zmajaz -> RE: študentka ali gospodinja (4.11.2009 13:34:25)
|
IZVIRNO SPOROČILO: lenčy no naj še jaz omenim svojo dilemo... sama sem tudi študentka (letos sem se vpisala naprej zaradi statusa), PDP pa imam marca 2010. fant živi pri meni oz. pri mojih starših, čeprav je še vedno prijavljen pri svojih starših. plačo ima solidno. nekako sva se odločila, da ne bi uveljavljala samohranilstva, ampak bi on namesto mene imel porodniško. tako bi prejemal še otroški in starševski dodatek, če se ne motim. Ali bi tudi sama kaj dobivala, glede nato, da sem študentka? Kaj mislite o vsem tem?HVALA! Če bo on na porodniški, bo dobival porodniško nadomestilo, katerega višina se določi kot povprečje zadnjih 12 plač - ampak to pomeni, da ne sme delati in nima plače, ker je porodniško nadomestilo namesto plače. - oboje hkrati ne gre. Otroški dodatek lahko dobiva on ali ti - to je vseeno in ni odvisno od tega, kdo je na porodniški. Ti torej v tem primeru ne dobiš nič (kvečjemu otroški dodatek), ali pa morda bi lahko dobila štipendijo - samo, če ne boš naredila letnika, jo boš morala enkrat vračati. "starševski dodatek" je pa v bistvu porodniška za tiste, ki niso upravičeni do porodniškega dopusta, ker so brezposelni, študentje ipd. - višina tega je fiksna (cca. 193 eur trenutno) in se prejema 12 mesecev. Če hočeta dobiti čim več, je, glede na to, da ti nimaš dohodka, boljše, da on dela in ima plačo + ti si na porodniški in dobiš 193 eur starševskega dodatka + otroški dodatek (ti ali on - običajno ga uveljavlja mati). Če bo na porodniški on, bosta imela pa samo njegovo porodniško namesto plače + otroški dodatek - razlika je torej 193 eur mesečno (1 leto).
|
|
|
|