestila za brezposelnost) v zadnjih 12 mesecih pred oddajo vloge, za mesece brezposelnosti pa 55 % minimalne plače.

Če se ti ne bo izšlo pa lahko urediš z zaposlitvijo kot GA - zaposli te lahko v bistvu kdor koli (čeprav bi verjetno bilo čudno, če bi te recimo mož), postopek je povsem preprost: oseba kupi v knjigarni obrazec "potreba po delavcu"  (ne vem zdajle na pamet čisto točnega naziva), ga izpolni, gre z njim na Zavod za zaposlovanje, ga odda in te lahko hkrati tudi kar takoj že zaposli - kar pomeni, da te mora iti še na ZZZS prijavit v zavarovanje. Potem bo morala ta oseba tudi DURS-u plačati prispevke za teh nekaj dni, dokler ne nastopiš porodniške (stroškov s prispevki za minimalno plačo je cca. 13 eur na dan). Zaposlitev je najboljše, da se sklene za določen čas za 1 leto (v bistvu do konca porodniške), ker je tako najmanj komplikacij, potem te pa samo odjavi na ZZZS.

Vloga za porodniški dopust in starševsko nadomestilo se pa odda med 60 in 30 dni pred PDP, torej najpozneje 2 dni pred nastopom porodniške. Če hočeš, da se ti upošteva zraven še januarsko izplačilo, počakaj do petega, daj šele takrat izpolnit obrazec s podatki o plači in naj ti to izplačilo vpišejo zraven in potem recimo v petek 7.1. oddaš vlogo - ne boš še čisto nič prepozna. V bistvu tudi še v ponedljek 10.1. ni nič prepozno - jaz sem tudi v 1. nosečnosti oddala 2 dni pred nastopom, da se mi je štela ena plača več zraven in ni nihče nič kompliciral - še v bistvu mi je svetovalka svetovala, naj tako naredim, da bom imela potem višjo porodniško.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 22.11.2010 16:45:09 >

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu Tigrica86)
Neposredna povezava do sporočila: 2
22.11.2010 17:56:22   
bambika
Zdaj pa imam pa še  jaz eno vprašanje. Rok imam maja 2011, zaposlena sem bila od 1.4.2010 so 30.0.2010,ali mi prav tako pripada porodniška in se mi šteje dohodek teh 6 mesecev in 55% minimalne plače za ostale mesece ko nisem bila zaposlena? Ali mi pripada samo starševsko nadomestilo v višin 193e?

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 3
22.11.2010 18:00:50   
zmajaz
Če imaš v zadnjih 3 letih pred nastopom porodniške najmanj 12 mesecev zavarovanja za starševsko varstvo (sem štejejo plače, bolniške, nadomestilo zabrezposelnost, porodniške), na dan nastopa porodniške si pa brezposelna, potem se ti računa porodniška takole: 55 % minimalne plače + 2 % za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo v zadnjih 3 letih. Če tega pogoja ne izpolnjuješ (če imaš v zadnjih 3 letih samo tistih 6 mesecev zaposlitve) pa ti pripada samo starševski DODATEK (197 eur mesečno).

3. varianta je pa, da se par dni pred nastopom porodniške zaposliš, potem se ti pa upošteva tistih 6 plač, za ostale mesece se pa vzame 55 % minimalne plače.

(odgovor članu bambika)
Neposredna povezava do sporočila: 4
22.11.2010 18:09:19   
bambika
Zaposlena sem bila vsega skupaj 1.leto. Več pa ne,pa še to sem bila od 1.9.2008 do 16.3.2009 takrat sem imela rok za prvega otroka,nato sem nastopila porodniško,po porodniški sem bila en mesec dom in nato opravljala šest mesecev pripravništva. Torej me mora nekdo zaposliti,če želim da se mi teh 6 mesecev šteje zraven?Koliko prej me mora zaposliti,preden oddam papirje na CSD?Ali me lahko zaposli kot gospodinjsko pomočnico?

'

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 5
22.11.2010 18:12:03   
pajkica2
Tigrica, naj te ne skrbi če greš prej na bolniško. Če jaz prav razumem ta pravila (ampak vseeno raje pokliči ZZZS), si na bolniški lahko še 30 dni po prenehanju delavnega razmerja, prej pa ni omejitve (torej lahko greš na bolniško že danes pa si teoretično do konca januarja, pač vmes pošlje zdravnik na komisijo, ampak če imaš težave in si tako visoko noseča podaljšanje ne sme biti problem).

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 6
22.11.2010 20:33:03   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: pajkica2
Tigrica, naj te ne skrbi če greš prej na bolniško. Če jaz prav razumem ta pravila (ampak vseeno raje pokliči ZZZS), si na bolniški lahko še 30 dni po prenehanju delavnega razmerja, prej pa ni omejitve (torej lahko greš na bolniško že danes pa si teoretično do konca januarja, pač vmes pošlje zdravnik na komisijo, ampak če imaš težave in si tako visoko noseča podaljšanje ne sme biti problem).

Ja - drži, na bolniški si lahko še do 30 dni po prekinitvi delovnega razmerja - vendar samo če to odobri komisija, nanje pa vemo, koliko se je dandanes za zanesti. user posted image

(odgovor članu pajkica2)
Neposredna povezava do sporočila: 7
22.11.2010 20:43:56   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: bambika
Zaposlena sem bila vsega skupaj 1.leto. Več pa ne,pa še to sem bila od 1.9.2008 do 16.3.2009 takrat sem imela rok za prvega otroka,nato sem nastopila porodniško,po porodniški sem bila en mesec dom in nato opravljala šest mesecev pripravništva.

Štejejo se vsi meseci, ko si bila zavarovana za starševsko varstvo, v zadnjih 3 letih pred nastopom porodniške - to pomeni, da se upoštevajo: plače, bolniške, porodniške, nadomestilo za brezposelnost. Če torej nastopiš porodniško aprila 2011 (28 dni pred PDP), se gleda 36 mesecev nazaj - torej do aprila 2008. Ti si bila zaposlena od septembra do decembra 2008 (4 meseci), leta 2009 si bila celo leto zavarovana - prvih nekaj mesecev še plača, nato porodniška, leta 2010 pa še 2 meseca porodniške + 6 mesecev zaposlitve, torej skupno 8. Če to seštejemo: 4 + 12 +8 = 24 mesecev zavarovanja za starševsko varstvo v zadnjih 36 mesecih pred nastopom porodniške, kar pomeni, da bi bila porodniška 55 + 24*2 = 55 + 48 = 103 % minimalne plače. Toliko dobiš, če boš na dan nastopa porodniške brezposelna, ker si zaradi 24-ih mesecev zavarovanja upravičena do t.i. starševskega nadomestila brez starševskega dopusta.

Če se malo prej zaposliš (npr. za hišno pomočnico), se ti bo porodniška računala kot povprečje zadnjih 12 mesecev pred oddajo vloge - torej 6 plač + 55% minimalne plače za mesece brezposelnosti. Zdaj je pa vse odvisno, kaka je bila tvoja plača: če pri seštevku 6 plač + 6x55% minimalne plače pride povprečje višje od 103% minimalne plače, potem se zaposli, če pride povprečje nižje, se ti pa seveda ne splača zaposliti, ker boš potem na slabšem.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 22.11.2010 20:44:53 >

(odgovor članu bambika)
Neposredna povezava do sporočila: 8
22.11.2010 20:56:10   
bambika
Hvala ti za odgovor.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 9
22.11.2010 21:01:21   
zmajaz
Ni za kaj. user posted image

(odgovor članu bambika)
Neposredna povezava do sporočila: 10
23.11.2010 10:38:41   
Tigrica86
Hvala za odgovore tudi od mene!user posted image

Torej se bom verjetno podala v varjanto, da bom tistih 14 dni v bolniški (oz. kakšen dan več) če pa se ne bo izšlo, me bo nekdo zaposlil kot GP. In vlogo bom oddala čim kasneje user posted image .

Zanima me še nekaj. Ko sem bila prijavljena na zavadu sem dobivala nekaj mesecev denarno socialno pomoč. Ali se ta šteje zraven kot dohodek, ali ne? Ga CSD sam zajame, ali obstaja kakšna možnost da ga "zamolčim" (v primeru da ga je potrebno vpisati)? Ker mi zelo zniža povprečje...user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 11
23.11.2010 10:47:32   
zmajaz
DSP se nikjer ne upošteva, ker je socialni transfer in ne dohodek, povezan z delom. Za mesece brezposelnosti se vzame 55% minimalne plače, ne glede na to, če si morda dobivala DSP, ki je nižja od tega.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 23.11.2010 10:48:29 >

Neposredna povezava do sporočila: 12
23.11.2010 22:39:51   
Tigrica86
user posted image S tem odgovorom si mi polepšala večer :)

Hvala!

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 13
26.1.2011 12:45:37   
Tigrica86
Zdravo!

Ponovno se obračam po nasvet na vas.

Namreč, situacija je bila takšna, kot sem opisala že na začetku. Za čas od 1.1. do 12.1. (ko sem nastopila porodniško) je osebna dr. dala predlog imenovanemu zdravniku (odločbo csd-ja sem vmes že dobila, tudi o višini porodniške, sem se pa dogovorila, da naknadno dostavim bolniški list, ki ga takrat še nisem imela). sedaj je končno prišel odgovor, kjer pa mi je bila pravica zavrnjena! Probleme s hrbtenico imam že dlje časa,  nosečnosti se je samo še stopnjevalo. Ali se lahko pritožim (odločbe še sicer nism dobila na dom, za zavrnitev mi je povedala sestra pri dr.) ter kam? Ali mi sedaj sploh pripada porodniško nadomestilo (višina iz odločbe) oz. glede na to, da vmes nisem bila prijavljena na zavodu, mi sploh karkoli priprada?

jezna sm k user posted image

hvala za pomoč!

Neposredna povezava do sporočila: 14
26.1.2011 17:01:50   
zmajaz
Hm - to si se pa zdaj znašla v zelo nezavidljivi situaciji. Jaz ti žal ne znam svetovati, kako se rešiti iz te kolobocije - ker če dan pred nastopom porodniške nisi bila zaposlena, niti na bolniški prek zavoda, niti prijavljena na zavodu za zaposlovanje in prejemala nadomestilo za brezposelnost, niti nimaš 12 mesecev delovne dobe (oz. natančneje zavarovanja za starševsko varstvo) v zadnjih 3 letih, ti načeloma ne pripada drugo kot starševski dodatek (197 eur mesečno)

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 26.1.2011 17:04:15 >

Neposredna povezava do sporočila: 15
9.2.2011 11:49:57   
Tigrica86
no, dolgujem še odgovor, morda bo kdaj še komu drugemu koristilo user posted image

Izkazalo se je, da je sestra pri dr. me po nepotrebnem preplašila (js pa zagnala paniko), ker so mi najprej neki narobe uredili z zavarovanjem. Dr. je mogla dat še enkrat predlog imenovanemu zdravniku in sedaj imam odločbo, da sm od izteka pogodbe do nastopa porodniške, upravičena do bolniškega nadomestila. To pomeni, da bo tudi porodniška potem takšna kot je napisano v odločbi, in ne zgolj starševski dodatek. user posted image

zmajaz, še enkrat hvala za vse nasvete!

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 16
9.2.2011 11:56:47   
zmajaz
Super - samo da se je vse v redu izteklo user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...
Odlične ideje za letošnje krompirjeve poči...
Za starše smo pripravili izbor super zanimivih dogodkov, ustvarjalnih delavnic in počitnic, kamor se lahko odpravite z o...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.