|
RE: bolezen ust,dlani in podplatov 26.9.2006 21:01:49
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: gggrrr halo!Obe bolezni, torej slinavka in bolezen rok, nog in ust, delata afte v ustih in posledično se otroci slinijo, ker jih boli požiranje. Enako velja tudi za izpuščaje, tudi pri slinavki imajo lahko otroci najrazličnejše izpuščaje po telesu. Razlika je ta, da slinavko povzroča virus herpes simplex , bolezen rok, nog in ust pa virus coxsackie ali kakšen drug enterovirus (za laike-to ni noben eksotičen virus, ampak so zelo razširjena skupina virusov, zlasti med otroci- delajo prehlade, driske, vneta žrela itd.). Torej v bistvu sta bolezni zelo podobni, lahko potekata tudi povsem enako, vendar na srečo vsako preboliš le enkrat. In na srečo ima pravo slinavko (torej herpesno) le 10%otrok, 90% pa preživi stik s herpesom brez znakov in kasneje ne dobijo več slinavke. Lp Najlepša hvala za pojasnilo. Res sem prav vesela tegale, ker naj bi se Tibor "slinavke" nalezel od enega fantka, ki je imel pa samo izpuščaje po rokah. Nato se je ena punčka, s katero smo bili v stiku, ko še nismo vedeli, da imamo slinavko ali karkoli že, nalezla od Tiborja in je bilo zelo hudo. Je bila na infuziji. Potem se je nalezel še njen bratec, ki pa je imel izpuščaje samo po kolenih. Zato meni nikoli ni bilo jasno, kaj je kdo v bistvu imel. Jaz s Tiborjem sploh nisem bila pri zdravniku. Torej kaže, da tudi zdravnik težko kar "na uč" odloči, za kateri virus gre. Najbrž lahko to samo s pregledom krvi potem naredijo. Hvala še enkrat.
|
|
|