|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   študentka in porodniška
13.5.2008 10:38:42   
brkn83
Pozdravljeni.

saj ne vem, če ravno spada to vprašanje na ta forum. Če pa ne, ga pa naj kdo prestavi.

Namreč sem redna študentka podiplomskega študija in z možem sva se odločila, da bi bil čas da bi imela otroka. Sedaj pa me zanima, ali kot redna študntka dobim kakšno porodniško, oziroma kakšen drug dohodek v času ko bom na porodniški.
Namreč sedaj nimam mobenega prihodka, razen ko delam preko študentskega servisa.

že v naprej hvala za vaše odgovore.

lp
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: študentka in porodniška
13.5.2008 10:50:10   
Anonimen
Dobiš nadomestilo. Nekaj pod 200€ se mi zdi da je.
Če ne presegata cenzusa dobiš še štipendijo če zaprosiš.
Pa seveda otroški dodatek, spet odvisen od vajinega prihodka.
Ti bodo pa na študentski organizaciji znali vse razložit.

(odgovor članu brkn83)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
13.5.2008 11:32:43   
jana84
Kot študentka dobiš 175EUR/mesec, ravno toliko kot če bi bila brezposelna. Otroški dodatek je pa res vezan na dohodke OBEH staršev, kar vključuje (pazi) tudi delo preko ŠTUDENTSKEGA SERVISA!
Se mi zdi pa da je na občini možno zaprositi tudi za enkratno denarno pomoč (npr. ob rojstvu otroka). Samo se razlikuje od občine do občine, seveda če dajo razpis. Pa nekatere občine dajo tudi "nagrado" za rojstvo otroka...zeloooo različno, ene ne dajo nič, druge pa celo 500EUR.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
13.5.2008 12:27:06   
Anonimen
kar se tiče študentskega servisa ,je pa tudi odvisno od občine do občine če ti priznajo delo .Napišeš da na vlogo,ampak nam niso nič priznali in zmanjšali otroški zaradi tega.Pa smo do milijona in pol imeli dohodka na servisu,ravno toliko danismo rabili za davčno dat :)

(odgovor članu jana84)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
13.5.2008 12:36:47   
watershine
no končno ena tema zame :)
tut meni je use to popolnoma novo, sem prav tako študentka in sploh ne vem kam nej se obrnem. kam v šoli nej nesem potrdilo o nosečnosti-al kako se temu reče. kdaj lahko dobim kako potrdilo, kdaj ga moram najkasneje oddat na šolo in kdaj na socialno.... uf... tolk je enih stvari za piko na i me bojo pa še na socialni še 100 na uro zajebavali (ker so pri nas res bol kot ne za cajtom in ti na usako drugo vprašanje odgovorijo TO PA NE VEM)...

drugače sem pa slišala da mamice ki še študirajo usega skupaj dobivajo kar nekaj denarja da ni tako malo... ampak ja spet je odvisno od občine do občine in po moje tudi od vsakega posameznega socialnega delavca ki ti lahko zamolči veliko informacij ali ti pa pomaga do več prihodkov.... uglavnm tok zmedena še nism bla user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
13.5.2008 13:09:39   
brkn83
hvala vam za te informacije.

A na faks moram tudi kakšno potrdilo o nosečnosti potem nesit. Js namreč upam, da bom plusek zagledala junija. tako da sedaj še nisem noseča, pa vseeno se želim prej pozanimati o zadevah, da mi bo potem lažje naokoli skakati.

sam verjetno, pa je tudi odvisno od partnerja koliko zasluži (če živita skupaj) - verjetn se od vseh dohodkov izračunava potem dohodek, ki ga dobim............... tako, da potem ne morem kaj preveč pričakovati. Ampak upam, da bo vsaj nekaj, če ne druga vsaj za osnovne stvari, ki jih bom rabila  za otroka.

lp

(odgovor članu watershine)
Neposredna povezava do sporočila: 6
13.5.2008 13:36:35   
katra55
Na faks jaz nisem nič nosila, ker sem bila absolventka in sem oktobra prosila za podaljšanje.
Pripada ti dodatno leto študija, ki ga koristiš ko ti paše.
Lahko zaprosiš za štipendijo, ki je odvisna od vajinih dohodkov.
Pripada ti starševski dodatek, ki letos znaša 181,46€ in ni odvisen od dohodkov.
Dobiš tudi otroški dodatek in pomoč ob rojstvu otroka ali paket(259,27€).
Nekatere občine in študentski servisi tudi nekaj dajo.

(odgovor članu brkn83)
Neposredna povezava do sporočila: 7
13.5.2008 13:37:58   
brkn83
katra hvala za ta izčrpen podatek. No super, to pomeni, da vsaj nekaj bom pa dobila.

lp

(odgovor članu katra55)
Neposredna povezava do sporočila: 8
13.5.2008 14:13:52   
TinaC
Zdravo. Sem redna študentka in mamica dvojčkov (fantka sta stara 5,5 mesecev).

Glede dohodkov je tako:

V času nosečnosti ne dobiš ničesar.

Ko rodiš, ti pripada:
  • starševski dodatek (namesto starševskega nadomestila, ki ga dobijo zaposleni). Starševski dodatek prejemaš 365 dni (od poroda dalje) in znaša 181 EUR.
  • otroški dodatek - višina zneska je odvisna od tvojih in partnerjevih dohodkov.

Oboje urejaš na Centru za socialno delo.

Zaprosiš lahko za Republiško štipendijo in sicer na Zavodu za zaposlovanje. Višina zneska je odvisna od dohodkov, oddaljenosti od faksa, povprečje ocen.

Od Centra za socialno delo dobiš še enkratno Pomoč ob rojstvu otroka (paket ali denar 259 EUR), tudi nekatere občine dajejo pomoč ob rojstvu otroka, to se moraš pozanimati na svoji občini.

Če si brez denarja, lahko zaprosiš še za Denarno socialno pomoč, na Centru za soialno delo. Hkrati naj te opozorim, da so te do 26. leta, če redno študiraš, dolžni vzdrževati starši, šele če te oni ne morejo vzdrževati, lahko zaprosiš za denarno socialno pomoč.

Kot študentki mamici ti pripada dodatno študijsko leto. Glede tega se obrni na referat tvojega faksa. Jaz sem se normalno vpisala v letnik, naslednje leto pa bom zaprosila za ponavljanje - oddam prošnjo in kopijo rojstnih listov.

Nekatere stvari lahko urediš že pred porodom npr. Pomoč ob rojstvu otroka in Starševski dodatek (se mi zdi), ostale stvari pa šele po porodu.

Več informacij o tvojih pravicah pa dobiš na spletnih straneh Študentske svetovalnice ŠOU - Študentske družine.

(odgovor članu brkn83)
Neposredna povezava do sporočila: 9
13.5.2008 15:03:50   
jana84
Tina C...najlepša ti hvala za te podatke!!!
Že dolgo časa sprašujem na eni drugi temi (mamica študentka) o tem če se lahko podaljšanje statusa zaprosi naknadno, oziroma tako kot boš ti, šele kasneje...
Ker imam sledečo situacijo: Letos sem prvo leto absolventka, študirala sem redno, brez ponavljanj ali pavziranj. Rodila bom oktobra meseca. Prošnjo za podaljšanje absolventskega staža pa je potrebno oddati nekje do konca avgusta se mi zdi, ko pa ne bi še rodila in mogla zaprositi za podaljšanje zaradi rojstva. Nekako sem razmišljala, da bi najprej dala prošnjo za podaljšanje absolventskega staža zaradi rednega opravljanja študija in mogoče zraven še kakšno zdravniško potrdilo oziroma "opravičilo" zaradi nosečnosti. No, to upam da bi mi podaljšali vsaj za 6 mesecev, če ne enega leta. Kasneje pa ko bi se mi status iztekal bi pa zaprosila za podaljšanje zaradi rojstva otroka v študijskem letu...

Kaj menite, tiste, ki ste podaljšale status študentke zaradi rojstva otroka. Kajti po statutu ti baje pripada eno leto za vsakega živorojenega otroka....? Je res?
Najlepša hvala za odgovor...

Za otroški dodatek pa se sigurno štejejo VSI prihodki obeh staršev, če živita v istem gospodinjstvu...

(odgovor članu TinaC)
Neposredna povezava do sporočila: 10
13.5.2008 16:52:34   
TinaC
Jana_k

Glede ponavljanja letnika tudi meni določene stvari niso jasne. Glede tega sem bila večkrat v referatu in vsakič mi je gospa v referatu drugač povedala.

Prvič mi je rekla, da moram dat prošnjo za mirovanje statusa, to sem tudi naredila. Ko pa sem prišla na vpis, mi je pa rekla, da mirovanje statusa pomeni, da si brez statusa (HALO, men se zdi da to naj ne bi bilo res), zato me je normalno vpisala. Za naslednje leto pa mi rekla, da naj pač dam prošnjo, da se ponovno vpišem v letnik kljub večjemu število neopravljenih izpitov, kot je dovoljeno (en ali dva se mi zdi) - ker valda do jeseni ne bom opravlja vseh izpitov, zraven pa dodam kopijo rojstnih listov.

Svetujem ti, da malo povprašaš na referatu (pokličeš na primer) ali pa vprašaš na študentski svetovalnici, ki imajo izkušnje s tem.

Vso srečo!

(odgovor članu jana84)
Neposredna povezava do sporočila: 11
14.5.2008 11:12:48   
Oaza
Tudi jaz sem študentka in sicer sem absolventka. Se pravi, da se mi status izteče 30.09.2008, PDP pa imam novembra. NApisale ste, da ti pripada dodatno leto študija, če rodiš v času študija. Ampak, jaz bom rodila 2 meseca PO tem, ko se mi izteče status. Se pravi, da to ni več v času študija. Pa me zanima ali mi po takem pripada dodatno leto ali ne.
Sem pa redna študentka in nisem ponavljala nobenega letnika, pa bi se mogoče dalo tako rešit, da bi najprej zaprosila za podaljšanje statusa zaradi rednega opravljanja študija, kot je napisala jana_k in šele potem podaljšanje zaradi rojstva.
Imam pa še eno vprašanje. Vsa leta študija sem prejemala republiško štipendijo in jo tudi zdaj v absolventu. Pa me zanima kako je z vračanjem štipendije, če ti ne podaljšajo statusa. Se lahko da štipendija v mirovanje tačas, da diplomiraš?

Hvala za odgovore in lp

(odgovor članu TinaC)
Neposredna povezava do sporočila: 12
14.5.2008 11:56:33   
jana84
oaza, očitno sva čisto na istem. Sicer mislim, da bi nekako morali it skozi tako kot sva napisali: da bi letos oddali prošnjo za podaljšanje absolventskega staža zaradi rednega opravljanja študija in mogoče bi zaprosili še ginekologinjo za zdravniško potrdilo o nosečnosti in zmanjšani možnosti opravljanja obveznosti (beri izpitov) v tem času. Nato pa bi pa pred iztekom tega podaljšanjega staža ko bi seveda vmes že rodili, podali še prošnjo za podaljšanje staža zaradi rojstva otroka (kar morajo podaljšati za eno leto za vsakega živorojenega otroka, torej po moji pameti če imaš dva živorojena otroka hkrati ti morajo podaljšati za dve leti user posted image ).

Glede štipendije: jaz prejemam Zoisovo štipendijo in mi pripada samo še letos, torej do 30.9.2008, ker štipendije ti pripadajo samo eno leto absolventa. Mislim da je enako tudi z Republiško štipendijo. Vračati pa ti je ni potrebno takoj ko izgubiš status, ampak greš lepo na Zavod za zaposlovanje in tam razložiš, da imaš samo še npr. diplomo za narediti ali mogoče še kaj izpitov. Štipendijo se vrača šele po enih 2-3 letih prekinitve študija, če pa si študij že dokončal in imaš samo še obveznosti za narediti, mislim da malo pogledajo skozi prste, oziroma te ne gnjavijo takoj 1.10. ko ti status preteče...

Uf, sem zakomplicirala!!!
Mislim, da nam bo uspelo vse skupaj rešiti brez kakšnih večjih zapletov in tekanja po referatih...Malo morajo pa ja razumeti, da v nosečnosti ne moreš vsak dan na referat, predvsem če si absolventka in te tako rekoč ni več nič na faksu, razen za izpite user posted image ...Kar pa ni rečeno!

lp
jana

(odgovor članu Oaza)
Neposredna povezava do sporočila: 13
14.5.2008 19:46:52   
Oaza
Ja, maš prav. Nebomo se nekaj naprej sekirali... user posted image  Upam, da nam bo uspelo. Jaz še sigurno ne bom diplomirala do konca septembra.

Bomo videli kaj se bo dalo zmenit.

lp

(odgovor članu jana84)
Neposredna povezava do sporočila: 14
15.5.2008 11:43:21   
watershine
no jst sm bla prou prijetno presenečena nad pismom ene izmed zaposlenih v referatu. ker nisem bila nikoli na faxu ko je bil referat odprt sem jim poslala e-mail, notri sem razložila svojo situacijo in povprašala stvari ki so me zanimale. z odgovorom sem bila zadovolna ker mi je res use lapo razložila pa še odgovorilka mi je takoj naslednji dan :)

tko da vm predlagam isto, da jim pošlete mail. tko tut ne bote pozable ničesar uprašat :)

(odgovor članu Oaza)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?