Anonimen
|
Se spomnimja te omake,ampak se ne spomnim več kako jo narest. različica te omake je tu,postopek je,tako si lahko pomagaš z njim in prilagodiš svojemu okusu. napolitanska omakaklasična italijanska paradižnikova omaka, z dodatkom zelenjaven, pancete, rdečega vina in zelišč - 1 kg paradižnika
- 3 čebule
- 1 korenček
- 2 stebli belušne zelene
- 60 g pancete
- 5 žlic olivnega olja
- 1,75 dl suhega rdečega vina
- sol
- črni poper v zrnu
- 2 vejici timijana
- 1 manjši zeliščni šopek
V zeliščni šopek za napolitansko omako običajno kombiniramo baziliko, origano in peteršilj "Paradižnikova omaka" je pravzaprav sinonim za veliko število kuhanih in presnih omak, katerih osnovna sestavina je paradižnik. Med večino "paradižnikovih omak" in "vkuhanih paradižnikovih omak" praktično pri sestavinah in pripravi ni nobene razlike. Ločili smo ju le zato, da lahko predstavimo več različic. predpriprava ■ V posodi pristavimo vodo za blanširanje paradižnika. ■ Belušno zeleno in korenček olupimo in narežemo na drobne zelenjavne kockice (fr. brunoise), drobno sesekljamo ali naribamo. ■ Paradižnik za 30 sekund položimo v vrelo vodo. Potem ga odcedimo, olupimo, očistimo, razkosamo na četrtine in razsemenimo. Koščke drobno sesekljamo. ■ Panceto narežemo na kockice. ■ Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. priprava ■ V posodi segrejemo olivno olje, na katerem med nenehnim mešanjem na hitro prepražimo pripravljene panceto, belušno zeleno, čebulo in korenček. Ko zelenjava postekleni, prilijemo rdeče vino, ki ga med mešanjem ukuhamo na polovico. Primešamo sesekljan paradižnik, sladkor, sol, sveže mlet črni poper in timijan. Med občasnim mešanjem počasi kuhljamo 45 do 60 minut; gl. izboljšanje. ■ Zelišča osmukamo in drobno sesekljamo. Tik pred koncem kuhanja jih omaki primešamo 1 do 2 žlici. ■ Omako nazadnje po želji pretlačimo ali sesekljamo s paličnim mešalnikom. uporaba Napolitansko omako dodajamo številnim jedem z oznako napolitansko, po, zlasti testeninam; gl. kaneloni po napolitansko; makaroni po napolitansko; špageti po napolitansko. Sicer pa lahko napolitansko omako uporabimo tudi kot klasično paradižnikovo omako; gl. uporaba. shranjevanje Kuhano paradižnikovo omako lahko v hladilniku hranimo do 7 dni, v zamrzovalniku pa do 2 meseca; gl. tudi nasveti. Vročo omako lahko v kozarce za vlaganje shranimo kot ozimnico; gl. vkuhana paradižnikova omaka. nadomestek Čebulo nadomestimo s šalotko. izboljšanje V omaki kuhamo 1 do 2 čilija, ki ga/ju pred koncem kuhanja odstranimo. nasveti ■ Za pripravo paradižnikove omake je najprimernejši povsem zrel, mesnat jajčast paradižnik, ki lepo prenaša dolgotrajno kuhanje. Zaradi barve, sočnosti in arome ga pogosto kombiniramo z zrelim okroglim paradižnikom. Povsem zrel paradižnik nima le boljšega okusa, vsebuje tudi več antioksidantov. ■ Zaradi dolgotrajnega kuhanja je smiselno, da paradižnikove omake vedno skuhamo nekaj več. Nato jo shranimo v hladilniku, zamrzovalniku ali v kozarcih za vlaganje. triki Drugačen in intenzivnejši okus paradižnikove omake dosežemo z dodatkom paradižnikove mezge ali/in drobno sesekljanega posušenega paradižnika. S paradižnikovo mezgo hkrati korigiramo presvetlo barvo omake. pojasnila Ne glede na zrelost paradižnika, ta vedno vsebuje vsaj malo kisline. Zato mu praviloma dodamo ščepec ali več sladkorja; po okusu. Če želimo zgolj ublažiti kislost, ščepec, za sladkast okus pa več. različice ■ Napolitanska omaka je skoraj povsem enaka paradižnikovi omaki, le da vsebuje tudi panceto in rdeče vino. ■ paradižnikova omaka; pikantna paradižnikova omaka po mehiško; pikantna paradižnikova omaka; pikantna piknik omaka (angl. hot barbecue sauce); pikantna presna paradižnikova omaka; piknik omaka (angl. barbecue sauce); portugalska omaka; preprosta paradižnikova omaka; presna paradižnikova omaka ■ Paradižnikovo omako pripravljamo v številnih različicah. Zato zlahka pripravimo tudi kakšno povsem po svojem okusu. ideje ■ Improvizirajmo. V številnih različicah paradižnikove omake najdemo tudi gobe, zeleno papriko, slanino, olive in druga živila. Začinjamo oziroma odišavljamo pa jo lahko tudi s kajenskim poprom, čilijem, koriandrovimi semeni, česnom, gorčičnimi semeni, cimetom, muškatnim oreščkom, lovorovimi listi, drobnjakom, pehtranom, rožmarinom in žajbljem. ■ vkuhana paradižnikova omaka; vkuhana pikantna paradižnikova omaka; vkuhana sredozemska omaka ■ domača paradižnikova mezga; domač paradižnikov kečap; paradižnikov čatni opombe ■ Izvirna paradižnikova omaka vsebuje samo paradižnik, česen, olivno olje, ščepec sladkorja, sol in baziliko. Kuhamo jo minimalno 30 minut, raje pa vsaj trikrat dlje. ■ Za razliko od klasične italijanske paradižnikove omake, pripravljamo mehiško brez maščobe in z veliko ostrega čilija. opozorila ■ Pri pripravi katerekoli različice paradižnikove omake bodimo pozorni predvsem na eno: Prevladuje naj okus zrelega paradižnika. Tudi vsi ostali dodatki so v zmernih količinah namenjeni prav temu cilju. ■ Kadar pripravljamo zeliščno mešanico ali zeliščni šopek, posebej pazimo, da aroma enega zelišča ne prevlada. Pri doziranju na primer upoštevajmo, da je vonj žajblja bistveno močnejši od peteršiljevega, in podobno. Osnovno pravilo pa je: Raje premalo, kakor preveč! zdravilni učinki (domnevni) ■ Belušno zeleno, čebulo, korenček, olivno olje, paradižnik, rdeče vino in večino zelišč uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna. ■ Paradižnik vsebuje pomembna antioksidanta betakaroten in likopen, veliko kalija, železa in fosforja, pa le 17 kalorij na 100 gramov. zanimivosti Paradižnik so v Evropi sprva imenovali tomato, perujsko jabolko in volčja breskev. Slovensko ime izvira iz starega nemškega imena paradies-apfel (rajsko jabolko). viri številni različni viri spletne povezave gl. bazilika; belušna zelena; čebula; italijanska kuhinja; korenček; olivno olje; omaka; origano; panceta; paradižnik; peteršilj; poper; rdeče vino; sol; sredozemska kuhinja; timijan; zelišča; zeliščni šopek
|