mary1
|
Nisem mogla, da se ne bi oglasila na to sporočilo. Prepotovala sem več kot polovico sveta, ni kontinenta, na katerem nisem bila, in najlepše od vsega je bilo to, da sem videla, koliko različnosti je na svetu. V globini in v jedru smo vsi enaki - smo ljudje. Toda na površini je ta različnost tista, ki dela lep ta svet 8seveda za bistre ljudi, neumni bodo to izkoristili za spore in vojne). Srečala sem muslimane, hinduse, budiste, ateiste, kristjane... In ko sem rodila, sem se odločila, da otroku pokažem to pisanost. Moji hčerki so normalne vse religije, seznajena je z njimi, nobenih ovir ni, da bi ne šla na bajram k znancem, nobenih ovir, da ne bi praznovala božiča, res pa je, da sem jo vzpodbudila, da ima bistro in jasno svojo lastno presojo, celo več... da se umakne tam, kjer se začne dogma. Res pa je tudi, da nobeni religiji ne dovolim vstopa v svoj miselni sistem. Do tja, kjer nauk govori o povezovanju in enosti stopim, če pa samo zaslutim, da na direkten ali prefinjen način hoče ločevati, potem me ni tam... Skratka - ne kompliciraj... Naj spozna bajram, čudovit je!!! Zame je praznik sedeti med muslimani in slišati vse tiste arabske besede, pa jesti njihove dobrote, kakor tudi mi je v veselje v miru in tišini praznovati božič, ali pa kričeč divali, ali kaj drugega. kar pa zadeva ikonografijo, slike in simbole... ja, super... hčerki vse razložim, če pa ne vem, pa vprašam koga, ki ve... pa je tako postala človek, ki se suvereno giblje med vsemi... A ni to fino? Kaj bi skrivala pred njo? Drži se, pa še vesela bodi, da sta iz različnih kulturnih okolij.. Tako ali tako je še preveč enoumja na tem svetu.
|