|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Dileme pred porodniško
16.12.2007 10:37:10   
Anonimen
Pozdrav vsem!

Znašla sem se v precepu. Sem namreč v 12. tednu nosečnosti. S partnerjem sva poročena. On je zaposlen za nedoločen čas, jaz pa imam do februarja še status študentke, kasneje pa ga ne bom imela več.

Zdaj pa imam težavo. Ker imam rizično nosečnost nevem, če bom sploh še lahko šla v službo (delala kot študentka). Ker pa samo z moževo plačo ne bo šlo me zanima sledeče:

Kaj se mi najbolj splača v tem trenutnkuuser posted image ? Biti še naprej študentka, se zaposliti, se samozaposliti ali se kar prijaviti na ZZRSuser posted image ?

Res sem se znašla v velikih dvomih in resnično nevem kaj naj narediva.

Prosim vse, ki ste o zadevah na tekočem če mi lahko malo svetujete...user posted image user posted image

Hvala vsem in lep pozdrav,
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Dileme pred porodniško
17.12.2007 18:25:55   
benika
Ker imam rizično nosečnost nevem, če bom sploh še lahko šla v službo (delala kot študentka). Ker pa samo z moževo plačo ne bo šlo me zanima sledeče:

Kaj se mi najbolj splača v tem trenutnku ? Biti še naprej študentka, se zaposliti, se samozaposliti ali se kar prijaviti na ZZRS ?

Nekaj mi ni tule jasno. Praviš, da imaš rizično nosečnost in da ne boš mogla več delat. Kako se boš potem zaposlila? Predvidevam, da te, razen, če se zaposliš pri nekom, ki ti bo šel ful na roko, noben delodajalec žal ne bo vzel v delovno razmerje.

Če se samozaposliš, moraš spet delat, da dobiš nek dohodek, ampak z rizično nosečnostjo tudi to ne bo šlo.

Če greš na zavod, ti ne pripada nobeno nadomestilo, ker nimaš nič delovne dobo.

Kakorkoli obrneš, ti porodniška nikakor ne bo pripadala, ker nimaš 12 mesecev delovne dobe. Žal.

V glavnem, v naši državi je vse skupaj eno veliko sra.... Na tvojem mestu bi lepo do februarja ostala študentka, delaj še preko študentskega servisa dokler boš lahko. Nato boš pač prejemala starševski dodatek in to je to. Bo kar nekaj manj od porodniške, vendar boste preživeliuser posted image

Pa srečno!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
18.12.2007 10:33:02   
Anonimen
Ja zaposlila bi se pri prijateljici, ki bi mi dejansko šla zelo zelo na roko. Ampak problem je v tem, da nevem kaj se bolj splača.
A si ti prepričana da mi ne pripada nič ker nimam delovne dobe?

Veliko prijateljic študentk imam, ki prejemajo porodniško nadomestilo in starševski dodatek in dodatek na mati študentko...

Samo zadeva je pri nama malo drugačna, ker sva poročena in zato sem se tudi obrnila na forum....

Hvala in lp,

(odgovor članu benika)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
18.12.2007 10:41:03   
Anonimen
Če te lahko prijateljica zaposli, se pač zaposli in če imaš rizično pojdi na bolniško.
Tudi če se boš zaposlila samo za par mesecev boš porodniške dobivala več kot če ne delaš nič. Gleda se zadnje 12 mesecev, če delaš manj, ti takrat štejejo minimalca. Izračunaj si na csd šiška.

Pomoje se najbolj splača da se čim prej zaposliš pri prijateljici.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
18.12.2007 10:48:49   
Putka
Ker sta poročena, te je po zakonu dolžan preživljati mož. V drugih situacijah se da še za kako socialno pomoč zmenit, če sta poročena in je on zaposlen pa te možnosti ni.

Višino porodniške si lahko kar sama izračunaš - povprečje zadnjih 12 mesecev pred rojstvom. Se pravi, da se ti bo not štela plača (če se boš zaposlila) za tiste mesece, ko boš zaposlena. za ostale mesece pa minimalc. Torej se ti splača zaposliti danes in za veliko plačo. Če ti ne bo dajala vsaj 100€ neto, se pomoje ne izide.

Sicer pa ti pripada tisti socialni starševski nadomestek, ne vem koliko je (pri meni 35.000 SIT).

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
18.12.2007 12:07:10   
Putka
IZVIRNO SPOROČILO: Putka
vsaj 100€ neto
Ups. 1000€.

(odgovor članu Putka)
Neposredna povezava do sporočila: 6
18.12.2007 12:16:03   
Anonimen
V vsakem primeru se ti splača zaposlit, če drugo ne imaš delovno dobo do porodniške in celo porodniško.

Če pa imaš več ugodnosti iz naslova študenta pa ti veš. Jaz bi se zaposlila že zaradi delovne dobe.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
18.12.2007 12:52:05   
Taula
Zaposli se pri prijateljici...itak ne boš delala polnih 12 mesecev, in ti bodo vzeli nekaj od minimalca.
Drugače ti pa pripada okoli 175 evrov.

NESRAMNA sem, brez kančka slabe vesti, počutim se prisrčno.... ZLOBNO:)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
18.12.2007 13:58:10   
benika
Glej, tole sem našla na strani CSD Šiška;

Starševski dodatek je denarna pomoč staršem, kadar po rojstvu otroka niso upravičeni do starševskega nadomestila po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih razmerjih. (brezposelne osebe, študentski ali dijaški status.....)

Starševski dodatek znaša v letu 2007 175,15 EUR mesečno.

STARŠEVSKO NADOMESTILO

Starševsko nadomestilo je nadomestilo plače oziroma osebni prejemek, ki izhaja iz zavarovanja za starševsko varstvo.

Vrste starševskega nadomestila so:

1. PORODNIŠKO NADOMESTILO,
2. OČETOVSKO NADOMESTILO,
3. NADOMESTILO ZA NEGO IN VARSTVO OTROKA,
4. POSVOJITELJSKO NADOMESTILO.

Kdo ima pravico do starševskega nadomestila?

user posted image
Tiste osebe, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bile zavarovane po tem zakonu pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta;

user posted image

osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do starševskega nadomestila;

Po teh podatkih tvoje prijateljice študentke niti pod razno ne morejo prejemati tako porodniškega nadomestila kot tudi starševski dodatek. Eno in drugo se namreč izključuje. Če se boš zaposlila pri prijateljici, boš prejemala starševsko nadomestilo
(če boš zaposlena vsaj do dneva nastopa porodniške). Povprečje porodniške je zadnjih 12 plač, oz. za mesece, ki ti manjkajo, ti vzamejo v izračun minimalno plačo.

Kako je pa z dodatkom za mati študentko pa ne vem, ker sta poročena in te je tvoj dolžan preživljati.

(odgovor članu Taula)
Neposredna povezava do sporočila: 9
22.12.2007 23:19:06   
Maggie
Preberi si moj odg. v temi porodniška in brezposelnost.

(odgovor članu benika)
Neposredna povezava do sporočila: 10
4.1.2008 21:50:15   
ms3
user posted image bila sem v podobni situaciji kot ti, poročila sem se konec 4. letnika. dokler sem bila user posted image sem bila absolventka. 1 meseca pred porodom sem diplomira in sem se zaposlila pri možu - za en dan (stroškov za to je bilo 2500 sit za davek), ker sem pol takoj nastopila porodniško. to se še najbolj splača. višina porodniške si mi je potem izračunala na podlagi minimalne plače ker nisem imela nobenih dohodkov in sem imela nekaj manj kot 50.000 sit. če pa se ne bi zaposlila bi dobival okorg 10.000 sit manj.

če delaš preko študenta se to itak ne šteje za izračun porodničke (kolikor vem, razen če zaslužiš res veliko in od tega plačiješ davek) in nimaš nič večjo porodniško kot to minimalno, kar sem imela jaz. 

svetujem ti da si doma in lepo uživaš, za denar naj te ne skbi, user posted image ne prinese bistveno več stroškov - pri nas 10000-15000sit na mesec (razen če kupuješ drage oblekice, najdražje plenice in kozmetiko. kupovat je treba kvalitetno in poceni), z možem bosta pa tud preživela. midva sva preživela celo leto s minimalnimi dohodki, (pa še veliko sva prišparala od tegauser posted image ) in imela sva vse kar sva potrebovala. kar pogumn bodi, vse se da uredit, samo nasein otroka pazi. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
5.1.2008 20:15:59   
ms3
dodala bi še, da bo vajin otrok dobival maksimalne doklade (okoli 120 evrov) kar tudi pripomore k lažjemu preživetju, se vam ne zdi?!

(odgovor članu ms3)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Kdaj ste rodile?

Kdaj ste rodile prvega in drugega otroka?

Oba na rok. (14%)

Oba čez rok. (24%)

Oba pred rokom. (28%)

Prvega pred, drugega po roku. (7%)

Prvega po, drugega pred rokom. (12%)

Enega na rok, drugega pred/po roku. (15%)

Število vseh glasov: 139

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!