Anonimen
|
Sestavine: 0,5 kg gob (najboljši so jurčki), 3 žlice olja, 1 čebula, 2 paradižnika, peteršilj, česen, poper, sol. Priprava: Očiščene gobe narežemo na lističe in jih skupaj s čebulo dušimo na olju. Dodamo na kose narezan paradižnik (gospodinje so ga včasih dodajale zato, da je bilo več omake) in česen ter dušimo. Malo zalijemo in dodamo začimbe. Sestavine za polento: 50 dag koruznega zdroba, 8 dag masti ali olja, 1l slanega kropa, sol. Priprava: Pristavimo vodo, jo osolimo in dodamo polovico maščobe. V vrelo vodo zakuhamo zdrob in na majhnem ognju neprestano mešamo pol ure. Polento zabelimo s preostalo maščobo. Sestavine: 0,5 kilograma očiščenih gob, žlica ali dve surovega masla, žlica drobno narezane čebule, 1 dl kisle smetane, dve sardeli, žlica krušnih drobtin, jajce, maščoba za pečenje in začimbe - sol, poper, muškatni orešček. Priprava: Gobe narežemo na majhne lističe in jih prelijemo s kropom. Nato jih ožamemo in drobno sesekljamo. Na maslu prepražimo narezano čebulo, vendar ne sme postati rjava, in ji dodamo gobe, ki jih na kratko podušimo. Dodamo sol, poper in muškatni orešček, kislo smetano in drobno nasekljane sardele. Maso nekoliko ohladimo, ji primešamo jajce in drobtine ter pustimo, da kratek čas počiva. Nato oblikujemo majhne štručke ali hlebčke, jih še malo potresemo z drobtinami in na maščobi dobro opeče Gobova mineštra Sestavine: 0,5 kg očiščenih gob, 1 čebula, 1 kg krompirja, 3 litri vode, žlica masti, žlica moke, 1 žlička paradižnikove mezge, sol, poper, peteršilj, lovorov list, majaron. Priprava: Narezane gobe in na kocke narezan krompir vsujemo v slano vrelo vodo. Na masti zarumenimo čebulo in z moko naredimo svetlo prežganje, ki ga vlijemo v juho. Dodamo mezgo in začimbe ter skuhamo do konca.
|