|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   pomoč-obupana?
4.12.2006 15:08:52   
katja34
Rodila sem pred 5 dnevi v 37.tednu.Otrok prvih 24 ur ni sesal in je samo spal (rumenica). Tudi 3.dan je prespal in so ji na brizgo samo dali glukozo za dehidracijo, češ da prva 2 dni ni panike, če ne doji. Sedaj sva doma, nimam mleka.Nabrizgam si ga s črpalko prbl.30 ml na vsake 3 ure (če uspem), otrok pa naj bi pojedel vsaj 60-70, zato sem začela dodajati aptamil. Otrok ne zna dobro sesati,je len oz.zelo zaspan, saj jo je nemogoče prebuditi.Prespala bi tudi po 8ur brez hranjenja,zato jo hranimo na silo.Zelo je slabotna( bulirubin 250)in zaspana.
Črpam si mleko,grejem prsi z greln.blaznicami, pijem 3-4l čaja za dojenje....Pri meni nekajkrat potege potem pa takoj zaspi nazaj. Pije z nastavkom,čeprav so moje bradavice ok,le baje ona(rekli v porodnišnici),nekam nazaj obrača jeziček,zato je nastavek boljši...
Kaj naj storim,da pridem do zadostne količine mleka,neizmerno si jo želim dojiti....?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: pomoč-obupana?
4.12.2006 15:24:52   
Mojca P.
Zanimivo, da so vaju odpustili kljub tako visoki stopnji bilirubina. Jaka jo je dobil, ko sva bila doma (zaradi dojenja) in bi naju pri nizji stopnji, kot jo ima tvoja kmalu dali v bolnico...pri prvem (ki je imel zlatenico vze  bolnici) pa vem, da so ob odpustu (pa je bil pod lucko in z lopatko) rekli, da morava nazaj noter, ce se ne bo sam zbujal za hranjene ali spal vec kot 4 ure skupaj (cez dan)...najbrz imata pa tako in tako kontrolo kar kmalu, pa tam vse obrazlozi.

Glede dojenja pa bi morala bit jzena, da ti prve dva dni v bolnici niso ponudili moznost crpanja..pa cetudi mala ne bi tistega pojedla, bi vsaj tebi mleko nastajalo!!...no za vecjo kolicino mleka  priporocajo sezamov caj n(pobrskaj v iskalniku), jaz ti pa lahko le priporocam, da si poskusi crpat cim pogosteje, cetudi stece le malo mleka...saj ves, vec povprasevanja, vec ponudbe.  Pristavi  jo tudi vsakic preden ji das adaptirano mleko...v glavnem cimveckrat. Na flaski imej cuc st.1 oz tistega z najmanjso luknjico, da se bo morala tudi tu trudit, kot pri tebi in vlect...drugace se bo pri tebi prej navelicala in obupala.

Tolko...zelim vama sreco!

(odgovor članu katja34)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: pomoč-obupana?
4.12.2006 15:45:14   
coolbabe
Naša malecka je imela isti problem samo da smo imeli malo manj bilirubina (190) baje lih mejno da ni šla pod lučko zato me čudi da tvoja ni pod lučko.
No v glavnem, ista težava da smo jo morali silit jest ker bi drugače samo spala, patronažna nam je vago pustila  da smo se za vsako dojenje tehtali. Vse skupaj je zgledalo takole:
dojenje pri meni (par potegov in spanje) po 15 min ni imelo več smisla, potem 60ml Aptamila in potem še moje črpanje za naslednji obrok (30-40ml). Ponovi vajo čez 1 uro ker je vse skupaj trajalo dve uri tako da sem se prva dva tedna samo s tem ukvarjala (hvalabogu za očetovski dopust!) Šli smo na ponovno merjenje bilirubina in je bilo isto 190.
No potem pa je šlo na bolje. Baje je težava tudi v tem ker če ne poje dosti se tudi bilirubin ne izloči z blatom oz urinom in se potem znova absorbira, tako da v tem primeru kar Aptamil dodajajkar ti zmanjka mleka in istočasno črpaj.
Po treh tednih vztrajnega črpanja smo zmanjšali Aptamil samo na en večerni obrok ostalo se je uspela podojit. Kakor je rekla patronažna:"Najslabša varianta neješčega zaspanega dojenčka ampak se da če si vztrajen." Zadnji obrok smo potem kar obdržali zaradi mojega boljšega občutka, ampak ga sedaj tudi spustimo, tako da je pri petih mesecih izključno dojena.

Zadeva se je uredila po treh tednih tako da bodi vztrajna s črpanjem vsaj do dopolnjenega enega meseca, če si res želiš dojit in ti ne bo žal.



(odgovor članu katja34)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: pomoč-obupana?
4.12.2006 15:47:02   
vanč
Jst sem rodila v 38 t. in je tudi 2 dni prespal brez hrane. Sicer nismo imeli zlatenice pa vseeno je bil lenušček.
Doma je tudi samo spal tudi po 6-7 ur. Z dojke ni hotel piti oziroma je dvakrat povlekel in zaspal.
Patronažna je drugi dan po prihodu iz porodnišnice zagnala tako paniko, da me je spravila v jok. Izkušene mamice so pa rekle naj nikar ne paničarim in naj bom vztrajna, ker bo iz dneva v dan dobival na moči in bo vsak dan dlje sesal. Ta čas sem tudi jaz črpala in sem načrpala 30-40 ml na obrok. Za peti dan po porodu je to čisto dovolj. Čez 1 teden ga bo že več, boš videla.(ko je bil naš star 4 tedne sem načrpala že 120ml) Če si nesigurna mu parkrat na dan dodaj. Priporočam pa, da ga vseeno čimveč pristavljaš na dojke.


_____________________________

vanč

(odgovor članu Mojca P.)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: pomoč-obupana?
4.12.2006 15:59:16   
piščanc
če si komaj 5 dan po porodu, je 30 ml na 3 ure zelo veliko mleka, zato ne obupaj, dobro ti gre.

dojenčica je res zaspana zaradi zlatenice, veliko naj bo na svetlobi (da se bilirubin razgradi), je pa naj kolikor ji paše. mogoče imaš pretrde prsi in premalo izbočene bradavice in še ne more zagrabiti (še posebej če je zaspana) se pa to kmalu popravi. meni so se na začetku najbolj obnesli nastavki za dojenje, ker ni mogla zagrabiti bradavice in pa Oxitocin spray, ker je sprostil mlečne poti. veliko pij in počivaj, ter živce čimbolj sprosti.

dojenček po porodu veliko spi, zlateničen ali ne. tudi obdobja spanja se po izhodu iz porodnišnice podaljšajo (in kmalu spet skrajšajo). moja prva punčara je bila enaka, veliko sem se presekirala zaradi vsega tega, ampak kasneje sem videla da za brezveze. moj nasvet je, da prisluhneš otroku, jesti seveda mora, ampak ne bit preveč panična, ne je buditi, če spi, ker itak ne bo jedla, če ni lačna. tudi če poje samo 20 ml, samo da je. če te je res strah zaradi dehidracije lahko po dojenju (ko noče več sesati) dodaš brez skrbi aptamil (če ga spije več kot 20 ml je bila lačna) in si preostanek mleka iztisneš (pa čeprav je samo 5 ml, to spodbuja večjo količino mleka). to sploh ne pomeni, da je dojenja konec. samo vsakič jo najprej podoji in potem dodaj aptamil, da te ne skrbi, ker je zlatenična. ko bosta našli svoj ritem in te ne bo več strah, zaradi napredovanja v teži, bo tudi dojenje steklo

lahko pa jo pred in po podoju stehtaš, da vidiš točno koliko je spila. ti pa tega ne priporočam, ker je samo živčna vojna, čimprej zaupaj sebi in malčici

sem bila pa na istem kot ti pred šestimi leti, če te še kaj zanima mirno vprašaj na z.s., da ne gledam skoz te teme user posted image

_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu katja34)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: pomoč-obupana?
4.12.2006 16:06:22   
_andreja_
imela isti problem... samo najudva so zadržali še en dan notri in sva šla domou 6 dan.. in imel je nekaj več kot 240 bilirubina to vem. koliko pa ne. Obsevali ga niso, za zlatenico je pa nujno da veliko pije vsaj meni so tako rekli, ker je bil moj ravno tako zaspanček sem ga na začetku zbujala na 2 uri  ampak zbudila z previjanjem in nato podojila... no vlekel je pa (hvala bogu) in s tem mi je tudi mleko nastajalo, ti pa obvezno glej da bo imel pleničke dolvolj pogosto in dovolj količinsko polulane, mogoče celo pokakane.... (kar bi jih moral imeti glede na to da ga hraniš z adaptiranim mlekom). Vrednost ti pa apsolutno nesme naraščati...

Kakorkoli midva sva šla domou 30.10 in sva imela kontrolo 2.11 in je bila njegova vrednost 213 se mi zdi, in potem nič več kontrole, drugače pa sem prosila da so naju spustili domou, ker če nebi naju nebi.

Hvala bogu se je pri nama vse uredilo, in se je prvi mesec zredil za 2kg user posted image user posted image .

Upam, da bo pri vama tudi vse v najlepšem redu... in veliko sreče.

Če se ti bo pa zdelo da te ne obravnavajo  dovolj zrelo pa pokliči v kakšno drugo porodnišnico ali pa kakšnega pediatra in mu povej!!

Glej da bo otroček dobival dovolj tekočine in vse bo o.k.user posted image

_____________________________

Kadar človek stori dobro delo, ne da bi mu bilo treba, se Bog ozre navzdol in pravi: ŽE SAMO ZA TA TRENUTEK JE BILO VREDNO USTVARITI SVET.

(odgovor članu vanč)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: pomoč-obupana?
4.12.2006 21:30:14   
bskrle
Najprej prosi za kontrolo bilirubina v ZD, imej otroka na dnevni svetlobi - je sedaj, ko jo je samo  8 ur na dan -  čeprav je težko izvedljivo.
Tudi mene čudi,da so te kot prvorodko spustili s tako rumenico domov.
Mleko si naprej iztiskaj, bodi vzrajna, nekatere mamice potrebujejo cel mesec dan pridejo v rutino z dojenjem.
Tehtaj otroka, da boš dobila občutek ali je napredoval.
KAR POGUMNNO!

(odgovor članu _andreja_)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: pomoč-obupana?
4.12.2006 21:39:57   
rainbow
najprej čestitke ob rojstvu male pupikeuser posted image user posted image

božica mala, je čisto razumljivo, da je tako zaspančkana; zdaj mislim, da morata vadit sesat, tako da si jo čimvečkrat pristavljaj, in ne meri količine svojega mleka po tem, kar izčrpaš; umetno mleko ji lahko dajaš na kapalko/šprico ali po žlički!!! ker po flaški zagotovo fajn teče, sesat je pa malo bolj naporno.
Res čudno, da niso v porodnišnici spodbujali črpanja, če se nista mogli dojit; mislim, kake dojenju prijazne bilnice so to, groza.

Vendar mislim, da ničesar ne zamujata, mala je še zaspanček, ti jo pridno pristavljaj, tudi zelo pogosto, ko je budna, da se proizvodnja mleka spodbuja; morda si tudi kaj izčrpaš, vendar se s tem ne obremenjuj, ne bo dobro; saj ko bo mala prišla k sebi, bo začela vedno bolj učinkovito sesat! Mislim, pa da boš potrebovala veliko potrpljenja, saj je še zelo micena in vaju je predčasno prišla razveselit in vaju imet rada!!

pa uspešnouser posted image

_____________________________

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: pomoč-obupana?
4.12.2006 21:40:53   
rainbow
Aja, pa poskusi tudi brez nastavka. Pravilno ji daj dojko v usta, da bo njen jezik vedno spodaj.

_____________________________

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

(odgovor članu rainbow)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: pomoč-obupana?
4.12.2006 21:58:53   
Anonimen
Čimvečkrat jo pristavi k prsim.
Žgečkaj jo po podplatih, pa po bradici.
Preden jo začneš dojiti, jo previj, da se bo zbudila.

Predvsem pa se ne sekiraj in ne meri količine popitega mleka. Predvidevam, da je dojenčica med manjšimi, ker se je rodila zgodaj. V nobenem primeru ne more naenkrat pojesti toliko kot poje "povprečno" velik dojenček. Ima še majhen želodček, ki mora še zrasti, da bi lahko dobil količino hrane po nekih normativih.

Raje poglej dojenčico. Kakšna se ti zdi? Zdrava? Zadovoljna? Če je tako, se ne obremenjuj z grami in mililitri. Ti so samo pripomoček za zdravnike, da hitreje opravljajo svoje delo.

Ti si s svojim otročkom vsak dan in boš videla, kako napreduje. In dokler napreduje, pozabi na številke. Raje uživaj v dojenčku.

Sproščena in zadovoljna boš tudi njemu lepše dišala in še raje se bo stisnil in jedel pri tebi user posted image .

(odgovor članu katja34)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: pomoč-obupana?
5.12.2006 12:23:38   
TONČI.
Glede hranjenja imela enak problem. Še tretji dan ni ne vem kako hotel jesti. Tud glukoze mu niso hoteli dati. (kao, bi se navadu na glukozo in ne na mleko). Ko sva bila doma sem ga res vsakič ko je zajokal dala na dojko. Da bi ja vlečt začel. Babca je potem videla problem v bradici, da je kot preveč zunaj in zato ne zna. Svetovala mi je dudo. Potem se je pa vse spremenilo. Začel je jesti, pa čeprav samo 5 min. Ampak v teh min naj bi tako intenzivni vlekel, da se je nahranil. Glede dodajanja, ti ga pa odsvetujem. Ker potem sploh ne bo mleka. Čim večkrat na prsi in duda. To je bilo pri nas odrešitev.

(odgovor članu katja34)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: pomoč-obupana?
5.12.2006 15:50:38   
SelmaC
Tudi jaz sem rodila v 37. tednu in situacija je bila zelo podobna. Meni je dojenje steklo. Sem se pa močno trudila cel 1. mesec. Situacija je bila takšna: zbujali smo ga vsaki 2 uri podnevi in ponoči. In to tako, da smo ga dvignili iz posteljce, ga previli, sem ga podojila z nastavkom (tudi ni znal vleč), pazila, da ne zaspi zraven in pol je takoj dobil flašo z mojim izčrpanim mlekom jaz pa si takoj zatem izčrpala mleko iz obeh dojk (doza za čez 2 uri). 30 ml. sploh ni malo za 5. dan. Po 1 mesecu je vedno več spil pri meni in manj s flaše, pa še po 1 mesecu sem včasih odstranila nastavek in potem sem kar ukinila nastavke in flašo. Če si res želiš in so predispozicije za mleko ti bo uspelo! Samo res, črpaj si po vsakem podoju, videla boš vsak teden bo mleka več, še preveč .... In fajn je da ti kdo pomaga pri stvari. Vem kako se počutiš.
Srečno user posted image

(odgovor članu TONČI.)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   [Brisano sporočilo]
5.12.2006 18:13:25   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu SelmaC)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: pomoč-obupana?
5.12.2006 18:33:24   
ali***
Čim pogosteje pristavljaj user posted image  k dojki!
Probaj dobiti pri zdravniku recept za Spray za v nos (meni je zelo pomagal)

Pusti vago! Štej raje polulane planice ( 6 plenic na dan)

Malo pokukaj v knjigo Dojenje in materinstvo iz srca user posted image (Ksenija Šoster Olmer?) Je ena moja znanka za knjigo rekla da je biblija za dojenje!!

Predvsem pa zaupaj sebi!!! Vem da je to lahko reči kot naredit sploh pri enem tako majhnem user posted image  !!!!

Držim pesti!!!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: pomoč-obupana?
5.12.2006 18:51:10   
katja34
NO, minil je dan. Deklica še vedno spi,a se vmes zbudi za kake 5-10 minut( 2-3x na dan), zgleda bolj živahna.Tudi lula in kaka dosti.Sesa že pri meni z nastavkom, vendar kmalu obupa,saj ne priteče. Jaz sem si cel dan grela dojki z gelom,kot naročila patronažna, popila 4 l čaja za dojenje, jem, črpam na 3 ure, pa mi je v celem dnevu uspelo načrpati 50 ml!!!! (to še za 1x ni dovolj),dojki sta popolnoma mehki in na otip prazni....
kaj mi sploh še preostane kot aptamil....
to je moje 3 dete,prej sem dojila vsaj 3 mesece a sem po sili razmer(šola),opustila....sedaj pa pravi patronažna, da bi takrat morala jesti neke tablete,ko sem prenehala z dojenjem...a to je bilo15 in 13 let nazaj, nobenih zdravil ali nasvetov v tej smeri...
baje da imam mlečne žleze nekje potisnene zadaj, zato,ker sem takrat na silo prenehala z dojenjem(otroku smo dali flaško ko sem bila v šoli,potem pa je zmeraj manj sesal pri meni in s tem mi je kmalu usahnilo)
se da še kaj storit??????
user posted image user posted image

(odgovor članu katja34)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: pomoč-obupana?
5.12.2006 19:50:30   
Anonimen
Katja, dojenček se običajno naje v prvih petih minutah, vse kar je več, pomeni bolj ali manj crkljanje.

Normalno je, da se ti dojki zdita prazni. Ko se uskladita ponudba in povpraševanju po mleku, dojki nista nikoli "nabiti", če dojenček je v svojem časovnem ritmu.

Če dojenčica napolni pleničke pet do šestkrat na dan, je to v redu.

Samo v informacijo-če je bosta s patronažno tehtali, je minimalna teža, ki naj bi jo toliko star dojenček pridobil po nekaterih standardih 450, po drugih pa 620 g na mesec. Da ne boš mislila, da se mora zrediti vsaj za kilo, kot se rade hvalimo mamice ješčih otrok. Sploh če je dojenčica med bolj majhnimi.

(odgovor članu katja34)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: pomoč-obupana?
5.12.2006 21:47:48   
rainbow
katja, si poskusila dojit brez nastavkov? zdiš se mi kar malo panična, pa upam, da ni tako; zato te še spodbudim, da je, vsaj po moje, še čas, da se vajino dojenje dobro izteče, ker si to očitno zelo želiš.

ok, ne vem, kako bi naj dogodki izpred 13-tih let vplivali na stanje tvojih žlezuser posted image

kakorkoli, mislim, da delaš v redu, čim več pristavljaj dojenčico, Mič ti je lepo povedala, poskusi morda brez nastavkov, zelo je pomemben vajih telesni stik in psihični, zato je še toliko bolj pomembno, da poskušaš biti sproščena, da se ne obremenjuješ preveč zaradi dojenja, kar je zagotovo težko (že če se sebe spomnim pri svoji prvi hčeri);
ko bo bebica postajala bolj aktivna in bo aktivneje tudi sesala, se bo začela rediti, do takrat pa vsaj da se minimalno redi; spomnim se, da je meni, ko sem prvič rodila brez blage veze o dojenju in posledično sva pristali na flaši, pediatrinja v bolnici svetovala, naj se obe spravima v posteljo in se dojiva, in to naj bo najina preokupacija; takrat je nisem razumela in nama itak potem ni uspelo; ampak morda ni napačen nasvet; v drugo sem si zadala dojenje kot glavno prioriteto in mi je uspelouser posted image

ampak brez prevelike panike.

pa poročaj, kako vama greuser posted image

_____________________________

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
Kako se živi brez mame? Težko. A nekateri ...
Kako živeti brez srca, pod katerim ste dihali in rasli, preden je svet postal nepredvidljiv.




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?