ronja
|
ja, tudi pri nas so na roditeljskem sestanku posebej opozorile, v obeh skupinah, da več kot 9 ur otrok ne sme bit v vrtcu in da prekoračitev zaračunavajo. KOliko jih v praksi, ne vem, ker nisem še nikoli tako dolgo pustila otrok tam, ker mi ni treba (imam polovični delavnik - zaradi otrok). 2mama, če bi ti zneslo s slabše plačano službo v tvojem kraju, mogoče bi ti zneslo tudi s kako uro na dan manj. Sicer kar jaz poznam parov, je navadno tako, da eden otroka pripelje v vrtec, drugi ga pa pride iskat in tako ne prideta oba hkrati v službo in se izide. To se da brez babi servisa, če nimaš službe, kjer je zabetoniran delovnik (in večina služb vseeno ni čisto na minuto, dostikrat moraš bit tam do te in te ure, lahko si prej in potem lahko tudi malo prej greš). lenca1, če si doma v Lj., zakaj se ne voziš s kolesom? potem te prometni zamaški prav malo prizadanejo . Če bi se sama vozila z avtobusom, potem tudi jaz ne bi prišla pravi čas po otroka, pa čeprav delam po 6 ur na dan (to je v praksi, teoretično delam 4 ure). Verjamem, da je staršem velikokrat težko, verjamem, da se tudi zgodi, vendar se mi zdi,da če se pa to dogaja, pa bi bilo prav vsaj poizkusit kaj spremenit: se zmenit z delodajalcem, da greš 15 minut prej, pa da tiste ure nadoknadiš doma ali kako soboto, ali da pač spremeniš delovni čas, da gre en od partnerjev prej v službo kot drugi,... če pa je problem samo kdaj, tako nekaj izrednega, pa se mi ne zdi noben problem "obremenit" kake prijateljice, da mi vzame otroka - vseeno je drugače, če je z njo kot pa če je v vrtcu. ne vem, če bi moje ne mogla prit iskat ob uri, bi nekoga našla, čeprav sta komaj 6 ur v vrtcu. Ampak sta navajeni takrat it in vem, da bi jima bil problem, če bi morali ostat dlje (enkrat sem 15 min. zamudila, pa je Lejla jasno pokazala, kaj si misli o meni - me ni hotela pozdravit kot po navadi - sem se ji opravičila in ji povedala, da jo razumem in da ima čisto prav. Potem je bilo pa ok .) Verjamem, da če je mama samohranilka, ki dele zalo daleč, nima kaj dosti za praskat, ker se boji izgubit službo in ker mora sama oddat otroka in it ponj. Ampak če sta dva, se pa navadno vsaj en lahko kaj zmeni v službi, saj ne delamo vsi v proizvodnji za stroji, kjer so urniki točno določeni (pa še takrat bi se mogoče dalo zmenit s kakim sodelavcem, ki dela pred tabo, da te krije še 10 min. zjutraj, recimo - seveda mu to nekako vrneš). arwenko, soseda sta ta problem rešila s še enim starim avtom, s katerim hodi en od nijju. je ceneje kot varuška in enostavneje kot pa iskat novo službo. Pa še en nasvet čisto izven: če nimaš nikogar, na katerega se bi lahko obrnila in bi mu lahko zaupala svojega otroka, je to zelo slabo. Ni treba, da so to babice in dedki, fajn pa je imet eno mrežo ljudi, ki jim zaupaš - ne samo zaradi vrtca, ampak tudi zaradi vajinega odnosa - da bosta lahko kdaj kam šla. Pa zaradi raznih zapletov, ko se ti nekaj zgodi in moraš na hitro nekaj rešit. saj tega ne rabiš skoraj nikoli, ampak je že zaradi psihe fajn met back up. Resno razmisli o tem.
|