endrina
|
Tako... da vam postrežem s svežimi informacijami glede geliranih nohtov pri porodu. Vprašala sem svojo G, pa je rekla, da to ne bi smel bit problem, dokler se kaj ne zakomplicira in bi morali narediti nujni CR - v tem primeru ti pač spilijo gel dol iz enega prsta. Ampak da se naj glede tega ne obremenjujem, ker se da stanje preveriti tudi na druge načine. Znanki ki delata na urgenci (ena je dipl.med.sestra, druga pa dr.spec.) sta mi rekla, da je seveda super če nimaš nalakiranih ali geliranih nohtov, vendar še to nikoli ni bil problem, če je prišlo do take situacije, da so do zdaj še vsako porihtali, da je bil ok. Je pa seveda noht pokazatelj prekrvavljenosti oz. stanja kisika v krvi, pa tudi pomodrele konjice prsta kažejo na to, da nekaj ni v redu. S pulznim oksimetrom (to je tista klupica, ki ti jo dajo na en prst) merijo hitrost srčnega utripanja ter nasičenost (saturacijo) kisika v arterijski krvi . No in ko sem pobrskala še na netu glede principa delovanja te aparature, sem odkrila tole: Princip njegovega delovanja temelji na dobro znanem dejstvu, da hemoglobin s kisikom bolje prepušča rdečo svetlobo kot hemoglobin, na katerega kisik ni vezan – s kisikom nasičena kri je živo rdeče barve (npr. arterijska kri), kri z malo kisika pa je temnejša (venozna kri). Nasičenost kisika lahko torej določimo tako, da posvetimo skozi kri in prepuščeno svetlobo analiziramo s pomočjo znanih absorpcijskih lastnostih hemoglobina. V ščipalki pulznega oksimetra je tako na eni strani rdeča lučka, na drugi strani prsta pa fotodetektor, ki meri absorpcijo svetlobe v arterijski krvi in iz nje določi nasičenost. Absorpcija svetlobe v prstu ni odvisna le od nasičenosti kisika, ampak tudi od debeline prsta – več je snovi, skozi katero potuje svetloba, manj svetlobe pride skozi. Ker imamo ljudje zelo različno debele prste, se mora pulzni oksimeter pravzaprav spopasti z dvema neznankama – z nasičenostjo kisika in debelino prsta. Torej, eden od serviserjev je na spletu napisal tole: pulzni oximeter je naprava ki meri odstotek kisika v krvi in dodatno meri srčni utrip, odstotek kisika meri na podlagi barve krvi, v senzorju ima lučko na eni in senzor na drugi strani.glede na odstotek svetlobe ki pride skozi prst zmeri (nenasičena kri je temnejša) odstotek kisika v krvi. posledično ne kaže odstotka kisika ozorome se moti v primeru mrzlih rok (ni pretoka),polakiranih nohtov (lak ne prepušča dovolj svetlobe),nepravilne uporabe senzorja,nepravilnega mesta merjenja saturacije,povečane telesne aktivnosti. Pulzni oksimeter ima naprstni senzor je vsem zanana ščipalka ki se dobavlja v dveh velikostih (otroški in senzor za odrasle) ter tudi ušesni senzor, ki ga lahko proključimo na mečico ušesa.
|