|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Po epiduralni v Slovenj Gradcu hroma?
29.2.2008 16:08:41   
Anonimen
1:100 je pa res glupa no.user posted image user posted image user posted image

Posledice so možne, to podpišeš že prej.In tudi muke ti niso nujno prihranjene, ta je tudi glupa.Nihče ne ve, kako bo kakšna odreagirala na epiduralno.
Ponavadi se statistika v zdravstvu obdeluje nekako tako: 1:100.000. Pomeni da bo ena izmed 100.000 lahko hroma, če je na tako količino epiduralnih že bila kakšna.

Mislim, da se preveč obremenjujete kaj bo. Predavanja o epiduralni so pa tudi dovolj obširna, da se vsaka zase odloči ali jo bo vzela ali ne.

(odgovor članu blue sky)
  Neposredna povezava do sporočila: 26
29.2.2008 17:35:34   
Naja30
IZVIRNO SPOROČILO: smigli

IZVIRNO SPOROČILO: smigli

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

od vseh ki dobijo recimo 100 jih dobi Ea ,od njih mogoče 1 ostane hroma ali pa neuser posted image

Joj ta je pa močna, če bi to držalo, bi EA ukinili, prepovedali!

Sama sem rodila z EA v Postojni. Pri njih se moraš obvezno udeležiti predavanja, kjer ti povejo + in -, nato podpišeš izjavo in to je to.
Epiduralno dobiš v hrbtenjačo direktno, zato je tudi nevarno, da pride do poškodbe le te in posledično do ohromelosti, razlaga mojega anestezista. Dobiš jo tik pred porodom, med samim vstavljanjem pa moraš biti pri miru kot kip. Odstotek ohromelosti je izredno nizek, v nasprotnem primeru bi epiduralne ne izvajali.

lp

se popravljam, ne direktno v hrbtenjačo, ampak v medvretenčni prostor!

S tem se strinjam. Tako sem prej misla povedat.

Tale o 100-ih in 1 hromi je res močna user posted image  Če bi bilo tako, bi jo že zdavnaj prepovedali.

Sicer pa tako je, da vsaka se zase odloči in točno ve, kaj se lahko zgodi.

(odgovor članu smigli)
Neposredna povezava do sporočila: 27
29.2.2008 18:53:04   
*tajda*
No naj še jst povem kaj je res,sem rodila z epiduralno na listu podpišeš da si seznanjem z vsemi komplikacijami...sicer ne piše da si lahko hrom ,piše pa da lahko pride do hematoma..se pravi da lahko zadane v žilo in se kri nabere okrog živca...potrebna je takojšnja nevrokirurška pomoč.Če ni uspešna si lahko hrom..verjetnost pa je 1 proti 100.000.V sloveniji pa letno rodi okrog 20.000 žensk,tako da verjetnost je majhna je pa.In ker sama delam na nevrokirurgiji v kliničnem centru sem res dobro seznanjena s tem...bom pa kjub temu verjetno spet drugič šla na Ea ker je verejtnost večja da pri porodu umreš kot pa da si po epiduralni hrom,nameč vsaka  5000 porodnica umre..se pravi da letno v sloveniji umrejo 3 do 4 porodnice.

Se pa vsaka ženska sama odloči ali bo rodila z Ea ali ne in se mi zdi vsako obtoževanje nesmiselno,vsaka pač rodi tako kot ji paše.user posted image

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 28
29.2.2008 21:47:12   
jaša2
lani sem rodila v SG z epiduralno. po predavanjih, kjer ti razložijo vse morebitne stranskeučinke, podpišeš izjavo, da si z vsem seznanjen...kot so že ostale povedale.
zakaj se pa ženske odločamo za to, je pa stvar posameznika. tak kot se ene odločijo, da hočejo partnerja ob porodu, druge pa pod nobenim pogojem.  sploh pa, če greš na predavanje in podpišeš soglasje, še ne pomeni, dapotem MORAŠ vzeti EA. če se ti v tistem trenutku zazdi, da je pa mogoč ne bi rabla, jo pač odkloniš. poznam dosti žensk, ki so si EA pač vzele za neko zazihranje, če bo fejst hudo - in so pol tud odklonle, ker se jim pač ni zdelo potrebno.
sama sem bla ful srečna, da sem si jo "zazihrala", ker sem bla po 2 dneh mučenja v bolnici čist brez moči, fizično in psihično (2 dni so mi dajali tablete za mehčanje mat.vratu, da pol sploh pride do popadkov in to mehčanje user posted image user posted image user posted image  boli!!!!!!). in mi je EA fuuuul pomagala - in pa seveda prisotnost mojga dragega.

ja, pa EA uporabljajo res pri drugih operacijah tud  - ne samo pri porodih, tak da če bi blo to tak grozno riskantno, pol ne vem čebi blo to tak opevano povsod. moja mama je bla operirana na črevesju, pa so ji dali EA - brez nekega predavanja in podpisa - pač kot vsaka druga vrsta anestezije.

Žensko srce je kot globok ocean, poln skrivnosti...

(odgovor članu *tajda*)
Neposredna povezava do sporočila: 29
29.2.2008 22:44:29   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: jaša2

moja mama je bla operirana na črevesju, pa so ji dali EA - brez nekega predavanja in podpisa - pač kot vsaka druga vrsta anestezije.

Tole pa ne bo držalo. Predavanja morda res ne, brez podpisa pa ni noža nad človekom, niti vnos anestetikov v telo. Sploh pa za vsako operacijo podpišeš papir v primeru riziko in posledice,ki te lahko doletijo.user posted image
Če želiš obširno obrazložitev pred operacijo, imaš vedno pravico zahtevati anestezista,da ti vse to razloži, preden karkoli podpišeš.

(odgovor članu jaša2)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
29.2.2008 23:02:04   
tims
Jaz sem tudi imela epiduralno v PO, pa je z mano vse ok. Že takoj na začetku sem se zmenila in si pustila prosto pot: če bojo bolečine tako neznosne, se bom odločila za EA. In ko sem mislila da me bo konec od bolečin, sem se odločila za EA. In se bom po vsej verjetnosti tudi tokrat. In nimam prav nič slabe vesti zato, ker nisem rodila po naravni poti brez vsakih pomagal proti bolečinam. Sej hudiča za to pa so, a se vam ne zdi? Jaz ne zastopim smisla v tem da trpim in kričim od bolečin in potem pride user posted image  na svet,jaz pa ga komaj lahko še pogledam, od vseh tistih bolečin, utrujenosti.....

In čisto se strinjam z Neli.

(odgovor članu blue sky)
Neposredna povezava do sporočila: 31
29.2.2008 23:04:53   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: MarcelAlina

od vseh ki dobijo recimo 100 jih dobi Ea ,od njih mogoče 1 ostane hroma ali pa ne

user posted image  Od kje ti ta močna informacija??

Ta je pa res huda.

1:15 000 je moznost komplikacij.Kar se ne pomeni, da si po EA hrom,

(odgovor članu Maleal)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
1.3.2008 8:41:50   
*tajda*
 Mič za komplikacijo hematoma sem jst podpisala 1:100.000 (se pravi za možnost paraplegije),kje si pa ti podpisala za 1:15.000?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 33
1.3.2008 8:50:40   
Anonimen
za komplikacijo hematoma sem jst podpisala 1:100.000 (se pravi za možnost paraplegije),kje si pa ti podpisala za 1:15.000?

Podpisala nicsar, tako je bilo receno na predavanju, da je moznost za komplikacije taksna, ne vem pa vec za kaj. Ali 1:150 000, zdaj pa ne vem vec user posted image . Prej bo ta, ja. Ce bi v ca. desetih letih vse zenske rodile z EA, je moznost za komplikacije pri eni.

(odgovor članu *tajda*)
  Neposredna povezava do sporočila: 34
1.3.2008 9:26:07   
cleopatra

Joj ta je pa močna, če bi to držalo, bi EA ukinili, prepovedali!

Če bi bilo tako, potem bi ukinili medicinsko službo nasploh. Pri vsaki stvari je tveganje. Lahko si daš izpulit zob in zaradi tega celo umreš. Se je že zgodilo. Saj tudi pri naravnem porodu obstaja določen odstotek smrtnosti. Jaz sem bila na abraziji, ki v bistvu ni nič takšnega, pa sem mogla podpisat vse izjave za rizik, celo tisto, koga obvestiti v primeru smrti. Tako je pač življenje. Tveganja so povsod.

(odgovor članu smigli)
Neposredna povezava do sporočila: 35
1.3.2008 9:32:11   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Didlinaa

Tole pa ne bo držalo. Predavanja morda res ne, brez podpisa pa ni noža nad človekom, niti vnos anestetikov v telo. Sploh pa za vsako operacijo podpišeš papir v primeru riziko in posledice,ki te lahko doletijo.

Kaj pa če se ne zavedaš? Jaz se čisto nič ne spomnim, da bi pred CR kaj podpisala, ampak sem bila od 3-dnevnega rojevanja prej že čisto avt. Bi me  lahko tudi brez narkoze operirali, pa ne bi nič čutila. Tako da se kakšnega podpisovanja čisto nič ne spomnim.
A če nisi priseben, tud velja podpis?

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
1.3.2008 9:40:49   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

IZVIRNO SPOROČILO: Didlinaa

Tole pa ne bo držalo. Predavanja morda res ne, brez podpisa pa ni noža nad človekom, niti vnos anestetikov v telo. Sploh pa za vsako operacijo podpišeš papir v primeru riziko in posledice,ki te lahko doletijo.

Kaj pa če se ne zavedaš? Jaz se čisto nič ne spomnim, da bi pred CR kaj podpisala, ampak sem bila od 3-dnevnega rojevanja prej že čisto avt. Bi me  lahko tudi brez narkoze operirali, pa ne bi nič čutila. Tako da se kakšnega podpisovanja čisto nič ne spomnim.
A če nisi priseben, tud velja podpis?

Operacije ali posegi ki so nujni, v zadnjem hipu, so seveda izjeme. So trenutki, ki ti lahko rešijo življenje in ne rabijo tvojega podpisa.So pa ljudje,ki znajo povedati, da so omotični podpisovali, pa še sami ne vedo kaj.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 37
1.3.2008 9:47:06   
Anonimen
Se strinjam z Didlino. Vedno, pred vsako operacijo se podpiše dovoljenje za anestezijo, le če gre za nujne primere, seveda. Meni ko so sprožili porod, so mi prej dali podpisati, za vsak slučaj, če bi med samim porodom prišlo do nujnega CR, ker potem pa res ni več časa za razna podpisovanja papirjev.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 38
1.3.2008 16:24:54   
urši*
To sem našla na MON-u....

Kako varen je postopek:
Ena od štirih žensk doživi zaplet. Statistika kaže, da so tveganja vse od zelo resnih do blagih. - Maternalna umrljivost pri ženskah, ki dobijo epiduralno za normalni porod je trikrat večja kot pri ženskah z normalnim porodom, ki epiduralne ne dobijo. Tveganje je majhno. Zapleti vključujejo rane na mestu vboda, nizek krvni pritisk, slabost in bruhanje, bolečine v hrbtu, glavobol, tresavica, podaljševanje poroda. Redkejši, a resnejši zapleti so težave z dihanjem, krvavitev v epiduralni prostro, poškodbe možganov in smrt. Zapleti pri otroku vključujejo nizek krvni pritisk in neustrezno lego otroka. Ocenjujejo, da je delež anestetika, ki doseže otroka, manjši, kot če ženska anestetik vdihava ali ga dobiva v žilo.

...na koncu bo vse dobro...če ni dobro, potem še ni konec...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 39
1.3.2008 17:12:38   
frutka_
Tole sem še našla o EA, če bo katera prečekirala. http://www.vestnik.szd.si/st3-s2/st3-s2-189-194.htm 
Je zanimivo in predvsem piše da povsem primerna metoda lajšanja bolečin med porodom.
Tudi sama sem rodila v SG z EA in nisem imela nobenih stranskih učinkov. Podobna kot ena mamica gori piše sem imela EA kot "back up" varianto, če bo prehudo. Odločila sem se, da mi vstavijo kateter ob 21.00 uri in ob 00.03 sem rodila. Mali je bil pa Apgarju ocenjen z 9-ko. Po porodu sem normalno dojila. Sestre na oddelku so mi pomagale, da se po porodu vstanem.
Naslednji teden grem gor na pregled pa bom vprašala če je res. Sicer je bila moja porodna izkušnja zelo lepa. Predvidevam da tudi zaradi EA.

(odgovor članu urši*)
Neposredna povezava do sporočila: 40
2.3.2008 16:59:08   
rija
opažam, da se mešata dva pojma: hromost in ohromelost. kar še zdaleč ni enako. po EA je resda možnost, da čutiš ohromelost v nogah.....kar pa ne pomeni, da si hrom user posted image

jaz sem jo prenesla povsem brez problema, brez ohromelosti, brez glavobola...nič....edino naslednji dan me je na dotik malo bolelo mesto vboda.

...vox populi...

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 41
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Kako počastiti spomin na angelčka v nebesih?
Ste tudi vi izgubili dojenčka v trebuščku ali ste ga v naročju držali le malo časa, pa je prehitro odšel med angelčke? V...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?