zmajaz -> RE: Porodniška? (22.11.2010 20:43:56)
|
IZVIRNO SPOROČILO: bambika Zaposlena sem bila vsega skupaj 1.leto. Več pa ne,pa še to sem bila od 1.9.2008 do 16.3.2009 takrat sem imela rok za prvega otroka,nato sem nastopila porodniško,po porodniški sem bila en mesec dom in nato opravljala šest mesecev pripravništva. Štejejo se vsi meseci, ko si bila zavarovana za starševsko varstvo, v zadnjih 3 letih pred nastopom porodniške - to pomeni, da se upoštevajo: plače, bolniške, porodniške, nadomestilo za brezposelnost. Če torej nastopiš porodniško aprila 2011 (28 dni pred PDP), se gleda 36 mesecev nazaj - torej do aprila 2008. Ti si bila zaposlena od septembra do decembra 2008 (4 meseci), leta 2009 si bila celo leto zavarovana - prvih nekaj mesecev še plača, nato porodniška, leta 2010 pa še 2 meseca porodniške + 6 mesecev zaposlitve, torej skupno 8. Če to seštejemo: 4 + 12 +8 = 24 mesecev zavarovanja za starševsko varstvo v zadnjih 36 mesecih pred nastopom porodniške, kar pomeni, da bi bila porodniška 55 + 24*2 = 55 + 48 = 103 % minimalne plače. Toliko dobiš, če boš na dan nastopa porodniške brezposelna, ker si zaradi 24-ih mesecev zavarovanja upravičena do t.i. starševskega nadomestila brez starševskega dopusta. Če se malo prej zaposliš (npr. za hišno pomočnico), se ti bo porodniška računala kot povprečje zadnjih 12 mesecev pred oddajo vloge - torej 6 plač + 55% minimalne plače za mesece brezposelnosti. Zdaj je pa vse odvisno, kaka je bila tvoja plača: če pri seštevku 6 plač + 6x55% minimalne plače pride povprečje višje od 103% minimalne plače, potem se zaposli, če pride povprečje nižje, se ti pa seveda ne splača zaposliti, ker boš potem na slabšem.
|
|
|
|