|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   lajšanje bolečin pri porodu
29.3.2005 13:32:54   
taška30
Punce!
Zaenkrat sem odločena, da bom šla rodit brez EA. Zdaj pa me zanima (konkretno za Ljubljansko porodnišnico), kaj če vmes ugotovim, da je pa prehudo.
OK, EA verjetno odpade, če nisem vnaprej rezervirala. Kaj pa ostalo?
Tule berem, da so vam dali neke zadeve, po katerih si zelo zadet - kar niti ni slabo :)-. Vem tudi za masko (smejalni plin). Je še kaj, kar res ublaži bolečine?
Pa še to: ali je treba zelo milo prosit za to ali rade volje dajo, če le rečeš? Ali naj že ko pridem začnem rahlo namigovati, da mogoče bi pa potem jaz kaj proti bolečinam? ;)

Hvala in Lp, Taška
Neposredna povezava do sporočila: 1
29.3.2005 14:02:02   
Mikec
Za EA se moras pa kar lepo vnaprej zmenit, prav tako za carski rez (razen ce ni izhoda) tako da vam prav veliko ne preostane, baje pa da ima zenska ob porodu se kar nekaj pravic za katere skoraj nobena ne ve, npr. britje spodaj ni obvezno lahko ga zavrnete, prav tako klistiranje, tisto za lajsanje bolecin je bolj tako, sej pri nas izhajajo iz tega da porod itaq ne boli, tako da bi proporocila da se vse ze vnaprej dogovoris...

Lp

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 2
29.3.2005 15:21:08   
lunca77
hojla!

tudi jaz grem v ljubljano pa še ne vem a bo ea al ne. šla sem se sicer zment, ampak v ljubljani ni ziher. fajn je če se greš zment zato, da vidijo a si sploh primerna kandidatka za ea, čeprav so zelo redke, ki je ne morejo dobit. anastezistka ti vse razloži, pobere tvoje podatke in ti pove še druge opcije. drugače pa obstaja analgetik, ki ti ga dajo direkt v žilo. mislim, da ti ga celo sami ponudijo, če vidijo, da je prehudo, saj je tudi za sam porod bolje, če mamica ni histerična in delirična od bolečin ali pa strahu. maska je pa bolj na psihološki bazi, če je slučajno strah premočen, tako da ovira porod.

vse se da če se hoče, je pa res, da včasih v vseh fazah poroda ni mogoče dobit enakih zdravil (na koncu ko gre otročiček že ven ti pa tako ali tako ničesar ne dajo ker moraš sodelovat in pritisnit kot je treba).

evo ga to je bla teorija ;), praksa pa čez kake dva tedna.

uživajte lunca77

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 3
29.3.2005 15:53:35   
Gina
Vse sorte ti dajo, od maske, do protibolečinskih reči v žilo. Samo čisto na koncu ti ne smejo dat. Ampak prisežem, da vseeno boli tako, da si ne želite probat. Vzemite EA. Saj lahko, da boste med tistimi 20% srečnic, ki jih ne boli tako zelo, ali med tistimi 3%, ki jih skoraj nič, ampak mnogo bolj verjetno je, da se boste kar namatrale. Pa ne mi rečt, da je to psihološko, ker ni. Je fizična bolečina. To, ko nakladajo, da če si pripravljen, pa bolečine niso tako hude, je en velik, gromozanski bla bla. Če si pripravljen, jim tam ne padaš kar naprej skup, ampak samo trpiš ko živall.
Sicer je pa vaša odločitev, ampak tule en predlog od 3kratne mamice: Vzemite EA, ne bit naivne. Cela Evropa in Amerika že 20 let rojeva tako, pa vedo zakaj. In prav imajo.

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 4
29.3.2005 16:00:59   
rozi81
Gina a si ti rodila z EA?
Koliko otrok imaš?

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 5
29.3.2005 16:04:43   
Zea
Se strinjam z Gino! Ne razumem zakaj se moremo pri nas mučit kot ž'vali, v drugih civiliziranih deželah pa ima vsaka možnost dobit EA in to kadarkoli med porodom!

No ja, vseeno jaz sem rodila brez EA. Masko (smejalni plin) imaš stalno na voljo, ampak meni ni čisto NIČ pomagal. Tudi analgetik v žilo ti dajo, ko presodijo da ga rabiš. To je pa res zelo fajn zadeva! Priporočam! Ko vam bo zelo hudi kar prosite babico za vse te zadeve! Saj vse zrihtajo. (govorim seveda iz lastnih izkušenj v Lj porodnišnici)

Meni je tudi zelo pomagala sama dobra psihična (in fizična) pripravljenost - namreč zelo je pomagalo pravilno dihanje in sproščanje med dvema popadkoma ipd. Vsega tega in še mnogo več smo se učile na tečaju priprave na porod od Eve H. Kuhar. Tudi ZELO priporočam!!!

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 6
29.3.2005 17:31:26   
CUKRČEK
Jaz sem rodila v Lj. in sem imela med porodom masko s plinom(če poslušaš babico zraven o tem, kako dihati, potem pomaga....meni je pomagala). Potem sem dobila še v žilo eno stvar proti bolečinam.

Kar se pa EA tiče, pa menim tako: jaz sem rodila po naravni poti in bom v bodoče tudi. Res je, da popadki hudičevo bolijo, vendar sem takoj po porodu pozabila na to, ko sem dobila malo :duda: Pred porodom sem se zelo bala, kako bom rodila, strah me je bilo ko :hudicek: toda ni mi žal za naraven porod.

Je pa veliko odvisno tudi od tega, na kako babico naletiš. Jaz sem imela tako babico, da bi si jo lahko vsaka želela in to mi je veliko pomagalo pri porodi(vsaka spodbudna beseda veliko pripomore).

lp

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 7
29.3.2005 17:49:54   
Seven*
Jaz sem bila zaradi tiste injekcije predvsem zadeta.. Bolelo je pa isto. Neke razlike nisem cutila, le kvasila sem neumnosti in se skoz nekaj smejala za brezveze...

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 8
29.3.2005 18:45:20   
Zea
Jaz sem pravilno dihala v tisto masko (še babica me je hvalila, da pravilno diham) pa vseeno ni nič pomagalo. Razmišljam o dveh možnostih:
1. plin sploh ni bil vklopljen (na to možnost takrat nisem pomislila)
2. popadki so bili tako intenzivni, da to preprosto ni pomagalo (pri meni se je vse namreč odvijalo zelo hitro - ko sem prišla v porodno sobo sem bila odprta za 2 prsta, manj kot čez tri ure sem že rodila)

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 9
29.3.2005 19:46:05   
Gina
Rozi, imam 3 otroke. Pri prvih dveh sem hotela EA, ker sem veliko prebrala na to temo, a še ni bilo možnosti, pri tretjem pa sem mislila, da bo itak hitro in ne vem kaj za boga me je prijelo, da je nisem vzela!!! Totalen kiks.:((
Jaz sem imela npr. nazadnje krasno babico, vsa mogoča protibolečinska sredstva in čisto prav sem dihala, ampak bolečine so živalske, tudi če 3. rojevaš. Ne, ne, ne....nikoli ne bi nobeni priporočila, naj rodi natur (BTW - imam visok prag bolečine in rojevala sem vsakič "samo" 4 ure), če ima možnost vzeti EA. Ampak odloči naj se vsaka po svoje. To so le moje izkušnje.

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 10
29.3.2005 20:05:04   
Rozalija
Kaj vem... jaz sem rodila brez EA, pa najbrž bom naslednjič tud, razen če bodo v LJ kaj bolj poštimal to. Dobila masko... proti koncu ni pomagal, na začetku pa je... dobila ene inekcije... pa nisem bila preveč omotična... oz se ne spomnim da bi bila. Bolelo je zadnje 20min ful... prej pa čist ok.. je šlo.

Aja edina bolečina ki se jo sedaj spomnim pa je ko so mi vstavili v roko inekcijo za infuzije in inekcije... ojoj kako to boli.... pa če pomislim na ea pa na cev v hrbtu... ojoj... me kar mine..... pač se grozno bojim inekcij.

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 11
30.3.2005 8:46:02   
taška30
Hvala za podporo, nosečka :rozica: , tudi jaz razmišljam tako, da tako hudo pa spet ne more bit (upam :zmeden: ). Če pa bo, bojo pa kaj dali.
EA pa zaenkrat nočem, ker nočem nekega dogovarjanja vnaprej in rezervacije datuma, za povrhu se pa lahko zgodi, da jo (psihično pripravljena nanjo) celo ne dobiš. Tisto je potem šele hudo, ne?
LP, Taška

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 12
30.3.2005 9:15:12   
Gina
Lej, nosečka. Prav res je, da večinoma rečemo, saj ni tako hudo, pa ko rodiš, vse pozabiš. Ja, pozabiš res....na pol. Ker hočeš pozabit in ker dobiš najlepšo stvar na svetu - svojega otročka.:duda: Jaz sem tudi vedno tako tolažila tiste, ki še niso rodile. Potem sem se pa vprašala, kaj je boljše, povedati po resnici, ali malo prikrojiti na lepše? Kdaj bi se bolje psihično pripravila? Ali bi se potem raje odločila za ne-trpeti in za EA, ali za prenašati bolečine (ja, meni se je zdelo milo rečeno zelo, zelo, zeloooo boleče). Ne strašim tistih, ki gredo rodit, ampak jih postavit na realna tla, glede poroda. In ja, res je, da so nosečke, ki jih sam porod tako zelo ne boli. Imajo pač srečo, ker so tako narejene, da jih odpiranje materničnega vratu ne boli. Ampak večina se pa s tem ne more tako pohvalit.
Želim ti lep, neboleč in hiter porod - z EA ali brez.

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 13
31.3.2005 16:35:29   
Suzi*
Jaz sem sicer rodila v NM 2.3., proti bolečinam sem dobila eno inekcijo v rito in moram rečt, da je blo super. Me je pa ginekolog po opravljenem CTG-ju po prihodu v porodnišnico na dan D vprašal, če sem na karkoli alergična in ker nisem je on že takrat nekam napisal, da mi naj babica da tisto zadevo. Dobila sem jo, ko sem bila 4 cm odprta, po tem sem vse presledke med popadki prespala in je blo prav carsko. Do 4 sm je šlo precej počasi, ker se verjetno kljub pravilnemu dihanju nisem popolnoma sprostila med popadki, potem pa je šlo zelo hitro in rodila sem v 4 urah (prvič).
Glede bolečin pa takole: normalno, da porod boli. Se more pač telo popolnoma preoblikovat, da bebica lahko pride ven. Ampak mene je bolečina zelo spominjala na tisto pred menstruacijo, ki se pa proti koncu vedno bolj stopnjuje. mene je blo bolečin zelo strah, moram priznat, ampak se je čist dalo zdržat. Kar je blo pa meni zanimivo je pa to, da mene so boleli popadki, ko sem se odpirala, potem pa ko pridejo tisti, ko pritiskaš, pa ne več. To ni bolečina, mogoče bolj potreba po pritiskanju al kaj tacga.
Kako je pa z EA pa res ne vem. Mene je bilo preveč strah špikanja v hrbtenico, zato se zanjo nisem odločila.
Skratka, nosečke, pogumno najlepšemu trenutku vašega življenja naproti. Pri vsaki je drugače, ampak sploh ni za umret. Malo dete vse poplača!!!
Bistveno je, da poslušate babico, pa da imate očita oz. nekoga pač zraven. Meni je neskončno pomagala njegova prisotnost in masiranje križa med popadkom.

POGUMNO!!!!!

lp, Suzi in Anžej (4 tedne in 1 dan)

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
Zgodbe malih junakov: Potrjen je bil sum p...
photo
Spomnim se, da osebju v porodni sobi nisem želela povedati, kako bo fantku ime, saj sem želela, da je najprej postopek m...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?