Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: nivess To pa je blo zelo grdo od očeta. Meni je moj foter vedno rekel na slabo oceno sledeče: miška, samo da si ti meni živa in zdrava, nič se mi ne sikiraj. Ja, pameten fotr, moja mami je tudi rekla podobno: joj, smola, ne sekiraj se, boš že popravila, rada te imam. In je dosegla, da sem se drugič malo boljše naučila. res je sicer, da vsi ne funkcioniramo na ta sistem, samo jaz že spet, po letih bojev s samo seboj, ko tega nisem znala pri svojih frocih, zagovarjam dejstvo, da šola ni najpomembnejša stvar v življenju, sploh pa ni fajn, če postane vir tvoje nesreče. Ni tolk pomembna hočem reči. Znan mi je pa tudi sistem tvojega ex, ne sicer v tako kruti meri, vendar se mi zdi, da je kar dosti moških na tem svetu, ki menijo, da je šola ful pomembna, da moraš fantke na silo terat, ker sicer ni nič z učenjem pri njih, da ti bodo zamerili, če tega ne boš počel, ker ne bodo dosegli v življenju, kar bi radi, ker niso imeli dovolj dobrega učnega uspeha. Tako da...vidiš dve različni razmišljanji. In nič ti ne pomaga, če rečeš, da je tvoj ex butel. Nekaj moraš narediti. Jaz bi se na tvojem mestu poskusila pogovoriti o dveh rečeh. Prva stvar je, da ga moraš povprašat, koliko se njemu zdi pomembna za otroke šola oz. dober učni uspeh. Prepričat ga moraš, da je čisto vseeno, če ima tudi kakšno dvojko, ker bo še vedno uspel priti na primerno šolo. Prepričat ga moraš tudi to, da je vprašljivo smiselno dajati tako velik poudarek temu, da ima same petke. Seveda pa mu moraš razložiti tudi to, da je vseeno tudi tebi prav,da se otrok uči, da ga morata tudi motivirat, da mora včasih tudi kakšno posledico dobiti, vendar ne v primeru, ko se uči, pa ima smolo, ampak v primeru, ko se ne uči, pa prelaga odgovornost, zabušava..... Da je fajn ga vzpodbujat, pa da je fajn z njim kdaj pogledat, kaj delajo. Druga stvar, ki se jo moraš dogovoriti je ta, kakšne kazni se ti zdijo ok. povej mu, da bi rada stala za njim, vendar da želiš, da da otroku tako kazen, ki bo obema, tako njemu, kot tebi sprejemljiva. Povej mu, da si imela ta teden problem, ker načeloma nočeš nič čez njega delat, vendar da želiš, da sta usklajena. Dogovorita se čisto točno, konkretno kaj drugič v istem primeru narediti. Vidiš, nič ne pomaga si mislit karkoli, če se ne boš čisto konkretno zmenila. Tako je to pri vseh ločenih parih. Četudi čisto različno razmišljaš in ukrepaš, moraš včasih taktično speljat reči, če hočeš naslednjič drugačen rezultat. Vse skupaj glej kot biznis. Če hočeš v službi kaj iztržit, se moraš tudi temu primerno pametno ciljno obnašat. Če rečeš, kupec je butel, ne boš nič prodala.
|