Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: študentka ali gospodinja 28.4.2009 16:06:20
|
|
|
|
marjetica8
|
ojla, Jst sem tudi studentka in sem tik pred rokom. Sicer se mam status in nimam izkusenj kakrsne isces, pa vseeno...ti lahko zaradi nosecnosti za eno leto podaljsas status studentke. Jst sem absolventka in bi se mi isto moral status iztect septembra. Zdej ga pa lahko podaljsam za eno leto zaradi otroka. Pol lahko zaprosis za drzavno stipendijo ko bos rodila tudi ce se nisi stara 26 in so te starsi kao dolzni uzdrzevat do 26. leta. Ce rodis, se vec ne steje tvojih starsev, ampak tebe, otroka in njegovega oceta, ce zivite skupaj. Ce ne presegas cenzusa minimuma, dobis stipendijo. Poleg tega pa itak lahko zaprosis se za starsevski dodatek ker se stejes kot nezaposlena. Kokr sem jst preracunala, dobis vec ce gres po tej poti, kokr ce bi te partner prjavu kot gospodinjo. Upam da sem kej pomagala...
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 29.4.2009 17:46:07
|
|
|
|
emsika
|
živjo! tudi jaz sem študentka, in upam da tule me ne bodo napadali, kot so me na prejšnjem forumu... kdaj lahko zaprosiš za štipendijo, ko se otrok rodi ali že prej, ker vem da starševski dodatek dobiš od dneva rojstva otroka.. js mam tak čuden primer..mam še en izpit v juniju in nato še diploma, potem sem praktično gotova z šolo.. tk, da ne vem kaj naj naredim, mislim da bo najboljše da se prijavim na zavod, kot iskalec službe, pa potem pišem diplomo, al kaj, ne vem sploh... HELP ME!!!
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 29.4.2009 21:35:30
|
|
|
|
lucy86
|
hja težka je vem fajn vama je ko sta vsaj študentki...js pa vpisana kao dijakinja samo zaradi statusa, da sem lahko delala tk da... če ma katera podobne izkušnje in se je prijavlila kot gospodinja, potem prosim za nasvet papa
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 29.4.2009 22:55:51
|
|
|
|
barika
|
Emsika, poslala sem ti mail.
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 13:26:22
|
|
|
|
lenčy
|
no naj še jaz omenim svojo dilemo... sama sem tudi študentka (letos sem se vpisala naprej zaradi statusa), PDP pa imam marca 2010. fant živi pri meni oz. pri mojih starših, čeprav je še vedno prijavljen pri svojih starših. plačo ima solidno. nekako sva se odločila, da ne bi uveljavljala samohranilstva, ampak bi on namesto mene imel porodniško. tako bi prejemal še otroški in starševski dodatek, če se ne motim. Ali bi tudi sama kaj dobivala, glede nato, da sem študentka? Kaj mislite o vsem tem?HVALA!
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 13:34:25
|
|
|
|
zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: lenčy no naj še jaz omenim svojo dilemo... sama sem tudi študentka (letos sem se vpisala naprej zaradi statusa), PDP pa imam marca 2010. fant živi pri meni oz. pri mojih starših, čeprav je še vedno prijavljen pri svojih starših. plačo ima solidno. nekako sva se odločila, da ne bi uveljavljala samohranilstva, ampak bi on namesto mene imel porodniško. tako bi prejemal še otroški in starševski dodatek, če se ne motim. Ali bi tudi sama kaj dobivala, glede nato, da sem študentka? Kaj mislite o vsem tem?HVALA! Če bo on na porodniški, bo dobival porodniško nadomestilo, katerega višina se določi kot povprečje zadnjih 12 plač - ampak to pomeni, da ne sme delati in nima plače, ker je porodniško nadomestilo namesto plače. - oboje hkrati ne gre. Otroški dodatek lahko dobiva on ali ti - to je vseeno in ni odvisno od tega, kdo je na porodniški. Ti torej v tem primeru ne dobiš nič (kvečjemu otroški dodatek), ali pa morda bi lahko dobila štipendijo - samo, če ne boš naredila letnika, jo boš morala enkrat vračati. "starševski dodatek" je pa v bistvu porodniška za tiste, ki niso upravičeni do porodniškega dopusta, ker so brezposelni, študentje ipd. - višina tega je fiksna (cca. 193 eur trenutno) in se prejema 12 mesecev. Če hočeta dobiti čim več, je, glede na to, da ti nimaš dohodka, boljše, da on dela in ima plačo + ti si na porodniški in dobiš 193 eur starševskega dodatka + otroški dodatek (ti ali on - običajno ga uveljavlja mati). Če bo na porodniški on, bosta imela pa samo njegovo porodniško namesto plače + otroški dodatek - razlika je torej 193 eur mesečno (1 leto).
< Sporočilo je popravil zmajaz -- 4.11.2009 13:36:29 >
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 13:50:46
|
|
|
|
lenčy
|
porodniško nadomestilo je v bistvu 55% povprečne bruto plače? plus tega, da bo on pri privatniku lahko kljub temu delal (neuradno). zato se mi zdi, da bo to vseeno več dnarja na kupu, veliko več kot starševskega dodatka... to se pravi, da jaz kot študentka ne dobim nič, ker bo vse dobival on (razen otroški dodatek, ki ga lahko prejemam jaz)? Zelo lepa hvala za odgovor, zelo si mi pomagala!!
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 13:53:32
|
|
|
|
Anonimen
|
Starševski dodatek dobiš ,če si nezaposlena plus otroški Saj je vseeno kdo dobiva,aj sta skupaj in je to vajn denar ali se pač motim
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 13:54:11
|
|
|
|
zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: lenčy porodniško nadomestilo je v bistvu 55% povprečne bruto plače? plus tega, da bo on pri privatniku lahko kljub temu delal (neuradno). zato se mi zdi, da bo to vseeno več dnarja na kupu, veliko več kot starševskega dodatka... to se pravi, da jaz kot študentka ne dobim nič, ker bo vse dobival on (razen otroški dodatek, ki ga lahko prejemam jaz)? Zelo lepa hvala za odgovor, zelo si mi pomagala!! Ne - porodniško nadomestilo je za zaposlene osebe je povprečje zadnjih 12 plač pred dnevom oddaje vloge - torej približno toliko, kot ima trenutno plače, če se mu ni veliko spreminjala v zadnjem letu. Ja če lahko dobi porodniško + delo na črno, potem se pa splača ja - samo tisti dohodek mora dobiti na roko in ne sme biti nikjer prikazan, ker potem lahko izgubi porodniško.
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 13:55:24
|
|
|
|
zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen Starševski dodatek dobiš ,če si nezaposlena plus otroški Saj je vseeno kdo dobiva,aj sta skupaj in je to vajn denar ali se pač motim Če dobiva on porodniško, potem ona ne dobi starševskega dodatka - to bi bila potem dvojna porodniška, kar ne gre - dobiva ali en ali drugi.
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 13:56:54
|
|
|
|
zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: lenčy to se pravi, da jaz kot študentka ne dobim nič, ker bo vse dobival on (razen otroški dodatek, ki ga lahko prejemam jaz)? Eventuelno bi lahko morda dobivala štipendijo - samo, če si se vpisala samo zaradi statusa in nimaš namena dejansko končati letnika, potem raje ne dajaj vloge, ker boš skoraj zagotovo morala vračati.
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 13:58:58
|
|
|
|
lenčy
|
ker je zaposlen pri mojemu očetu, to ne bo delalo težav. Ali se lahko zgodi, da porodniške ne more dobiti? Glede na to, da sem študentka, ne vem zakaj ne bi... pa je važno, kje je prijavljen on kot oče otroka?
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 14:08:45
|
|
|
|
Anonimen
|
A ni logično če očeta ni vpisanega da potem tudi ne moreta nič uveljavljat
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 14:12:57
|
|
|
|
lenčy
|
sej bo vpisan, mene samo zanima, če je važno kje uradno živi?
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 14:14:22
|
|
|
|
Anonimen
|
Ne ni To pomeni da je izvenzakonska skupnost in se štejeta kot družina Glede bolniške pa to,če ni oče prijavljen na istem naslovu kot otrok bolniška ni možna No vsaj včasih je bilo to in nekje še je
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 14:27:48
|
|
|
|
zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: lenčy sej bo vpisan, mene samo zanima, če je važno kje uradno živi? Kolikor vem, to nima veze.
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 14:28:54
|
|
|
|
zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen A ni logično če očeta ni vpisanega da potem tudi ne moreta nič uveljavljat Ne vem, od kod ta komentar - saj ni nikjer napisala, da oče ne bo vpisan.
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 14:58:10
|
|
|
|
lenčy
|
najlepša hvala zmajaz! pojasnila si mi veliko stvari...lep dan še naprej! aja mimogrede, tudi medva bova sina(če po fantek) poimenovala aleks, samo da bo brez X
|
|
RE: študentka ali gospodinja 4.11.2009 15:09:10
|
|
|
|
zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: lenčy najlepša hvala zmajaz! pojasnila si mi veliko stvari...lep dan še naprej! aja mimogrede, tudi medva bova sina(če po fantek) poimenovala aleks, samo da bo brez X Ja je mož na vsak način hotel z X (jaz sem pa popustila, ker sem jaz izbrala ime za hčer) - zdaj pa moram povsod, kamor prideva in morajo zapisati njegovo ime (na banki, pri zdravniku ...) govoriti "alex z x-om" - skrajno zoprno.
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 23.11.2009 17:01:15
|
|
|
|
lenčy
|
zmajaz ti, k toliko veš a je res, da če hoče it bodoči očka na porodniško, morava imeti prijavljeno skupno gospodinjstvo? ker medva sva prijavljena vsak pri svojih starših.... hvala že vnaprej za odgovor
|
|
RE: študentka ali gospodinja 23.11.2009 17:33:13
|
|
|
|
zmajaz
|
Kolikor jaz vem, je važno samo, da oče podpiše očetovstvo, ni pa treba, da imata prijavljeno skupno gospodinjstvo - bi pa bilo vseeno tole še dobro preveriti na CSD-ju za vsak slučaj. Je pa tako - to sem ti pozabila prej omeniti - da porodniški dopust (prvih 105 dni) itak lahko koristi samo mati, oče pa potem preostalih 260 dni (dopust za nego in varstvo otroka) - na tej vlogi potem samo mati podpiše, da se strinja, da ga v celoti koristi oče. (Tako smo naredili tudi pri nas, ker je imel mož dosti višjo porodniško kot jaz ). Pa oče lahko še v času, ko mati koristi tistih prvih 105 dni izkoristi še 2 tedna plačanega očetovskega dopusta (plača csd).
< Sporočilo je popravil zmajaz -- 23.11.2009 17:39:53 >
|
|
|
|
RE: študentka ali gospodinja 23.11.2009 17:57:11
|
|
|
|
lenčy
|
aha potem sta bila vedva oba na porodniški to se pa dobr sliš za prva dva tedna, da bi bil on na očetovskem dopustu, medtem ko bi jaz imela 105 dni porodniškega, potem čez dva mesca bi ga pa še on za 260 dni. pa to pomeni seveda, da on prejema porodniško 9 mesecev, kaj pa jaz tistih 3 mescov? verjetno nič (glede na to, da sem študentka), ker če ima en porodniško, ne moremo imeti če starševskega nadomestila a ne?ampak kako to, da lahko oče koristi dva tedna očetovskega dopusta, če gre pol na porodniško? a ni eno ali pa drugo? joj koliko vprašanj ne skrbi, sej bova šla na socialno, ampak medva sva že tako nestrpna, vse hočeva vedeti že kar takoj.... je pa tudi res, da se marec nezadržno bliža... hvala še enkrat!!
|
|
RE: študentka ali gospodinja 23.11.2009 21:18:50
|
|
|
|
zmajaz
|
OK - gremo po vrsti. 60 dni pred PDP (raje kak dan pozneje, kot prej, ker prej običajno ne vzamejo vloge) idi na zavod in si uredi starševski dodatek (193 eur mesečno), ki ga boš začela prejemati 28 dni pred pdp in ga prejemala 105 dni - pravica se ti bo sicer priznala za 365 dni, ampak od 77. dne starosti otroka dalje lahko začne oče koristiti pravico do dopusta za nego in varstvo otroka in v tem primeru se potem tebi s tem dnem prekine pravica do starševskega dodatka. Najboljše, da to že takoj poveš in po možnosti že prineseš še vlogo za očeta, da vama ni treba dvakrat hodit - zadnji čas za to vlogo je pa drugače 1 mesec preden naj bi on nastopil ta dopust. Jaz sem pač vse to ureila naenkrat, ker se mi ni dalo 2x hodit tja. :) Aja - po drugem porodu sem pa vlogo za očeta odnesla zadnji trenutek, ker je imel on tisti čas nekaj višjo plačo in je potem zaradi tega bilo višje povprečje in višja porodniška (gledajo se namreč meseci do oddaje vloge in se je poznalo). Torej: 105 dni ti prejemaš starševski dodatek (začeti ga moraš prejemati 28 dni pred PDP, ker če ga začneš pozneje, se to ne podaljša v čas po porodu in bosta prikrajšana). od 77. dne po PDP lahko oče začne koristiti dopust za nego in varstvo otroka in dobiva starševsko nadomestilo (povprečje zadnjih 12 plač pred oddajo vloge), tebi pa se s tem dnem prekine pravica do starševskega dodatka, ker ne moreta oba hkrati dobivati nadomestila. Očetovski dopust (14 dni plačanega in 75 dni neplačanega) je druga pravica, ki nima veze s tem, če oče koristi dopust za nego in varstvo otroka, ker pač ta del koristi namesto tebe. Plačani del mora izkoristiti do 6. meseca otrokove starosti (neplačani pa nisem zdaj zihr, če do 6. ali do 8. leta otrokove starosti), kar pomeni, da če bo koristil dopust za nego in varstvo otroka, mora plačani del očetovskega dopusta izkoristiti v tistem času, preden nastopi dopust za nego in varstvo otroka, sicer mu pravica propade in to bi bilo škoda - običajno ta del očetje koristijo takoj po porodu, da lahko priskočijo mamici na pomoč tiste prve dni po prihodu iz porodnišnice.
|
|
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Zadnje s foruma
Katero imeMeggiKatero ime bi izbrali za fantka?Marcel (
20%)
Žiga (
43%)
Anej (
37%)
Število vseh glasov: 365Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš
svojo anketo!