Vanček*
|
če katera želi v vordu naj mi javi mail na zs in ji pošljem....dober tek SOLATE KAZALO 1. Stročji fižol z dišavnicami 4 2. Kumarična solata z jogurtom 4 3. Ješprenj z zelenjavo v solati 4 4. Piščančja solata z inčuni 5 5. Cvetača z redkvicami in drobnjakom 5 6. Makaronova solata z gorgonzolo 5 7. Kuskusova solata z zelenjavo 6 8. Fižolova solata z mlado čebulico 6 9. Beluši v solati po špansko 6 10. Zelena solata s parmezanom 7 11. Kuhan por v solati z meto 7 12. Solata z grenivkami in mocarelo 7 13. Spomladanska krompirjeva solata 8 14. Solata s pomarančami in z olivami 8 15. Pisana solata s šampinjoni 8 16. Solata z jajci in slanino 9 17. Bela zelenjavna plošča s česnom 9 18. Motovilec s pomarančo in medom 9 19. Zeljna solata s kumaro in jogurtom 10 20. Motovilec s pomarančo in medom 10 21. Stebelna zelena s parmezanom 10 22. Solata s hrenovkami in jabolki 11 23. Rdeče zelje z rdečimi pomarančami 11 24. Solata s hruškami in šampinjoni 11 25. Radič s piščancem in pomarančo 12 26. Rdeča pesa z narezanimi jabolki 12 27. Cvetačina solata z jajci in čebulo 12 28. Fižolova solata z bučnim oljem 13 29. Solata z avokadom in agrumi 13 30. Solata z rdečim zeljem in s feto 13 31. Solata z orehi, sirom in sadjem 14 32. Kitajsko zelje s sadjem in z jogurtom 14 33. Korenčkova solata z jabolki 14 34. Radič s tunino in mocarelo 15 35. Zeljna solata z ananasom 15 36. Solata s sadjem in gorgonzolo 15 37. Koromačeva solata s pomarančami 16 38. Cvetačina solata po neapeljsko 16 39. Čičerka s šampinjoni v solati 16 40. Radič z jabolčno polivko 17 41. Zelje s papriko in paradižnikom 17 42. Solata s kumarami in korenjem 17 43. Pečena paprika v solati 18 44. Koromač v solati iz mocarele in salame 18 45. Govedina iz juhe v solati 18 46. Radič s fižolom in kislo smetano 19 47. Motovilec z datlji in ementalcem 19 48. Pisana zeljna solata z majonezo 19 49. Korenčkova solata s pomarančami 20 50. Pikantna fižolova solata 20 51. Por s feto in jogurtom 20 52. Krompirjeva solata z lososom 21 53. Gomoljasta zelena s kislo smetano 21 54. Solata s puranom in agrumi 21 55. Provansalska porova solata 22 56. Kislo zelje s papriko 22 57. Solata s piščancem in grozdjem 22 58. Solata s sirom in sadjem 23 59. Račje prsi v solati z lečo 23 60. Zelena z jabolki in ananasom 23 61. Mešana solata s fižolom 24 62. Jesenska solata iz gomoljnic 24 63. Fižolova solata s hrenovkami 24 64. Solata z bučo 25 65. Solata iz jabolk in vitlofa 25 66. Motovilec s tunino in krompirjem 25 67. Motovilec z gobami in slanino 26 68. Solata s puranom, jajci in sirom 26 69. Stročji fižol v solati 26 70. Slastna grška solata 27 71. Kuskus s kumarami in paradižnikom 27 72. Solata iz rukole in avokada 27 73. Zeljna solata z rdečo papriko 28 74. Hitra solata z rženim kruhom 28 75. Jajčevci v marinadi 28 77. Riževa solata 29 78. Solata s testeninami in tuno 30 80. Francoska solata 30 81. Francoska krompirjeva solata 31 85. Ješprenjeva solata 33 87. Fini solatni prelivi 33 89. Jesenska solata 34 90. Korenčkova solata 34 91. Kumarična solata z jogurtom 35 93. Mehiška solata 36 95. Krompirjeva solata z endivijo 36 97. Mešana solata 38 98. Paradižnik in bučke v jogurtovi solati 38 100. Pepelnična solata 39 101. Ruska solata 39 102. Piščančja solata z jogurtom 40 103. Poletna solata 40 104. Rajska solata 40 105. Regrat s slanino na moj način 41 106. Riž v solati 41 107. Solata iz kisle repe 41 108. Sadna solata s sirom 42 109. Solata iz kislega zelja 42 110. Solata z govedino 42 114. Špinačna solata 44 116. Vloženo korenje 45 117. Tunina v solati 45 118. Zlata solata 45 Stročji fižol z dišavnicami Stročjemu fižolu porežemo konce in ga skuhamo Sestavine: 60 dag stročjega fižola, 30 dag paradižnika, 2 stroka česna, 3 žlice balzamičnega kisa, 20 dag sira brie, po nekaj vejic krebuljice, peteršilja, bazilike in koriandra, sol, poper. Stročjemu fižolu porežemo konce in ga skuhamo. Paradižnik nasekljamo. Na malo olja popražimo stisnjen česen in paradižnik, dodamo balzamični kis ter začinimo s soljo in poprom. Pražimo dobrih pet minut. Odstavimo in ohladimo. Peteršilj, krebuljico, baziliko in koriander drobno nasekljamo in zmešamo z nekaj žlicami olivnega olja. Odcejen stročji fižol zmešamo s paradižnikom in zeliščno polivko. Potresemo s na kocke narezanim brijem ter postrežemo. 1. Kumarična solata z jogurtom Jogurt lahko zamenjamo s kislim mlekom ali kefirjem Sestavine: 80 dag kumar, 3 dl jogurta, 2 žlici kisle smetane, 1 limona, pol šopka kopra, sol, poper. Kumare operemo, po želji olupimo in jih narežemo na tenka kolesca. Limono ožamemo. Jogurt, kislo smetano in limonin sok razžvrkljamo ter začinimo s soljo, sveže mletim poprom in z nasekljanim koprom. Prelijemo kumare, zmešamo in postrežemo. Po želji vmešamo stisnjen česen, drobnjak ... Jogurt lahko zamenjamo s kislim mlekom ali kefirjem. 2. Ješprenj z zelenjavo v solati Ohlajeni ješprenj zmešamo z narezanimi bučkami, korenjem in čebulicami Sestavine: 20 dag ješrenja, 6 drobnih bučk, 2 mladi čebulici, 6 drobnih korenčkov, peteršilja, bazilika, olivno olje, limona, sol, poper. Ješprenj namočimo čez noč in ga naseldnji dan skuhamo. Bučke olupimo in jih nekaj minut blanširamo. Korenje ostrgamo in narežemo na kolesca, mlado čebulico ravno tako narežemo na kolesca. Nekoliko ohlajeni ješprenj zmešamo z narezanimi bučkami, korenjem in čebulicami. Prelijemo z limoninim sokom, pokapamo z oljem, solimo in 3. Piščančja solata z inčuni In zeliščno-majonezni preliv Sestavine: 40 dag piščančjega fileja, 40 dag drobnega paradižnika, 20 dag mešane zelene solate, dl solatne majoneze, 10 v olju vloženih inčunovih filejev, žlica kaper, olivno olje, rožmarin, sol. Meso oplaknemo, natremo s soljo in rožmarinom ter z obeh strani dobro opečemo na malo olja. Ko se ohladi, ga tanko narežemo. Solato očistimo, paradižnike prerežemo. Majonezo zmešamo z odcejenimi in nasekljanimi inčunovimi fileji in nasekljanimi kaprami. Trakove piščančjih filejev, paradižnik in solato prelijemo z majonezo in zmešamo. Takoj postrežemo. 4. Cvetača z redkvicami in drobnjakom Solati dodamo še gorčico in kapre Sestavine: 1 cvetača (približno 1 kg), 2 šopka redkvic, 1 šopek drobnjaka, 1 žlica kaper, pol limone, 2 žlici gorčice, 3 žlice olja, sol, poper. Cvetačo očistimo, razdelimo na cvetove in skuhamo. Redkvice očistimo in narežemo na lističe. Drobnjak nasekljamo. Limono ožamemo in zmešamo z gorčico, soljo, poprom, drobnjakom in nasekljanimi kaprami. Prelijemo cvetačo in redkvice, zmešamo in takoj postrežemo. 5. Makaronova solata z gorgonzolo Nasekljano gorgonzolo zmešamo s kislo smetano in kisom Sestavine: 30 dag kratkih testenin, 15 dag rdečega radiča, 10 dag rukole, 5 dag suhih paradižnikov vloženih v olju, šopek mladih čebulic, 10 dag gorgonzole, 1 dl kisle smetane, 4 žlice vinskega kisa, sol, poper. Testenine skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane prelijemo z mrzlo vodo in jih odcedimo. Radič in rukolo očistimo, operemo. Paradižnike odcedimo in narežemo, mlade čebulice narežemo na kolesca. Vse zmešamo s testeninami. Gorgonzolo nasekljamo in zmešamo s kislo smetano in kisom. Prelijemo testenine, solimo, popramo in najmanj za eno uro postavimo v hladilnik. 6. Kuskusova solata z zelenjavo Začinimo z olivnim oljem in limono Sestavine: 25 dag kuskusa, 5 mladih čebulic, 20 dag paradižnika češnjevca, rdeča paprika, 20 dag stebelne zelene, šopek mete, pol šopka peteršilja, olivno olje, limona, poper, sol. Kuskus pripravimo po navodilih na embalaži. Čebulice očistimo in narežemo na kolesca. Papriko narežemo na trakove, paradižnike prerežemo, stebelno zeleno narežemo na koščke. Zelenjavo zmešamo z ohlajenim kuskusom. Dodamo nasekljan peteršilj in meto ter začinimo z oljem, limoninim sokom, s soljo in poprom. Takoj postrežemo. 7. Fižolova solata z mlado čebulico Potresemo z očiščeno rukolo in s čemažem Sestavine: 15 dag suhega fižola, 20 dag paradižnika češnjevca, 5 dag čemaža, 5 dag rukole, 4 mlade čebulice, 1 strok česna, kis, balzamični kis, olivno olje, sol, poper. Fižol namočimo čez noč in ga naslednji dan skuhamo. Mlado čebulico narežemo na kolesca. Odcejen fižol zmešamo s paradižnikom in z mlado čebulico. Kis, balzamični kis in olje zmešamo s stisnjenim česnom ter začinimo s soljo in poprom. Prelijemo solato in zmešamo. Potresemo z očiščeno rukolo in čemažem ter postrežemo. 8. Beluši v solati po špansko Po želji začini s poprom Sestavine: 60 dag belih belušev, sladkor, žlica masla, kis, olje, 2 jajci, pol šopka peteršilja, 20 dag paradižnika češnjevca, sol, poper. Jajci trdo skuhamo. Beluše očistimo in jih skuhamo v vodi, ki smo ji dodali žličko soli in pol žličke sladkorja. Beluše odcedimo in prerežemo na pol. Nekaj žlic olja in kisa zmešamo in prelijemo še tople beluše. Jajci olupimo in drobno nasekljamo. Peteršilj nasekljamo, paradižnike narežemo na četrtine. Beluše potresemo s trdo kuhanimi jajci, paradižnikom in peteršiljem. Po okusu začinimo s soljo in poprom ter postrežemo 9. Zelena solata s parmezanom Poleg solate postrežemo kruh Sestavine: 25 dag mešane zelene solate, 5 žlic olivnega olja, šopek drobnjaka, 15 dag paradižnika češnjevca, 5 dag parmezana v kosu, 2 žlici balzamičnega kisa, žlička gorčice, sol. Parmezan narežemo na zelo tanke rezine. Solato očistimo, operemo in osušimo. Stisnjen česen, balzamični kis, olje, gorčico, sol in poper razžvrkljamo. Solato prelijemo s polivko. Dodamo na četrtine narezane paradižnike in parmezan. Zmešamo in potresemo z nasekljanim drobnjakom. Postrežemo s svežim kruhom 10. Kuhan por v solati z meto Uporabimo že letošnji por Sestavine: 80 dag mladega pora, 6 žlic olivnega olja, 3 žlice kisa, nekaj vejic sveže mete, sol, poper. Pore dobro očistimo in operemo, nato pa jih kar cele nekaj minut kuhamo v osoljenem kropu. Dobro jih odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Medtem oplaknemo in osušimo meto ter jo drobno nasekljamo. Zmešamo jo z olivnim oljem in kisom. Polivko začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter prelijemo por. Z enako polivko lahko prelijemo npr. tudi mlade čebulice ali drugo mlado zelenjavo 11. Solata z grenivkami in mocarelo Potresemo z nasekljanim drobnjakom Sestavine: 20 dag stebelne zelene, 4 rdeče grenivke, 1 rdeča paprika, 20 dag mešane zelene solate in radiča 25 dag mocarele, 1 šopek drobnjaka, olje, balzamični kis, sol, poper. Grenivke olupimo, razdelimo na krhlje in poskušamo odstraniti čim več bele kožice. Nato krhlje grenivk prerežemo na pol. Stebelno zeleno, papriko, solato in radič očistimo, operemo in narežemo. Mocarelo narežemo na kocke. Razžvrkljamo pet žlic olja in tri žlice balzamičnega kisa ter prelijemo narezane sestavine. Solimo, popramo in zmešamo. Potresemo z nasekljanim drobnjakom in postrežemo. 12. Spomladanska krompirjeva solata Privoščimo si prve beluše Sestavine: 6 krompirjev, približno 20 zelenih belušev, 1 šopek redkvic, 2 zeleni kolerabici, 2 trdo kuhani jajci, 1 limona, olivno olje, sol, poper. Krompir operemo in skuhamo v lupinah. Ohlajenega olupimo in narežemo. Pokapamo ga z malo olja. Beluše očistimo, trše dele ostrgamo. Skuhamo jih v osoljeni vodi. Odcejene narežemo na nekaj centimetrov dolge koščke. Redkvice narežemo, kolerabico olupimo in narežemo. Krompir, beluše, redkvice in kolerabico zmešamo. Dodamo jajca, ki smo jih pretlačili z vilicami. Limonin sok, olje, sol in poper razžvrkljamo ter pokapamo solato. Zmešamo in takoj postrežemo. 13. Solata s pomarančami in z olivami S pomaranč odstranite čim več bele kožice Sestavine: 3 pomaranče, 20 dag mešane zelene solate, 12 dag solate, 20 dag stebelne zelene, limona, origano, olivno olje, sol, poper. Solato očistimo in operemo. Stebelno zeleno operemo in narežemo na koščke. Limono ožamemo, pomaranče olupimo in razdelimo na krhlje, ki jim poskušamo odstraniti čim več bele kožice. Limonin sok zmešamo z nekaj žlicami olja, soljo, poprom in četrt žličke origana. Prelijemo solato in zmešamo. Dodamo stebelno zeleno, olive in krhlje pomaranč ter takoj postrežemo. 14. Pisana solata s šampinjoni Dodamo lahko še drugo zelenjavo Sestavine: 1 glavica radiča, 15 dag motovilca, 30 dag stebelne zelene, 20 dag šampinjonov, 1 žlička medu, 1 žlička gorčice, 3 žlice balzamičnega kisa, 6 žlic olivnega olja, sol, poper. Radič in motovilec očistimo in operemo, radič narežemo. Zeleno in šampinjone očistimo in tanko narežemo. Med, balzamični kis, gorčico in olje zmešamo ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Radič, motovilec, zeleno in šampinjone zmešamo in prelijemo s polivko. Še enkrat zmešamo in takoj postrežemo. Po želji solati dodamo še drugo zelenjavo ali sadje (korenje, jabolka, pomaranče ...). 15. Solata z jajci in slanino Na koncu solato obložimo z jajci in postrežemo Sestavine: 4 jajca, 25 dag mešane solate, 10 dag tenko narezane slanine, 4 rezine kruha, olivno olje, neškropljena limona, sol, poper. Solato očistimo, operemo in osušimo. Jajca trdo skuhamo. Prelijemo jih z mrzlo vodo, olupimo in narežemo na četrtine. Kruh narežemo na kocke, ki jih popražimo na malo olivnega olja. Nato v oplasteni ponvi popražimo tudi rezine pancete. Nekaj žlic olja, sok pomaranče, malo nastrgane pomarančne lupinice, sol in poper razžvrkljamo ter prelijemo solato. Zmešamo in potresemo s panceto in kruhovimi kockami. Obložimo z jajci in postrežemo. 16. Bela zelenjavna plošča s česnom Stroke česna olupimo in drobno nasekljamo ali stisnemo Kuharski nasveti, 24. februar 2006 07:17 RTV SLO Sestavine: 2 gomolja koromača, 2 glavici belgijskega radiča, četrt glave zelja, šopek belih redkvic, 4 mlade čebulice, 2 dl solatne majoneze, žlica kisle smetane, 6 strokov česna, sol, poper. Zelenjavo očistimo in narežemo na večje koščke. Stroke česna olupimo in drobno nasekljamo ali stisnemo. Majonezo zmešamo s kislo smetano in česnom ter začinimo s soljo in poprom. Zelenjavo pomakamo v česnovo majonezo. Po želji pomaki dodamo nasekljana zelišča (drobnjak, peteršilj, koper). 17. Motovilec s pomarančo in medom Pomarančam moramo odstraniti vso belo kožico Sestavine: 25 dag motovilca, 3 pomaranče, rdeči vinski kis, olivno olje, žlička medu, žlička gorčice, 6 žlic omarančnega soka, poper, 3 dag parmezana. Parmezan narežemo na zelo tanke rezine. Motovilec očistimo, operemo in osušimo. Pomaranče olupimo in razdelimo na krhlje, ki jim odstranimo vso belo kožico. Dve žlici kisa, 3 žlice olivnega olja, med, gorčico in sveže stisnjen pomarančni sok razžvrkljamo ter prelijemo motovilec in pomaranče. Zmešamo in potresemo z rezinami parmezana. Po želji v solato dodamo na trakove narezano panceto ali pršut. 18. Zeljna solata s kumaro in jogurtom Jogurt zmešamo s čebulo, česnom in kumaro Sestavine: 50 dag zelja, dl zelenjavne jušne osnove, 2 čebuli, 3 žlice belega vinskega kisa, 5 žlic olja, 2 stroka česna, kumara (približno 20 dag), 3 dl navadnega jogurta, sol, poper. Eno čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje očistimo, operemo in tanko narežemo ali naribamo. Olje, kis, jušno osnovo, nasekljano čebulo, sol in poper razžvrkljamo in zavremo. Prelijemo zelje, dobro zmešamo in za nekaj ur postavimo na hladno. Drugo čebulo narežemo na zelo tanke kolobarje, česen nasekljamo. Kumaro olupimo, prerežemo in ji odstranimo semenje ter jo narežemo na tanka kolesca. Jogurt zmešamo s čebulo, česnom in kumaro. Solimo, popramo in zmešamo z zeljem. 19. Motovilec s pomarančo in medom Pomarančam moramo odstraniti vso belo kožico Sestavine: 25 dag motovilca, 3 pomaranče, rdeči vinski kis, olivno olje, žlička medu, žlička gorčice, 6 žlic omarančnega soka, poper, 3 dag parmezana. Parmezan narežemo na zelo tanke rezine. Motovilec očistimo, operemo in osušimo. Pomaranče olupimo in razdelimo na krhlje, ki jim odstranimo vso belo kožico. Dve žlici kisa, 3 žlice olivnega olja, med, gorčico in sveže stisnjen pomarančni sok razžvrkljamo ter prelijemo motovilec in pomaranče. Zmešamo in potresemo z rezinami parmezana. Po želji v solato dodamo na trakove narezano panceto ali pršut. 20. Stebelna zelena s parmezanom Zeleno zložimo v pekač in jo začinimo s poprom Sestavine: 80 dag stebelne zelene, olivno olje, 5 dag masla, 5 dag svežih kruhovih drobtin, 10 dag parmezana, sol, poper. Pečico ogrejemo na 190 st. C. Pravokotni pekač pokapamo z olivnim oljem. Zeleno očistimo in operemo ter debelejša stebla vzdolžno prerežemo. Za nekaj minut jih stresemo v osoljen krop, nato pa zeleno odcedimo. Stebla zložimo v pekač in jih začinimo s poprom. Maslo razpustimo v kozici in zmešamo z drobtinami. Prelijemo zeleno in jo potresemo z naribanim parmezanom. Postavimo v pečico in pečemo 15-20 minut. Na enak način lahko pripravimo tudi nekatere druge vrste zelenjave, npr. por, korenje, blitvo, belgijski radič ... 21. Solata s hrenovkami in jabolki Zanimiva sadno-mesno-zelenjavna kombinacija Sestavine: 30 dag hrenovk, 2 majhni čebuli, 15 dag kislih kumaric, 2 kisli jabolki, 1,5 dl kisle smetane, 3 žličke naribanega hrena iz kozarčka, šopek drobnjaka, sol, poper. Hrenovke skuhamo, odcedimo in narežemo na kolesca. Kumarice in čebuli narežemo na kolesca, jabolka pa na krhlje. Kislo smetano zmešamo s hrenom, nekaj žlicami tekočine, v kateri so bile vložene kumarice, soljo in poprom. Prelijemo narezane sestavine in zmešamo. Potresemo z nasekljanim drobnjakom. 22. Rdeče zelje z rdečimi pomarančami Tik preden postrežemo, potresemo z nasekljanimi orehi Kuharski nasveti, 7. februar 2006 06:02 RTV SLO Sestavine: 60 dag rdečega zelja, majhna čebula, mlet čili, žlici kisa, dl kisle smetane, jabolki, rdeči pomaranči, 4 žlice orehovih jedrc, sol, poper. Zelje očistimo in narežemo na tanke rezance ali naribamo. Ščepec čilija, kis, kislo smetano, sol, poper in drobno nasekljano čebulo zmešamo in prelijemo zelje. Postavimo v hladilnik. Jabolki narežemo na zelo tanke krhlje, pomaranči olupimo, belo kožico odstranimo in pomarančo razdelimo na krhlje. Krhlje jabolk in pomaranč zmešamo z zeljem. Potresemo z nasekljanimi orehi in postrežemo. 23. Solata s hruškami in šampinjoni Hruškama izrežemo peščišče in ju narežemo Sestavine: glavici vitlofa, 30 dag šampinjoni, 2 hruški, limona, 5 žlic kisle smetane, žlici olivnega olja, 4 žlice nasekljanih orehov, sol, poper. Šampinjone očistimo in narežemo na lističe. Vitlof operemo, osušimo in narežemo na trakove. Limono ožamemo in s sokom pokapamo solato. Kislo smetano in olje zmešamo ter začinimo s soljo in poprom. Prelijemo solato, zmešamo in postrežemo. 24. Radič s piščancem in pomarančo Meso dobro opečemo in ga solimo Sestavine: 40 dag piščančjega fileja, 2 glavici rdečega radiča (trevisano), 15 dag šampinjonov, 4 pomaranče, balzamični kis, žlička gorčice, olivno olje, sol, poper. Meso dobro opečemo, ga solimo in pustimo, da se ohladi. Radič operemo in narežemo na trakove. Pomaranče olupimo, razdelimo na krhlje in odstranimo čim več bele kožice. Šampinjone očistimo in narežemo na lističe. Pomarančne krhlje, šampinjone in radič zmešamo. Nekaj žlic olja in balzamičnega kisa razžvrkljamo, dodamo sol, poper in gorčico ter prelijemo solato. Zmešamo. Meso narežemo in dodamo k solati. 25. Rdeča pesa z narezanimi jabolki Kuhano in ohlajeno peso olupimo in narežemo Sestavine: 5 srednje velikih gomoljev rdeče pese, čebula, 3 kisla jabolka, 2 dl jogurta, dl kisle smetane, sol, poper. Peso operemo in skuhamo kar v lupinah. Ko se nekoliko ohladi, jo olupimo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo in narežemo na zelo tanka kolesca. Jabolka narežemo na krhlje. Kislo smetano zmešamo z jogurtom. Začinimo s soljo in poprom ter prelijemo čebulo, jabolka in peso. Zmešamo in postrežemo. 26. Cvetačina solata z jajci in čebulo Čebulo in peteršilj drobno nasekljamo in zmešamo z gorčico, oljem in limoninim sokom Sestavine: večja cvetača, 4 jajca, čebula, nekaj vejic peteršilja, gorčica, olivno olje, limonin sok, sol, poper. Cvetačo operemo, razdelimo na cvetove in skuhamo. Nato jo odcedimo in pustimo, da se ohladi. Jajca trdo skuhamo. Prelijemo jih z mrzlo vodo in olupimo. Čebulo in peteršilj drobno nasekljamo. Zmešamo ju z žličko gorčice, nekaj žlicami olja in limoninega soka ter začinimo s soljo in poprom. Prelijemo cvetačo, zmešamo in obložimo z na četrtine narezanimi trdo kuhanimi jajci. 27. Fižolova solata z bučnim oljem Solato za nekaj minut postavimo na hladno Sestavine: 30 dag suhega fižola, črni redkvi, 2 zeleni kolerabici, bučno olje, šetraj, lovor, žlica balzamičnega kisa, vinski kis, sol, poper. Fižol čez nočna močimo. Naslednji dan ga skuhamo skupaj z vejico šetraja in nekaj listi lovorja. Solimo ga na koncu. Kuhan fižol odcedimo, šetraj in lovor zavržemo. Črni redkvi in kolerabo operemo, olupimo in grobo naribamo. Nekaj žlic bučnega olja razžvrklajmo z žlico balzamičnega kisa in nekaj žlicami vinskega kisa. Pelijemo fižol, črno redkev in kolerabico. Dosolimo in potresemo s sveže mletim poprom. Dobro zmešamo, in preden postrežemo, za nekaj minut postavimo na hladno. 28. Solata z avokadom in agrumi Polovice olupimo in narežemo na krhlje Sestavine: 2 avokada, majhna glavica ledenke, 2 pomaranči, 2 grenivki, granatno jabolko, limona, olivno olje, sol, poper. Oba avokada prerežemo in odstranimo koščici. Polovice olupimo in narežemo na krhlje. Ledenko očistimo, operemo in narežemo. Granatno jabolko prerežemo in izdolbemo zrnca. Pomaranči in grenivki olupimo. Krhljem odstranimo vso belo kožico. Limono ožamemo. Avokado in sadje zmešamo. Pokapamo z olivnim oljem in limoninim sokom ter začinimo s soljo in poprom. Zmešamo in takoj postrežemo. 29. Solata z rdečim zeljem in s feto Pripravite si okusno solato za hladne zimske dni Sestavine: 50 dag rdečega zelja, 15 dag zelene solate, 2 korenčka, 20 dag fete, 1 pomaranča, balzamični kis, olivno olje, sol, poper. Zelje in zeleno solato očistimo in operemo. Zelje tanko narežemo ali naribamo, solato narežemo. Korenje ostrgamo in narežemo na tanka kolesca. Feto narežemo na majhne kocke. Feto, zelje, zeleno solato in korenje zmešamo. Pomarančo ožamemo in razžvrkljamo z nekaj žlicami balzamičnega kisa in olivnega olja. Začinimo s soljo in poprom, prelijemo zelenjavo in zmešamo. Takoj postrežemo. 30. Solata z orehi, sirom in sadjem Potresemo tudi s sirom Sestavine: 20 dag najljubše mešane solate (ledenka, radič, kodrasta solata, motovilec ...), 1 kislo jabolko, 15 dag grozdja, 10 dag sira brie, 3 dag orehovih jedrc, balzamični kis, olivno olje, sol, poper. Orehova jedrca preberemo in grobo nasekljamo ali pa pustimo cele. Solato očistimo, operemo in narežemo. Jabolko olupimo, peščišče izrežemo in jabolko narežemo na tanke krhlje. Grozdje operemo. Brie narežemo na kocke. Solato in sadje zmešamo. Tri žlice balzamičnega kisa, pet žlic olivnega olja, sol in poper razžvrkljamo in prelijemo solato. Zmešamo in potresemo s sirom in orehovimi jedrci. 31. Kitajsko zelje s sadjem in z jogurtom Mandarinama in pomaranči moramo odstraniti belo kožico Sestavine: glavica kitajskega zelja, mandarini, pomaranča, limona, 2 dl navadnega jogurta, sladkor, sol, poper. Limono ožamemo. Jogurt, limonin sok, pol žličke sladkorja, malo soli in popra razžvrkljamo. Kitajsko zelje očistimo, operemo in narežemo. Mandarini in pomarančo olupimo. Sadje razdelimo na krhlje in odstranimo belo kožico. Kitajsko zelje in sadje zmešamo in prelijemo z jogurtom. Počakamo deset minut, da se solata prepoji, in postrežemo. 32. Korenčkova solata z jabolki Naribano korenje pokapamo z limoninim sokom Sestavine: 50 dag korenja, 3 kisla jabolka, pomaranča, limona, olivno olje, sladkor, sol, poper. Korenje ostrgamo, operemo in grobo naribamo. Limono in pomarančo operemo, ožamemo in pokapamo naribano korenje. Jabolka operemo ter naribamo. Zmešamo s korenjem. Začinimo s ščepcem sladkorja, soljo in poprom. Po želji v solato naribamo še zeleno kolerabo ali črno redkev. 33. Radič s tunino in mocarelo Solato lahko jemo kot samostojno jed Sestavine: 15 dag rdečega radiča, 2 mali pločevinki tunine, 15 dag mocarele, 4 žlice majoneze, 1 žlica kečapa. Radič očistimo, operemo in narežemo. Tunino odcedimo in pretlačimo z vilicami. Mocarelo narežemo na kocke. Majonezo zmešamo s kečapom. Radič, tunino in mocarelo zmešamo ter prelijemo z majonezo. Še enkrat dobro zmešamo in postrežemo. 34. Zeljna solata z ananasom Ananas olupimo, očistimo in narežemo Sestavine: 60 dag zelja, majhen ananas, jabolko, 3 žlice solatne majoneze, dl navadnega jogurta, 2 žlici kisle smetane, žlica medu, limona, sol, poper. Zelje očistimo, operemo in zelo tanko narežemo. Ananas olupimo, očistimo in narežemo. Jabolko narežemo na krhlje ali naribamo. Limono operemo in ožamemo. Zelje, ananas in jabolko zmešamo ter pokapamo z limoninim sokom. Majonezo, jogurt, kislo smetano in med zmešamo. Začinimo s soljo in poprom. Prelijemo solato, zmešamo in za kratek čas postavimo v hladilnik. Po želji solati dodamo pomaranče, mandarine ... 35. Solata s sadjem in gorgonzolo Na koncu potresemo z zrnci granatnega jabolka Sestavine: 25 dag mešane zelene solate (ledenka, kodrasta solata ...), 1 granatno jabolko, 2 kisli jabolki, 10 dag gorgonzole, olivno olje, 1 limona, sol, poper. Solato očistimo, operemo in narežemo. Gorgonzolo narežemo na majhne kocke. Granatno jabolko prerežemo in z žličko izdolbemo zrnca. Jabolki operemo in narežemo na krhlje. Limono ožamemo. Solato in jabolka zmešamo. Limonin sok in nekaj žlic olja razžvrkljamo ter začinimo s soljo in poprom. Pokapamo solato, zmešamo in potresemo z zrnci granatnega jabolka in gorgonzolo. 36. Koromačeva solata s pomarančami Obložimo s pomarančami in postrežemo Sestavine: 3 manjši gomolji koromača, 2 pomaranči, 1 neškropljena limona, približno 20 črnih oliv, 5 žlic olivnega olja, sol, poper. Limonino lupinico nastrgamo, limono ožamemo. Pomaranči olupimo. Odstranimo vso belo kožico in pomaranči narežemo na kolesca. Gomolje koromača očistimo, operemo in narežemo na lističe. Limonin sok zmešamo z olivnim oljem, soljo in poprom. Prelijemo narezan koromač in zmešamo. Obložimo s pomarančami in postrežemo. Cvetačina solata po neapeljsko Po želji jo obogatimo še s trdo kuhanimi jajci Sestavine: velika cvetača, 10 dag oliv, 10 inčunovih filejev, nekaj v olju vloženih suhih paradižnikov, 2 vloženi pečeni papriki, žlica kaper, balzamični kis, olivno olje, sol, poper. Cvetačo očistimo, operemo in razdelimo na cvetove. Skuhamo jo, vendar ne čisto do mehkega. Suhe paradižnike, pečeni papriki in inčunove fileje narežemo. Kapre nasekljamo, olive prerežemo na pol. Cvetačo zmešamo z narezanimi in nasekljanimi sestavinami. Vse skupaj pokapamo z nekaj žlicami olja in balzamičnega kisa, začinimo s poprom in zmešamo. Po želji solati dodamo še narezana trdo kuhana jajca. 37. Čičerka s šampinjoni v solati Potresemo z nasekljano meto Sestavine: 20 dag suhe čičerke, 40 dag šampinjonov, olivno olje, 2 stroka česna, 1 čili, kumina, 1 limona, sol, poper, pol šopka mete. Čičerko namočimo čez noč in jo naslednji dan skuhamo. Šampinjone očistimo in narežemo na lističe. Stresemo jih na malo vročega olja in popražimo. Gobe začinimo s soljo, poprom, nasekljanim čilijem in stisnjenim česnom. Dodamo odcejeno čičerko in pražimo še dve minuti. Odstavimo in začinimo še s kumino ter prilijemo limonin sok. Potresemo z nasekljano meto. Po želji jed prelijemo z malo navadnega jogurta. 38. Radič z jabolčno polivko Solata malo drugače Sestavine: 2 glavici rdečega radiča, 2 šalotki, majhno kislo jabolko, žlica olja, žlička orehovega olja, žlička gorčice, 3 žlice vinskega kisa, žlička medu, 2 žlici nasekljanega peteršilja, sol, poper. Radič očistimo, operemo in narežemo. Šalotki olupimo in nasekljamo. Jabolko operemo, peščišče izrežemo in jabolko narežemo na kockice. Olje, orehovo olje, kis, med, peteršilj, gorčico, sol in poper zmešamo. Dodamo jabolko in šalotko ter prelijemo radič. Zmešamo in takoj postrežemo. 39. Zelje s papriko in paradižnikom Paprike operemo, očistimo in narežemo na trakove Sestavine: 1 majhna glavica (50 dag) zelja, 3 rdeče paprike, 4 paradižniki, sol, poper, kis ali limonin sok. Zunanje liste zelja zavržemo. Zeljno glavo razrežemo na četrtine in izrežemo kocen. Zelje tanko narežemo ali naribamo. Paprike operemo, očistimo in narežemo na trakove. Paradižnike operemo in narežemo na osmine. Zmešamo nekaj žlic olja in kisa ter prelijemo zelenjavo. Solimo, popramo in dobro zmešamo. Solato lahko obogatimo s kockami fete. 40. Solata s kumarami in korenjem Za boljši okus dodamo tudi limono Sestavine: 8 korenčkov, 2 srednje veliki kumari, 2 limoni, 5 žlic olivnega olja, sol, poper. Kumare in korenje operemo. Korenčke ostrgamo, še enkrat oplaknemo, nato pa jih narežemo na tanka kolesca ali naribamo. Kumare narežemo na kolesca in zmešamo s korenjem. Limono operemo in ožamemo. Kumare in korenje pokapamo z limoninim sokom in olivnim oljem, začinimo s sveže mletim poprom in soljo ter dobro zmešamo. 41. Pečena paprika v solati Ko so pečene, dodamo peteršilj in česen Sestavine: 1 kg rdeče paprike, 1 šopek peteršilja, olivno olje, kis, 3 žlice balzamičnega kisa, 3 stroki česna, sol, poper. Paprike operemo, obrišemo in zložimo na pekač. Spečemo jih pod razgretim žarom v pečici, vmes jih obrnemo. Ko so pečene, jih stresemo v skledo in počakamo, da se ohladijo. Olupimo jih ter jim odstranimo semenje. Paprike narežemo na široke trakove ter jih potresemo z nasekljanim peteršiljem in česnom. Zmešamo nekaj žlic olja, kisa in balzamični kis ter prelijemo papriko. Začinimo s soljo in poprom, zmešamo in preden postrežemo, za nekaj časa postavimo v hladilnik. Solati lahko dodamo mocarelo, feto ... 42. Koromač v solati iz mocarele in salame Tanke rezine suhe salame in mocarelo dodamo na koncu Sestavine: 3 gomolji koromača, kislo jabolko, limona, 4 žlice olivnega olja, 20 dag mocarele, 5 dag suhe salame, sol, poper. Gomoljem koromača odstranimo slabše zunanje liste. Koromač narežemo na rezine, jabolko operemo in narežemo na krhlje. Limono ožamemo in sok zmešamo z oljem, soljo in poprom ter prelijemo koromač in jabolko. Zmešamo in za 20 minut postavimo na hladno. Medtem narežemo mocarelo. Tanke rezine suhe salame in mocarelo dodamo h koromaču in zmešamo. 43. Govedina iz juhe v solati Po želji dodamo na kocke narezan poljuben sir Sestavine: 50 dag govedine iz juhe, čebula, 10 kislih kumaric, 3 vložene pečene paprike, nekaj v kisu vloženih čebulic, 3 trdo kuhana jajca, strok česna, kis, olivno olje, sol, poper. Ohlajeno kuhano govedino tanko narežemo. Čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Kumarice narežemo na kolesca. Pečene paprike narežemo na trakove, čebulice prerežemo, jajca olupimo in dve jajci narežemo na osmine, tretje nasekljamo. Česen nasekljamo. Nekaj žlic olja in kisa razžvrkljamo, začinimo s soljo in poprom. Vse sestavine zmešamo in za kratko postavimo na hladno, da se solata prepoji. Po želji dodamo na kocke narezan sir (feto, mocarelo ...). 44. Radič s fižolom in kislo smetano Na koncu potresemo s sveže mletim poprom Sestavine: 2 glavici rdečega radiča, 15 dag suhega fižola, 2 stroka česna, 1,5 dl kisle smetane, kis, olivno olje, sol, poper. Fižol namočimo čez noč in naslednji dan skuhamo. Radič očistimo, operemo in narežemo na rezance. Zmešamo ga s še toplim fižolom. Kislo smetano solimo, po okusu ji dodamo malo kisa in olivnega olja ter prelijemo solato. Dobro zmešamo in potresemo s sveže mletim poprom. 45. Motovilec z datlji in ementalcem Zanimiva solata Sestavine: 20 dag motovilca, 5 dag ementalca, 10 dag datljev, 15 dag grozdja, 1/2 dl marsale, olje, kis, sol, poper. Motovilec očistimo. Ementalec grobo naribamo ali narežemo na paličke. Datljem odstranimo koščice in jih narežemo na četrtine. Marsalo, nekaj žlic olja in kisa, sol in poper razžvrklajmo. Prelijemo ostale sestavine in vse dobro zmešamo. Takoj postrežemo. 46. Pisana zeljna solata z majonezo Potresemo z nasekljanim peteršiljem in postrežemo Sestavine: 1/2 glave belega zelja, 1/4 glave rdečega zelja, 3 korenčki, 1 šopek redkvic, 1 rdeča paprika, 4 mlade čebulice, peteršilj, 3 dl solatne majoneze, sol, sveže mlet poper. Belo in rdeče zelje očistimo, izrežemo kocen in zelje naribamo ali tanko narežemo. Korenček ostrgamo in naribamo. Redkvice in papriko narežemo. Mlade čebulice narežemo na kolesca. Vso zelenjavo stresemo v večjo skledo, prilijemo solatno majonezo, začinimo s soljo in poprom ter zmešamo. Potresemo z nasekljanim peteršiljem in postrežemo. 47. Korenčkova solata s pomarančami Prelijemo z marinado Sestavine: 3 večje pomaranče, 50 dag korenja, 1 limona, 3 žlice olivnega olja, 2 žlici lešnikov, cimet, 1 žlica sladkorja, sol, poper. Eno pomarančo in limono ožamemo in sok zmešamo z oljem, sladkorjem, soljo in poprom. Korenje ostrgamo in narežemo na paličke ali kolesca. Prelijemo s pripravljeno marinado. Ostali pomaranči olupimo, razdelimo na krhlje in jim odstranimo vso belo kožico. Pomarančne krhlje zmešamo s korenjem. Potresemo z nasekljanimi lešniki in ščepcem cimeta. 48. Pikantna fižolova solata Ko čebulica porjavi, dodamo fižol in paradižnik Sestavine: 1 pločevinka belega fižola, 2 mladi čebulici, 2 paradižnika, 1 čili, 2 stroka česna, 3 žlice olja, 1 ščepec sladkorja, olivno olje, 2 žlici kisa, sol, poper. Fižol stresemo na cedilo in ga oplaknemo. Mladi čebulici narežemo na približno en centimeter široka kolesca. Čili nasekljamo. Paradižnika operemo in narežemo na kocke. V ponvi segrejemo žlico olja, dodamo čili in popražimo. Potresemo s ščepcem sladkorja, dodamo mlado čebulico, solimo in popramo. Pražimo nekaj minut. Ko čebulica porjavi, dodamo fižol in paradižnik. Še kratko popražimo in prilijemo kis. Odstavimo. Mlačno solato zabelimo z malo olja, dosolimo in takoj postrežemo. 49. Por s feto in jogurtom Začinimo s soljo, poprom in ščepcem sladkorja Sestavine: 70 dag pora, 2 rdeči papriki, 2 stroka česna, 25 dag navadnega jogurta, 15 dag fete, 10 dag oliv, olivno lje, 1 limona, sladkor, sol, poper. Por očistimo, operemo in narežemo na kolesca, ki jih dve minuti blanširamo v kropu. Por odcedimo. Papriki očistimo in narežemo na trakove. Limono ožamemo in sok zmešamo z nekaj žlicami olivnega olja. Začinimo s soljo, poprom in ščepcem sladkorja, prelijemo ohlajen por in papriko ter zmešamo. Feto nasekljamo in zmešamo z jogurtom. Česen narežemo in popražimo na malo olja. Stresemo ga na kuhinjski papir, da vpije maščobo. V skodelice izmenično nalagamo plasti pora in jogurta s feto. Potresemo s česnom in olivami. 50. Krompirjeva solata z lososom Kumarice narežemo na kolesca Sestavine: 60 dag drobnejšega krompirja, 8 kislih kumaric, 2 manjši kisli jabolki, 15 dag dimljenega lososa, 1 šopek kopra, 1,5 dl solatne majoneze, 1 dl kisle smetane, sol, poper. Krompir operemo in skuhamo v lupinah. Ko se ohladi, ga olupimo in narežemo na rezine. Kumarice narežemo na kolesca, lososa na trakove in jabolki na krhlje. Kislo smetano in solatno majonezo razžvrkljamo, koper nasekljamo in vse zmešamo. Po okusu dosolimo in popramo. 51. Gomoljasta zelena s kislo smetano Pazimo, da zelene ne razkuhamo Sestavine: 1,2 dag gomoljaste zelene, približno 4 dl kisle smetane, olivno olje, vinski kis, sol, poper. Gomolje zelene operemo. Če so gomolji zelo veliki, jih prerežemo in zeleno skuhamo v osoljeni vodi. Pazimo, da ne kuhamo predolgo, da ni čisto mehka in razkuhana. Že precej ohlajeno zeleno olupimo in grobo naribamo. Dodamo kislo smetano, zabelimo z nekaj žlicami olja in kisa ter zmešamo. Potresemo s sveže mletim poprom in po potrebi dosolimo in dodamo kis. Preden postrežemo, postavimo vsaj za eno uro v hladilnik. 52. Solata s puranom in agrumi Polna vitaminov Sestavine: 4 pomaranče, 2 grenivki, 15 dag motovilca, 1 glavica vitlofa, 30 dag puranjega mesa, 1 žlica masla, 2 žlici limoninega soka, kis, olje, ščepec sladkorja, sol, poper. Pomaranče in grenivki olupimo ter odstranimo vso belo kožico. Motovilec in vitlof očistimo, operemo in vitlof narežemo. Puranje meso oplaknemo, narežemo na trakove in popečemo na maslu. Solimo, popramo. Limonin sok ter nekaj žlic kisa in olja razžvkrljamo, začinimo s soljo, poprom in ščepcem sladkorja. Prelijemo sadje, motovilec in vitlof, zmešamo, dodamo še toplo puranje meso in postrežemo. 53. Provansalska porova solata Parmezan narežemo na tanke lističe in potresemo solato Sestavine: 60 dag očiščenega pora, 3 žlice olivnega olja, 50 dag paradižnika, limona, 15 oliv, 5 dag parmezana v kosu (ali drugega trdega sira), sol, poper. Por narežemo na 4 centimetre široka kolesca in ga popražimo na olju. Zalijemo z nekaj žlicami vode, pokrijemo in dušimo 10 minut. Paradižnike narežemo na osmine. Nekoliko ohlajen por zmešamo s paradižnikom in olivami. Pokapamo s sveže stisnjenim limoninim sokom, začinimo s soljo in poprom. Parmezan narežemo na tanke lističe in potresemo solato. 54. Kislo zelje s papriko Za jed potrebujemo dve rdeči papriki Sestavine: 2 rdeči paprika, 3 pomaranče, 1 čebula, 40 dag kislega zelja, 1 žlička medu, olje, kis, sol, poper. Papriki očistimo in narežemo na trakove. Čebulo narežemo na kolesca. Dve pomaranči olupimo in krhljem odstranimo vso belo kožico. Tretjo pomarančo ožamemo in sok razžvrkljamo z nekaj žlicami olja, malo kisa, soljo, poprom in medom. Kislo zelje zmešamo s papriko, čebulo in pomarančnimi krhlji. Prelijemo z marinado, zmešamo in postrežemo. 55. Solata s piščancem in grozdjem Jesen je čas grozdja Sestavine: 25 dag piščančjega fileja, pol limone, 30 dag belega grozdja, 20 dag zelja, 1 glavica vitlofa, 2 korenčka, 1 pomaranča, olivno olje, sol, poper. Piščančji file solimo in z obeh strani opečmo na malo olja. Ohlajeno meso narežemo na trakove. Grozdne jagode prerežemo na pol. Zelje in vitlof narežemo, korenček narežemo na tanka kolesca. Meso, zelenjavo in grozdje zmešamo. Limono in pomarančo ožamemo in sok zmešamo z nekaj žlicami olja. Solimo, popramo in prelijemo solato. 56. Solata s sirom in sadjem Zmešamo sadno in kodrasto solato Sestavine: 25 dag ementalerja, 30 dag grozdja, 3 hruške, 2 jabolki, 5 dag orehovih jedrc, pol glavice kodraste solate, 3 žlice limoninega soka, pol žličke sladkorja, 1 ščepec cimeta, sol, poper, 4 žlice orehovega olja. Sir narežemo na kocke ali trakove. Sadje operemo. Grozdne jagode prerežemo na polovico. Jabolkom in hruškam izrežemo peščišče in jih narežemo na krhlje. Orehe grobo nasekljamo. Limonin sok, olje, sladkor, cimet, sol in poper razžvrkljamo in prelijemo sir, sadje in orehe. Zmešamo in za 15 minut postavimo v hladilnik. Medtem očistimo in narežemo kodrasto solato in jo, preden postrežemo, zmešamo z ostalo solato. 57. Račje prsi v solati z lečo Harmonija okusov Sestavine: 60 dag račjih prsi, 20 dag leče, 1 glavica solate, 1 hruška, 2 šalotki, 1 dl rdečega vina, kis, olivno olje, timijan, lovor, korenček, zelena, sol, poper. Prsi solimo in kožo mrežasto prerežemo. Vino, 2 žlici kisa in 1 dl olja zmešamo. Začinimo s timijanom, poprom ter prelijemo meso. Mariniramo eno uro. Lečo, narezan korenček in zeleno skuhamo z lovorjem. Solimo. Solato očistimo in narežemo. Meso vzamemo iz marinade in ga popečemo v ponvi, najprej s kožo navzdol, potem ga obrnemo. Ohlajeno zelenjavo zmešamo s solato. Dodamo tanko narezano meso, nasekljano šalotko in narezano hruško. Zabelimo z oljem in kisom ter postrežemo. 58. Zelena z jabolki in ananasom Posterežemo jo z rženim kruhom Sestavine: 25 dag stebelne zelene, 25 dag gomoljaste zelene, 1 limona, 2 kisli jabolki, 30 dag ananasa, 2 žlici orehovih jedrc, 5 žlic solatne majoneze, sol, poper. Stebelno zeleno narežemo, gomoljasto zeleno olupimo in naribamo ali tanko narežemo. Vse pokapamo z limoninim sokom. Jabolkoma izrežemo pečišče, ju narežemo na krhlje in zmešamo z zeleno. Orehova jedrca grobo nasekljamo. Ananas narežemo. Majonezo začinimo s poprom. Vse sestavine zmešamo. Solato po potrebi dosolimo. Postrežemo z rženim kruhom. 59. Mešana solata s fižolom Beli in rjavi fižol odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo Sestavine: 1 pločevinka belega fižola, 1 pločevinka rjavega fižola, 60 dag v lupinah kuhanega krompirja, 20 dag radiča, 10 dag kodraste solate, 2 paradižnika, 1 dl čiste goveje juhe, 5 žlic balzamičnega kisa, 5 žlic olivnega olja, sol, poper. Beli in rjavi fižol odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo (namesto fižola iz konzerve čez noč namočimo 30 dag suhega fižola in ga naslednji dan skuhamo). Krompir olupimo in narežemo na rezine. Radič in kodrasto solato očistimo, operemo in narežemo. Paradižnika narežemo. Juho, olivno olje in balzamični kis zmešamo, solimo, popramo in prelijemo ostale sestavine. Dobro zmešamo in postrežemo. 60. Jesenska solata iz gomoljnic Jabolku izrežemo peščišče in ga naribamo Sestavine: manjša gomoljasta zelena, črna redkev, zelena koleraba, veliko, kislo jabolko, limona, olje (olivno, bučno ...), sol, poper. Gomoljnice dobro operemo, olupimo in naribamo ali tanko narežemo. Jabolko operemo in prerežemo na četrtine. Peščišče izrežemo in četrtine naribamo. Limonin sok in nekaj žlic olja razžvrkljamo. Prelijemo solato, začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter dobro zmešamo. Solati lahko dodamo npr. na trakove narezano papriko, krhlje mandarin ... 61. Fižolova solata s hrenovkami Zanimiva kombinacija Sestavine: 50 dag drobnega krompirja, 50 dag stročjega fižola, 1 rdeča čebula, 10 dag suhe salame, 2 para hrenovk, 5 žlic majoneze, 5 žlic jogurta, sol, poper. Krompir skuhamo v lupinah, olupimo in narežemo na rezine. Fižolu porežemo konce in ga skuhamo. Hrenovke skuhamo, suho salamo tanko narežemo. Odcejen fižol zmešamo s krompirjem, salamo in narezanimi hrenovkami. Jogurt in majonezo razžvrkljamo, solimo, popramo in prelijemo solato. Zmešamo in takoj postrežemo. 62. Solata z bučo Solato obložimo z narezanimi jajci Sestavine: 30 dag zelene solate, 30 dag olupljene in očiščene buče, 1 žlica sončničnih semen, 4 jajca, 1 čebula, 5 žlic balzamičnega kisa, 1 žlička gorčice, 5 žlic olivnega olja, sol, poper, 1 ščepec sladkorja. Jajca trdo skuhamo. Bučo narežemo na rezine, stresemo v osoljen krop in kuhamo približno pet minut. Odcedimo. Sončnična semena popražimo v oplasteni ponvi. Solato očistimo, operemo in narežemo. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Zmešamo jo z balzamičnimo kisom, oljem, gorčico in začinimo s soljo, poprom in ščepcem sladkorja. Rezine buče in solato pokapamo s polivko, potresemo s sončničnimi semeni in obložimo z narezanimi jajci. 63. Solata iz jabolk in vitlofa Začinimo s karijem, soljo in poprom Sestavine: 2 kisli jabolki, 30 dag korenčka, 30 dag vitlofa, pol žličke karija, 1 dl solatne majoneze, 1 dl kisle smetane, 2 žlici limoninega soka, košček ingverja, sol, poper. Ingver ostrgamo, naribamo ter zmešamo z majonezo in kislo smetano. Dodamo kari in limonin sok, solimo, popramo. Vitlof očistimo in narežemo na rezance. Korenje ostrgamo in naribamo. Jabolki naribamo. Vse zmešamo s pripravljeno polivko. Vitlof po želji zamenjamo npr. s kitajskim zeljem. 64. Motovilec s tunino in krompirjem Sestavine: 25 dag motovilca, 20 dag tunine v slanici, 30 dag drobnejšega krompirja, 2 šalotki, 2 paradižnika, pol šopka drobnjaka, 1 dl jušne osnove, 0,5 dl balzamičnega kisa, 0,5 dl olivnega olja, sol, poper. Krompir skuhamo v lupinah. Nekoliko ohlajenega olupimo in narežemo na rezine. Motovilec očistimo, operemo. Tunino odcedimo in pretlačimo z vilicami. Motovilec, tunino in krompir zmešamo. Šalotki olupimo in nasekljamo. Paradižnik narežemo na kocke in ga zmešamo z nasekljanim drobnjakom, šalotko, jušno osnovo, balzamičnim kisom, oljem, soljo in sveže mletim poprom. Prelijemo solato, zmešamo in takoj postrežemo. 65. Motovilec z gobami in slanino Sestavine: 25 dag motovilca, 15 dag slanine, 30 dag gob, olivno olje, 1 žlica balzamičnega kisa, 1 žlička gorčice, 3 žlice jabolčnega soka brez dodanega sladkorja, sol, poper. Motovilec očistimo, operemo. Gobe očistimo. Manjše narežemo na četrtine, večje na osmine. Slanino narežemo na tanke rezine, ki jih hrustljavo opečemo v oplasteni ponvi. Slanino vzamemo iz ponve. Na maščobo prilijemo žličko olja od pečenja, dodamo gobe in pražimo. Ko so gobe zdušene, odstavimo. Jabolčni sok, gorčico, balzamični kis in 2 žlici olja zmešamo, po okusu dosolimo, popramo in prelijemo gobe. Zmešamo. Motovilec razdelimo na 4 krožnike, obložimo z gobami in slanino ter postrežemo. 66. Solata s puranom, jajci in sirom Jajca olupimo in narežemo na četrtine Sestavine: 1 glavica solate lollo rosso, 3 jajca, 30 dag majhnih puranjih zrezkov, 10 dag sira, 2 žlici olja, 4 paradižniki, 1,5 dl jogurta, 2 žlici solatne majoneze, 1 žlica kečapa, 1 žlička gorčice, sol, poper. Jajca trdo skuhamo. Meso solimo in ga opečemo na vročem olju. Ko se nekoliko ohladi, ga zrežemo na trakove. Jajca olupimo in narežemo na četrtine. Sir narežemo na kocke, paradižnike na krhlje. Solato očistimo, operemo in narežemo. Jogurt zmešamo s solatno majonezo, kečapom in gorčico. Dosolimo, popramo. Vse sestavine, razen jajc, zmešamo. Obložimo z narezanimi jajci in postrežemo. 67. Stročji fižol v solati Sestavine: 60 dag stročjega fižola, 4 večji krompirji, 4 jajca, 8 inčunovih filejev, 3 stroki česna, pol šopka peteršilja, olivno olje, kis, sol, poper. Jajca trdo skuhamo in olupimo. Krompir skuhamo v lupinah, ohlajenega olupimo in narežemo. Fižolu porežemo konce in ga skuhamo. Ohlajen fižol, krompir, stisnjen česen in nasekljan peteršilj zmešamo. Eno jajce pretlačimo z vilicami in zmešamo z oljem in kisom, popramo, solimo. Prelijemo solato, potresemo z nasekljanimi inčunovimi fileji, zmešamo in obložimo z narezanimi preostalimi jajci. 68. Slastna grška solata Sestavine: 1 velika kumara, 2 papriki, 1 čebula, 4 paradižnikov, 25 dag sira feta, pol skodelice črnih oliv, 3 žlice olivnega olja, vinski kis, sol, poper, origano. Zelenjavo operemo. Kumaro olupimo, jo vzdolžno prerežemo in odstranimo semenje. Kumaro in čebulo narežemo na kolesca, papriko očistimo in narežemo na kvadratke, paradižnike na osmine. Feto narežemo na kocke. Vso zelenjavo in olive zmešamo. Olje, kis, sol, poper in origano dobro zmešamo in prelijemo solato. Potresemo s feto. Postrežemo npr. s čebulnim kruhom. 69. Kuskus s kumarami in paradižnikom Kumare olupimo po želji Sestavine: 25 dag kuskusa, olivno olje, 4 paradižniki, 1 čebula, 2 kumari, 3 limone, peteršilja, nekaj vejic mete, sol, poper. Kuskus pripravimo po navodilih na embalaži. Zabelimo ga z nekaj žlicami olivnega olja in ohladimo. Čebulo narežemo na tanka kolesca. Kumari po želji olupimo in narežemo, paradižnike narežemo. Limone ožamemo.Ohlajen kuskus in vso zelenjavo pokapamo z limoninim sokom in olivnim oljem, zmešamo. Potresemo z nasekljanim peteršiljem in meto, začinimo s soljo in poprom. Pokrijemo s folijo in za eno uro postavimo v hladilnik. Lahko dodamo tudi feto, tunino, papriko... 70. Solata iz rukole in avokada Solati dodamo tudi koromač Sestavine: 15 dag rukole, 1 gomolj koromača, 2 zrela avokada, 1 limona, pol šopka drobnjaka, 1 žlička gorčice, olivno olje, beli vinski kis, sol, poper. Rukolo očistimo, operemo in osušimo. Koromaču izrežemo kocen in ga narežemo na tanke rezine. Avokada razpolovimo, koščici odstranimo, meso z žlico ločimo od lupine in ga narežemo. Limono ožamemo in s sokom pokapamo narezan avokado. Drobnjak nasekljamo in zmešamo z dvema žlicama kisa, 5 žlicami olja, gorčico, soljo in poprom. Prelijemo rukolo, koromač in avokado ter zmešamo. Takoj postrežemo. 71. Zeljna solata z rdečo papriko Sestavine: 1 majhna glavica zelja, 4 rdeče paprike, 1 dl solatne majoneze, 5 žlic jogurta, peteršilj, drobnjak, sol, poper, kis ali limonin sok. Zunanje liste zelja zavržemo. Zeljno glavo razrežemo na četrtine in izrežemo kocen. Zelje tanko narežemo ali naribamo. Paprike operemo, očistimo in narežemo na trakove. Majonezo, jogurt, sol in poper razžvrkljamo in prelijemo solato. Potresemo z nasekljanim peteršiljem in drobnjakom. Po okusu dodamo malo kisa ali limoninega soka. 72. Hitra solata z rženim kruhom Za solato uporabimo tudi posebno salamo Sestavine: 20 dag posebne salame, 20 dag sira, 2 mladi čebulici, 1 rdeča čebula, 4 paradižniki, 4 rezine rženega kruha, nekaj lističev zelene solate, 1 kumara, 4 žlice olja ... 6 žlic jabolčnega kisa, 5 žlic jabolčnega soka, pol šopka drobnjaka, sol, poper. Posebno salamo, paradižnike, sir, čebulo, kumaro in mlado čebulico narežemo. Olje, kis in jabolčni sok zmešamo, začinimo s soljo in poprom. Prelijemo narezane sestavine, zmešamo in za nekaj časa postavimo v hladilnik. Preden postrežemo, solato obložimo še z zeleno solato in potresemo z na koščke narezanim rženim kruhom in nasekljanim drobnjakom. Posebno salamo po želji zamenjamo s tunino, mortadelo 73. Jajčevci v marinadi jajčevcisolpoperčesenbelo vinobalzamični kisolivno olje Neolupljene jajčevce narežemo na kolobarje in jih popečemo v pekaču za žar, ampak ne preveč.V skodelici pripravimo mešanico belega vina, balzamičnega kisa, olivnega olja ter dodamo stisnjen česen, sol in poper. Nato jajčevce nalagamo v posodo in vsako plast prelijemo z nekaj žlicami marinade. Nato je priporočljivo posodo postaviti čez noč v hladilnik, da se okusi prepojijo. Ta recept sem z nasveti naše Mamamie pripravila za naše srečanje na pikniku. Marinado pripraviš glede na število jajčevcev. Sama sem pripravila 5 srednje velikih jajčevcev in marinade je bilo nekje za 3 dl.Za pokušino je ostalo nekaj koščkov jajčevcev doma in te sem uspela slikati.Sama sem jih prvič delala po tem receptu in ni mi žal. Upam, da jih je na pikniku poskusil še kdo razen moje malenkosti. So super dodatek k različnim jedem. 74. Pražena zelenjava 1 srednja čebula2 stroka česna1 zelena paprika2 korenjčka1 jajčevec2 paradižnika1 žlička domače vegetepopersol po potrebi3 žlice kisle smetaneolivno olje Na olju svetlo prepražimo čebulo in česen, dodamo naribano korenje in na male kocke narezano papriko. Pražimo in po potrebi dolivamo vodo. Dodamo na drobno narezan jajčevec in paradižnik, začinimo z domačo vegeto, poprom in soljo. Na koncu dodamo kislo smetano.Postrežemo samostojno, h krompirju ali mesu. 75. Riževa solata kuhan riž (cca. 350 g)kisle kumaricegobice v kisutuna - 1 konzerva2 hrenovkikuhan graholive2 - 3 jajčkasol, poper1 - 2 vrečki majonezežlica ali dve kisapo želji lahko dodamo tudi papriko, vložene čebulice, kapre,koruzo. Riž, grah, jajčka in hrenovke skuhamo. Ohladimo. Riž naj ne bo razkuhan (najboljši je vrste Parboiled) - prelijemo ga z mrzlo tekočo vodo, da zaustavimo kuhanje. Kumarice, gobice, olive, jajčka, hrenovke narežemo. Ohlajenemu rižu dodamo vse sestavine. Dodamo kis, da je bolj sočno. Dobro premešamo. Popramo in dosolimo, če je potrebno. Postavimo v hladilnik. Takšna solata je še boljša naslednji dan. Pri sestavinah niso napisane količine, ker delam "na oko". Ravnam se po tem, da ko vse sestavine zmešam, poskusim, da vidim, če je dovolj vsega... Recimo, da morajo "biti v eni konkretni žlici vse sestavine" ^__^ Sigurno pa se morajo čutiti kumarice in gobice.Kar se tiče majoneze: zadostuje tudi ena vrečka, vendar nekateri imajo raje, da jo je več. Za jajčka velja enako: dva sta dovolj. Po želji...Nekateri imajo v riževi solati radi tudi paradižnik in sir... 76. Solata s testeninami in tuno 1/2 kg testenin Fusili (svedrčki mešanih okusov)2 veliki pločevinki tune1 kisla smetana 2 navadna jogurtapločevinka koruzežlica ali več majonezežliča gorčicesol, poperkispeteršilj ali drobnjak Skuhamo testenine (ne preveč) in počakamo, da se ohladijo. Dodamo omenjene sestavine ter zmešamo. Kis dodajamo po okusu! Pustimo na hladnem! Jed je primerna zraven narezkov, pečenja....Moji gostje se ponavadi stepejo zanjo! :-) 77. Grška solata kumariceparadižnikpaprikaolivefeta sirolivno oljejabolčni kismalo origanasol, poper Vso zelenjavo narežemo na približno 0,5 cm velike kocke. Vse skupaj damo v eno posodo, zmešamo, okisamo solimo, popramo in na koncu dodamo še feta sir. Pustimo nekaj časa v hladilniku, da je bolj sveže.Razmerje med zelenjavami naj bo po barvi vidno. Jed je primerna za poletne dni. 78. Francoska solata 1) Majoneza - za 0,5 kg potrebujemo:2 rumenjakasok polovice limonemalo soli3 - 4 dl olja1 žlička gorčicemalo belega popraZelenjava:neolupljen kuhan krompirkuhano korenjekuhan grahkuhana jajcakisle kumaricepopersol V visoki posodi zmešamo rumenjake, sol, gorčico in sok limone. Med mešanjem postopoma po kapljicah dodajamo olje. Če delamo majonezo iz 8 - 10 jajc, med mešanjem dodamo par žlic vroče vode – s tem podaljšamo rok trajanja.Skuhamo zelenjavo in jajca, olupimo krompir ter narežemo na majhne kockice. Tudi kumarice in jajca narežemo na majhne kockice. Vse skupaj zmešamo z majonezo ter po okusu dodamo sol in poper. Pri nas doma ponavadi delamo majonezo iz 6 jajc (1,5 kg) in damo 6 srednje velikih krompirjev, 10 korenčkov, cel kozarec kislih kumaric, 6 - 7 jajc, 40 dag graha. V treh dneh je ni več :) 2) 5 srednje velikih krompirjev narezanih na kocke5 trdo kuhanih jajc, narezanih na kocke3 kuhani koreni, narezani na kocke1 skodela kuhanega graha3 kisle kumarice, narezane na kocke1 žlica limoninega soka4 žlice olja2 žlici majonezesol in poper po okusu1 žlička gorčice Narezano zelenjavo vložimo v solatno skledo, dodamo limonin sok, sol, poper in olje. Vse premešamo, dodamo gorčico in majonezo in še enkrat premešamo. Solato lahko okrasimo s peteršiljem, krešo, redkvicami, kislimi kumaricami ali olivami. Z njo lahko nadevamo izdolbene paradižnike, rezine šunke ali salame, princeskine krofe, ki jih naredimo po navodilu na ovitku. Tekne pa seveda tudi kot priloga k zrezkom, klobasam... 79. Francoska krompirjeva solata 1 kg krompirjasol, poper1 mala sesekljana čebula3 žlice polivke vinaigrette250 ml majoneze2 žlici narezanega svežega drobnjaka (za dekoracijo)Polivka vinaigrette:6 žlic olivnega olja2 žlici vinskega kisa1 žlica limoninega soka1/4 žličke sladkorjasol, poper1 žlička gorčice Krompir skuhamo v slani vodi (10 - 15 minut), toplega narežemo na enake kose, dodamo čebulo in še toplo prelijemo s polivko. Dodamo majonezo, solimo, popopramo, zmešamo in potresemo z drobnjakom. Solato pustimo 30 minut na hladnem. 80. Hladne testenine z zelenjavo 150 g testenin svedrčkov, makaronov ali podobno1 srednje velika rdeča paprika1 srednje velika zelena paprika1 manjša bučka 1 velika žlica majoneze 1 žlička oljakis po okusu sol Testenine damo kuhati v osoljeno vodo, ki smo ji dodali žličko olja, da se testenine ne sprimejo. Kuhane testenine odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Medtem pripravimo zelenjavo. Papriki operemo in očistimo, bučko temeljito operemo pod tekočo vodo. Zelenjavo narežemo na drobne kose. V skledo za solato stresemo hladne testenine, dodamo narezani papriki in bučko ter veliko žlico majoneze in posolimo. Premešamo in za nekaj časa postavimo v hladilnik. 81. Bela solata 20 dag fetaki sira180 g kisle smetane20 dag skute (lahko kravje, še bolje ovčje)6 srednje velikih paradižnikov1 paprika1 čebulakissolpopermešanica olivnega in bučnega olja Paradižnik, papriko in čebulo narežemo. Dodamo fetaki sir, kislo smetano ter skuto in vse skupaj dobro premešamo, nato dodamo še ostale navedene začimbe in vse skupaj še enkrat premešamo. Sam postavim solato pred serviranjem za kakšne pol ure v hladilnik. 82. Jajčni preliv za solate 2 trdo kuhani jajcisok limonesok čebule ali pol žličke nastrgane čebule1 žlička sesekljanih kaper2 žlici vinskega kisa1 žlička gorčice1 žlička sesekljanega pehtrana1 sesekljana kisla kumaricasol in poper po okusu1 dl olja3 dl jogurta Sestavine dobro premešamo in jih prelijemo po solati. Preliv se prilega mesnim, cvetačnim, krompirjevim, ribjim in mnogim drugim solatam. 83. Ješprenjeva solata 4 pesti ješprenja2 srednje velika paradižnika1 zelena paprika1 mala konzerva rjavega fižola1 mala konzerva koruzeolivno olje, kis, sol Ješprenj čez noč namočimo, nato ga skuhamo in ohladimo. Paradižnik in papriko narežemo na kocke, dodamo fižol in koruzo. Solato po okusu začinimo s soljo, olivnim oljem in kisom. Malo za spremembo, priprava je enostavna, solata pa dobra. 84. Božanska solata 1 gomolj olupljene in nastrgane gomoljaste zelene ali 2 stebli stebelne zelene2 olupljeni in nastrgani jabolki3 olupljeni in nastrgani korenčki3 žlice kisa1 žlica sladkorja3 žlice kisle smatane3 žlice majoneze Zeleno, jabolka in korenje s strgalnikom nastrgamo na drobne laske. Zmešamo smetano, majonezo, sol, sladkor in kis ter mešanico prelijemo po zelenjavi in takoj ponudimo. Taka zelenjava je bogata z vitamini in v poletnih dneh človeka osveži. 85. Fini solatni prelivi Gorčični preliv:4 žlice vinskega kisaščepec sveže zmletega popra1 žlica gorčice5 žlic olivnega olja2 žlici pekoče (čili) omake po okusu2 žlici drobno nasekljane kreše ali drobnjaka ali kapucinčka po okususol po okusu Odišavljeni preliv:5 žlic belega kisa2 stroka strtega česnapol žličke origanapol žličke bazilikepol žličke koprca1 žlica limoninega soka5 žlic olivnega olja1 žlica nastrganega hrena po okususolMajonezni preliv:3 žlice majoneze3 žlice nastrganega hrenaščepec soli2 žlici zelo suhega vina2 žlici zeliščnega kisa Sestavine za posamezne prelive dobro zmešamo in jih prelijemo po solatah. Gorčičnemu prelivu dodamo omako čili, odišavljenemu prelivu pa hren samo, če želimo pekoč preliv. Majonezin preliv je nadvse primeren za krompirjevo, mesno in cvetačno solato. Kaj bi prelivali solate samo z oljem in kisom, tako kot pred 100 leti! Poskusite tudi kaj drugega! Ne bo vam žal! 86. Ajdova kaša z zelenjavo 1 čajna skodelica ajdove kaše1 rdeča paprika1 paradižnik1 kumara1 konzerva koruze3 žlice kisle smetanesol Zavremo osoljeno vodo, vanjo stresemo ajdovo kašo in kuhamo cca. 10 minut. Kašo odcedimo in ohladimo. Narežemo papriko, paradižnik in kumaro na približno enake koščke. Vso zelenjavo damo v ohlajeno kašo, solimo in vmešamo kislo smetano. Ohladimo. 87. Jesenska solata 20 dag ovsene kaše10 dag vložene koruze10 dag vloženih kumaric10 dag vložene paprike15 dag kuhanega korenčka 15 dag belega sirajabolčni kis, olivno olje, sol, poper - po okusu Kašo skuhamo, speremo, ohladimo. Zelenjavo ter sir narežemo na kocke in zmešamo z ovseno kašo. Začinimo in premešamo. 88. Korenčkova solata 3 korenčki2 jajcisolkisolje Korenčke na drobno naribamo. Jajci skuhamo in prav tako na drobno naribamo. Zmešamo in začinimo s soljo, kisom in oljem. Solata se lahko tudi namaže na kruh.Namesto kisa lahko uporabimo sok limone . 89. Kumarična solata z jogurtom 3 srednje velike sveže kumare1 dcl jogurta,sol,poper, drobnjak, bazilika,svež peteršiljmlada čebula,kis, olje, paprika Kumare olupimo, jih naribamo in posolimo, ter pustimo, da izpustijo sok.Sok odlijemo. Potem zamešamo v skledo s kumarami narezano mlado čebulo, papriko, peteršilj in dodamo vse začimbe. Vse skupaj premešamo ter na koncu dodamojogurt (najboljši je aci, ker je tekoč).Vse še premešamo in postavimo za pol ure v hladilnik.Tako pripravljena solata nam bo v teh vročih dneh zelo prijala. 90. Kraljevska solata 2 jajci dvoje kokošjih prsi s kožo in kostmi (po okoli 300 g) 5-6 žlic olivnega olja 4 rezine toasta 2 srednje veliki čebuli 1 strok česna 1 šopek kodrastega peteršilja 1 glava mehke solate (majniška ali kristalka) sok polovice limonesol beli poper 1 žlička worchestrske omake 2 žlici naribanega parmezana limonine rezine in sardelni obročki za okras 1. Jajca skuhamo v trdo (10 minut), jih za nekaj minut potopimo v mrzlo vodo in olupimo. Piščančjim prsim odstranimo kožo in izluščimo kosti. Meso operemo, dobro osušimo s kuhinjskim papirjem, ga narežemo na tanke rezine in jih na 2 žlicah vročega olja popečemo z vseh strani (po želji lahko fileje pred pečenjem namažemo z malo gorčice). 2. Toast narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Peteršilj oplaknemo, otresemo in sesekljamo. Solato otrebimo, operemo in odcedimo. Odcejeno narežemo na kose, velike za grižljaj. Porazdelimo jo po krožnikih in pokapamo z limoninim sokom. Jajca narežemo na kocke. 3. Piščančje meso solimo in popramo, vzamemo iz ponve in damo na stran, na maščobi od pečenja pa prepražimo čebulo, česen in kruhove kocke. Zmešamo 3-4 žlice olja, worchestrsko omasko, jajca in peteršilj in razdelimo mešanico po solati na krožnikih. Vse skupaj potresemo z opečenimi kockami toasta in parmezanom. Okrasimo s tankimi rezinami limone in sardelnimi obročki in ponudimo s sadnim sokom ali mrzlim pivom kot samostojno jed. Solata je zelo okusna tudi, če jo prelijemo z jogurtovim dresingom (kupimo že pripravljenega). 91. Mehiška solata 2 pločevinki rdečega fižola1 pločevinka (ali kozarček) vložene koruze1 rdeča paprika2 žlici olja2 žlici kisazačimbe-kajenski poperčilisol Fižol in koruzo stresemo iz pločevinke v cedilo in splaknemo pod hladno vodo. Stresemo v skledo in dodamo na majhne kocke narezano rdečo papriko. Potresemo z začimbami, vendar previdno! ;-)Dodamo olje in kis, premešamo in ohladimo v hladilniku. Zraven si pripravimo tortilje! 92. Krompir z jogurtom v solati 70 dag kuhanega rdečega krompirja, olupljenega in narezanega na rezine2 žlici naribanega gomolja zelene1 manjša zelena paprika, narezana na tenke rezine1 manjša čebula, narezana na tenke rezine2 jajci, kuhani in narezani na rezine1 žlica nastrganega hrena (lahko iz tube)ščepec soli1 žlica gorčice3 dl jogurta Krompir, zeleno, papriko in čebulo vložimo v posodo za solato. Hren, gorčico, jogurt in sol zmešamo v lončku in vmešamo krompir. Dobro premešamo in okrasimo z rezinami trdo kuhanih jajc 93. Krompirjeva solata z endivijo 800 g krompirja100 g rdeče čebule 1 glava endivije3 žlice limoninega soka4 žlice oljčnega olja, najbolje deviškega1/2 šopka drobnjaka 1 šopek peteršilja1 strok česna80 g sira roquefort1 paradižnik1 lovorov list 2 žlici limoninega soka zmešamo s soljo, poprom in 3 žlicami oljčnega olja. Zelišča sesekljamo. Čebulo narežemo na rezine. Oboje vmešamo med preliv. Krompir v slani vodi skupaj z neolupljenim česnom, lovorovim listom in preostalimlimoninim sokom kuhamo približno 20 minut, nato krompir olupimo, narežemo na rezine in zmešamo s prelivom.Paradižnik narežemo na trakove in ga na vročem olju segrejemo. Solato natrgamo na koščke, jo v ponvi obrnemo in damo h krompirju. Nanjo nadrobimo sir roquefort in ponudimo toplo. Čas priprave je približno 30 minut, solata se je topla. 94. Makaronova solata 1) 25 dag polžkov ali peresnikov,1 čebula2 jajci15 dag posebne salame v kosupo želji sveži paradižniksolpoperkisolje Testenine normalno skuhamo, speremo in ohladimo. Vanje stresemo na kocke zrezano posebno salamo, rezine jajc in paradižnika ter čebule. Posolimo,popopramo in dodamo olje ter kis po okusu. Makaronova solata izredno tekne k suhim rebrcam ali kot samostojna jed. Dober tek! 2) 50 dag makaronov (polžki)4 paradižniki2 papriki1 kisla smetana1 jogurt v lončku2 veliki žlici majoneze1 žlica vegetepoper Skuhate makarone, jih ohladite in jim dodate na kocke narezan paradižnik in papriko, kislo smetano, jogurt, majonezo in začimbe. Vse skupaj dobro premešate in shranite v hladilniku. Najboljša je hladna. 3) 40 dag testenin 2 rdeči papriki (sveži)2 zeleni papriki (sveži)4 paradižniki (sveži)2 kumari (sveži)20 - 30 dag kuhane koruze iz konzervesolPreliv:30 dag kisle smetane30 dag jogurta - trdegazačimbe (peteršilj, bazilika, curry, chili) Testenine skuhamo al dente v slani vodi, v katero dodamo tudi malo olja, da se ne sprimejo. Ko so kuhane, jih odcedimo ter ohladimo. Po potrebi jih še malo polijemo z oljem, pa se gotovo ne bodo sprijele.Med tem ko se testenine kuhajo, narežemo zelenjavo na koščke ter jo posolimo po okusu.V posebni posodici zmešamo kislo smetano, jogurt in začimbe.Ko so testenine ohlajene jih zmešamo z zelenjavo ter po potrebi še solimo in nato polijemo s prelivom ter vse skupaj zmešamo.Nato postavimo na hladno, da se ohladi ter postrežemo. Sama uporabljam mešanico testenin v kateri je 5 različnih vrst makaronov, tako da solata izgleda še bolj pisano.Če testenine skuhate al dente, ni nevarnosti, da bi se razlezli oz. napili preliva (med tem ko se hladijo oz. čakajo, da bodo postrežene). 95. Mešana solata 2 skodeli kuhanih jajčnih testenin10 dag šunke, narezane na trakove15 dag sira ementalca, narezanega na kocke1 večja zelena paprika, narezana na trakove1 pločevinka rakcev ali 5 dag kuhanih svežih škampov3 sardelji fileti1 pločevinkla graha ali 10 dag kuhanega svežega graha1 manjši nastrgan gomolj zelene1 glava zelene solate ledenke2 trda paradižnika, narezana na kose2 žlici majoneze2 žlici olja4 žlice odišavljenega kisaščepec gorčičnih semen1 žlica drobno narezanega drobnjakasol in poper po okusu Sestavine zmešamo in stresemo v posodo za solato. Okrasimo s sardeljimi fileti, trdo kuhanimi jajci, rakci in vejicami peteršilja. Namesto rakcev lahko uporabimo rakovo meso, ribe iz pločevinke ali kuhano ali pečeno piščančje meso. Mešano solato lahko uporabimo tudi kot lažji samostojni obrok, zlasti v vročih poletnih dneh. 96. Paradižnik in bučke v jogurtovi solati 2 večji, tenki buči, olupljeni in narezani na tenke rezine2 mladi čebuli, narezani na koščke1 zelena paprika, narezana na drobne koščke2 dl jogurta1 žlička drobno narezanega kopercasol in poper po okusu2 srednje velika paradižnika, narezana na rezine V posodi za solato zmešamo bučke, papriko in mlado čebulo. Dodamo premešan jogurt, koperc, sol, poper in vse dobro zmešamo. Nazadnje dodamo rezine paradižnika. 97. Pečene paprike v solati 10 mesnatih paprik2 stroka strtega česna1 žlica drobno narezanega peteršiljasol in poper po okusuolje in kis po okusuolje za cvrenje Paprike operemo, očistimo in obrišemo s papirnatim prtičem. Segrejemo olje in v njem ocvremo paprike. Pri tem jih obračamo. Dobro pečene paprike položimo na papirnati prtič, pokrijemo z drugim prtičem ter počakamo, da se nekoliko ohladijo, da jih lažje olupimo. Olupljene paprike lahko uporabimo na različne načine. Lahko jih paniramo in ocvemo, nadevamo s sirom ali kakšnim drugim nadevom. Okusne so v solati. Naložimo jih na krožnik in prelijemo z marinado, ki smo jo naredili iz strtega česna, olja, kisa, soli in popra. Nazadnje jih potresemo z drobno razrezanim peteršiljem. 98. Pepelnična solata 250 g špinače250 g brstičnega ohrovta250 g cvetače250 g pora1,5 dl majoneze1,5 dl kisle smetanegorčica2 jajci v trdo kuhani100 g feferonovkaprečesen, strt ali zrnastilimonin sokpoper sol Zelenjavo blanširamo - skuhamo toliko, da ostane še čvrsta, odcedimo in ohladimo.Iz majoneze, kisle smetane in gorčice ter sesekljanih jajc, feferonov in kaper ter strtega česna, limoninega soka, popra in soli, naredimo preliv.Z njim prelijemo zelenjavo ter na rahlo premešamo. 99. Ruska solata 20 dag na koščke narezanega sira20 dag na koščke narezane šunke20 dag na koščke narezanega kuhanega korenja20 dag fižola20 dag graha 20 dag kuruzetatarska omaka Vse sestavine zmešamo v veliki solatni posodi in že je narejeno. 100. Piščančja solata z jogurtom 80 dag kuhanega piščančjega mesa1 čebula, narezana na koščke10 dag drobno narezanih orehov4 dag namočenih rozin1 olupljeno jabolko, narezano na kockelisti sveže solate1 žlica drobno narezanega peteršilja3 dl jogurta2 žlici majoneze1 žlička praška currysol po okusu Meso narežemo na trakove ali kocke. Dodamo čebulo, orehe, rozine in jabolko. V posebnemlončku zmešamo jogurt, majonezo, curry in sol.S to omako prelijemo solato in vse dobro zmešamo. Ohladimo v hladilniku. Preden postrežemo, vložimo liste solate v skodelice, vanje naložimo začinjeno meso in postrežemo. Solati lahko dodamo malo soka limone ali redkvice ali kako drugo zelenjavo. 101. Poletna solata pest makaronov1 paradižnik1 paprika6 do 8 kroglic mozzarelestrok česnapločevinka tunedebela rezina sira emental (ali kaj drugega)2 kuhani jajcilimonin sokolivno oljebazilika Medtem ko se kuhajo makaroni, pripravimo solato: paradižnik in papriko narežemo na kocke, dodamo na kocke narezan sir in mocarelo. Premešamo, dodamo kuhani jajci in tuno. Za preliv zmešamo olivno olje, sok ene limone in na drobno sesekljan česen ter baziliko. Skuhane makarone odcedimo, mlačne potresemo po solati, dodamo preliv in vse skupaj dobro premešamo. Dober tek! 102. Rajska solata 1 kg rdečega paradižnika1 kg zelenega paradižnika1 kg rdečih paprik1 kg zelenih paprik1 kg čebule3 dcl olja3 dcl kisa za vlaganjepol žlice solipol žlice sladkorjacel poper po okusu1 kg fižola v zrnju Fižol en dan prej namočimo in skuhamo posebej, ne čisto do konca, vodo odlijemo.Ostalo zelenjavo zrežemo na enako velike koščke (cca 1,5 cm velike) in damo kuhat. Dodamo olje in kis, sol in sladkor.Ko zavre, kuhamo 20 minut, potem dodamo še fižol in cel poper po okusu in kuhamo še 10 minut. Vroče damo v kozarce in jih zapremo.Če vam fižol ni všeč, ga lahko izpustite. 103. Regrat s slanino na moj način velika skleda opranega regrata150 g domače slaninekissol2 krompirja3 jajca Skuhamo krompir in posebej jajca, da dobimo trdo kuhana.Dobro operemo regrat in ga narežemo na manjše dele.Vroč krompir olupimo in ga narežemo na rezine in te posujemo po regratu. Enako narežemo tudi trdo kuhana jajca. Solimo vse skupaj.Slanino narežemo na manjše koščke in jo prepražimo v ponvi, da postane hrustljava.V skodelico nalijemo mešanico kisa in vode (razmerje kot za solato) in s tem prelijemo vročo slanino in pustimo, da zavre. Vse to skupaj prelijemo po regratu in zmešamo. Dobimo odlično toplo solato, ki se prileže v pomladanskih dneh. Zraven ponudimo ajdov kruh - hlebec. 104. Riž v solati 30 dag kuhanega riža1 pločevinka kuhanega graha20 dag sira gaude, narezanega na kocke20 dag kuhanega in na trakove narezanega korenja1 kuhano piščančje oprsje, narezano na kockesol po okusu1 žlička zdrobljene bazilike1 žlica olja (lahko olivnega)3 žlice vinskega kisa10 rdečih redkvic za okrasitev Sestavine dobro zmešamo in ohladimo v hladilniku. Solato lahko ponudimo v solatni skledi, ki jo okrasimo z redkvicami, narezanimi v rožo. Laho pa jo postrežemo v širokih kozarcih ali v prerezanih svežih paprikah. Namesto piščančjega mesa lahko vzamemo meso bele ribe ali tunino, vegetarijanci pa trdi srbski sir, narezan na kocke. 105. Solata iz kisle repe 60 dag kisle repe1 žlica rdeče paprike1 žlica paradižnikove mezge1 žlica gorčice3 žlice olja Sestavine premešamo. Solato postrežemo k mesu. 106. Sadna solata s sirom 30 dkg gavda sira30 dkg banan10 dkg jabolk 10 dkg majoneze 3 žlice jogurta10 dkg kislih kumaric2 kisli paprikilimonin sok1 mala žlička gorčice (lahko pekoče)peteršilj sol poper malo sladkorja Sadje operemo, olupimo in narežemo na manjše trakove (ali kockice),prav tako narežemo tudi sir, kumare in papriko in vse premešamo v skledi. Iz majoneze,jogurta,limoninega soka začimb in gorčice naredimo omako in prelijemo čez sadje, zelenjavo in sir. Po vrhu potresemo s sesekljanim peteršiljem. 107. Solata iz kislega zelja 50 dag kislega zelja3 paradižniki, narezani na rezine1 srednje velika čebula, narezana na lističe2 stroka strtega česna4 žlice olja1 žlička zmlete kumine1 žlička sladkorjasol po okusu Zelje, čebulo, česen in paradižnike vložimo v posodo in zmešamo, v drugem lončku pa zmešamo olje, sol, kumino in sladkor. S polivko prelijemo solato in rahlo premešamo. Solati lahko dodamo kuhan in na rezine narezan krompir. 108. Solata z govedino 1/2 kg kuhane govedine (lahko tiste, ki je ostala od goveje juhe)2 paradižnika2 paprike3 trdo kuhana jajcasolpoperoljekis1 čebula4 stroki česnabazilika Ohlajeno meso zrežemo na kocke. Prav tako zrežemo paradižnik, papriko in čebulo in damo v skledo. Trdo kuhana jajca in česen zdrobimo in damo v drugo skledo. Dodamo sol, poper, olje, kis, baziliko in vse skupaj dobro premešamo ali zmiksamo tako, da dobimo omako. Z njo prelijemo meso, paradižnik in papriko. 109. Solata iz pečene zelenjave 3 rdeče paprike1 rumena paprika2 bučki (zucceti)1 melancan3 stroke česnaolivno olje kis sol, poper Rdeče paprike očistimo, jih razpolovimo ter pečemo v ogreti pečici pri 220 cca 15-20 min. Ko so pečene jim olupimo kožico ter jih ohladimo. Bučke in melancane olupimo, narežemo na tanke rezine, nasolimo, ter damo na papirnato brisačo, da se osušijo. Hitro jih popečemo na olivnem olju, da zlato zarumenijo. Rumeno papriko očistimo, narežemo na tanke trakove ter jo podušimo na olivnem olju.Vso pečeno zelenjavo zmešamo ter nanjo stisnemo tri stroke česna, prelijemo s kisom, posolimo in popopramo ter postavimo v hladilnik, da se shladi. Olja na koncu ni potrebno dodajati, saj je zelenjava že dovolj naoljena od pečenja. Solato lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo, ki paše predvsem k mesu na žaru. 110. Solata za vroče dni 6 večjih, olupljenih in na rezine narezanih krompirjev50 dag kuhanega stročjega fižola2 trdo kuhani jajci, narezani na četrtine4 sardelji fileji10 velikih oliv1 pločevinka tunine1 žlica drobno narezanega peteršilja1 žlica drobno narezanega drobnjakasveže zmlet poper po okusu5 žlic vinskega kisa7 žlic olja1 žlička kaperščepec drobno narezane kreše ali drobnjaka alikapucinčka 10 listov hrustljave zelene solatesol po okusu Olje, kis, sol, poper, drobnjak in peteršilj zmešamo v preliv. Na globok pladenj naložimo liste zelene solate, v sredino položimo trdo kuhana jajca, okoli njih nadevamo stročji fižol, nato pa še narezan krompir. Tunino položimo med jajca ali na krompirjeve rezine. Solato okrasimo še z olivami, kaprami in krešo. Lep okrasek so kapucinčkovi cvetovi. Nato jo prelijemo s prelivom in takoj ponudimo. Solato lahko ponudimo kot solatno enolončnico. Solata je bila priljubljena jed francoske igralke Brigite Bardot 111. Šobska solata 50 dag paradižnika, narezanega na večje kose2 čebuli, narezani na kose1 zelena pekoča paprika, narezana na drobno1 paprika, narezana na rezance1 kumara, narezana na kose20 dag belega sira narezanega na koseolje in zelo malo kisasol in poper po okusu Vse to zmešamo, kis največkrat ni potreben, lahko pa dodamo malo soka limone. 112. Špinačna solata 10 dag mlade špinače1 strok strtega česna 1 trdo kuhano jajce, narezano na rezine olje in kis po okususol po okusu Špinačnim listom potrgamo peclje, jih v več vodah temeljito operemo in položimo na cedilo, da odteče voda. Nato jih naložimo v skledo za solato. V lončku zmešamo sol, kis ali limonin sok, olje in strt česen. Ko se sol razstopi, prelijemo preliv po špinači in premešamo. Solato okrasimo z rezinami jajca in jo takoj ponudimo. Špinačna solata je okusna samo, če jo uživamo sveže pripravljeno. 113. Vložene bučke (cukete) 1 kg mladih bučk3 srednje velike čebule 3 žličke soli3 žličke sesekljanega česna1 vejica rožmarina8 listov bazilike1 lovorjev list2 dcl olja2,5 dcl vinskega kisapoper v zrnju po okusu Neolupljene mlade bučke narežemo na srednje debele rezine in zmešamo s čebulo, narezano na lističe.Vse ostale sestavine zavremo, vre naj 5 minut, potem dodamo bučke s čebulo in ponovno zavremo. Vre naj 3 - 4 minute.Še vroče polnimo v tople kozarce, zapremo in počasi ohladimo. 114. Vloženo korenje 1,5 l vode4 do 5 dcl kisa za vlaganje2 žlici soli3 žlice sladkorja1 dcl oljakorenje Korenje operemo in narežemo na kocke. Skuhamo ga v zgoraj navedeni mešanici, skoraj do mehkega. Še vročega napolnimo v kozarce in zalijemo z vodo, v kateri se je kuhalo korenje. Zapremo! 115. Tunina v solati 1 pločevinka tunine1 skodela kuhanih škampov (sveži ali iz pločevinke)2 žlici drobno narezane zélene2 žlici drobno narezanih oliv2 žlici limoninega soka3 žlice majoneze1 žlička curryja½ žličke vegete ali kake druge začimbne mešanice1 skodela kuhanega riža Tunino narežemo na koščke, dodamo škampe in postavimo v hladilnik, da se ohladijo. Medtem zmešamo majonezo, zéleno, olive, limonin sok, curry in vegeto ter v zmes rahlo vmešamo tunino in škampe. Hladen riž prelijemo z oljem iz pločevinke in dodamo nasekljan peteršilj ter premešamo. Oblikujemo rižev venec, v sredino pa položimo ribo v majonezni omaki. Okrasimo s krešo ali kakšno podobno dišavnico. Solato ohladimo ter ponudimo. 116. Zlata solata 3 skodele vode1 žlička olivnega olja1 žlička žafrana1,5 skodele dolgozrnatega rižasol po okusu1 skodela zamrznjenega graha ali graha iz pločevinke2 mladi čebuli, narezani na rezine2 žlički kaper10 dag prešane šunke, narezane na kocke3 žlice majoneze2 žlici limoninega soka1 žlička gorčice1 strok strtega česna3 žlice olivnega oljaščepec rdeče paprike Žafran namočimo v treh žlicah vode. Pustimo ga nekaj časa namakati. Odcedimo ga, vodo pa dodamo vodi, v kateri bomo kuhali riž. Riž operemo, zalijemo z vodo ter dodamo sol in žličko olivnega olja. Kuhamo ga v pokriti posodi, da zavre. Pustimo ga vreti 6 minut, pri tem ne odpiramo posode. Nato ga odstavimo, posodo pa pustimo pokrito še 20 minut. Kuhan riž ohladimo in mu dodamo druge sestavine. Dobro zmešamo. V solatno posodo naložimo liste solate ali radiča, nanje pa stresemo zlati riž. Vse dobro ohladimo. Postrežemo z narezanimi paradižniki.
_____________________________
* če moreš ... pomagaj ... če ne... pa pusti ljudi pri miru *
|