Seven*
|
IZVIRNO SPOROČILO: Gina IZVIRNO SPOROČILO: Seven RR Glede vljudnosti nisem mislila tako, da otroka ne poskusaš vzgojiti v tej smeri. Gre bolj za to, da pač ne vztrajaš absolutno v smislu, da zahtevaš to od otroka, ko še ni čas za to. Pa kje si v Slo. dandanašnji videla kakšno mamo, ki bi svojega 1-letnika silila reči: Dober dan? (Še 2-letnika ne, to so premali otroci, jasno je da nismo govorili o njih. )Ne verjamem ti, niti komurkoli drugemu, da je to dandanašnji sploh kakšna praksa, ker to ni res. Kr neki nakladate. Je pa praksa, da otroci ne delijo prav ničesar več. Ne pri treh, ne pri sedmih letih, ne ko odrastejo... Pol njih ne deli, ker je pol staršev tolk na materialne dobine mahnjenih, da tega od otrok niti ne želijo, da delijo. Skratka o deljenju ne bi danes, ker se mi ne ljubi, niti ne bi o tem, kdaj je čas za to, vsekakor če imaš več otrok in nimaš glih gore denarja, so otroci prisiljeni med sabo stvari deliti in se nekako v tem prilagoditi, če ne se pokoljejo med sabo, če jih tega ne naučiš. Sama menim, da je deljenje igrač in ostalega edina zdrava reč, da je obratno zanič, zanič, zanič in še enkrat zanič, ker posledično ne bo cenil ničesar, vse se mu bo zdelo normalno,da vse ima, vredno mu pa to nič ne bo. Ma saj pravim, ne da se mi danes o tem razglabljat. Menim pa, da je debata brez smisla, ker otroci so dandanes v povprečju kvečjemu preveč razvajeni pri rečeh, ki so nezdrave, ker so produkt staršev, ki niso ničesar smeli, ap le ti pogosto ne najdejo ta prave zlate sredine. In ne, ne verjamem ti, saskija, da je teh staršev, o katerih tukaj z nami razglabljaš 1 promil. Tistih obratnih, z obratno skrajnostjo, ki enako veliko škodo delajo otrokom, je pa 50%. Gina, jaz pa poznam kar nekaj takšnih. Dobro.. ne pri enem letu, to sem malo karikirala. Ampak vidim, da še vedno vlada neka zahojena logika, nek vzor kakšen bi naj bil otrok. In to se nanaša na osnovne manire, ki se jih pričakuje dosti prezgodaj za moje pojme. Glede deljenja stvari pa je tako, da ima najbrž zadeva globoke korenine, ki pa verjetno niso odvisne samo od tega, da otroku poskušaš privzgajat da mora delit. Svar je veliko kompleknejša in verjetno odvisna od vrednot sodobne družbe, ki so materialistično usmerjene.. Sama sem kot otrok imela zelo veliko za tisti čas. Pa mi ni to nič pomenilo. Ko sem leta 78 dobila banane in sladkarije, sem šla po vasi in čisto vse razdelila med otroke. Najbrž celo preveč.. Pa se niti ne spomnim,da bi me doma učili delit stvari. Je pa tole vsekakor zanimiva tema vredna razmisleka. Je pa res, da za razliko od tebe tukaj pa jaz ne poznam nobenega primera, ki bi to patološko počel - ne delil. Verjetno se to bolj izrazi ko so starejši..