|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   porod - "klasična" protibolečinska ...
18.1.2009 12:24:57   
akin
Pozdravljene!

Tiste, ki že imate porodno izkušnjo za sabo ali pa tiste, ki ste malo bolje medicinsko podkovane od mene, bi lepo prosila za eno informacijo...
Vnaprej prosim, da se to ne razvije v debato o epiduralni, saj o njej vem dovolj, ali pa v debato o tem katera je sedaj pametnejša - tista, ki se je matrala z naravnim porodom ali tista, ki si je bolečino olajšala...

Zanima me torej kaj več o "preostalih" protibolečinskih sredstvih ki so na voljo v vsaki porodnišnici oz. konkretno, v ljubljanski porodnišnici (če tudi tu prihaja do razlik med porodnišnicami ne vem). Torej tistih sredstvih, za katera se ti ni treba vnaprej naročat, dogovarjat in ki so dosegljiva ob vseh urah...
Moj namen je namreč poskusit brez tega, ampak ker seveda nimam še svoje porodne izkušnje, se mi sanja ne ali bo šlo ali ne. Če se porod zelo zavleče in bom zelo izmučena, se za vsako ceno najbrž ne bom matrala, zato bi rada vedela, kaj mi preostane takrat.

Opcija maske, inekcije...? Kakšni so kaj učinki, kaj je bolje/slabše za otroka in kako je posamezna stvar učinkovala na vas, če imate izkušnjo? Malo me namreč skrbi, ker me vsa protibolečinska sredstva ponavadi izredno hitro "zadenejo" in me vse kar je močneje od aspirina zelo hitro položi :) Res ne bi rada, da mi je navrh vsega na porodu še slabo in sem vsa zadeta. Precej prepričana sem namreč da bo "normalna" doza neke učinkovine zame hitro preveč, kaj potem šele za mojega otročička...

Pa če veste morda ali je v porodnišnici res kdo, ki se mu ljubi odgovarjat na takšna vprašanja in kam oz. na katero cifro ga lahko pokličem za informacije iz prve roke

Hvala!!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: porod - "klasična" protibolečin...
18.1.2009 13:34:55   
zmajaz
Ponavadi imajo porodnišnice t.i. ure odprtih vrat - recimo celjska P jo ima vsak torek od 13h-14h. Takrat si lahko greš ogledat porodne sobe in se pozanimaš o alternativnih porodnih, protibolečinskih sredstvih itd. Za LJ porodnišnico pa ne vem, kdaj ima to.

Drugače pa jaz sem šla na čist normaln porod - brez EA, ultive itd. So mi pa vseeno že takoj po prihodu v porodno sobo namontirali kanilo na roko in mi vtaknili not eno injekcijo z nekim protibolečinskim sredstvom, potem so mi pa vsake toliko časa malo stistnili v žilo. Moram pa rečti, da mi niso niti povedali, kaj je to sploh bilo - rekli so mi samo, da mi lahko rata slabo - vendar meni ni prav nič. Se mi je pa tudi zdelo, da mi ni ta zadeva čist nič pomagala - vendar so mi pojasnili, da bi drugače popadki ratali še bolj boleči, pa zaradi tega sredstva niso. Težko rečem, če je to res, ali ne. Se pa spomnim, da nam je v materinski šoli G pripovedovala, da se ji je pri 1. porodu isto zdelo, da ji to sredstvo nič ne pomaga in ga zato pri 2. sploh ni hotela - in je šele takrat ugotovila, ko ga ni dobila, da ji je v resnici takrat 1. vendarle nekoliko olajšalo bolečine.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 18.1.2009 13:35:19 >

(odgovor članu akin)
Neposredna povezava do sporočila: 2
18.1.2009 13:41:42   
anita4
Takole:
Jaz osebno sem se odločila za Ptujsko porodnišnico in namreč zaradi lajšanja bolečin z ultivo.
Lahko samo povem to , da,:
je to protibolečinska metoda ki si lajšaš bolečino sam oz. popadek. Vroko ti dajo nekakšno napravico podobno kuliju in k občutiš da prihaja popadek pritisneš in le-ta ti olajša bolečino in ker to vse deluje (ta ultiva) samo kakšnih pol minute si ti lahko za vsak popadek lajšaš .
Je pa res da moraš biti odprta 3cm  prej anestezist ne pride in ti ne nastavi ultive in tudi to je res da zadnje tri popadke ti ultivo odklopijo tako da rodiš brez pomoči.
Pri nam je bilo tako da sem morala najprej povedati ginekologu da bi rodila z ultivo in ta mi je dal napotnico za anestazista nakar sem šla z to napotnico v porodnišnico in tam nam je kr skupinsko razložila za kaj pri ultivi gre.
Naj bi bila ta edina protibolečinska metoda pri kateri naj nebi to prišlo do otroka (po krvi) ker se prej pri tebi razkroji.
To sem ti tko na hitro odgovorila in razložila.Če pa želiš vedeti več pa me kontaktiraj.
p.s.
Pri meni lahko rečem oz. samo pohvalim da kaj takšnega obstaja
lp
anita

Und alles nur weil ich dich liebe...und ich nicht weiss wie ich dir sagen soll,
komm ich zeig dir wie gross meine liebe ist
und bringe mich fuer dich um.

(odgovor članu akin)
Neposredna povezava do sporočila: 3
18.1.2009 13:51:01   
Hope2
Vsa ta protibolečinska zdravila so na osnovi morfija oz opiati, zato te tak zadanejo in si omotičen, nekatere prav pravijo, da so bile zadete.

Jaz imam alergijo na morfij, zato so vse te zadeve odpadle pri meni. Ker je bil to moj prvi porod in ker večina pravi, da fejst boli, sem prosila, če lahko kaj drugega dobim. 3 ure so iskali drugo primerno zdravilo, ki hkrati  ne bi škodilo otroku,posvetovali so se z vsemi možnimi pediatri in zdravniki, pa na koncu nič pametnega našliuser posted image , sem rodila brez vsega. Obe cimri sta dobili masko in inekcijo, pa sta poročali da sta bili zadeti, za eno celo verjamem, saj se še na drug dan ni spomnila,da je bila vizita in so ji med noge gledaliuser posted image . Obe sta rekli, da več nikoli z masko, saj tudi pol poroda imata v meglo zavito

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 4
18.1.2009 14:06:02   
benika
Meni so dali protibolečinsko inekcijo, enkrat v rit, drugič pa v žilo. Pomaga pa nič (no vsaj meni ni). Se pa strinjam s tem, da postaneš omotičen. Meni od prvega poroda manjka ene 4 ure spomina.

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 5
18.1.2009 14:14:00   
bskrle
Dobila masko v LJ, moram reči, da mi ni bilo všeč.

(odgovor članu benika)
Neposredna povezava do sporočila: 6
18.1.2009 15:34:51   
Anonimen
Jaz se tudi nisem odločila za EA ali ultivo ... rodila sem v LJ pa sem dobila eno inekcijo v žilo, ko so se začeli hudi popadlki, pa sem takoj začutila da sem postala malo omotična in ful mi je šlo vse na smeh user posted image , ampak to je trajalo oz. držalo le par minut. Za kasneje mi je pa babica rekla, da če bo hudo, mi bodo še v masko nekaj dali, pa sem potem prehitro rodila user posted image .

(odgovor članu bskrle)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
18.1.2009 15:48:13   
ribica.
Jaz ti sicer za ljubljano ne vem povedat, ker sem rodila v mb. KO sem jaz rodila, ni bilo nobenih mask in nič takega kar omenjate za ljubljansko porodnišnico. Dajo ti sicer nekaj v žilo, sam jaz nisem čutila nobenega učinka. Hotla sem pa v bistvu odgovorit na tvoje vprašanje, kaj boš pol, ko boš vsa izmučena.......nič. Še naprej se boš matrala, kaj pa naj. Dokler je z otrokom vse ok, je pač tako. Seveda razen če se prej zmeniš za epiduralno. Ampak če sama praviš da te vse hitro zadene, potem te bo morda tud tisto karkoli že je, kar ti dajo v žilo. Men je blo isto ko da bi mi vodo dali. Nisem te hotla strašit.

(odgovor članu akin)
Neposredna povezava do sporočila: 8
18.1.2009 16:10:27   
april09
Mislim, da dajo vecini dolantin v zilo.
Jaz bom tko rekla, naslednjic ce se bo dalo grem brez, ker
- bolelo je se vedno ko user posted image
- mal sem bila omoticna
- mene je custveno cist ohromilo user posted image  in zarad tega mi je najbolj hudo.. dobila malo na trebuh, jaz sem bila pa pocena kot maura, kaksne stvari sem se spomnila sele ob gledanju filmcka, ki ga je moj  snemal...

res je, da je bil cel porod ful hiter in da mi je glih dobro dala zadevo v zilo, ko sem ze rojevala, ampak se zdaj mi je tezko zaradi zadnje tocke user posted image  

Moj plan za naslednjic je probat masko, ce kaj pomaga, ce ne pa probat brez vsega ... Upam, da bom v porodni se vedno tok pogumna. user posted image  
Aja, rodila v LJ.

(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 9
18.1.2009 16:16:57   
Majuska
Jaz sem dobila masko, vse skupaj pa se je na koncu zaključilo s CR.

Aleksander "the great" is here :)
08.08.2008

(odgovor članu april09)
Neposredna povezava do sporočila: 10
19.1.2009 8:35:06   
evica23
Pozdravljene, sama sem rodila v Postojni in so mi tudi dali nekaj v žilo 2x. So mi pa tudi nekaj v nos spricali, nisem pa bila nič zaspana po teh zdravilih, sam tud nevem če so kej pomagalauser posted image . Lahko pa rečem da ni bilo tako hudo da se ne da potrpet in bom sedaj tudi rodila po naravni poti. 
Lep pozdrav

(odgovor članu Majuska)
Neposredna povezava do sporočila: 11
19.1.2009 11:26:53   
jakaracman
Jaz sem dobila in masko in v žilo in mi je bilo vse super.Točno so mi tempirali in lajšali bolečine.Jaz se z tem nisem obremenjevala saj sem verjela, da mi bodo pomagali strokovnjaki, ki vedo kaj in kdaj naj mi dajo in tako je bilo.

(odgovor članu evica23)
Neposredna povezava do sporočila: 12
19.1.2009 12:41:23   
andrejkam
Tudi jaz sem dobila v žilo (ne vem kaj) in masko. Po injekciji sem bila popolnoma zadeta in celo zaspala, zdaj poznam tisti občutek iz filmov ... hmmm. Maska pa, kaj pa vem, lahko bi bil navaden zrak v njej, meni je bilo dovolj, da sem vedela, da jo imam in sem se je držala ko klop. Vmes so celo prišli vprašat, če jo še potrebujem, ker bi jo dali eni drugi, a takrat bi se stepla zanjo.

(odgovor članu jakaracman)
Neposredna povezava do sporočila: 13
19.1.2009 13:02:56   
simonalokar
jaz sem rodila v lj in sem dobila masko zadnje pol ure ko je bilo hudo in nekaj v žilo najprej umetne popadtke in še proti bolečinam.

iz iste sobe kjer smo ležale pa so imele masko že od samga začetka tako da je rekla da se sloh nič ne spominja in da je bilo super brez bolečin-  ko je bila v sobi je bila totalno zadeta skus se je smejala medve zraven pa nama ni bilo do smeha - no drugi dan ko  je bilo vse mimo

(odgovor članu andrejkam)
Neposredna povezava do sporočila: 14
19.1.2009 14:14:02   
bjondi
Tudi jaz rodila v LJ. dali so mi nekaj v žilo po čemer sem bila dobro zadeta in sem v čakanju na popadke spala,ko so prišli popadki pa sem si nadela masko in dihala,no potem so popadki šli in sem spet začorila in tako vse do trenutka ,ko smo rodili...morm rečt da sta bili ena in druga varianta vredu...no zadeta pa nism bla took da bi mi manjkal kak presek...

(odgovor članu simonalokar)
Neposredna povezava do sporočila: 15
19.1.2009 20:00:51   
akin
Hvala vsem za deljenje vaših izkušenj! Zgodbice na to temo so seveda nadvse dobrodošle še naprej. Po teh odgovorih sodeč sicer zgleda še slabše kot sem mislila...ne samo zelo občutljive, ampak skoraj vse ste bile od tega precej zadete ali se celo sploh ne spomnite... No, če bi bila tako zadeta da bi se smejala, je to kar ok, hehe. Res pa ne bi rada bruhala, pa bila vsa odsotna cel porod... Malo mi je hecno edino to, ko potem ene temu rečejo "naraven porod" :)

Nobena pa torej ne ve, če/koga/kdaj bi lahko o tem povprašala v lj porodnišnici?

(odgovor članu bjondi)
Neposredna povezava do sporočila: 16
19.1.2009 21:44:21   
lana17
Mislim, da bi dobila informacije v MŠ. Al pa kr v porodnišnico pokliči in tam vprašaj s kom bi se lahko pogovorila o tem.
Jaz sem rodila v LJ, dobila sem le masko. Mi je blo tečno, ker ne maram, da imam kaj na obrazu. Če mi je pomagala, ne vem, ker ne vem kako bi bilo brez, če ne drugega se mal zamotiš.
Sicer pa povej to babci, ki te bo sprejela v porodnišnici. SREČNO!

Nikoli ne kažite otroku česa, kar ni mogoče videti. Ko razmišljate, kaj bi bilo zanj koristno, ko bo starejši, govorite o tistem, kar je lahko koristno sedaj.
Rousseau

(odgovor članu akin)
Neposredna povezava do sporočila: 17
19.1.2009 21:58:25   
Katjusa
jst o teh sterdsvih nisem razmišljala sploh in niti o EA pač sploh me ni zanimalo vedla sem da če sem zanosla bo treba tud rodit in ni me blo strah.... v porodno sem prišla brez svojih popadkov tako da so mi dal umetne in ko je babica vse prštimala me je vprašala če rabim kej za lajšanje bolečin (takrat še ni nič bolelo in sem rekla ne) ko so se začeli popadki me je spet vprašala če mi kej da še vedno nisem čutla potrebe po tem in tako skoraj do konca ko smo že skoraj pritiskaliuser posted image user posted image user posted image in takrat sem pač malo pojamrala pa še to ne glasnouser posted image user posted image user posted image in je moj reku babici dejte ji zdej neki proti bolečinamuser posted image user posted image user posted image user posted image jst sem takoj rekla ne ne sej ne rabim ni tak hudouser posted image user posted image user posted image babica je pa samo odgovorila možu da je tak al tak prepozno da še en popadek pa bo vsega konec in res je blo tako....
tak da pomoje najbolje če te zanima da se pozanimaš drugače pa se boš potem sproti odločala če potrebuješ al ne... zdej v drugo spet ne razmišljam o tem če se mi bo zdelo da fejst boli bom rekla da mi dajo kej drgač pa ne....
bila sem pa malo rezana in predno so začeli šivat so mi dali v tist predel eno inekcijo k pa tak ni prjela tak da priznam šivanje me je pa bolelo k user posted image mogoče bi me manj če bi že prej vzela kej proti bolečinam....

pa srečnouser posted image user posted image user posted image user posted image

< Sporočilo je popravil Katjusa -- 19.1.2009 21:59:43 >

(odgovor članu lana17)
Neposredna povezava do sporočila: 18
19.1.2009 22:13:35   
Jančika_
Pri prvem porodu sem dobila v žilo Dolantin (so me vprašali, če bi ga imela, pa sem rekla ja). Prvi trenutek mi je postalo slabo, potem se bila pa nekaj časa zadeta in sem imela halucinacije, ta del je bil prav fajn, hahauser posted image . Bolelo ni pa nič manj, se mi zdi. Kakih drugih negativnih posledic nisem čutila.

Sem pa takrat rekla, da grem drugič raje brez tega, če ni imelo nekega hudega učinka. No, ko sem se privlekla na mizo, sem prav bedno javknila: "Saj bom dobila nekaj proti bolečinam, ne?"user posted image , pa me je babica samo postrani pogledala, ker je bil mali že napol zunaj in tudi v sanjah ni bilo za mislit na kaj drugega kot na iztis. Pa je šlo čisto lepo brez vsega. Sej fajn, ker mene je po prvem porodu najbolj zezal metuljček v rokiuser posted image , po drugem pa nisem imela nič prešpikanih rok.

(odgovor članu Katjusa)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   [Brisano sporočilo]
19.1.2009 22:28:33   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Jančika_)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
19.1.2009 22:33:31   
rj1808

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

pri prvem sm imela masko in sm bla tisti 2h tolk zadeta, da se ju niti ne spomnim, kdaj sta minili... bolel pa je itak kt user posted image , sploh zadnja 2, 3 iztisi.
v drugo sm dobila umetne popadke, rodila v 1h - masko sm imela komaj kakih 15min, pa moram priznat, da je bolelo se bolj, kot prvic. mogoce zato, ker je slo z umetnimi popadki in tko hitr, ampak je blo res cist za znoret.
pa mam sicer cist soliden bolecinski prag, zobar me marsikdaj z zacudenjem gleda, ker nocem injekcije (pac lahko mirno prezivim brez), ampak poroda sta pa bla res boleca.

Čuj,glede na težo,ni čudo..user posted image

Carpe diem!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 21
20.1.2009 16:36:31   
Bambi D
Rodila sem v Ljubljanski porodnišnici. Med popadki so mi dali Buscopan, na koncu tik pred porodom pa še eno injekcijo za katero mi niso povedali, kaj je (jaz pa sem bila preveč vneta s spopadanjem s popadki), rekli so samo, da mi bo lahko slabo. No, slabo mi ni bilo, ne vem pa koliko mi je pomagalo... Naslednji dan mi je cimra povedala, da so baje te injekcije tako močne, da bi človek, ki ni v fazi rojevanja zaradi njih lahko prenehal dihati. To informacijo je dobila od babice pri njenem porodu. Ob tem sem se zgrozila! Kako je možno, da te nihče nič ne vpraša? Mislim, da bi mi morali najmanj kar je povedati, kaj mi bodo dali in kakšne so lahko posledice. Seveda pojma nimam, kako to vpliva na otroka. Na človeka gledajo kot zgolj na številko, to je najbolj žalostno. Masko so mi non-stop vsiljevali, a sem jo vztrajno zavračala. Šele, ko mi jo je v deseto ponudila, sem precej osorno rekla, da je NE ŽELIM, potem je odnehala. Katastrofa se je seveda nadaljevala na oddelku, kjer delajo določene sestre, ki so popolnoma brez občutka tako za mamice kot za dojenčke. O tem, da se človek lahko sam odloča o sebi in svojem otroku ni bilo ne duha ne sluha. Prav tako smo se dva dni gnetle v štirih v sobi za tri. V glavnem, žalostno! Moj nasvet: zavzemi se zase in otroka, kolikor se lahko in ne se pustit sprovocirat. Pa srečen porod!user posted image

(odgovor članu akin)
Neposredna povezava do sporočila: 22
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?