Anonimen
|
Katja, jaz sem bila v sredo v obeh na "ogledih". Seveda v hrvatinskih. Normativi so v obeh enaki, 14 otrok, v slovenskem je letos 10 otrok, v italijanskem pa 12 (govorim za oddelek do 3 let). Ponavadi ni gužve, tako da strahu, da ne bi prišel notri, ni. Oba sta lepo urejena, slovenski ima lepši zunanji prostor, italijanski pa je lepši noter. Imajo lepo ritmično sobo. Italijanske vzgojiteljice ni bilo, ker je bila bolna, namesto nje je bila ena mlada, ki je italijansko govorila bolj približno, sicer je bila kar fajn, slovenska vzgojiteljica tudi. Me je pa motilo, ker so v slovenskem vrtcu sedele vse v eni sobi, pile kavo in klepetale. Otroci pa so se v isti sobi igrali. V italijanskem vrtcu je v starejši skupini ena starejša vzgojiteljica, ki nam je tudi vrtec razkazala in se mi je zdela zelo zavzeta (ime poznam, ampak ga ne bi javno zapisala, je podobno mojemu nicku, ena črka je drugačna). Otroci v italijanskem vrtcu so govorili pretežno slovensko, vzgojiteljice pa italijansko. Imajo samo dva otroka iz izključno italijansko govorečih družin, ostali so s slovenskih. Kasneje nekateri nadaljujejo na italijanski šoli, drugi pa na slovenski. Vzgojiteljica pravi, da z otroki na začetku govorijo slovensko, potem pa počasi prehajajo na italijanščino. Če mene vprašaš, bi po tem, kar sem videla, izbrala italijanskega, predvsem, če bi šel k tej vzgojiteljici. Vpis na obeh pa poteka na upravi v Kopru.
|