Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: BAMBINA_ IZVIRNO SPOROČILO: Ankica Odpustiti: eden drugemu, levi desnim, desni levim, rozasti vijolčnim, vsi, ki so to grenkobo občutili na tak ali drugačen način. Sprejeti dejstvo, da vojna iz ljudi potegne nekaj najslabšega, primitivnega, da se v vojni moralne vrednote, občutek za soljudi, vsakdanje, nam samoumevne medsebojne človeške odnose prerešetajo v njeni osnovi. Da je ljudem vzeta človečnost, iz različnih vzrokov, političnih, ekonomskih, verskih, osebnih,... v nasprotniku ne vidiš človeka, vidiš sovražnika. To je vojna. zato ni lepa in zato pravim, da se ne zavedamo, kako se imamo lepo, da živimo v miru. Ja, vojna. Ampak, veš, obstaja tudi vojno pravo in kot sem ti že prej rekla, tudi vojna ne izključuje vseh zločinov. Takšnih, kot je npr. tale. Jaz bi rekla, da je to vsekakor hudodelstvo zoper človečnost. In še to, ti poboji so bili storjeni po vojni. Torej, morili so v času svobode. Odpustiti, da nasprotniku spet daš nazaj podobo človeka, človečnosti v sedanjem času, v letu 2009. Glede drugega vprašanja: Zgodovine se ne da popravljat. Kar se je zgodilo, se je zgodilo. Se pa seveda pojavljajo številne interpretacije, odvisne od časa in interesov posameznikov. Tudi med zgodovinarji so različne interpretacije, eni so zelo politično orientirani, drugi poskušajo svoje delo opravljati čim bolj neodvisno. Ne da se mi pisat celotne politične zgodovine, ampak na kratko mogoče v nekaj stavkih: v času komunizma se je slednjega prikazovalo kot svetlo zvezdo, najboljše, zanikalo se je vse slabo, kar je prišlo zraven pred koncem vojne in takoj po njej. Vse ostalo je bilo črno. Zdaj se je stvar zamenjala, skuša se zanikati odgovornost domobrancev in njihovo celotno vpletenost v vojno, sodelovanje z nacisti, vpeti v te poboje.Tudi v tem delu se ne bi mogla strinjat s teboj. Odgovornosti domobrancev nihče ne skuša zanikati. NIhče jih ne zagovarja. Vsem je jasno, da so bili na nasprotni strani, da so bili zavezniki okupatorja in so se borili proti svojemu lastnemu narodu. Ampak to ni bil in nikoli ne more biti zadosten razlog za njihove množične, okrutne poboje. To naj bi se reševalo s sojenjem in ustrezno kaznijo. Kakršnokoli so si zamislili. Četudi smrtno (čeprav sem osebno proti temu, ampak ajde...). Tako storilci ne bi imeli krvavih rok/vesti. Zgodba je siva, zelo siva in prepletena. Meša se partizanski boj za svobodo (in brez tega danes ne bi ibli tu, kjer smo, bili bi razdeljeni med Italijo in Avstrijo Ne vem, kdo naj bi mešal NOB s povojnimi poboji To dvoje nima nič skupnega. Zame npr. partizani zaradi tega niso popolnoma nič očrnjeni. In omenjati dejstva, da zaradi partizanov imamo svoj košček zemlje, je na tem mestu neumestno. Zaradi teh grozodejtev, ki so bila storjena nimamo nič več ali manj. ) z istočasno potekajočo notranjepolitično vojno za to, kdo bo zmagal, kdo bo vodil državo po koncu vojne. Zmagali so komunisti. In naredili veliko grozodejstev, po naročilu iz vrhov države. Če bo ta tema v trenjih, pa bo pset ogromno senzacionalizma, populizma, hujskanja.. vsega, akr ne rabimo. Aha, zdaj mi je jasno, ceprav ne poznam kaj dosti dejstev.
|