kolikokrat eno živilo (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane

Sporočilo

biga -> kolikokrat eno živilo (23.11.2007 17:46:19)

Živjo, pred dvema tednoma sem začela sinu (25.11. bo dopolnil 6 mesecev) uvajati gosto hrano, najprej jabolko, nato korenček, hruško, bučke in zdaj še cvetačo. Vsa živila mu dam tri dni zapored. Je to v redu, kar zadeva morebitno alergijo? Koliko časa ve uvajate eno živilo, a ste kdaj kar zmešale kakšno zelenjavo ali sadje z npr. krompirjem, ne da bi jo prej ponudile posebej? Koliko časa po zaužitju bi se pri dojenčku pojavili znaki alergije? In kakšna je ponavadi alergična reakcija? Kajti zdravniki in knjige se zelo razlikujejo glede na to, koliko časa naj bi otroku dajali eno živilo. Hvala za odgovore.

eya -> RE: kolikokrat eno živilo (23.11.2007 17:58:17)

jaz sem tudi dajala po tri dni novo živilo, preden sem zamenjala z novim živilom. Sem pa tudi mešala...če je npr. bučko že jedel, sem zmešal krompir skupaj z bučko.

Alergije se kažejo pa na zelo razl. načine...drugačno blato, kožne spremembe,... Tudi pojavijo se lahko kdaj kasneje, ni nujno, da že prvič ali drugič, ko mu nekaj ponudiš za jest novega.

massylou -> RE: kolikokrat eno živilo (23.11.2007 23:08:45)

Mi smo začeli že kar zgodaj uvajat po kapljicah, tako da je blo kake 2 tedna eno živilo aktualno (sokci).
Odkar mamo pa gosto, je bilo najprej na 1 teden, sedaj pa precej po občutku: nekje 3-5 dni za eno živilo. Odvisno tudi, kaj uvajam: pri sadju sem  bolj previdna, kot pri zelenjavi, sploh če je surovo.

massylou -> RE: kolikokrat eno živilo (23.11.2007 23:17:29)

Aja, alergije so pa najpogostejše pri citrusih, medu, svinjini, umetnih dodatkih (arome, barvila, nenaravni konzervansi...), čokoladi, oreških... Ampak tega itak še naj ne bi jedli.
Znaki se pa največkrat pokažejo kot kožne pikice, ki zginevajo kake 2-3 dni; najprej so na obrazu, če pa alergen še vedno uvajaš, pa se začnejo širit po telesu in rokicah+nogicah. Težje reakcije (otekle dihalne poti, močni izpuščaji s srbečico...) naj pa ne bi bili tako pogosti.
Sama sem s krompirjem prvič mešala samo bučko, enako pa nameravam naredit pri špinači in brokoliju, preden bom dala živilo samo.
Meni se zdi, da si v redu začela uvajat (mi smo tud najprej korenček in jabolko, potem cvetačko, krompirček, bučke...).

Naša ima 7,5 mesecev, tako da jemo tudi že meso (zajca, pišč. prsa), rižek...

kristinaj -> RE: kolikokrat eno živilo (24.11.2007 9:06:43)

jaz sem tudi po tri dni uvajala eno živilo, ne po eno kapljico, ker najbrž ne bi pokazala alergije ampak sem kar skuhala npr. pol korenčka in ji ga dala kolikor ga je. nato drugo živilo itd. potem sem malo zmešala, da ni vedno isto.

mislim, da če je dojenček alergičen na kaj se to takoj pojavi. pazi le pri špinači, ker pravijo, da lahko povzroči rdečo kožo okoli ustk in ritke.

lp

Natali07 -> RE: kolikokrat eno živilo (24.11.2007 10:30:51)

Naš malček je že od rojstva alergik na mleko, jajce in tudi krompir. Trenutno upamo, da smo mleko prerasli s strogo dieto.

Povem pa ti, da sama uvajam živila zelo previdno to pomeni 1 teden eno novo živilo, ki ga dobi najman 3 krat v tistem tednu. Najbolje je da mu živilo ponudiš prvič samo in  šele ko vidiš da ga prenaša mu mešaš. Zelo kmalu boš ugotovila, če otroku kaj dela težave in tudi pri zelo malih količionah. Če ni problemov tako večina mamic začne kar mešat in uvaja živilo samo kake dva dni, pri alergikih pa je potrebna previdnost.

Ti povem primer krompirja pri nas. Testi so nam pokazali alergijo le na mleko in jajce, na kromper ne, ker pa sem ga dojila sem sumila krompir in ga sama nisem uživala in tudi svojemu malčku sem ga ponudila šele pri skoraj 9 mesecu. Dobil je dve mali žlički krompirja in reakcija so bile pike, ki so se iz ure v uro množile in nastajali veliki rdeči fleki. Tako, da je lahko zelo mala količina že zelo alergena. Pri kaki drugi zelenjavi sem mu jo dala lahko ene 5 krat pa ni bilo nič, ta šetič je bila pa reakcija. Tako, da ni nekega pravila razen tega, da če je močna alergija se res pojavi že v prvem dnevu, drugače pa lahko do 72 ur zamika in šele po večkrat zaužitem alergenu.

Kje pa se kažejo pike je pa različno. Pri našem je imel pike po obrazu od jajc, po telesu pa od mleka, krompirja. Tako, da tudi tu ni pravila in od kar sva oba na dieti ni dobil nikoli več pikic po obrazu, zelo velikokrat pa še po trebuščku, prsih, manjkrat po rokicah in nogicah od zelenjave in sadja.  Zelo alergene hrane(citrusi, oreščki, soja, arašidi, med, čokolada, paradižnik, paprika, malancana, cimet, jagode, kivi....) se pa nisva niti dotaknila. Lahko pa je alergija tudi samo bruhanje, ali krči. Naš po eni žlički polente bruha cel dan kot vidra. Tako, da pike je še najlažje opazit ampak niso vedno pri alergiji.

Glede na to, da si že kar nekaj zelenjave uvedla verjetno tudi tvoj ne bo imel težav pri živilih, tako da bodi bolj pozorna pri znani alergeni hrani.

Stran: [1]