|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kako naj se obnašam?
19.6.2009 21:56:03   
Naja31
Danes sem izvedela grozno novico, da ima moja prijateljica raka. V ponedeljek gre na operacijo. Je pa situacija zelo, zelo resna.

Nisva si zelo blizu, bi rekla, da sodi v širši krog prijateljev, imava isto stare otroke, občasno se dobivamo.
Jaz sem čisto zgrožena, žalostna, hudo mi je zanjo in njeno družino.

Zdaj pa sploh ne vem kaj naj? Ali naj jo pokličem ? Ne vem če ti sploh bilo pametno, ker sem prepričana, da se bom zjokala. Tega pa ona zdaj sploh ne rabi.

Moja mama je umrla z rakom 14 let nazaj. Do natankosti se spomnim kako je vse zgledalo, operacije, kemoterapije, izpadanje las, bruhanje, trpeljenje, zadnjih mesecev njenega življenja se spolnim kot da so bili včeraj. Imam občutek, da ji zaradi moje slabe izkušnje sploh nisem sposobna reči kaj spodbudnega.  Ne morem ji rečt "saj bo bolje",ker niti sama ne verjamem, da bo. Ne morem ji reči, kot da ima prehlad, pa saj se bo pozdravila.

Razmišljam, da bi ji napisala krajše pismo ali "voščilnico" in ji ga pošljem, da jo čaka ko pride domov iz bolnice. Tako se izognem moji čustveni reakciji, ki bi sigurno sledila, če bi jo poklicala, rada bi pa vedela, da ona ve, da mislim na njo, da ji želim vse naj naj.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: kako naj se obnašam?
19.6.2009 21:58:53   
nanč
Naredi tako,kot čutiš...vsekakor je to lepa gesta,karkoli boš naredila.

_____________________________

kaj vse me dandanes čudi...

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: kako naj se obnašam?
19.6.2009 22:07:45   
tailor
žalostno..tudi jaz sem ta teden izvedela od moje zelo dobre sosede da ima njene mama raka in da ji ni več pomoči.kako sem reagirala čisto spontano kot bi vsak.
z njo sočustvujem jo tolažim se vsak dan z njo pogovarjam ji delam družbo da jo zamotim,rekla pa sem ji da karkoli  bo potrebovala ji bom pomagala.
naredi kar ti srce reče

(odgovor članu nanč)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: kako naj se obnašam?
19.6.2009 22:15:42   
zband
naredi kar ti srce reče



pod to se podpišem

(odgovor članu tailor)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: kako naj se obnašam?
19.6.2009 22:32:58   
čebelica01
tudi moja mami je imela raka tega bo zdaj že 5 let , kar je ni več z nami je blo pa hudo jaz sem rodila hčerko, ko so mami prpeljali zaradi metastaz v glavi v bolnico, ko sem drugič rodila je bila z nami le še 2 meseca in pol res grozno. Vendar je bila zmeri optimist vse je poskušala in tako smo ji tudi mi vračali vse z optimizmom . nikoli ji ni bilo nič slabo zmeraj nasmejana . in vem , da je od nas pričakovala isto nasmeh in ne žalostni obraz deli veselje z mano je zmeraj govorila , dokler sem tu hočem eno samo veselje nobene žalosti .
zame je bil velik napor jaz komaj rodila in že se poslavljam od svoje mamice.

tako , da ti iz izkušenj svetujem nikar je ne glej z žalostnimi očmi pridi nasmejana polna optimizma boš videla tudi njej se bo srce nasmejalo.

_____________________________

Life is to short for the wrong decision

(odgovor članu zband)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: kako naj se obnašam?
19.6.2009 22:37:57   
Anonimen
najslabše je, ko ljudje zvedo, da je nekdo bolan in se zaradi svojega lastnega strahu umaknejo. bolan človek takrat vidi bolj v smer, da ga puščajo na cedilu. vprašaj jo, kako se drži, ponudi ji pomoč, če bi kaj rabila pa tko. obnašaj se čim bolj normalno, tako bo tudi njej lažje.

(odgovor članu Naja31)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: kako naj se obnašam?
19.6.2009 23:36:44   
Vijoličarka
Če nisi prepričana, da bi se zmogla z njo pogovoriti, brez da bi planila v jok, ji pač pošlji t.i. 'get well card', torej kakšno spodbudno pismo, ko ga bo prejela, ko bo prišla iz bolnice. Z njo govori šele, ko boš sposobna reči, da medicina vsak dan bolj napreduje in da ima veliko možnosti, da ozdravi.

Sama veš, da najmanj zdaj potrebuje kakšne tragične zgodbe, jok in solze. In tudi resnično nikjer ne piše, če tvoji mami ni uspelo, da ne more uspeti nikomur. Je pa čisto razumljivo, da je zate to stresno, saj je bila tvoja mama in preko tega gre človek težko.

Seveda je tudi veliko odvisno od tega, kakšne vrste človek je ta tvoja prijateljica, oziroma znanka.

Mogoče si ona niti ne želi, da da mora vsem ponavljati, kaj se z njo dogaja, mogoče se ne želi več pogovarjati. Kakšnega lepega pisma z dobrimi željami bo pa vesela.


_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: kako naj se obnašam?
19.6.2009 23:40:39   
TomTaylor
IZVIRNO SPOROČILO: Naja31


Razmišljam, da bi ji napisala krajše pismo ali "voščilnico" in ji ga pošljem, da jo čaka ko pride domov iz bolnice. Tako se izognem moji čustveni reakciji, ki bi sigurno sledila, če bi jo poklicala, rada bi pa vedela, da ona ve, da mislim na njo, da ji želim vse naj naj.




Mah pisma jz ne bi pisala, voščilnico pa še manj, mogoče le krajši telegram z drobnim darilcem. Pri besedah pazi le, da ne bo kakega pretiranega čustvovanja. Pač če res nista nevemkakšni kolegici...v nasprotnem bi jo pa definitivno šla obiskat.


_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: kako naj se obnašam?
20.6.2009 1:31:37   
vika1
Tudi moja,najboljša kolegica,že leto dni se bori za življenje (rak). Kaj naj povem,hudo,res hudo,ko grem na obisk v bolnico se moram prvo kot prvo psihično pripravit ,da ne bom jokala,pogovarjamo se o vsem drugem kot o bolezni,se hecamo...ko pa grem domov si nemorem pomagat,jočem celo pot... Skoraj vsak dan jo pokličem,enkrat tedensko pa pridem na obisk. Vsak dan ,vsi čakamo kaj bo prinesel nov dan... zdravniki so ji rekli "Vam gospa ni pomoči,mi vam samo lajšamo bolečine"....KATASTROFA.



_____________________________

Mi pa imamo že 5 sončkov
pa še PRAVEGA PSA,čivavo!!!!


(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: kako naj se obnašam?
20.6.2009 7:07:37   
rija
jaz ne bi pisala nobenih pisem, telegramov user posted image  zakaj bi?

ne vem...jaz bi šla do nje, pa bi videla....če rabi ramo, če rabi nekoga, da se zjoče z njo, če rabi nekoga, ki uro sedi v popolni tišini...ne vem....to moraš začutiti, ko si ob človekuuser posted image

moja prijateljica je pred leti umrla za rakom. agonija je trajala ca. 5 let in skoraj vsako jutro smo se dobile na kavi...pogovarjale normalne stvari....včasih sem jih odpeljala hčerkico, da se je bogica mala znorela...dobesedno...ker je morala biti zraven nje na miru....user posted image

z drugo prijateljico sva tulile v moji trgovini, ko sva se srečale....pa s taščo ene znanke tudi.
s tretjo pa pač normalno pogovarjale.....ker sploh nisem vedela, kaj je na hitro dala skozi, dokler ji nisem omenila, da ima neko čudno frizurouser posted image

tak da....počakaj, da se srečata. boš že vedela.

edino, ne izogibaj se je ravno zaradi tega, ker ne veš kako odreagirati.

< Sporočilo je popravil rija -- 20.6.2009 7:08:03 >


_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu vika1)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: kako naj se obnašam?
20.6.2009 7:24:41   
ada2
raje jo obišči... meni je pred enim tednom umrl za rakom en zelo dober prijatelj in si zelo očitam, da ga nisem obiskala še pred operacijo....

po operaciji seni več zbudil iz kome, po enem tednu je pa umrluser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


pa toliko stvari je še ostalo, ki bi mu jih rada povedala......

_____________________________

Besedo KONTRA s proti razložimo in CEPCIJA je jasna brez vprašanj, tako se s kontracepcijo borimo, da bi bil na svetu kakšen cepec manj!

Ada vas ´ma rada!

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: kako naj se obnašam?
20.6.2009 7:44:50   
caillou
Samo dobro ji prisluhni. Saj te bo sama vodila, boš videla. Sočustvuj z njo v tej meri, da ženska ne bo začutila, da se ti smili. Človeka to zvije. Mislim, da je najbolj pametno, če jo skozi pogovore posreduješ optimistična sporočila. Naj jih začuti. S teboj se bo sigurno solidno počutila.

  



_____________________________

Homines quod volunt credunt. -- "Ljudje verjamejo to, kar želijo." (Julij Cezar)

(odgovor članu ada2)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: kako naj se obnašam?
20.6.2009 10:16:39   
Anonimen
Tako se izognem moji čustveni reakciji, ki bi sigurno sledila, če bi jo poklicala, rada bi pa vedela, da ona ve, da mislim na njo, da ji želim vse naj naj.


Jaz bi jo vseeno poklicala, bo bolje njej in tebi.

(odgovor članu Naja31)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: kako naj se obnašam?
20.6.2009 10:41:42   
Volga
IZVIRNO SPOROČILO: Melodie

najslabše je, ko ljudje zvedo, da je nekdo bolan in se zaradi svojega lastnega strahu umaknejo. bolan človek takrat vidi bolj v smer, da ga puščajo na cedilu. vprašaj jo, kako se drži, ponudi ji pomoč, če bi kaj rabila pa tko. obnašaj se čim bolj normalno, tako bo tudi njej lažje.


S tem se jaz strinjam. NObenih pisem in ne vem kakšnega balasta. Drugače pa, človek, ki ima raka, ni nujno, da umre. Treba je gledat pozitivno in s te smeri.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: kako naj se obnašam?
20.6.2009 10:45:25   
uwaga
Naja31!
So ti punce dobro svetovale. Karkoli se boš odločila, poskusi se obnašat čimbolj pozitivno in normalno, sicer te bo pa res verjetno prijateljica vodila skozi pogovor.
Pa nikar ignorirat, se stran obračat....   groooozno boli tako obnašanje.

Sem sprobala na svoji koži.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: kako naj se obnašam?
20.6.2009 14:51:15   
Anonimen
bolan človek je vsakega vesel, ki ga pride obiskati, pozdraviti, mu prinese kake čveke, pa se malo nasmeji pa tko. sama sicer nisem imela raka, vendar dovolj hudo bolezen, da vem kako je, ko ljudje mislijo, da si takrat "kužen" in se bojijo zaradi lastnega strahu, ker ne vedo, kako se obnašat, priti na obisk. vendar, sedaj ko sem zdrava, takih ljudi definitivno ne povoham več, če tudi bolna za njih nisem dobra.

pa še to, za avtorico posta. če z medicino ne bo šlo, poznam nekoga, ki je dr., ko so k njemu začeli hoditi, sicer na podlagi medicinske dokumentacije, ko so obupali nad medicinsko stroko. učinki so bili pozitivni. nekaj najdete na netu pod dr. brane kobal. drugače me pa kontaktiraj in ga bom kontaktirala in se ta tvoja znanka, prijateljica lahko za kakšen posvet zmeni.

< Sporočilo je popravil Melodie -- 20.6.2009 14:53:33 >

(odgovor članu uwaga)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: kako naj se obnašam?
20.6.2009 15:45:56   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: nanč

Naredi tako,kot čutiš...vsekakor je to lepa gesta,karkoli boš naredila.

Enako tudi jaz mislim.user posted image
Pred leti je naša soseda zbolela z rakom na prsih.Ko sem jo nekoč srečala,ko je že bila bolna,a jaz še nisem vedela,sem ji rekla,da ima lepo barvo las in fajno frizuro.Sploh nisem vedela,da je lase zgubla zarad kemoterapije in,da je nosila lasuljo.Ženska je bila vidno vesela pohvale(sicer pa na pogled sploh nisi mogel vedeti,da je bolna,ker tega sploh ni navzven kazala).Potem mi je njena sestra povedala za njeno bolezen.Kok je blo men narodn,da se tisto zinla.Ampak ona mi ni nič zamerila,ker je bila vesela,da je še vedno kljub bolezni izgledala zdravo.Bila je polna optimizma,ampak čez leto je bolezen napredovala.user posted image user posted image

(odgovor članu nanč)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: kako naj se obnašam?
20.6.2009 17:15:53   
uwaga
Sem prej pozabla napisat.
Naja nič ne bo narobe če boš jokala. Mislim, da ti prijateljica ne bo zamerila.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: kako naj se obnašam?
20.6.2009 17:34:33   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Melodie

najslabše je, ko ljudje zvedo, da je nekdo bolan in se zaradi svojega lastnega strahu umaknejo. bolan človek takrat vidi bolj v smer, da ga puščajo na cedilu. vprašaj jo, kako se drži, ponudi ji pomoč, če bi kaj rabila pa tko. obnašaj se čim bolj normalno, tako bo tudi njej lažje.


Se strinjam. Zberi ves pogum, premagaj svoj strah, saj tolk strah in groza kot njo samo te pa že ne more biti in naredi kar se naredi: Pojdi k njej in pomagaj.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: kako naj se obnašam?
20.6.2009 18:58:59   
ribica.
Kadar se človeku kaj takega pripeti, mislim da je nabolj hudo, kadar mu bližnji jokajo. Tako se potem tisti z boleznijo počuti še slabše, še bolj brezupno in kot da je vsem v breme. Mislim da je največ kar od prijateljev in družine lahko dobi, je realen vpogled v stanje, pogovor brez pomilovanja in nek cilj za naprej, kako se bo sam soočal z boeznijo oz postopki, ki sledijo. Nudiš lahko oporo, da poslušaš in bodriš, amapk tako kot da to res misliš, ne samo z besedami, saj bo vse ok.  Najbolj bedno je, kadar se te vsi izogibajo, ker ne vejo kaj bi ti rekli. Mislim da je treba zadevi pogledati v obraz in normalno spregovoriti in prisluhniti. Tako kot pri vsaki drugi temi.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: kako naj se obnašam?
20.6.2009 19:08:30   
Anonimen
Stoj ji ob strani, saj verjetno ne rabi veliko, pomoč, občutek, da je nekdo tam za pogovor ali karkoli že.

Ko je bila moja mami v  bolnici, sicer zaradi durge zadeve, ne raka, pa vendar en čas nismo vedeli, kako se bo vse skupaj izšlo, ji je ogromno pomenilo, da je imela obiske in podporo, tudi od bežnih znancev. Dajali so ji pogum in zavest, da jo imajo radi in jo spodbujajo, da drugi mislijo nanjo in jim veliko pomeni. To ji je dalo moč, energijo za boj, za pozitivne misli in to je zelo pomembno pri težki bolezni.

(odgovor članu ribica.)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?