pelin
|
Pri nas smo dali oba otroka cepiti po programu....hči je vsako cepivo prenesla brez posebnosti, sine pa je ob vsakem cepljenju malo zakuhal...drugih neprijetnosti nismo opazili....Osebno sem še vedno mnenja, da je cepljenje potrebno in da je v tem veliko več pozitivnega kot negativnega....Verjamem, da pride do primerov ko cepivo komu škodi oz. pri njem povzroči neprijetne reakcije...vendar sem še vedno mnenja , da če je otrok ob cepljenju zdrav,za negativnost ni veliko možnosti. O tem sem se tudi sama pogovarjala z našo pediatrinjo, ki se ji zdijo starši, ki svojih otrok ne dajo cepiti neodgovorni do svojih in tujih otrok. Po njenem, si ti , ki odklanjajo cepljenje to lahko privoščijo le zato, ker je večina staršev še vedno osveščena v tej smeri, da otroke cepi in s tem v bistvu preprečuje, da bi se nevarne otroške nalezljive bolezni zopet razbohotile kot nekoč...Moje mnenje je, da vsak starš odloča za svojega otroka. Na vse to cepljenje v bistvu nisem polagala posebne pozornosti, pa sem v vrtcu tudi imela mamico avtističnega fantka, ki je vztrajno trdila , da je za otrokovo stanje krivo cepljenje. Ko sem se o tem pogovorila s strokovnjakinjo za avtizem, je rekla, da to ni še nikjer dokazano, da so to le domneve. Kako je cepljenje pomembno, pa sem dobro spoznala lansko leto, ko je kolegica rodila tretjega otroka. Domov je prišla ravno v času, ko so se na naši šoli pojavili primeri okužbe z oslovskim kašljem. Na to niti nismo bili posebej pozorni, saj smo se tolažili, da so vsi otroci cepljeni in da so v bistvu v nevarnosti le tisti, ki cepiva niso prejeli. Žal pa je bil med njimi tudi kolegičin novorojenček, saj tako male otročke (14 dni)še ne cepijo.Eden od ta večjih je iz šole ali vrtca pač zadevo prinesel domov in novorojenček je dobil oslovski kašelj. Takšne kalvarije ne privoščim nikomur. S kolegico sta bila en mesec na intenzivni v Ljubljani, mali, ki se je drugače rodil zdrav kot dren, je bil več kot teden dni v umetni komi in so namesto njega delali aparati, dobival je tako močna zdravila, da je imel še precej časa po tistem hudo abstinenčno krizo,napade kašlja, ob katerih je ostajal vbrez zraka in postal ves pomodrel je revček doživljal še več mesecev, imunski sistem je imel po tej hudi bolezni čisto na psu in je še kasneje pokasiral vsako malenkost, kolegica je od stresa in izgubila mleko....ma še bi lahko naštevala...skratka...jaz sem za cepljenje...
|