zaspancek1
|
IZVIRNO SPOROČILO: Onasiss zaspanček...zelo se motiš. Takšen problem z vrtci je dejansko šele 3 leta. Ko sem svojega ta velikega sina vpisovala v vrtec ni bilo nobenih problemov. Poleg tega, ja je res, da niso neljubljančani krivi za nastalo situacijo. Problem je drugje. Ampak, če plačujem davke in dajatve MOL-u, potem naj vsaj kaj dobim v zameno. Pred leti sem na občini, takrat še na izpostavi, pa ne dolgo nazaj, spraševala, če MOL kaj nagrajuje novorojenčke s stalnim prebivališčem v Ljubljani (nekatere občine so-pa so potem ukinili, nekatere pa še vedno)....in dobila presenetljiv odgovor: DA MOL NIČ NE IZPLAČUJE NAGRAD AMPAK ZAGOTAVLJA MESTA V VRTCIH IN JIH TUDI SUBVENCIONIRA. Poleg tega ni v vseh občinah tak problem kot v Ljubljani. Tega niti dejansko ne razumem. Kolegica iz Štajerskega konca, ki dela v vrtcu ima v skupini otroke v starosti od 1-3 let. Enostavno so naredili heterogene oddelke, da bi čimveč otrok dobilo vrtec. Ne vem, kje se tako zelo motim Poznam tri primere, ko so (v LJ seveda) imeli probleme dobiti vrtec ze pred petimi (ok, en pred stirimi) leti. Ja, saj sem napisala, da tako zelo perece kljub temu prej ni bilo, pa vendar se ni nic zganilo in je ostalo vse na ravni izpred dooolgo dooolgo let (ne glede na to, da so bile zgrajene ogromne stanovanjske soseske za predvsem mlade druzine z otroki). Tudi to je res, da ni tako hudo v vseh obcinah po Sloveniji, je pa v zelo veliko (tudi na stajerskem koncu, ki ga (del seveda) tudi jaz poznam). Ja, vem, da LJ obcina ne daje denarnih nagrad ob rojstvu novorojencka (npr. Menges pa jih oz. jih vsaj je lansko leto), naj pa bi zagotavljala mesta v vrtcih in jih subvencionirala - ja, na papirju se slisi lepo, v praksi pa je tudi moj sin na istem (brez vrtca). Ce se enkrat preberes, sem komentirala tisto o goljufanju obcine s strani tistih, ki imajo samo stalno prebivalisce prijavljeno v LJ, dejansko pa zivijo drugje. Tudi ti se strinjas, da ce prispevas v MOL, od nje tudi nekaj pricakujes. Torej - tudi vsi tisti, ki imajo prijavljeno stalno prebivalisce (pa pac zivijo kje drugje), ravno tako prispevajo v proracun MOL - se pravi, da lahko cisto upraviceno tudi kaj koristijo v LJ, a mogoce to pa ne O tistem, kaj je posteno oz. kaj ni, bi se pa dalo se marsikaj napisat...Ja, najbolj posteno bi bilo, da bi dobili mesto vsi otroci (iz LJ ali pa kjerkoli drugje). Ker je ravno tako neposteno do otrok, ki nimajo tega privilegija, da zivijo v LJ (ja, zame je to privilegij!), starsi pa tu delajo, da ne bi smeli obiskovati vrtca, ki je npr. kje blizu sluzbe starsev (ali vsaj na poti). Ze v LJ je problem priti pravocasno z enega konca mesta na drugega po otroka v vrtec, kaj sele, ce moras najprej priti iz LJ, nato pa npr. nekam na Gorenjsko ali Stajersko. Ja, verjamem, da bo ena PC Baby rekla, da je to pac njihov problem, ker si pac kaj taksnega verjetno niti ne predstavlja oz. jo prav malo briga. Kaj je dejanski problem, pa itak ni vazno. Torej (v njenem stilu)- kaj me brigajo drugi, vsak se pac znajde po svojih moceh! Ce boste pa zato grdo gledale vse tiste, ki nimajo prave registrske tablice - kar naglejte se, tega je tudi v LJ cedalje vec! Od kje pa tebi (PC Baby) podatki o "tujih" otrocih (oz. o njihovih bivaliscih) v vasem najblizjem vrtcu? Ce so resnicni, bi bile verjetno kaksne prevec zgovorne varuske prav zanimiv primer za kaksno inspekcijo, ce se bo kdo prepoznal med njimi... O dvojnem minusu pa samo se to - pa se preseli nekam (oz. samo spremeni stalno bivalisce) , kjer podeljujejo nagrade in seveda se subvencionirajo vrtec (to ga mislim da itak vse obcine za svoje otroke)! So taksne obcine tudi v blizini LJ!
|