Anonimen -> RE: cepljenje otrok!!! (25.5.2009 9:00:45)
|
Cepljenje - absolutno DA. Naša generacija se z boleznimi, proti katerim se cepimo nikoli ni soočila in ne poznamo posledic. Naši starši so nekatere še doživeli. S cepljenjem je tako kot z vsako stvarjo. So pozitivne in negativne stvari. Žal tudi negativne in žal nastradajo otroci. Vendar pa je negativnih posledic mnogo manj kot jih te bolezni prinašajo. Včasih je na tisoče otrok umiralo zaradi davice, ogromno jih je imelo posledice zaradi otroške paralize,... Npr. oslovski kašelj je za odrasle skorajda neškodljiv, za osnovnošolske otroke je manjša neprijetnost, za dojenčke pa smrtno nevaren zaradi napenjenja žil v možganih, ki lahko počijo, povzročijo krvavitev in smrt. Moja mami je slabovidna, ker je prebolela ošpice. Pa jaz in moj brat tudi slabo vidiva, menda ker se potem taka slabovidnost prenaša naprej zaradi ne vem česa že. V Nemčiji zadnja leta število obolelih za ošpicami skokovito narašča, ker se je delež cepljenih zelo zmanjšal in je več negativnih posledic kot po cepljenju. Bi pa tu zraven napisala še nekaj stvari, ki me motijo v sedanjem sistemu cepljenja pri nas. Moti me, da se uporablja za nekatere stvari še vedno zastarela cepiva. Če obstajajo nova, varnejša potem res ne vem, zakaj se ji ne uporabi. Pozdravljam nov zakon, po katerem je cepljenje postalo izbirno, torej lahko starši cepljenje zavrnejo. Vendar je veliko premalo poudarka na ozaveščenosti, na poznavanju plusov in minusov. Dokler nimaš razčiščenih pojmov, zakaj ja ali ne, dokler zadev ne poznaš v podrobnosti, izbira poteka na čustveni in ne razumski ravni. K pravilno odločitvi staršev bi mogoče prispeval tudi drugačen odnos zdravnikov. Kot prvo se prikriva negativne posledice cepljenja (kar se mi zdi bedarija glede na to, da te bolezni same prinašajo veliko več hudega kot cepljenja) kot drugo pa je zelo prisoten aroganten odnos češ mi vemo zakaj se gre, starši ne veste in "nemate prava na glasanje". Saj so vendar starši skrbniki otrok, torej so odgovorni tudi za njihovo zdravje! Vse podatke na plano (tako dobre kot slabe), da imaš potem možnost tehtanja ter tudi osnovo, na podlagi katere se odločiš. Trenutno pa imaš dve skrajnosti, na eni strani zdravstvo, ki je absolutno za, in na drugi strani nekaj posameznikov, ki pa tudi vleče samo na svojo stran in upošteva zgolj tista dejstva, ki so povšeči njim. Ni relane slike. Kar se tiče mene in mojih otrok: pred vsakim cepljenjem me je strah, kaj če bo kakšna reakcija. Vendar se mi zdi, da vseeno ne smem gledati samo na svoje otroke temveč na širšo okolico, na celotno populacijo, ki bi jih potencialno ogrožali, če se ne bi cepili.
|
|
|
|