TinaC -> RE: študentka in porodniška (13.5.2008 14:13:52)
|
Zdravo. Sem redna študentka in mamica dvojčkov (fantka sta stara 5,5 mesecev). Glede dohodkov je tako: V času nosečnosti ne dobiš ničesar. Ko rodiš, ti pripada: - starševski dodatek (namesto starševskega nadomestila, ki ga dobijo zaposleni). Starševski dodatek prejemaš 365 dni (od poroda dalje) in znaša 181 EUR.
- otroški dodatek - višina zneska je odvisna od tvojih in partnerjevih dohodkov.
Oboje urejaš na Centru za socialno delo. Zaprosiš lahko za Republiško štipendijo in sicer na Zavodu za zaposlovanje. Višina zneska je odvisna od dohodkov, oddaljenosti od faksa, povprečje ocen. Od Centra za socialno delo dobiš še enkratno Pomoč ob rojstvu otroka (paket ali denar 259 EUR), tudi nekatere občine dajejo pomoč ob rojstvu otroka, to se moraš pozanimati na svoji občini. Če si brez denarja, lahko zaprosiš še za Denarno socialno pomoč, na Centru za soialno delo. Hkrati naj te opozorim, da so te do 26. leta, če redno študiraš, dolžni vzdrževati starši, šele če te oni ne morejo vzdrževati, lahko zaprosiš za denarno socialno pomoč. Kot študentki mamici ti pripada dodatno študijsko leto. Glede tega se obrni na referat tvojega faksa. Jaz sem se normalno vpisala v letnik, naslednje leto pa bom zaprosila za ponavljanje - oddam prošnjo in kopijo rojstnih listov. Nekatere stvari lahko urediš že pred porodom npr. Pomoč ob rojstvu otroka in Starševski dodatek (se mi zdi), ostale stvari pa šele po porodu. Več informacij o tvojih pravicah pa dobiš na spletnih straneh Študentske svetovalnice ŠOU - Študentske družine.
|
|
|
|