Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 9:56:25
|
|
|
|
lukec
|
Mislim, me bojo popravli, če se motim, da je magistrski po bolonji (II. stopnja) enak 7. stopnji po tastarem. Se pravi je enako visokošolski strokovni oziroma univerzitetni izobrazbi.
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 9:59:20
|
|
|
|
lukec
|
TUKAJ
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 11:12:08
|
|
|
|
Ribica **
|
NE zastopim cist tega - a pol po diplomi po **** bolonji nimas 7. stopnje?
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 11:40:17
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Moyca RR http://www.academia.si/magister_poslovnih_ved je tole več kot 7/1 po starem?? MAGISTERIJA I. stopnje NI!!! to je II. stopnja! 7/1 po starem - visokošolski strokovni (VS) 7/2 po starem - univerzitetni (UN) Ta delitev ni imela nikoli "prave" zakonske podlage, to so bile "umetno" vrinjene stopnje. Po novem: - so starega 7/1 prevedli v statistično raven 6/2 - stari 7/2 je v statistični ravni 7 In če sprašuješ, ali je http://www.academia.si/magister_poslovnih_ved več kot po starem 7/1 -> Ja je! To je sedaj 7. raven, II. stopnje. Statistične ravni nimajo in niso enakovredne nekdanjim izobrazbenim stopnjam. Po letu 1995 (s sprejetjem Zakona o visokem šolstvu so se sploh neupravičeno pisale) je bila pravilna, zakonska delitev dodiplomskega študija le na visokošolsko strokovno (VS) in univerzitetno diplomo (UN), podiplomski pa na specializacijo, magisterij in doktorat. Ribica: Po univerzitetni diplomi I. bolonjske stopnje imaš 6/2 raven (!!!), stopnje so po novem 3 in sicer I. stopnja (6/2 raven - VS, 6/2 raven-VS), II. stopnja (7. raven - bolonjski magisterij); III. stopnja (8/1 raven in 8/2 raven).
< Sporočilo je popravil Miša99 -- 23.1.2009 11:42:37 >
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 12:37:29
|
|
|
|
Anonimen
|
Brezveze v nulo tale bolonjeza. V glavnem moj šef, Nizozemec, isti letnik kot jaz, je hodil na faks pet let, pisal nobene diplome, ampak je zagovarjal direkt magisterij in je zdaj magister. Jaz sem hodila na faks šest let, zagovarjala diplomo, za magisterij bi morala pa še dve leti hodit. Aja, no, še ena malenkost je... moj študij je sicer trajal 4 leta, ampak potem sem še dve leti premišljevala, kako naj bo naslov moje diplomske
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 12:45:19
|
|
|
|
lukec
|
IZVIRNO SPOROČILO: Meta. Brezveze v nulo tale bolonjeza. V glavnem moj šef, Nizozemec, isti letnik kot jaz, je hodil na faks pet let, pisal nobene diplome, ampak je zagovarjal direkt magisterij in je zdaj magister. Jaz sem hodila na faks šest let, zagovarjala diplomo, za magisterij bi morala pa še dve leti hodit. Aja, no, še ena malenkost je... moj študij je sicer trajal 4 leta, ampak potem sem še dve leti premišljevala, kako naj bo naslov moje diplomske Slovenistika FF al se motim?
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 12:56:31
|
|
|
|
Anonimen
|
Kakšen štuk si falila, faksa pa ne Zakaj, a tam vsi dolgo študirajo?
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 13:45:11
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Meta. Brezveze v nulo tale bolonjeza. V glavnem moj šef, Nizozemec, isti letnik kot jaz, je hodil na faks pet let, pisal nobene diplome, ampak je zagovarjal direkt magisterij in je zdaj magister. Jaz sem hodila na faks šest let, zagovarjala diplomo, za magisterij bi morala pa še dve leti hodit. Aja, no, še ena malenkost je... moj študij je sicer trajal 4 leta, ampak potem sem še dve leti premišljevala, kako naj bo naslov moje diplomske Mah meni se ne zdi tako brezveze. Kaj pa je tako narobe z njo? Ja saj po novem naj bi bilo pri nas isto. Po 5-ih letih študija si lahko magister stroke. Eni faksi imajo varianto 3+2, drugi 4+1. Diplomo po bolonji bi pa tako ali tako moral narediti pred zaključkom 3. oz. 4. letnika in naj bi bila bolj podobna sedanji seminarskii. Pri nas so frajerji pri prevajanju in prevedbo izpustili eno stopnjo, in sicer praviloma (tudi tujina pozna več ali manj takšen sistem): I. stopnja - dodiplomski (VS, UN) II. stopnja- diplomski (MAG) III. stopnja - podiplomski (DR) In stvar se ne bi tako komplicirala kot se...
< Sporočilo je popravil Miša99 -- 23.1.2009 13:47:01 >
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 14:58:51
|
|
|
|
Moyca_
|
pomota 2. stopnja ja ok, toliko da vem da ne študiram zastonj dalje po stari stopnji sem bila 7/1, zdaj pa sem hotela za cenilko na izpit, pa ugotovim da moram biti 7/1 po starem ali pa po novem 7. Zdaj stara koklja pri 30. se spet piflam za nek mag. za imenom (to mi je čist mimo, eni bodo imeli mag spredaj, eni zadaj,...) ojoj, prava štala
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 17:39:17
|
|
|
|
lukec
|
IZVIRNO SPOROČILO: Meta. Kakšen štuk si falila, faksa pa ne Zakaj, a tam vsi dolgo študirajo? Jap! Raje ne povem po kolikih letih bom diplomirala sama. No, ne bom več smetila.
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 20:04:30
|
|
|
|
Ribica **
|
Se pravi da bo moja univ. izobrazba po bolonji enakovredna visokosolski po starem sistemu? Ja, meni se zdi pa bolonja en velik sit!
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 20:11:44
|
|
|
|
Moyca_
|
kaj čmo
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 20:16:21
|
|
|
|
Felicita
|
ne ribica, u bistvu bo tvoj magisterij (če ga boš delala) enak diplomi sedanji; bolonjska diploma je pa en k... s katerim si lahko obrišeš kraj, kamor sonce ne posije. ker, (ok, če odšteješ, da diplome kot take niti ne pišeš, vsaj pr nas ne) je namreč več kot visokošolska (ker visoke šole tut po bolonji še obstajajo) in manj kot stara univerzitetna. ampak ti boš tudi z magisterijem manj vredna kot nebolonjski diplomant, ker je bolonjski program pač 'krajši in lažji'. torej smo bolonjci v dreku, nas že zdej konkretno šikanirajo... kaj bo šele ko bo šlo za službe
Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 21:00:48
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ribica RR Se pravi da bo moja univ. izobrazba po bolonji enakovredna visokosolski po starem sistemu? Ja, meni se zdi pa bolonja en velik sit! Ja boš pač naredila še 1 letnik in boš pač enakovredna stari univerzitetni. Sicer je pa tako, da je po novem relativno malo visokošolskih programov med t.i. regulirani poklici a'la pravo, farmacija, medicina, elektrotehnika, naravoslovje in bodo imeli po bolonji enovit 5-letni študij. Je pa tako, da se te stopnje oz. po novem ravni tako ali tako izgubljajo. Danes bo pač bolj pomembno KAJ študiraš in ne kakšno izobrazbeno raven boš dosegel.
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 21:06:59
|
|
|
|
zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: Miša99 Po univerzitetni diplomi I. bolonjske stopnje imaš 6/2 raven (!!!), stopnje so po novem 3 in sicer I. stopnja (6/2 raven - VS, 6/2 raven-VS), II. stopnja (7. raven - bolonjski magisterij); III. stopnja (8/1 raven in 8/2 raven). Ja - ampak to "univerzitetno" diplomo I. bolonjske stopnje pridobiš že po 3 letih študija - ne tako kot prej po 4 + absolvent.
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 21:07:46
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Felicita .....ampak ti boš tudi z magisterijem manj vredna kot nebolonjski diplomant, ker je bolonjski program pač 'krajši in lažji'. torej smo bolonjci v dreku, nas že zdej konkretno šikanirajo... kaj bo šele ko bo šlo za službe Vse to se bo za par let čisto lepo uredilo in v življenju ne bo nihče več nikogar vprašal, kakšno raven diplomo imaš. Kaj pa danes nekomu pomeni stari a'la znanstveni magisterij??? V gospodarstvu še nikoli nič ni, v javni upravi si pa če nimaš, kakšnih vez tudi nimaš kaj pomagati. Vedno več bodo štele izkušnje in to akr v resnici znaš. Bolonjci pa povečini nimate nič kaj dosti lažje (dela se na tem, da bi ie mli manj obveznosti), ker so predmetniki kar konkretno "nabiti" in tudi sprotnega dela je več, tako da večina prfoksov opaža, da je sam študij v resnici bolj napopren kot stari.
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 21:11:23
|
|
|
|
zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: Miša99 V gospodarstvu še nikoli nič ni, v javni upravi si pa če nimaš, kakšnih vez tudi nimaš kaj pomagati. Vedno več bodo štele izkušnje in to akr v resnici znaš. To je pa marsikje že zdaj tako - ko sem jaz diplomirala iz prevajalstva in sem pisla vloge naokoli ni bila moja diploma prav nič vredna. Vse je zanimalo samo, koliko let izkušenj imam, in dve leti je bil že čisti minimum, kar so vsi pričakovali, marsikje pa so zahtevali celo pet let izkušenj. Kje jih boš dobil, pa nobenega nič ne briga.
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 21:16:17
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz IZVIRNO SPOROČILO: Miša99 Po univerzitetni diplomi I. bolonjske stopnje imaš 6/2 raven (!!!), stopnje so po novem 3 in sicer I. stopnja (6/2 raven - VS, 6/2 raven-VS), II. stopnja (7. raven - bolonjski magisterij); III. stopnja (8/1 raven in 8/2 raven). Ja - ampak to "univerzitetno" diplomo I. bolonjske stopnje pridobiš že po 3 letih študija - ne tako kot prej po 4 + absolvent. Ja nekje po 3-letih, ne pa povsod. Je kar veliko fakultet, kjer imajo bolonjske 4-letne študijske programe, npr. FDV. Je pa res, da so to VS in UN študijske programe malo zameglili. V izhodišču je bilo mišljeno, naj bi bili UN programi I. stopnje namenjeni predvsem za nadaljevanje na II. stopnji, medtem ko VS študijski programi pa za zaključek študija. Sedaj se je izkazalo, da je itak povpraševanje po VS programih veliko večje od UN, ker za vstop na VS ne potrebuješ mature, greš pa lahko brez dodatnih pogojev normalno naprej na II. stopnjo. Zato določene fakultete z reguliranimi poklici pravo, farmacija, medicina teh visokošolskih možnosti sploh ne dopuščajo. Ampak tako je tudi zunaj... Poslovne, organizacijske, upravne vede so nekaj kar je vedno bilo manj od prava ali čiste ekonomije in verjetno bo temu tako tudi v bodoče.
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 21:21:57
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz Kje jih boš dobil, pa nobenega nič ne briga. Žal je to tako . To pomeni, da moraš začeti delati nekje skoraj na pol zastonj, delati dneve in noči... Podobno kot npr. odvetniški pripravniki. Delajo cele dneve in noči za 1000 evrov, medtem ko njihovi kolegi v javni upravi delajo od 8-16 večinoma za kakšen evro celo več... No ampak po parih letih, ko tisti v javni uopravi še vedno delajo za 1000 evrov in še malo, se odvetnikom zaslužek najmanj potroji.
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 23.1.2009 21:29:37
|
|
|
|
Felicita
|
IZVIRNO SPOROČILO: Miša99 IZVIRNO SPOROČILO: Felicita .....ampak ti boš tudi z magisterijem manj vredna kot nebolonjski diplomant, ker je bolonjski program pač 'krajši in lažji'. torej smo bolonjci v dreku, nas že zdej konkretno šikanirajo... kaj bo šele ko bo šlo za službe Vse to se bo za par let čisto lepo uredilo in v življenju ne bo nihče več nikogar vprašal, kakšno raven diplomo imaš. Kaj pa danes nekomu pomeni stari a'la znanstveni magisterij??? V gospodarstvu še nikoli nič ni, v javni upravi si pa če nimaš, kakšnih vez tudi nimaš kaj pomagati. Vedno več bodo štele izkušnje in to akr v resnici znaš. Bolonjci pa povečini nimate nič kaj dosti lažje (dela se na tem, da bi ie mli manj obveznosti), ker so predmetniki kar konkretno "nabiti" in tudi sprotnega dela je več, tako da večina prfoksov opaža, da je sam študij v resnici bolj napopren kot stari. jest še predobro poznam zahtevnost bolonje - obvezna predavanja in vaje, 2 seminarski na blok, bloki, ne semestri,... prvi blok letos sm bla na faksu reci in piši 35 ur na teden (kar je več kot predvideva zakon o visokem šolstvu če prov vem). in jest se čist strinjam s tem o izkušnjah, samo če prideva z istimi izkušnjami na razgovor za službo jest z bolonjskim magisterijem (ko bo) in en z diplomo starega programa sem 100% prepričana da bo dobil službo oni drugi. ker sem vidla odnos precej delodajalcev (krka, union, lek,...) ko poveš da študiraš po bolonji. izraz je nekak takle: in se strinjam, čez par let se bo to uredil, ampak mi k se bomo pa z ramo ob rami boril s starimi programi mamo pa precej hendikepa. pa še glede papirjev in naslovov... v naravoslovju, predvsem v naši stroki (mikrobiologija, pa tudi sorodnih - živilstvo, biologija,...) če nisi vsaj mag te noben niti povoha ne. zakaj? ne vem. pomoje gre za specializacijo al kaj. al gre pa dejansko zato ker nas skoz medicinci tlačijo v nič pa nam končno pride čez kožo? kakorkoli men je potem totalno brezveze se zdej j... z vsem možnim če bom potem cel lajf preučevala en protein. al pa bičke na neki praživali. ali plesni na brie-ju. uf, moje frustracije nad našim faksom nimajo meja...
< Sporočilo je popravil Felicita -- 23.1.2009 21:31:28 >
Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 24.1.2009 11:41:56
|
|
|
|
Ribica **
|
Moj program je 4+1. In vsi, ki so ze zaposleni v reklamnih agencijah in se promovirajo na Zaposlitvenem mostu cvekajo, kako je treba ze zdaj med faksom zacet delat, da dobis izkusnje in preference za naprej. PRedavanja in vaje so obvezna, vsak dan je nekaj. Kako bos ti se nekje redno delal? Ne mores. In da naredis izpit moras prej narest dva kolokvija + izpit (taka mam dva predmeta), tocno en izpit lahko naredis samo s kolokvijem. Plus tedenska porocila, seminarske, eseji. Ja, na FDVju pa res lahko pades samo po stopnicah Mogoce je bil lahek po starem sistemu, ampak po bolonji defenitivno ni. In ne, ne zdi se mi lazje in ne zdi se mi fer, da bom lih tko studirala 4 leta UNI program kot po starem sistemu, moja stopnja izobrazbe pa bo enaka nekomu, ki je delal VS, ki je lazji kot UNI itd.
< Sporočilo je popravil Ribica RR -- 24.1.2009 11:42:57 >
|
|
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 24.1.2009 12:16:32
|
|
|
|
Moyca_
|
ok, zdaj mi je že vse jasno
|
|
RE: mag. 1.stopnje po bolonjskem je kaj po st... 24.1.2009 12:23:42
|
|
|
|
Felicita
|
Moyca, čist tko - če že delaš in rabiš stopnjo zaradi plače potem le navali na tak študij. če pa še nisi v službi... potem poskusi izbrskat kak star magistrski program, ekonomska v ljubljani vem da je letos mela zadnjič vpis v stare programe, mogoče pa še kje so... samo kolkr vem naj bi do 2009/2010 vse fakultete šle izključno na bolonjo (razen določenih izjem, npr medicine in farmacije).
|
|
|
| Stran: [1] |
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?