Natali07
|
Naš malček je že od rojstva alergik na mleko, jajce in tudi krompir. Trenutno upamo, da smo mleko prerasli s strogo dieto. Povem pa ti, da sama uvajam živila zelo previdno to pomeni 1 teden eno novo živilo, ki ga dobi najman 3 krat v tistem tednu. Najbolje je da mu živilo ponudiš prvič samo in šele ko vidiš da ga prenaša mu mešaš. Zelo kmalu boš ugotovila, če otroku kaj dela težave in tudi pri zelo malih količionah. Če ni problemov tako večina mamic začne kar mešat in uvaja živilo samo kake dva dni, pri alergikih pa je potrebna previdnost. Ti povem primer krompirja pri nas. Testi so nam pokazali alergijo le na mleko in jajce, na kromper ne, ker pa sem ga dojila sem sumila krompir in ga sama nisem uživala in tudi svojemu malčku sem ga ponudila šele pri skoraj 9 mesecu. Dobil je dve mali žlički krompirja in reakcija so bile pike, ki so se iz ure v uro množile in nastajali veliki rdeči fleki. Tako, da je lahko zelo mala količina že zelo alergena. Pri kaki drugi zelenjavi sem mu jo dala lahko ene 5 krat pa ni bilo nič, ta šetič je bila pa reakcija. Tako, da ni nekega pravila razen tega, da če je močna alergija se res pojavi že v prvem dnevu, drugače pa lahko do 72 ur zamika in šele po večkrat zaužitem alergenu. Kje pa se kažejo pike je pa različno. Pri našem je imel pike po obrazu od jajc, po telesu pa od mleka, krompirja. Tako, da tudi tu ni pravila in od kar sva oba na dieti ni dobil nikoli več pikic po obrazu, zelo velikokrat pa še po trebuščku, prsih, manjkrat po rokicah in nogicah od zelenjave in sadja. Zelo alergene hrane(citrusi, oreščki, soja, arašidi, med, čokolada, paradižnik, paprika, malancana, cimet, jagode, kivi....) se pa nisva niti dotaknila. Lahko pa je alergija tudi samo bruhanje, ali krči. Naš po eni žlički polente bruha cel dan kot vidra. Tako, da pike je še najlažje opazit ampak niso vedno pri alergiji. Glede na to, da si že kar nekaj zelenjave uvedla verjetno tudi tvoj ne bo imel težav pri živilih, tako da bodi bolj pozorna pri znani alergeni hrani.
|