Anonimen
|
Hrana, ki jo prodajajo za dojenčke, in je označena kot bio, prav gotovo taka tudi je. Standardi in kontrole, ki se nad to hrano izvajajo, so preveč strogi, da bi si dovolili odstopanja. Prav gotovo pa je to, kar pridelamo sami doma na vrtu, še veliko bolj zdravo (če ne uporabljamo mineralnih gnojil in ne uporabljamo škropiv). Glede domače vrtne pridelave pa takole - zelenjavo se da odlično pridelati brez vsakršne kemije, vem, ker jo imam sama za vse domače potrebe. Če je že kak škodljivec, ga lahko pobereš ročno, ali pa uporabiš pripravke, ki so narejeni izključno iz naravnih sestavin (koprivova brozga, presličin čas, bolhačevo škropivo,...). S sadjem se tega NE DA. Ni šans, da bo kdo prideloval marelice ali breskve brez špricanja. Jabolke in hruške ga potrebujejo nekaj manj, najmanj pa češnje, nič fige in kivi. Govorim o domačem sadovnjaku, ne takem, ki je za prodajo, tam je potrebno špricati vse. Potem o škropivih, obstajajo "stara" škropiva in "nova", ki so v priročnikih označena z zeleno barvo, t.i. imenovana škropiva za integrirano pridelavo. Tisti proizvajalci, ki špricajo z njimi, potem prodajajo izdelke kot take. Ampak da si ne bi mislili, da so to nenevarna škropiva! Prav tako imajo karenco nekaj tednov in več, štos je v tem, da ne škodijo čebelam in ne zastrupljajo podtalnice. Ljudem pa prav tako škodijo, če jih uživajo pred potekom karence. Obstaja tudi blagovna znamka živil, ki jih pridelovalci pridelujejo izključno brez špricanja s kemijo - metoda pridelovanja se imenuje biodinamična - pridelujejo po metodi Marije Thun in uporabljajo biodinamična sredstva, vse skupaj je podobno homeopatiji. Zagotovo so živila, pridelana na tak način, najbolj zdrava. Najslabši način nakupovanja zelenjave je na tržnici, kjer kmetje prodajajo "domačo zelenjavo in sadje", nad katero ni nobenega nadzora, pridelujejo jo pa tako malo "na oko" - vržem eno ali pa tri pesti NPK, pa škropim in gre v prodajo, čeprav karenca še ni mimo... Grem, ker se je Gabriel zbudil... če ne bi napisala še veliko več. :)-
|