|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: na koncu z živci
24.6.2008 14:20:00   
Nenya
Ne bom ponavljala kar so napisale pred mano, se strinjam povečini z vsem. Lahko pa ti iz prve roke povem, da pri moji stari mami so zdravniki sami klicali njena sinova (mojega očeta in strica) glede njene bolezni. Tko, da če ni mama izrecno rekla, da ne sme povedati potem te ovire kolikor vem ni. Bojim se, da ji nič ni in da je zato dala plombo na zdravniške podatke - je svetovni manipulator.

(odgovor članu kajsica)
Neposredna povezava do sporočila: 26
24.6.2008 14:32:35   
PinkaPolonka
Sama tudi nisem prepričana v to, da gre pri tvoji mami za manično depresijo. V najbljižnem sorodstvu imamo osebo s to motnjo in se obnaša prej destruktivno do sebe kot do drugih. 3x poskus samomora, 4xprisilna hospitalizacija...

Osnovne značilnosti pa so:

V MANIČNI FAZI:
-         ima bolnik privzdignjeno, veselo ali razdražljivo razpoloženje
-         ima povečano samozavest in zelo dobro mnenje o sebi
-         se počuti zelo pomembnega (grandiozne ali megalomanske ideje)
-         potrebuje zelo malo ali sploh nič spanja
-         govori hitreje kot običajno
-         ima prehitevajoče misli in ideje
-         je raztresen, ga lahko hitro preusmerimo na drugo temo
-         je nemiren, agitiran
-         se nagiba k impulzivnim dejanjem, zapravljanju, zlorabi alkohola

V DEPRESIVNI FAZI:
-         se počuti bolnik na tleh, žalosten, potrt, brezvoljen
-         lahko shujša
-         ima težave s spanjem
-         nima energije in se lahko počuti zelo utrujen
-         se počasi premika
-         lahko je tudi nemiren, agitiran ali nervozen
-         se počuti nevrednega, brez izhoda
-         se s težavo koncentrira in usmerja pozornost
-         se ne zanima za delo, hobije ali druge aktivnosti
-         se počuti tako, da bi najraje končal svoje življenje (misli na samomor)

Res pa je, da je potek bolezni ter lajšanje drugačen pri vsakem bolniku. Zagotovo pa psihiatri ne dajejo tablet na zalogo (saj so take osebe nagnjene k zlorabi alkohola in drugih substanc, tudi tablet), ampak so strogo dozirane. Preveri, kakšne tablete sploh dobiva, če so to stabilizatorji razpoloženja (litij, antiepileptiki oz. atipični antipsihotiki, kar preveriš v navodilih za uporabo) gre za manično depresijo, vendar pa sem mnenja glede na prebrano, da ne gre za manično depresijo.

Za lažjo prvo orientacijo (so zdravila sledeča):

Za obdobje manične faze:
  • Stabilizator razpoloženja litij – pomaga kontrolirati simptome manije,
  • V kolikor pride so manije se uporabi stabilizator razpoloženja karbamazepin ali valproat 
  • Uporabljajo se še Antipsihotiki, ki zmanjšujejo nemir in motnje mišljenja, halucinacije...
  • Lahko tudi Benzodiazepini.

Za obdobje depresivne faze:
  • Stabilizator razpoloženja lamotrigin
  • Antidepresivi, ki se  uporabljajo le med depresivno fazo bolezni in za krajše obdobje.

Sama bi na tvojem mestu, najprej preverila zdravila, ki jih jemlje. Pregledala navodila ter se podučila o vseh možnih variantah, preverila kako jemlje zdravila, pregledala vse strani na netu o manični depresiji...

Žal psihiatrični bolniki s to obliko bolezni potrebujejo stalni nadzor in velikokrat pomoč. Mi smo bili primorani preko sodišča, da smo lahko pomagali, odvzeti OPRAVILNO SPOSOBNOST, tako da imam poleg 2-eh malčkov, doma še 36 letnika, za katerega sem, dokler ne ozdravi, prav tako odgovorna. Kar pa ni mačji kašelj...samo za primer, v eni od maničnih faz, je kupil pri okolistu očala za 1200€ user posted image   , račun pa je bil poslan na moje ime domov.

(odgovor članu mojamura)
Neposredna povezava do sporočila: 27
24.6.2008 14:43:16   
gojska
tako kot je že bilo rečeno, tablete ki jih je sigurno niso prave. Ker ne učinkujejo.
Nimam nobenih izkušenj s tem, ampak a ni v tej državi sistema, kjer lahko pokličeš nekoga in ki takega razgrajača odstranijo?Zdravstvene delavce?
Pojdi k maminemu psihiatru in mu povej v kakšnem okolju živiš in zahtevaj od njega naj mamo zdravi tako, da bodo rezultati vsaj malo vidni.
Ne oziraj se na to kaj sosedi mislijo.
Pa pejte vi trije za deset dni na počitnice,da bosta z možem zbrala  energijo za ukrepanje.

(odgovor članu kajsica)
Neposredna povezava do sporočila: 28
24.6.2008 15:02:05   
kklara
Nenya, tudi jaz sem že razmišljala o tem, da je mogoče ona sama rekla,da se podatki o njenem zdr. stanju ne smejo dajat nikomur in zaradi tega psihiater ne pove ničesaruser posted image

Sicer pa hvala vsem za vzpodbudne besede in mnenja.

Kar se pa tiče, da bi se pogovorili z njo...ni nažalost nikakršne možnosti, ker smo to že neštetokrat poskušali in je ona lajnala kar svoje naprej in se začela dret na nas, kot ponavadi...ja naj jo pol zapremo, da naj kličemo rešilca, ker si bo kar zdaj nekaj naredla, ker se ji bo zmešalo...itd.itd. 10 min kasneje, ko je blo spet po njenem je pa blo spet vse ok.

V bistvu se sama na te bolezni ne spoznam toliko.
Opišem lahko njeno obnašanje le tako.

Zna bit dobre volje, vse ok, nasmejana...ampak v trenutku, ko nekaj ni po njenem, npr. si hoče kdo nalit kozarec vode, pa njej to v tistem trenutku ne odgovarja, dobesedno ponori in začne kričat in žalit vse po vrsti, če pa jo ignoriramo in jo skušamo umirit, pa začne grozit.

Tablete pa vem, da jih ima ene 4-5 različnh škatlic.
Imen se vseh ne spomnim, so pa med njimi sigurno Helex in Apaurin.
Bom se potrudla pa pogledla še imena drugih.

Ne vem ravno katera je napisala, da če jih res zdravnik predpisuje na zalogo. JA JIH! In to kar po 10 škatlic enih, če je treba. Zdaj nazadnje ko je prišla se mi zdi, da on splošnega zdravnika je prinesla kar 3 tiste polne vrečke iz lekarneuser posted image

Zadnje čase naše življenje zgleda bolj kot neke skrivalnice, ker se raje zavlečem v nek kotiček, ko vsaj upam, da bo malo miru.
Dopust pa planiramo, ampak ne vem kako bo moj dobil dopust, po drugi strani pa spet finančno...če bomo hotli vstran si tu ne mormo tega privoščituser posted image

Ah saj ne vem več.

(odgovor članu gojska)
Neposredna povezava do sporočila: 29
24.6.2008 16:03:27   
Anonimen
Samo a veš kaj, mene opis tvoje mame čisto nič ne spominja ne na depresijo ne na manično depresijo. Sloh pri slednji so zelo značilna daljša obdobja, ekstrema v počutju, eno obdobje pretirano veselega razpoloženja in eno obdobje depresivnega počutja. Glede na to, kar si napisala, pa se mi zdi bolj, da gre za trenutne preskoke v počutju, eksplozivnost. Bolj shizofrenija, mogoče? Pa še to ne, manipuliranje prve vrste?

Uf, kako mi gre na živce to počez predpisovanje zdravil, sploh pa zdravil za psihološke zadeve, ki imajo lahko grozljive posledice.

Sicer pa, kar se tiče otroka in partnerja - na dolgi rok taki odnosi zagotovo niso dobri. Ste pod neprestanim stresom in posledice udarijo ven, slej ko prej, tako da jaz bi šla vsaj za nekaj časa v najem. Saj to ne pomeni, da se odpoveduješ temu, v kar si vlagala, to še vedno imaš. Kaj pa vem, mogoče odhod v najem (ali pa k njegovim?) bolj kot oddih od vsega. Veliko prej si boste uredili najem, kot pa se bodo zadeve pri vas doma uredile. In spočit, vsaj kolikor toliko, da nisi pod stalnim pritiskom,...- lažje urejaš težave.

(odgovor članu kklara)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
25.6.2008 7:29:28   
Colt
Draga Kklara!

Lepo si opisala situacijo in imam občutek da si kr na realnih tleh. Vendar pa prihajaš do točke, kjer postajaš apatična in se ti ne da/ne zmoreš več ničesar narest. In to je najhuje. Prej ali slej se bo nekomu iz TVOJE družinice zmešalo, ta mala ne bo več ista in vse bo še veliko slabše. Partner tudi ne bo morel bit non stop in večno razumevajoč in prenašati taka bremena....en lep dan lahko enostavno odide. Ker ne bo zdržal.

Enostavno morate zbrati zadnje atome moči in narediti korak naprej. In pustiti manipulatorja za sabo. Nato znova zgradit odnos s partnerjem, šele nato pa se lotit manipulatorja.

Pa veliko moči ti želim, Gregauser posted image

...and once you have tasted flight, you will walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and there you long to return. -- Leonardo de Vinci
AMEN!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 31
25.6.2008 22:16:53   
Nončika
Ankica se strinjam s tabo. taki ekstremi se pojavljajo pri moji mami. en teden je full v redu. za nas bi naredila vse, nato pa preobrat, grožnje, kričanje in še bi lahko naštevala. na splošno je za njo značilno nezadovoljstvo.

mogoče bi svojo mamo morala postaviti pred dejstvo, da se odselite-začasno v najem-da bi vidla kaj vse zgubi s tem, da vi greste. moj partner je mojega fotra postavil pred dejstvo, če ne bo spremembe pri nas, se selimo. in glej ga zlomka moj foter je na naši strani in vedno proba prepričat mamo, da le ne more bit vse tako kot si ona zamisli.

kar se pa tiče varovanja otroka. moja mami vedno pazi mojo hčerko, le da se vedno in povsod vtika. zdaj je padla odločitev, da gre mala v vrtec in ne bo več pod njenim vplivom.

midva pa načrtujeva ureditev mansarde in ekstra stanovanja.

3 datumi v mojem življenju: 2.8.2005, 24.10.2009 in 22.5.2010.

(odgovor članu Colt)
Neposredna povezava do sporočila: 32
25.6.2008 22:27:04   
ZmajTolovaj
Nisem vsega brala, ampak čist tako, "iz prve", bi rekla - štirje ste oškodovani na račun enega; meni je kristalno jasno, da tistega enega spravite v red ali pa vsaj nekam, kjer ga bodo znali obravnavati, ne pa da se vsi drugi prilagajate in izgubljate živce.
Najprej poskrbi za svojo hčerko in zakon, da ti ne bo šlo vse v franže.

The only man who had his work done by Friday was Robinson Crusoe.

(odgovor članu Nončika)
Neposredna povezava do sporočila: 33
26.6.2008 9:35:05   
smigli
IZVIRNO SPOROČILO: Nenya

Ne bom ponavljala kar so napisale pred mano, se strinjam povečini z vsem. Lahko pa ti iz prve roke povem, da pri moji stari mami so zdravniki sami klicali njena sinova (mojega očeta in strica) glede njene bolezni. Tko, da če ni mama izrecno rekla, da ne sme povedati potem te ovire kolikor vem ni. Bojim se, da ji nič ni in da je zato dala plombo na zdravniške podatke - je svetovni manipulator.

Na to pa še pomislila nisem in je seveda ena od možnih variant, kajti to da ožji člani niste vključeni v zdravljenje (psihoterapijo), je malo čudno.
Kot sem ti že svetovala, pozanimaj se o vaših pravicah.

Srečno!

(odgovor članu Nenya)
Neposredna povezava do sporočila: 34
26.6.2008 22:55:02   
klarisima
Moram nekaj dodati...žal mi je za vas mlado družinico in držim pesti, da boste čimprej odšli nekam, kjer boste imeli mir in boste srečni. Tvoja hčerkica in mož sta sedaj na prvem mestu, ne mama, žal. Poskrbi, da boste srečni.

Mama pa bi že zdavnaj bila down-under, če bi resno mislila kaj govori. Čustveno izsiljevanje in manipuliranje sta orožji, ki uničujeta družine. Ne pusti, da uniči tvojo oz. vajino družinico!

Na začetku je vedno hudo, ko sprejemaš velike odločitve, vendar, ko se odločiš in ukrepaš v pravo smer, se stvari uredijo. Verjemi vase in črpaj moč iz svoje hčerkice in vse bo ok. Vi trije ste najpomembnejši!!!

Vso srečo in polno moči, da vam uspe! user posted image user posted image user posted image

Preden si bila spočeta, sem si te želela...še preden si bila rojena, sem te ljubila in komaj si se rodila, bi zate umrla. Ti si moj čudež življenja.

(odgovor članu smigli)
Neposredna povezava do sporočila: 35
26.6.2008 22:57:16   
klarisima
Tudi tebi Ursi2 en velik user posted image in naj se vam stanje čimprej uredi user posted image

Preden si bila spočeta, sem si te želela...še preden si bila rojena, sem te ljubila in komaj si se rodila, bi zate umrla. Ti si moj čudež življenja.

(odgovor članu Ursi2)
Neposredna povezava do sporočila: 36
26.6.2008 23:00:02   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: kklara

Ampak, če vam bom rekla, da enostavno nimam moči tega naret, ker sem čist izčrpana...mi ne boste vrjeleuser posted image

Imas.

Ne pusti se manipulirati.
Clovek, ki si zeli ozdraveti, bo zaupal svojim najblizjim...

(odgovor članu kklara)
  Neposredna povezava do sporočila: 37
27.6.2008 7:42:13   
maliva
kklara, pri meni doma je bilo podobno. ne sicer tako ekstremno, je bilo pa blizu temu, kar si opisovala ti. vedno in povsod je bila moja mama, vse niti je imela v rokah in o ničemer nisem smela odločati jaz sama - ne o sebi, ne o otroku, le partnerja je pustila pri miru. pa smo tudi imeli ločeni stanovanji, ampak kar verjeti nisem mogla, da je mogoče, da nekdo v tako veliki meri vpliva na življenje mlade družine.

v času moje porodniške sva se s partnerjem odločila, da bova živela pri mojih starših. uredila sva si stanovanje, le vhod je bil skupen. ampak po dveh mesecih po porodu sem bila tako znervirana in s partnerjem sva se samo kregala, da smo poiskali najemniško stanovanje ter odšli. in komaj po kakšnih treh-štirih tednih smo normalno zaživeli kot družina, brez pritiskov... sedaj je tako (otrok je star dve leti in pol), da gremo na obisk za dva ali tri dni in nič več. če smo dalj časa tam, njeno vtikovanje gre vedno dalje in dalje.

kasneje sem ugotovila, da je bila selitev dejansko edina rešitev, da so se stvari za mojo družinico obrnile na bolje, čeprav tega prej nisem verjela. samo ubogala sem prijateljico, ki me že zelo dolgo pozna in ki mi je enkrat zelo odkrito povedala, da ne verjame, da me je porod toliko spremenil in da misli, da je krivec za mojo ponavljajočo se slabo voljo lahko le mama. takrat sem v bistvu prijateljico ubogala, čeprav sama nisem hotela verjeti, da je to res to. meni se je zdelo, da imam poporodno depresijo. sama sem čutila samo, da bi rada šla živet drugam - v smislu, da bi malo menjala okolje. saj, ko sedaj razmišljam, morda je bilo pa oboje krivo - prvorojenec, pa še takšno manipuliranje s strani mame, ki ga nisem bila več vajena (od srednje šole nisem več živela doma).

v grobem sem ti opisala svojo izkušnjo, čeprav ni bilo niti pod razno tako hudo kot pri vas... priporočam ti, da si poiščete stanovanje dovolj daleč, da vas mama ne bo pogosto obiskovala. naj ti ne bo žal tega denarja, verjemi, da je vredno... ko imaš enkrat svojo družino, moraš le-to postaviti na prvo mesto, šele nato svoje starše.

vso srečo ti želimuser posted image .  lahko mi pišeš tudi na ZS, če želiš.

pozdrav,
maliva

Če smrdiš po opicah, še nisi Tarzan.

(odgovor članu kklara)
Neposredna povezava do sporočila: 38
29.6.2008 11:48:05   
Nončika
Dan!

tudi moja mami je svetovni manipulator. še sreča, da samo občasno. sicer pa bo tega z dneva v dan manj, kajti ne bom ji dovolila in niti sebi, da bi me usmrejala in ukazovala. le naj govori, da si bo kaj napravila. ji rečem, le daj ustavila te sigurno ne bom. če bi si hotela kaj napravit, bi si že zdavnaj.

vedno ma neke pripombe, vedno ji kaj ne paše, se obrnem in samo jo pustim tam brez tega, da bi ji rekla kakršnokoli besedo. grem vstran. ona pa zadnje čase vidi in se rajši pobere v sobo in preleži celi dan. vse napravimo namesto nje, nič ne dela. pa kaj na ta način je barem mir. nočem biti krivična, kruta ali nepravična, a je na tak način dosežen mir.

svojemu partnerju sem dala vedeti, da dokler nimava urejenega ekstra ločenega gospodinjstva in svojega stanovanja v mansardi, jaz ne bom imela drugega otroka. namreč zdaj sem v službi, celi dan pa ne bi zdržala z njo. ločeno stanovanje je pa rešitev, kajti moja mami komaj hodi, kaj šele, da bi se vlekla po stopnicah.

cs.

3 datumi v mojem življenju: 2.8.2005, 24.10.2009 in 22.5.2010.

(odgovor članu maliva)
Neposredna povezava do sporočila: 39
29.6.2008 20:38:51   
natasarobi
Pozdravljena!

Nisem sicer brala vsega, sem pa večino. Nimam nobene izkušnje s takšnimi stvarmi, ampak mogoče vseeno kot predlog (če tega še niste storili).

Glede na to, da ji zdravnik daje zdravila na zalogo - že ni pravi zdravnik oz. totalno neodgovoren (dokaz je količina zdravil oz. kakšen recept). Jaz bi se poskusila še enkrat pogovoriti z zdravnikom in mu malo zagroziti. Če ne bi se malo pozanimala na zdravstveni zbornici, sociali in podobno ter zamenjala psihiatra. Če tvoja mama ni sposobna skrbeti zase je tvoj oče njen 'skrbnik' in verjetno ima s tem določene pravice. Mogoče bi na MON-u lahko povprašala za mnenje psihiatra kam se lahko v takih primerih obrneš na pomoč, ker drugače se bo vsem ostalim zmešalo.

Seveda se strinjam, da je najbolje, da se čim prej odseliš, ker drugače se slabo piše vaši družinici, pa tudi okolje za vzgojo otroka ni primerno.
Vprašaj očeta, stare starše, sorodnike tvoje in partnerjeve, če vama lahko kdo priskoči na pomoč, da se bosta odselila.

Drugače ti želim, da bi se čim prej rešila iz tega pekla. Ne samo vidva, tudi, da bi se za tvojo mami končalo dobro. 

(odgovor članu Nončika)
Neposredna povezava do sporočila: 40
1.7.2008 12:33:48   
kklara
Končno sem našla malo časa, da se javim.

Pri nas je stanje še vedno istouser posted image  Oz. lahko rečem še slabše, ker sva se včeri z dragim še fajn ruknlauser posted image

Trenutno čakama, da dobima odgovor za eno garsonjerico. Kaj drugega pa nažalost nisma našla da bi blo primernouser posted image

Sem se pa malo pobrskala po maminem predalo, tolk da ni vidla.

In not sem našla vse živo:
Helex
Edromax
Cipralex
Cipramil
Aulin
Apaurin
Ketonal
Ranital
...v glavnem vse živo, in to po cele škatliceuser posted image

A ve katera za kaj točno so vsa ta zdravila?

(odgovor članu Nenya)
Neposredna povezava do sporočila: 41
1.7.2008 12:36:33   
Volga
Pomirjevala in analgetiki, nekateri od teh. Kaj je pa še drugo, pa ne vem.

(odgovor članu kklara)
Neposredna povezava do sporočila: 42
1.7.2008 14:07:17   
Pi-kica 1
In antidepresivi. Samo ne vem, kaj od tega bi se jemalo več naenkrat.? Antidepresiv se vzame en, pomirjevalo pa tudi eno, največ dve

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 43
1.7.2008 18:06:31   
Anonimen

In not sem našla vse živo:
Helex
Edromax
Cipralex
Cipramil
Aulin
Apaurin
Ketonal
Ranital

To je pa vse zivo. Apaurin je sedativ, se mi zdi, Helex nekaj podobnega. Samo po sebi neskodljivo, ampak ce pravis, da ima cele skatlice in vse kombinirano skupaj, bom rekla samo omg. Cimprej stran in mamo postaviti pred dejstvo, da je sama odgovorna za svoje zivljenje in da z vami ne more manipulirati. Pa obvezno do zdravnika.

(odgovor članu kklara)
  Neposredna povezava do sporočila: 44
1.7.2008 20:38:20   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: kklara

Helex - močan antidepresiv, lahko povzroča odvisnost! http://www.krka.si/si/izdelki/recept/pil/helex/
Edromax - ?
Cipralex - zdravilo zvišuje nivo seratonina v telesu, deluje pri depresivnih, paničnih motjah, pri tesnobi, nemiru. http://www.zdravila.net/navodilo.php?navodilo=a-002598.pdf&dir=pdf
Cipramil - isto kot cipralex, le da ima drugo učinkovino http://www.zdravila.net/navodilo.php?navodilo=a-003074.pdf&dir=pdf
Aulin - močno protibolečinsko zdravilo
Apaurin - podobno kot helex, močan antidepresiv, protibolečinsko zdravilo, povzroča lahko utujenost in odvisnost. Ob istočasnem jemanju drugih antidepresivov se njegov učinek poveča. http://www.krka.si/si/izdelki/recept/pil/apaurin/
Ketonal - močno protivnetno in protibolečinsko zdravilo
Ranital - proti zgagi

Zakaj pa jemlje ketonal Jo kaj boli, ima revmo? To je en zelo konkreten kokteil zdravil in učinkov.

(odgovor članu kklara)
  Neposredna povezava do sporočila: 45
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?