klavdijas
|
recept za kruh: 3-4 dL vode 3 žlice olja 410g Mix C 90 g koruzne moke 30g kvasa Torej na dno dam 2 dl mleka 1.6 dl vode 1 žličko soli nato dodam 2 žlici stopljenega masla v bel kruh dodam žlico drobno zmletega koprca/zaradi arome/ 55 do 60 dag bele moke 2 in pol žlički sladkorja 1.5 dag svežega kvasa. Kvas in sladkor prideta na vrh. Vse skupaj pritisnem na .Pri tipki porjavitev dam na svetlo, ker nimamo radi pretrde skorje. Stvar okusa. Ko začne stroj delati in dela približno 10 do 15 minut, preverim, če je pobral vso moko. Pri tem tudi ugotovim, če je testo še premehko ali lahko dodam še malo moke. Vsaka moka je nekoliko drugačna. Torej korajža velja in sporočite, če vam je uspelo. /2 kg moke (pol gladke, pol ostre) ščepec soli to skupaj dobro premešamo 5 dag kvasa (lahko suhi) 1,5 dcl vroče vode 1,5 dcl mineralne vode (ali navadne, če nimaš mineralne) žlička sladkorja tudi to zmešamo skupaj Vse skupaj damo v posodo in nastavimo aparat na hitri program (za 750 g moke) Največkrat pripravim beli kruh in sicer po receptu: 2.5 dcl mleka 2.5 dcl hladne vode 1,5 čajne žličke soli 1 čajna žlička sladkorja 70 dag moke 1 vrečka suhega kvasa. Če moko mešam ( koruzna, polnozrnata, krušna ipd.) dodam še 1 jušno žlico margarine. 250 g koruzne moke 500 g bele moke 2,5 dl mleko 2.5 dl vode 1.5 žličke soli 1 žilčka sladkorja 1 suhi kvas 1 žlico margarine 4oo gr bele pšenične moke tip 500 100 gr ajdove ali pirine, koruzne,ržene moke ali ovsenih kosmičev 330 mll mleka, vode, krompirjevke ali mešanico po vašem okusu žličko soli žličko sladkorja in kocko svežega kvasa Tej mešanici lahko dodate tudi semena: bučnice, sezam, laneno seme, mak, sončnice ali praženo čebulo ali česen. Pečete na hitrem programu. Pri peki je pomembna količina tekočine. Kruh namreč rad poči, če je tekočine premalo. Včasih dodam moki poleg svežega kvasa tudi domače drože. Če jih kdo rabi in bi rad to probal jih lahko dobi. Kruh je še višji, rahlejši in njegova svežina se mu podaljša. Kar se tiče pa izgleda. Moj je tak kot na sliki. Z eno besedo čudovit. Probajte in sporočite. Pa še tole: namesto bele pšenične moke lahko uporabite tudi krušno moko tip 850. Ne pozabite pa da polnozrnate mešanice mok iz trgovin potrebujejo drugo količino moke. Jaz polnozrnati kruh delam z mešanico naštetik mok in semen. Je odličen. Kruha nismo kupili že kar nekaj mesecov in nimamo nobene potrebe. 400 dag bele pšenične moke tip 500 100 gr ajdove moke 330 mll mleka 1,6 3 jedilne žlice orehov žlićka soli žlička sladkorja kocka svežega kvasa Za arašidov kruh sem vzela belo pšenično moko in rženo. Slane arašide sem zdrobila v možnarju in jih dala tako, da niso prišli v stik s kvasom. Postopek je enak kot pri ostalih kruhih. 550g moke -360 ml mlačne-tople vode -žlička-mala merica soli -žlička-mala merica sladkorja -2 žlici-veliki merici olja -pol kocke kvasa-22,5g Najprej daš v posodo vodo in sol, nato streseš moko in naredis vdolbinico-dolinico kamor zdrobiš kvas in dodaš še sladkor in olje ob robu. Pa daš na 2 program-hitro pečenje, farbe daš na dunkel. Ko je konec programa pa poženi še program 8 za potemnitev ene 30 minut. Ma mre uspeti. Aja pa vmes nič ne odpiraj vratic, razen če želiš še kaj dodati zrnja, ko je pri mešanju signal zato. RŽENI KRUH: 1 skod. Vode * 2,5 žlici Masla * 2 1/4 skod. Bele moke * 3/4 skod. Ržene moke * 2 žlici Sladkorja * 1,5 žličke Soli * 3 žličke Suhega Kvasa Jaz ne pečem več v kruhomatu ampak smo še kruh brez gnetenja, ta je najboljši. http://kulinarika.net/recept.asp?ID=9450 Lp, Klavdija
|