pošpricano sadje in zelenjava (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane



Sporočilo


bucka1 -> pošpricano sadje in zelenjava (12.5.2005 12:48:15)

Ojla!

Na tem forumu je bilo že veliko debate o tem ali otroku ponuditi kupljeno sadje in zelenjavo ali se posluževati že pripravljenih kašic in sokcov. Namreč moj pediater zelo zagovarja Hippove izdelke, ker pravi, da so prez pesticidov in konzervansov in barvil. Kaj to pomeni, da so pridelki vzgojeni brez špricanja. No in če sadje ali pa zelenjavo kupiš, sploh v tem času, v trgovini, kaj dobiš? Samo pošpricano. Jabolka so tolkokrat pošpricana, da sploh niso sočna, da o kakšnih bučkah in krompirju iz Italije ne govorim.
Tu je kar nekaj mamic prepričanih, da je vseeno boljše kupovati svežo zelenjavo in sadje in jo doma pripravljati. Hm, kaj pa pesticidi, ki so v hrani?

Kaj menite ve?




Tida -> pošpricano sadje in zelenjava (12.5.2005 13:23:41)


Ja to je že res ampak po drugi strani če mi ne moremo dobit svežega nešpricanega sadja kako ga dobijo HIPP in ostali?

Pa tudi to kako lahko govorijo da je brez konzervansov ko pa ima rok uporabe (ne vem mesec dni?) Zdaj pa pusti ti sveže zmikasano sadje zaprto mesec dni pa boš videla kaj rata s sadjem.

Jaz menim da je vseeno bolje pripraviti kašice in sokove doma saj vsaj veš kaj je noter. Špricajo pa prav vsi HIPPovci in ostali. Saj drugače sploh nič ne zraste. Je pa res da to sajdje in zelenjava nima pravega okusa.

Pa LP.




bucka1 -> pošpricano sadje in zelenjava (12.5.2005 14:13:33)

Tida,
baje, da pri pripravljanju teh kašic lahko uporabljajo samo posebno pridelano sadje in zelenjavo. To je po posebnih normativih in predpisih, na posebnih plantažah.V Nemčiji majo to še bolj strogo in verjamem, da za otroke ne morejo nametati istega sadja ali zelenjave, kot jo kupujemo v trgovinah.
Kar se pa tiče konzervansov, pa le te lahko nadomestijo z raznimi naravnimi antioksidanti, vitamini A,E,C.
No ne moremo pa primerjati zelenjave in sadja, ki je pridelano doma, brez špricanja. To je sigurno najboljše in najdragocenejše. Samo kdo ima danes ob tem hitrem tempu doma še vrt. Mi ga nimamo, imamo pa to srečo, da ga ima moja mami in se že veselim, da bom uporabljala le to sadje in zelenjavo.




Skorpija -> pošpricano sadje in zelenjava (12.5.2005 14:54:18)

Midva imava vrt :bravo::bravo::bravo::bravo::bravo::bravo::bravo: Samo pa nimava pikca, da bi mu kašice delala :(




Anonimen -> pošpricano sadje in zelenjava (13.5.2005 8:08:48)

Ej, nekdo, sem vesela, da je tukaj nekdo, ki se spozna na zadevo. Se pa v vsem napisanem strinjam s tabo.

Samo nekaj me pa res zanima: kaj misliš o BIO jabolkah, ki se prodajajo na BIO tržnicah po dvakrat višji ceni kot obična jabolka? Kako so lahko ta BIO jabolka tako zelo debela, svetleča, zdrava, če kao niso špricana? Naj mi nekdo to pove. Mogoče tisti, ki BIO jabolka kupujejo v dobri veri.




Anonimen -> pošpricano sadje in zelenjava (13.5.2005 8:37:37)

Hrana, ki jo prodajajo za dojenčke, in je označena kot bio, prav gotovo taka tudi je. Standardi in kontrole, ki se nad to hrano izvajajo, so preveč strogi, da bi si dovolili odstopanja.
Prav gotovo pa je to, kar pridelamo sami doma na vrtu, še veliko bolj zdravo (če ne uporabljamo mineralnih gnojil in ne uporabljamo škropiv).
Glede domače vrtne pridelave pa takole - zelenjavo se da odlično pridelati brez vsakršne kemije, vem, ker jo imam sama za vse domače potrebe. Če je že kak škodljivec, ga lahko pobereš ročno, ali pa uporabiš pripravke, ki so narejeni izključno iz naravnih sestavin (koprivova brozga, presličin čas, bolhačevo škropivo,...).
S sadjem se tega NE DA. Ni šans, da bo kdo prideloval marelice ali breskve brez špricanja. Jabolke in hruške ga potrebujejo nekaj manj, najmanj pa češnje, nič fige in kivi. Govorim o domačem sadovnjaku, ne takem, ki je za prodajo, tam je potrebno špricati vse.
Potem o škropivih, obstajajo "stara" škropiva in "nova", ki so v priročnikih označena z zeleno barvo, t.i. imenovana škropiva za integrirano pridelavo. Tisti proizvajalci, ki špricajo z njimi, potem prodajajo izdelke kot take. Ampak da si ne bi mislili, da so to nenevarna škropiva! Prav tako imajo karenco nekaj tednov in več, štos je v tem, da ne škodijo čebelam in ne zastrupljajo podtalnice. Ljudem pa prav tako škodijo, če jih uživajo pred potekom karence.
Obstaja tudi blagovna znamka živil, ki jih pridelovalci pridelujejo izključno brez špricanja s kemijo - metoda pridelovanja se imenuje biodinamična - pridelujejo po metodi Marije Thun in uporabljajo biodinamična sredstva, vse skupaj je podobno homeopatiji. Zagotovo so živila, pridelana na tak način, najbolj zdrava.

Najslabši način nakupovanja zelenjave je na tržnici, kjer kmetje prodajajo "domačo zelenjavo in sadje", nad katero ni nobenega nadzora, pridelujejo jo pa tako malo "na oko" - vržem eno ali pa tri pesti NPK, pa škropim in gre v prodajo, čeprav karenca še ni mimo...

Grem, ker se je Gabriel zbudil... če ne bi napisala še veliko več. :)-




Stran: [1]