Jessy
|
Hvala! Ja, na nekatere sem tudi sama ponosna, sploh na ježke, ki sem jih naredila svoji hčerki, pa hkrati tudi nečaku, ki praznujeta skupaj, tako da je bilo teh ježkov kar 2x toliko, kot na sliki. Nisem slaščičarka, so mi pa torte v izziv in jih rada pečem. Rožice sem izdelala sama, vendar le na tistih dveh tortah, ki sta v obliki knjige (za krst in birmo), prej rožic nisem izdelovala, ker jih nisem znala. Rožice so izdelane iz tichino mase, ki sem jo kupila v Šk. Loki pri g. Goljatu ( Goljat ), saj pri njem dobiš mase kolikor jo hočeš in ti je ni potrebno vzeti celega zabojčka, kot to lahko kupiš v Vrhniških pekarnah. Barvala sem jo z jedilnimi barvami, ki sem jih kupila v Sparu v tubicah. Ježke sem izdelala po principu solzic. Spekla sem 3 ploščate biskvite, kot za rulado, nato pa izrezovala solzice in sicer vsako manjšo. Biskvit sem pekla iz 5 jajc, 5 žlic sladkorja in 5 žlic moke, s tem da sem ga obarvala še s kakavom, saj sem ta velikega ježa naredila čokoladnega. Vse, kar mi je ostalo okrog večjih solz, sem potem porabila za male ježke, ki sem jih delala enako, kot velikega, iz vedno manjših solz. Iz najmanjših koščkov, ki pa niso bili več za uporabo, pa sem naredila kokosove krgljice, ki pa so šle tudi za med. Krema je pri meni vedno iz smetane (Hulala) in čokolade. V 1 l smetane sem dala približno 30 dag jedilne čokolade, vse skupaj dala na ogenj in mešala, dokler se čokolada ni stopila, nato pa sem čez noč dala v hladilnik. Naslednji dan sem zmes stepla v smetano, na koncu, ko je že trda smetana, pa prilila še cca 2 dcl hladnega mleka in narahlo vmešala v smetano (s kuhalnico, na roko), da krema dobi sočnost. Ježke sem nato polila s stopljeno čokolado in oljem (razmerja se ne spomnim več, sem pa podatke pobirala po netu. Zdi se mi, da sem delala v razmerju 3:1, pa vem, da bi naslednjič dala manj olja, ker mi je bila premehka). Za bodice sem dala narezane mandeljne, ki sem jih prej olupila, nato malo popražila in iz 1 mandeljna narezala 8 bodičk. Porabila sem okrog 15 dag mandeljnov. Za smrček sem dala eno Mozzartovo krogljico, lahko tudi Bacchi čokolatin, očesa sem naredila iz tichino mase, kar ni najbolje, saj se je masa v stiku s smetano začela topiti. Naslednjič bi pod tichino maso namazala z maslom toliko, da ne bi prišlo do smetane. Za dekoracijo sem dala sveže borovnice, pa kandirane češnje. Hruške in jabolka pa sem naredila iz tichino mase, nato pa s čopičem pobarvla s temi barvami iz tube. Aja...biskvit sem pošteno namočila z mešanico vode, sladkorja in ruma. Vodo (cca 1l, lahko tudi kaj več) sem zavrela s cca 4 žlicami sladkorja. Ko se ohladi, prilijem še nekaj ruma za vonj in okus (cca 1-2 žlici). Mislim, da nisem ničesar pozabila. Idejo pa sem pobrala tu ideja
|